Crema Focsani

Produse favorite

Reteta Crema Focsani

Luna Mai este luna in care va puteti rasfata cu o branza framantata speciala, crema Focsani. Este fooooarte buna. Cand apare, magazinele din Cluj o anunta cu surle si trambite. Apar anunturi mari, scrise de mana si lipite in vitrina "Avem crema Focsani!" Cunoscatorii se vor indrepta ca teleghidati in magazin.

Crema se obtine din cas de oaie maturat, tinut in apa timp de 2 zile, apoi maruntit si framantat cu sare pana se obtine o pasta. Este o branza similara cu branza burduf, doar ca e mai putin sarata si mai cremoasa (e tartinabila). Se poate folosi la mamaliga cu branza, la cartofii umpluti cu branza, unsa pe paine proaspata, pe paste (doar amestecati pastele fierbinti cu branza pana se topeste si adaugati marar), la umplut clatite sarate sau placinte, oriunde merge si branza burduf. Branza se poate congela.

Pe vremuri, maica-mea ne facea in afara sezonului o imitatie de crema Focsani din branza burduf framantata cu untura de porc. Stiu ca suna ciudat, dar imi amintesc ca era delicioasa in sandwich-urile pentru scoala, cremoasa si picanta. Eh, mi-am amintit acum de ea... una din multele ciudatenii placute ale copilariei.

Eu cunosc doi producatori de crema Focsani: Napolact si Bonas. Crema o vand in magazinele de prezentare, la vrac. Pe la magazinele mici de cartier insa gasesc in aceasta perioada si de la alti producatori mai mici (ieri am luat de la Coltesti). Diferenta este ca cele de la producatorii mai mici este mai galbuie si mai grasa. Bonas de exemplu, este foarte buna, dar este mai light, asa, mai pentru stomacul sensibil al orasenilor. Pretul variaza undeva intre 25 si 29 lei / kg.

Voi ati incercat crema Focsani? Daca da, la ce o folositi in mod special? Daca nu, nu pierdeti vremea!

Crema Focsani

Crema Focsani

Bolul meu de paste cu crema Focsani si marar

Bolul meu de paste cu crema Focsani si marar

Comentarii (20)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 12 Mai 2015 09:17  

Maria, oare se poate face si acasa crema Focsani? ai incercat? am o sursa de cas excelenta... tot ea mi-a promis cas maturat in apa sarata 6 saptamani... abia astept sa incerc si asa ceva.

pe vremuri era bine, prin normele tehnologice se controla autenticitatea unui produs.
 

Maria  acum 8 ani - 12 Mai 2015 09:33  

Cred ca dintr-o cantitate mai mare de cas.Nu stiu cu exactitate grasimea laptelui este iarasi un secret al produsului.Voi cauta in instructiuni si iti voi comunica.Eu nu am incercat, stiu ce se facea in fabrica.
Casul maturat 6 saptamani deja este alceva.Sunt deja transformari organoleptice nespecifice unei crème care se vrea cu un gust proaspat.


 

ela  acum 8 ani - 12 Mai 2015 12:34  

buna, sunt din Focsani,si am citit pe blogul tau de aceasta crema,originile sunt din Focsani sau cum,nu am mai auzit de crema asta ;) ;)
 

Ioana  acum 8 ani - 12 Mai 2015 14:44  

ela, am incercat si eu sa aflu mai multe despre crema Focsani dar tot ce am gasit, un pic despre cum e produsa, am scris pe site. Maria ne-a scris mai detaliat. eu banuiesc ca are legatura cu Focsaniul daca asa se numeste. dar poate la voi se numeste doar "crema de branza framantata" sau asa ceva... mai intreaba si daca afli ceva sa ne spui.
 

Iulia  acum 8 ani - 12 Mai 2015 22:47  

oare o gasesc in Iasi sau online ? :D
 

Ioana  acum 8 ani - 13 Mai 2015 08:05  

nu stiu, cauta in magazine si piete. online nu cred.
 

olga  acum 8 ani - 16 Mai 2015 15:47  

Am cautat, cautat,am intrebat dar fara rezultat. Inca nu am crema de Focsani, dar...cautarea continua.
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Mai 2015 08:21  

:(
 

Denisa  acum 8 ani - 6 Iulie 2015 11:31  

Am fost saptamana trecuta in Cluj si am vazut pe usa unui magazinas anuntul despre care ziceai. Am luat toata branza ramasa (mai erau doar vreo 300 de grame) si am carat-o cu greu pana in Iasi, intr-o punga cu sticle cu apa congelata, sa nu se strice. A fost delicioasa, am mancat-o unsa pe paine.

Confirm ca in Iasi nu se gaseste, cel putin nu pe unde imi duc eu veacul :).
 

Ioana  acum 8 ani - 6 Iulie 2015 15:02  

atunci ai motiv bun sa revii la fiecare sfarsit de primavara la noi, la Cluj :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...