Ardei iute macinat in ulei

Categorii: Retete din Italia, Retete cu legume, Retete de Muraturi si Conserve

 

Ardei iute macinat in ulei
Pinterest

Pentru mancaruri picante care sa ne incalzeasca la iarna. E buna in sosurile pentru paste, tocanite, supe, pe pizza, practic oriunde doriti putina iuteala.

Acum un an am cumparat din Brasov (in centru era o taraba cu produse din Italia) un borcan cu "crema di peperoncino calabrese", o pasta din ardei iuti macinati in ulei. Mi-a placut foarte tare, am folosit pana la ultimul gram de crema din borcanul acela. Cand mi s-a terminat aveam deja un nou proiect: sa aflu cum se face acasa. Primele indicii le-am cules de pe aceasta pagina si le-am combinat cu o reteta in romana, numai ca n-am pus usturoi ci doar putin otet asa cum era trecut pe borcanul cumparat. Am preparat pasta acum 2 saptamani, am lasat-o sa stea sa vad cum se comporta si ieri am testat-o pe o portie de paste. Verdict: o culoare splendida, gust asemenea, numai buna de postat.

Cu aceasta crema veti face cele mai bune paste aglio, olio e peperoncino, paste cu spanac si carne sau aripioare picante la cuptor.

Ingrediente
Ardei iute macinat in ulei

800 gr ardei iuti rosii (cat mai copti, sa fie de un rosu-inchis)
25 gr sare
250 ml ulei (de masline)
3 linguri otet tare (9 grade)

Portii: 3 borcane de 200 ml

Preparare
Ardei iute macinat in ulei

  1. Pentru urmatoarele operatii in care manevrati ardeii iuti, purta manusi. Se taie capetele din zona cu codita de la ardei, apoi se despica in doua pe lungime si se scot cotoarele si semintele. Puteti curata ardeii fie cu un cutit cu care razuiti interiorul, fie cu mana (mie asa mi se pare cel mai usor). Nu va chinuiti sa curatati chiar toate semintele vesel 
    * daca doriti ca pasta sa nu iasa extrem de iute, puteti substitui cativa ardei iuti cu 1-2 gogosari pe care-i taiati felii dupa curatare; eu am pus 600 gr ardei iute si 200 gr gogosar la tura asta
  2. Presarati sare peste ardei si amestecati bine.
  3. Asezati ardeii intr-o sita, puneti o hartie de copt deasupra si apoi o greutate care sa-i preseze. Asezati sita deasupra unui bol colector.
  4. Dati bolul la frigider pentru 3 zile. In acest timp se va aduna destul de mult suc pe fundul bolului.
  5. Treceti ardeii prin masina de carne (cu sita cea mai deasa pe care o aveti). Puneti ardeii tocati inapoi in sita si lasati sa se scurga inca 1 ora.
  6. Amestecati pasta rezultata cu ulei si otet.
  7. Impartiti amestecul in borcane curate. Puneti borcanele intr-o oala (eu pun si un prosop pe fundul oalei, sa tina mai bine borcanele), acoperiti-le cu apa si puneti pe foc mediu. Cand fierbe apa, dati focul la mic si fierbeti 30 minute din acel moment.
  8. Scoateti borcanele, asezati-le cu fundul in sus (pe capac) si lasati-le 10 minute. Acoperiti borcanele cu paturi/plapume si lasati sa stea pana a doua zi (pana se racesc complet). Se pasteaza in loc racoros. Inainte de a pune borcanele in camara, verificati capacele cu aceasta metoda.
 
Ardei iute macinat in ulei - Ardeii iuti spalati

1. Ardeii iuti spalati

Ardei iute macinat in ulei - Ardeii iuti curatati

2. Ardeii iuti curatati

Ardei iute macinat in ulei - In sita cu greutate deasupra

3. In sita cu greutate deasupra

Ardei iute macinat in ulei - Sucul scurs dupa 2 zile

4. Sucul scurs dupa 2 zile

Ardei iute macinat in ulei - Macinam ardeii iuti

5. Macinam ardeii iuti

Ardei iute macinat in ulei - Mai trebuie pusi la scurs, uite cat suc au lasat deja

6. Mai trebuie pusi la scurs, uite cat suc au lasat deja

Ardei iute macinat in ulei - Amestecati cu ulei

7. Amestecati cu ulei

Ardei iute macinat in ulei - In borcan, dupa fierbere

8. In borcan, dupa fierbere


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 20)  

 

Gem de ardei iute

29 August 2014

Gem de ardei iute

Pasta de ardei iute

6 Octombrie 2009

Pasta de ardei iute

 

 

olga  acum un an - 17 Septembrie 2015 12:21  

Re: Ardei iute macinat in ulei

Splendid! sunt fan ardei iuti vesel
 

Chircu andrei  acum un an - 17 Septembrie 2015 16:11  

Re: Ardei iute macinat in ulei

Eu manānc foarte iute,asa ca daca las semintele
e vreo problema? prin acoperirea borcanelor cu apa nu risc sa īntre ceva apa?
 

Ioana  acum un an - 17 Septembrie 2015 16:40  

Re: Ardei iute macinat in ulei

poti lasa samburii, sigur, in ei e multa iuteala. incearca sa cureti din nervurile albe cat poti si aduna samburii sa-i pui in pasta.
nu intra apa in borcan, dar sa fie acoperite complet (sa treaca cu 2 cm macar) ca sa nu scada sub nivelul capacelor in timpul fierberii. presiunea aerului din borcane impinge in sus asa ca apa nu intra in interior. in trecut puneam apa doar pana la nivelul umerilor borcanelor dar dupa ce tot citesti si citesti despre siguranta alimentara nicio masura de siguranta nu pare prea mult vesel
 

Chircu andrei  acum un an - 18 Septembrie 2015 14:07  

Re: Ardei iute macinat in ulei

Merci.asa stiam si eu despre sterilizare cu apa pāna la gātul borcanului veselo sa incerc si comunic rezultatul.
 

Vaniana  acum un an - 18 Septembrie 2015 18:35  

Re: Ardei iute macinat in ulei

Felicitari pentru retetele pe care le postezi, blogul tau e o sursa constanta de retete inventive si din zone diverse.
 

Cori Cj  acum un an - 20 Septembrie 2015 17:14  

Re: Ardei iute macinat in ulei

Am pus aseara ardeii la frigider in sita..minunata reteta! Cu sucul lasat de ardei nu se face nimic? vesel vesel vesel
 

VIORICA  acum un an - 20 Septembrie 2015 20:58  

Re: Ardei iute macinat in ulei

Buna Ioana,mi-am cumparat ardeii si am sa incep maine,dar chiar si eu vroiam sa te intreb daca se foloseste la ceva zeama lasata de ardei....De fapt reteta e cu ardei cruzi si apoi sterilizati........Multumesc de retete si anticipat pt raspuns.Urmeaza sa pun si gogosari cu sos de mustar(i-am cumparat deja) si apoi sa caut o reteta pt conopida(dar nu muratura)
 

Ioana  acum un an - 21 Septembrie 2015 09:43  

Re: Ardei iute macinat in ulei

Cori, Viorica: eu nu l-am folosit la nimic, l-am aruncat. intr-un loc am citit ca asa mai iese din iuteala, dar cred ca motivul real e ca scurgand apa, pasta iese mai concentrata in pulpa. iese ca o crema, nu ca un sos.
 

Alina  acum un an - 22 Septembrie 2015 15:00  

blender

oare ardeii se pot macina si in blender/robot?
nu am masina de tocat... vesel
 

Ioana  acum un an - 22 Septembrie 2015 15:05  

Re: Ardei iute macinat in ulei

se pot macina in robot, dar nu si daca lasi semintele. mi-e sa nu fie foarte puternic robotul si sa sparga semintele incat sa ai o textura si gust neplacut. daca pui doar ardeii curatati, atunci si un robot ii poate macina.
mie mi-a placut cu masina de carne fiindca i-a maruntit uniform fara a fi chiar pasta. eventual da pulsuri succesive si curata peretii pana arata ca macinati in masina (poza 6) si te opresti imediat.
 

IOANA  acum un an - 23 Septembrie 2015 13:13  

Re: Ardei iute macinat in ulei

super o sa o fac cu siguranta!!
 

robert  acum 11 luni - 8 Octombrie 2015 20:27  

Re: Ardei iute macinat in ulei

borcanele trebuie sa fie complet acoperite de apa ? sau ajunge de jumatate?
 

robert  acum 11 luni - 8 Octombrie 2015 20:29  

Re: Ardei iute macinat in ulei

da, acuma am citit...

 

robert  acum 11 luni - 9 Octombrie 2015 16:23  

Re: Ardei iute macinat in ulei

ahahah am pus in borcane de mustar cu capace de plastic si toate au sarit..se pare ca nu rezista ...trebuie sa cumpar capace..
 

edi  acum 13 luni - 13 Octombrie 2015 00:13  

Re: Ardei iute macinat in ulei

@Chircu andrei
semintele nu contin capsaicina, nu sunt iuti deloc. placenta la care sunt atasate semintele contine cea mai mare concentratie de capsaicina.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus