Baghete

Retete aluaturi Retete din Franta Retete ieftine

Reteta Baghete

Primele mele baghete cu crusta crocanta si miez aerat. Bonus: o tehnica de framantare care elibereaza stresul!

Puncte slabe: tehnica de formare a baghetelor nu e simpla si necesita putin exercitiu. Eu am simtit ca le-am maltratat un pic in timul formarii. Auch!

Ingrediente

560 gr faina alba
370 ml apa calduta
1 pliculet drojdie uscata
1 lingurita zahar
1 1/2 lingurita sare

  1. Se framanta bine jumatate din ingredientele de mai sus. Se pune aluatul obtinut intr-un bol uns cu putin ulei, se acopera cu folie de plastic care sa vina in contact cu aluatul si se da la frigider peste noapte.
  2. A doua zi se scoate aluatul si se lasa 1 ora sa revina la temp. camerei. In acest timp va mai creste putin.
  3. Se framanta restul ingredientelor pana se leaga. Se adauga peste aluatul de la frigider si se continua framantarea dupa tehnica din acest filmulet. Practic luati aluatul si dati cu el de masa pana devine elastic si nelipicios.
    * aluatul se poate framanta si cu masina, dar e distractiv sa dati cu el de masa , elibereaza din energiile negative acumulate in timul saptamanii ;) si chiar veti simti cum se intareste glutenul sub mainile voastre; incercati!
  4. Se pune aluatul in bol uns cu putin ulei, se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut 1 ora.
  5. De acum urmati toate instructiunile din acest filmulet care ne arata cum sa intindem/impaturim aluatul si apoi cum sa modelam baghetele.
  6. Se presara faina pe masa de lucru si se rastoarna aluatul acolo. Se intinde usor cu mainile. Se prinde aluatul dintr-un capat, se trage de el si apoi se impatura deasupra. Se face aceeasi manevra si din capatul opus. (vezi poze) Repetati din cealalta parte a aluatului.
  7. Se aseaza aluatul impaturit inapoi in bol, cu partea impaturita in jos. Se acopera iar cu folie de plastic si se lasa la crescut inca 1 ora.
  8. Se presara masa de lucru cu putina faina. Se rastoarna aluatul acolo si se taie in 5 bucati cat se poate de egale.
  9. Se ia fiecare bucata si se da forma de baton (vezi filmuletul 2). Se lasa la crescut 30 minute acoperite cu o punga de plastic.
  10. Se ia fiecare baton si se modeleaza sub forma de bagheta (vezi filmuletul 2). Se aseaza baghetele pe hartie de copt, unele langa altele, ridicand hartie intre ele ca sa nu se lipeasca (vezi ultima poza). Se lasa la crescut timp de 30 minute, acoperite cu o punga.
  11. Se incinge cuptorul la 240C si se pune o oala mica cu apa in interior, pe nivelul cel mai de jos.
  12. Se cresteaza baghetele folosind un cutter (vezi filmuletul 2).
  13. Se dau la cuptor, pentru 20-25 minute. Daca nu sunt rumene suficient, se porneste grilll-ul si se mai lasa 5 minute sa se rumeneasca.

Aluatul crescut la frigider

Aluatul crescut la frigider

Framantare (dam cu el de masa 15 minute)

Framantare (dam cu el de masa 15 minute)

Aluatul crescut dupa framantare

Aluatul crescut dupa framantare

Intindere

Intindere

Impaturire

Impaturire

Aluatul crescut dupa intindere/impaturire

Aluatul crescut dupa intindere/impaturire

Formam bagheta

Formam bagheta

Baghete la crescut

Baghete la crescut

Baghete

Baghete

Miez

Miez

Comentarii (21)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 13 ani - 31 Ianuarie 2011 16:12  

cred ca tot la faina integrala se referea si ea.
 

Adriana  acum 13 ani - 2 Februarie 2011 18:17  

Merita incercat! Ma gindesc la mirosul de piine coapta .....Cred ca si facuta in cuptor miroase la fel de bine ca cea din masinuta. :)
 

ady  acum 13 ani - 5 Februarie 2011 19:18  

sa sti ca reteta este foarte buna si ca bagetele ies foarte bune te pup ;) ;) ;)
 

Ela  acum 13 ani - 24 Februarie 2011 13:55  

Buna Ioana, iti scriu aici pt. ca e ultima reteta cu aluat postata, te rog sa pui si reteta de mucenici cu zeama. Nici mama si nici soacra mea nu mai sunt si nu mai am pe cine intreba.
Multumesc mult!

PS de cand am descoperit site-ul acesta fac mancare din ce in ce mai buna si mai fac si alte prajituri in afara de negresa si placinta cu mere. ;) :)
 

Ioana  acum 13 ani - 25 Februarie 2011 18:38  

ela, ma gandisem sa fac mucenicii la cuptor. imi tot propun asta de ceva vreme. doar ca la noi nu e traditia asta si intotdeauna gasesc altceva de facut in acea perioada.
 

Monica  acum 12 ani - 9 Iunie 2011 05:06  

O intrebare: cate grame are pliculetul de drojdie? (din pacate nu locuiesc in Romania si nu stiu) Multumesc
 

Ioana  acum 12 ani - 9 Iunie 2011 09:37  

7 gr
 

baba  acum 12 ani - 14 August 2011 20:33  

Un plic de drojdie uscata este echivalentul a 25 gr drojdie proaspata
 

adi  acum 11 ani - 3 Octombrie 2012 22:37  

Am facut baghetele cu cantitatile date mai sus si au iesit bestiale. Am uitat sa precizez ca este prima oara cand am facut asa ceva....
Incurajat de reusita am incercat a 2-a oara , de data aceasta insa am folosit drojdie proaspata, mai precis 25 g. Rezultatul a fost un mare ....T . Sotia mi-a zis ca a fost prea multa drojdie. Cert este ca rezultatul final mirosea mai mult a drojdie decat a bagheta.
Asa ca ori folositi drojdie la plic ori mai putin de un cub de 25 g de drojdie proaspata
 

Laura  acum 9 ani - 30 Aprilie 2014 18:54  

Of...stiam ca le-am vazut pe site. Nu te mai intrebam dar am dat cautare dupa "bagheta" si nu erau..trebuia sa pun pluralul :) Multumesc!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...