Antricot de vita la gratar

Retete de mancaruri cu carne Retete pentru gratar Retete rapide Retete simple Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Antricot de vita la gratar

Sambata am cumparat o bucata de 2 kg de antricot de vita, iar duminica am preparat doua felii intr-un mod cat se poate de simplu: la gratar. Am urmat sfaturile lui Jamie Oliver pentru pregatirea unui antricot perfect si iata ce a iesit. Garnitura a fost la fel de rapida si rustica: cartofi la tigaie (am folosit adobo in loc de curry). Initial planuisem ceva mai elaborat, dar a aparut noua serie Californication si mi-am petrecut ziua uitandu-ma la noile episoade ;)

Ingrediente

2 felii antricot de vita maturata de 2 cm grosime (de cca 300 gr fiecare)
1 lingurita piper cu lamaie (sau piper negru si piper verde in proportii egale)
4 lingurite ulei
1 crenguta rozmarin
1 catel usturoi
1 cubulet de unt
1/4 lamaie
sare

Portii: 2

  1. Feliile de antricot se taie perpendicular pe fibra, obligatoriu! Seara se presara sare peste feliile de antricot. Se lasa la frigider pana a doua zi, cand vor fi preparate.
  2. Se scot antricoatele din frigider si se presara din belsug cu piper cu lamaie macinat mare (sau piper negru si piper verde macinat mare) pe ambele parti. Se pune cate o lingurita de ulei de fiecare parte si se maseaza cu mana, pana partea e bine unsa. Se lasa carnea pe blatul de lucru 1/2 ora.
  3. Se incinge tigaia grill (fara grasime) pentru 3 minute, la foc mare.
  4. Se aseaza cotletele in tigaie si se lasa sa se prajeasca nemiscate timp de 2 minute (daca le doriti mediu facute) sau 3 minute (daca le doriti bine facute). Se intorc si se lasa si pe cealalta parte acelasi timp (2 sau 3 minute).
  5. Imediat ce le-ati intors, introduceti catelul de usturoi intr-o furculita, taiati-l putin la un capat si cu acea parte frecati bine carnea pe deasupra. Apoi, loviti carnea pe toata suprafata cu crenguta de rozmarin. Si la final, introduceti cubul de unt in furculita si treceti-l scurt pe toata suprafata carnii.
  6. Scoateti carnea pe o farfurie incalzita. Lasati-o sa stea 2-3 minute (obligatoriu).
  7. Asezati carnea pe farfurii preincalzite.
  8. In farfuria in care a stat carnea, veti vedea mult suc de pe carne. Stoarceti lamaia deasupra si numarati 10 picuri, apoi cu o furculita amestecati sucurile din farfurie. Turnati sucul rezultat peste cele doua bucati de carne.
  9. Serviti imediat, cel mai bun e cald.

Antricot condimentat si uns cu ulei

Antricot condimentat si uns cu ulei

Pe gratarul incins

Pe gratarul incins

Pe cealalta parte

Pe cealalta parte

Frecam cu usturoi

Frecam cu usturoi

Frecam cu rozmarin

Frecam cu rozmarin

Ungem cu unt

Ungem cu unt

Comentarii (23)

 

Ultimele comentarii

praslea cel voinic  acum 11 ani - 7 Ianuarie 2013 11:17  

La grill exact dupa reteta prezentata
Antricotul l-am taiat exact de 2 cm , l-am lasat seara pana dimineata la frigider cu sare , l-am lasat 2 ore pe blat presarat cu piper negru / verde + rozmarin dat prin rashnitza + 1 lingurita ulei pe fiecare parte , am incins tigaia Grill 3 min la foc mare l-am prajit l-am uns cu usturoi si unt etc .
Deci am facut de 5 ori exact dupa reteta si doar 1 singura data mi-a iesit perfect / ca-n poza . Am prajit bucatile si la 4 minute . . . erau tot crude si pe exterior crusta arsa :( .
Asta nu inteleg de 5 ori exact la fel si doar 1 singura data mi-a iesit :(
 

Ioana  acum 11 ani - 7 Ianuarie 2013 13:15  

cel mai probabil focul era prea mare. eu las focul la mare cat le fac, dar tigaia mea e din fonta si distribuie frumos caldura. daca ai tigaie usoara e posibil sa se incinga prea tare si atunci afara se ard si inauntru nu sunt facute. eu zic ca prima data sa dai focul pe mediu dupa ce ai incins bine tigaia si vezi cum ies asa.
o alta alternativa ar fi (eu folosesc tehnica asta pentru bucati mai groase) sa le prajesti pe fiecare parte pana prind urme frumoase de gratar si apoi sa muti tigaia in cuptorul preincins la mediu pentru cateva minute (maxim 5)
 

praslea cel voinic  acum 11 ani - 7 Ianuarie 2013 15:44  

am sa dau focul mai mic / daca nu-mi mai ies ca prima oara o sa-mi cumpar o tigae grill de fonta si un termometru urgent .
P.S. multumesc pentru raspunsuri . . .
P.S. 2 e tzâtzâ di mâtzâ site ul . . GooD JoB
 

praslea cel voinic  acum 11 ani - 7 Ianuarie 2013 17:38  

tigaia asta grill e buna ? am gasit o la un magazin

LINKUL de pe goagal . . .
[link]
 

Ioana  acum 11 ani - 7 Ianuarie 2013 17:53  

nu pot sa recomand ceva ce n-am incercat. cautam tigaia pe care o am acum de la Ikea si de care sunt ffff multumita, dar nu o mai gasesc in magazinul lor online :(
 

praslea cel voinic  acum 11 ani - 7 Ianuarie 2013 18:01  

am vazut la altfex tigaie grill TEFAL
[link]

ce zici ?
 

praslea cel voinic  acum 11 ani - 7 Ianuarie 2013 18:14  

Am rezolvat !!! incredibil am gasit in pod o tigae din fonta 100% turnata ... superb :) . . .mai ramane termometru
 

Ioana  acum 11 ani - 7 Ianuarie 2013 18:51  

ura!
pana una alta, reteta de piept de pui cu sos de portocale o poti face si fara termostat. iti setezi cuptorul pe mediu si va iesi super bine.
 

Lia  acum 10 ani - 4 August 2013 11:04  

Cautam la tine reteta pt Antricot de vita Welington dar nu ai. Nu te-a tentat niciodata s-o incerci? Arata spectaculos.

Am gasit video cu Gordon Ramsay gatind-o, este destul de explicita dar as fi vrut impresia cuiva avizat privind gustul, nu este uficient sa arate doar bine :)
 

Ioana  acum 10 ani - 4 August 2013 14:02  

am Vita Wellington pe Lista :) cand o sa am toate detalii bine puse la punct o sa o postez.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...