Retete Culinare : e-Retete

 

Baigli

Categorii: Retete aluaturi, Retete desert, Retete de Pasti, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete din Ungaria

 
Baigli. Imagini pas cu pas pentru baigli

Am tinut foarte mult sa invat sa fac acesti cozonacei unguresti de Pasti. Cumparati sunt foarte buni dar banuiam ca de casa vor fi si mai si. Mi-a placut foarte tare aluatul pe care l-am obtinut, e un aluat matasos, foarte usor de lucrat.

Singura mea problema a fost ca baigli mei au crapat usurel intr-o parte in timpul coptului (vezi in poza principala, bucata din spate). N-as schimba reteta cu alta fiindca la gust sunt grozavi, dar daca aveti idee, din cei care aveti experienta in facut baigli, ce as mai putea face sa nu se intample asta. Acum e a treia incercare: am intins foaia mai groasa de data asta, am pus umplutura mai putina si i-am si intepat lateral si aluatul s-a incapatanat sa crape... Am intrebat o prietena unguroaica ce s-a intamplat si mi-a zis ca asa e aluatul de casa, si ei ii crapa... dar totusi astept si alte pareri, poate ii dau de capat.

De data asta eu am facut doar jumatate de portie, adica 2 baigli umpluti cu mac, fiindca sunt preferatii mei. Si cand fac cozonac prefer umplutura cu mac.

Ingrediente pentru Baigli

500 gr faina alba
180ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata (7gr)
1 lingura zahar
200 gr unt
2 galbenusuri

Umplutura cu mac (pentru 2 baigli)

150 gr mac
150 ml lapte
5-6 linguri zahar
1 esenta vanilie

Umplutura cu nuca (pentru 2 baigli)

150 gr nuca macinata
1/2 lingurita scortisoara
3-4 linguri zahar
lapte (cca 100 ml)

Pentru uns:

1 galbenus
2 linguri lapte

Bucati: 4 baigli

Baigli - Preparare

  1. Se pune faina cu untul taiat cuburi si galbenusurile in robot si se mixeaza pana ajunge la consistenta de pesmet. Se pun apoi toat ingredientele in masina de paine si se seteaza pe programul de "aluaturi" (framantat/dopsit).
    Se poate framanta si cu mana aluatul si dupa ce obtineti un aluat elastic se lasa la dospit, acoperit si la loc caldut cam 1 ora.
  2. Umplutura de mac: se macina macul cu zaharul in masina de cafea. Se pune la fiert intr-o craticioara cu laptele si se fierbe, amestecand des cam 10 minute, pana laptele se absoarbe. Se lasa la racit si apoi adaugam vanilia.
  3. Umplutura de nuca: nuca macinata se amesteca cu zahar si scortisoara si apoi se torna lapte cald pana obtinem o pasta.
  4. Alautul se taie in 4 bucati egale.
  5. Din fiecare bucata intindeti o foaie dar nu extrem de subtire, foaia va avea cam 15cm x 25 cm.
  6. Puneti umplutura deasupra (pe 2 baigli mac, pe restul nuca), cate o lingura pana foaia e acoperita, dar lasati 1-2 cm liberi pe lateral. Intindeti umplutura uniform folosind un cutit. Stratul de umplutura nu trebuie sa fie extrem de gros nici el.
  7. Rulati foaia pe partea lunga si cu o furculita intepati cozonacelul in lateral.
  8. Bateti un galbenus cu 2 linguri de lapte si ungeti baigli.
    * puteti unge baigli si cu albusurile ramase
  9. Asezati cei 4 baigli obtinuti pe tava de copt acoperita cu hartie de copt, introduceti tava intr-o punga si lasati baigli sa se odihneasca la loc caldut cam 30 minute.
  10. In acest timp incingeti cuptorul la 180C si apoi coaceti baigli cam 40 minute.

 
Click pe imagini pentru a mari

Macul la fiert cu lapte
Macul la fiert cu lapte
Umplutura
Umplutura
Intindem foaia si punem umplutura
Intindem foaia si punem umplutura
Se ruleaza si se inteapa lateral
Se ruleaza si se inteapa lateral

 

5 31

 

 

Retete similare 

Coronita cu mac Cozonac cu stafide
Coronita cu mac Cozonac cu stafide
Rulou cu nuca Pasca
Rulou cu nuca Pasca

2 persoane au incarcat fotografii cu "Baigli". Vezi fotografiile »

 

Comentarii

jani  acum 5 ani 17 Aprilie 2009 15:09  

Re: Baigli

n-am auzit de baigli pana acum, pare bun o sa-i fac de pasti
 

Ioana  acum 5 ani 17 Aprilie 2009 16:39  

Re: Baigli

sunt gustosi, la noi se gasesc in magazine
 

Ardelean Ancutza  acum 5 ani 8 Mai 2009 13:07  

Re: Baigli

Am facut azi baigli cu nuca si m-am gandit ca o sa-ti trimit o poza ca sa o pui pe site , din moment ce tu ai doar poza cu umplutura de mac. Dar nu pot sa-ti trimit pentru ca arata dezastruos ! Mi-au crapat foarte tare si s-au turtit foarte mult , au cam 2 degete inaltime. Poate umplutura de nuca a fost prea moale , eu am mai adagat 2 linguri de gem de prune si 1 lingura cacao ( la 500gr. nuca macinata am pus 200ml. lapte), cred ca mai bine bateam spuma albusurile de la aluat si le incorporam in nuca , fara lapte. Dar sunt copti si sunt gustosi , aspectul lasa de dorit.
 

Ioana  acum 5 ani 8 Mai 2009 18:42  

Re: Baigli

umplutura de nuca e mai grea decat cea de mac si de aceea ceea ce mie mi-a iesit o mica crapatura tie ti s-au crapat mai tare... eu ma gandeam ca problema e la aluat, sa pun si albusurile in el... asta e singura mea idee.

nu vreau sa renunt la reteta fiindca aluatul e foarte gustos dar trebuie sa-l imbunatatesc sa nu mai crape. poate totusi cineva ne ajuta si cu alte idei
 

Ildiko Demeter  acum 5 ani 7 Iunie 2009 20:03  

Re: Baigli

Am pus mai inainte la cuptor cei 4 baigli, 2 cu nuca, si 2 cu nuca de cocos.Am facut amestecul cu cantitatile de la umplutura cu nuci inlocuind nucile cu cocos proaspat macina si in loc de scortisoara am pus vanilie, si NU va recomand sa adaugati si laptele pt ca dupa ce am rulat am observat ca toata zeama iasa din cei cu cocos, eventual am sa incerc data viitoare cu albus batut spuma, ca sa nu fie cocosul simplu, sec.
Mai am pana sa scot din cuptor dar deja miroase demential in casa!Multumesc pt reteta!
 

Ildiko Demeter  acum 5 ani 7 Iunie 2009 22:18  

Re: Baigli

Din nefericire nu a iesit cum mi-as fi dorit , mirosul e super, dar aluatul e gras( pt gusturile mele e spre gretos), fad, mie imi place dulce, si e tot crapat. Gustul umpluturii salveaza prajitura de la un esec total....nu stiu unde am gresit, dar mai incerc....
 

Ioana  acum 5 ani 8 Iunie 2009 11:46  

Re: Baigli

nu stiu cum ti-au iesit grasi, aluatul mi se pare foarte reusit , de aceea am si postat reteta in ciuda faptului ca el crapa... tot astept pe cineva sa ma ajute sa rezolv problema asta a aspectului.
 

diana  acum 5 ani 10 Iunie 2009 14:07  

Re: Baigli

foarte reusit forte gustos este super
 

carmela  acum 5 ani 12 Iunie 2009 16:59  

Re: Baigli

Nu am facut inca dar pare foarte delicios.Acum am luat reteta si promit caci dupa ce o voi face am sa revin si am sa va spun cum mi-a iesit mie.Multumesc si pe curand.
 

gardenia  acum 5 ani 25 Iunie 2009 20:16  

Re: Baigli

toti baigli crapa mai mult sau m,ai putin depinde de umplutura cit de multa vrei , eu fac mereu si ptr ca imi place cu nuca multa crapa la margini dar fetelor nu-i o problema BUNI SA FIE!
 

ella  acum 5 ani 8 Iulie 2009 21:17  

Re: Baigli

Pune in aluat 5 galbenusuri
 

Ioana  acum 5 ani 9 Iulie 2009 11:26  

Re: Baigli

fiindca e prima sugestie o sa incerc si cu mai multe galbenusuri. o sa va anunt cand le fac daca ies mai bine
 

ella  acum 5 ani 9 Iulie 2009 13:50  

Re: Baigli

La aceasta reteta daca inlocuiesti untul cu 100 ml ulei., drojdia uscata cu 25 gr. proaspata si laptele cu apa minerala in care diluezi 2-3 linguri de smantana fermentata veti obtine baigli pufosi si care nu se crapa ! IN primele 5 minute de coacere teperatura trebuie sa fie ceva mai mare dupa care ea se reduce iar cuptorul nu se deschide cel putin 30 minute!! POFTA BUNA!!!!
 

Ioana  acum 5 ani 9 Iulie 2009 14:04  

Re: Baigli

prima data o sa incerc varianta cu ouale si daca nu iese pun apa minerala cu smantan in loc de lapte. la ulei am niste retineri... mie asta imi placea la baigli astia, se simtea ca sunt "untosi", el da gustul bun care mi-a placut mult de tot fata de orice alti baigli am mancat, chiar si cei cumparati. merci pentru sfaturi
 

ella  acum 5 ani 9 Iulie 2009 15:56  

Re: Baigli

 

ella  acum 5 ani 9 Iulie 2009 16:09  

Re: Baigli

Poti sa ii ungi in strat subtire cu unt topit racit ajutandu-te de o pensula dupa ce i-ai umplut inainte de a-i lasa sa se odihneasca. Rezultatul este garantat ,super bun !!
 

simplis  acum 5 ani 20 Iulie 2009 14:10  

Re: Baigli

Am pus bookmark la reteta, intr-o zi am sa-mi fac curajul sa o pun in aplicare. Mi se pare the ultimate challenge
 

Ioana  acum 5 ani 20 Iulie 2009 14:20  

Re: Baigli

chiar este, cred ca e singura reteta de pe site cu un mic "bug" la aspect
 

Laura  acum 5 ani 21 Iulie 2009 04:08  

Re: Baigli

Ioana ti-am urmat reteta cu mici modificari, au iesit super buni. Crapatul pe laturi, cred ca s-ar fii crapat un pic, dar au stat inghesuiti in tava si nu au avut ocazia . Modificarile care le-am facut eu au fost urmatoarele: 226gr unt (ca pachetele mele erau de 113gr), un pic mai putin lapte, dar am adaugat 2 linguri de smantana acra, am mai pus coaja de lamaie in aluat. Sunt foarte pufosi, si pana nu s-au copt am crezut ca aluatul e prea uns-gras, cum vrei sa-i zici. In final a rezultat un cozonacel (de fapt 4) extraordinar de buni.
 

Ioana  acum 5 ani 21 Iulie 2009 10:41  

Re: Baigli

mie mi-a placut foarte mult sa lucrez aluatul asta, e matasos de la unt. ma bucur ca nu ti-au crapata, deci trebuie sa-i inghesuim in tava, asta e solutia cu mac i-ai umplut?
 

Laura  acum 5 ani 22 Iulie 2009 01:52  

Re: Baigli

Da, cu mac i-am umplut, dar dupa reclamatiile care le-am primit nu era destul. Mie imi plac cei cu nuca , am facut doi cu mac si doi cu nuca. Poate ca daca aveau loc crapau si ai mei, ca nu am inventat eu reteta perfecta de baigli . Asa cum zici e un aluat matasos, se lucreaza bine.
 

dora  acum 4 ani 6 Septembrie 2009 21:30  

Re: Baigli

adica belygli :-p
 

Cristina  acum 4 ani 13 Septembrie 2009 02:03  

Re: Baigli

Ioana, sunt Cristina din Montreal iti trimit eu reteta de baigli,, eu sunt numita aici in cercul de prieteni "d-na Baigli"
500g faina, 200g unt,un pumn de zahar, putina sare, drojdie, 1 ou intreg si smantana cat cuprinde, lasi 1 ora la dospit. Asta e aluatul din care iti iasa 4 baigli
Umplutura pt ca noua ne place sa fie mai mult nuca decat aluat o fac asa: 300 ml lapte pus la fiert cu 1-2 vanilii, 300g zahar si 400g nuca macinata cand clocoteste laptele cu zaharul.

Fac cele 4 foi le ung cu nuca fiarta si rulez,deasupra ung fiecare baigli cu galbenus de ou amestecat cu smantana.
Se poate sa crape din cauza coptului in cuptor pe gaz. Cand eram in Ro mi se intampla si mie aici e pe curent masina de gatit deci nu am nici o problema. IN legatura cu faptul ca sunt de inaltime mica e din cauza ca nu se pune umplutura cat trebuie adica consistent si nu se ruleaza strans. Pofta buna si scrie-mi daca incerci reteta asta

 

Ioana  acum 4 ani 13 Septembrie 2009 11:06  

Re: Baigli

multam fain de reteta, o sa o incerc mai ales ca e tot cu unt asa cum am vrut. sper sa-mi iasa chiar daca cuptorul meu e pe gaz
 

ildi  acum 4 ani 15 Septembrie 2009 05:30  

Re: Baigli

ioana, acest *beigli* este de fapt cozonacul traditional magyar *kalacs*
chiar si eu miam comandat 1kg de mac cu gandul sa fac, pentru ca am cumparat de la cofetaria maghiara si miam adus aminte ca la bunica am mai mancat asa ceva.
urmeaza sa cer reteta de la bunica, sa speram ca va iesi si in cuptorul electric, caci cuptor pe lemne nu am sanse aici sa gasesc...

p.s. orice ai face este normal sa se crape putin, tin minte ca si in tava de copt cu cuptor pe lemne si tot crapa putin...
 

Ioana  acum 4 ani 8 Noiembrie 2009 23:21  

Re: Baigli

Buna ma numesc Ioana si astazi este prima data cand probez beigli si mia placut
 

dora  acum 4 ani 22 Noiembrie 2009 15:27  

Re: Baigli

eu sunt f.f.incepatoare la facut cozonaci dar astia ai tai sunt extrem de apetisanti;de aceea imi voi sufleca manecile si ma apuc de treaba;am o intrebare:la ce tip de program i-ai pus daca ai cuptor cu gas?multumesc
 

marika  acum 4 ani 27 Noiembrie 2009 10:45  

Re: Baigli

Este o reteta deosebita.Multumesc .
 

Nicu 61  acum 4 ani 2 Decembrie 2009 17:36  

Re: Baigli

Sint fenomenali .!
Saraca mama,D-zeu sa o ierte,dupa framintat, punea aluatul la dospit intr-un castron de apa .
Pentru asta il impacheta intr-un servet gros si curat de bucatarie,in maniera in care se pune brinza proaspata la scurs .
Poate veti rezolva si problema crapaturilor din coaja cu metoda de mai sus .
Curaj,si multumesc tuturor pentru blog .E o adevarata desfatare .
 

Ioana  acum 4 ani 2 Decembrie 2009 19:05  

Re: Baigli

la dospit in apa? asa ceva e o noutate pentru mine, dar daca nu-mi iese cu alta metoda voi incerca si asta.
 

Laura  acum 4 ani 20 Decembrie 2009 01:54  

Re: Baigli

Si daca tot am fost harnica, am facut si sase baigli azi. Trei cu mac si trei cu nuca. Iar nu am pus destul mac, asa s-a reclamat.
 

Ion  acum 4 ani 24 Decembrie 2009 07:52  

Re: Baigli

Cred ca la @Nicu 61 e vorba de "castron de apa" si nu un castron cu apa
Eu tocmai ma pregatesc sa fac un cozonac pe miine, de Craciun, si asta e singura reteta ce se poate face in masina de piine (care amesteca aluatul) Pina acuma am crezut ca baigli-ul e de origine turceasca, nu ungureasca;
Era odata pe Cipariu in Clij un turc renumit pentru dulciurile ce le facea...
Baigliul cumparat de la magazin intotdeauna era crapat; cu cita fizica stiu, probabil ca umplutura se umfla mai tare si mai repede decit restul cozonacului, probabil ca trebuie lasa-ta sa se umfle inainte de a fi pusa in cozonac;
Cu multumiri, Ion
 

Aluas Maria  acum 4 ani 5 Ianuarie 2010 20:59  

Re: Baigli

Reteta de baigli este minunata.Au iesit nemaipomenit de buni.I-am facut acuma de Craciun,dar eu i-am implut cu multa nuca si nu mi-au crapat deloc.drep este ca i-am asezat in tava de la cuptor unul linga celelat.Nu stiu daca acesta este secretul.Multumesc mult Ioana de aceasta reteta
 

simona  acum 4 ani 18 Ianuarie 2010 15:23  

Re: Baigli

Am vazut intr-o zi reteta la tv. si dupa ce se punea umplutura in aluat ,se rula, punea tava la dospit in frigider,nu m-a surprin prea mult ca de multe ori am facut gogosi si nu le-am prajit pe toate asa ca am pus aluatul intr-un castron la frigider iar a doua zi aluatul era crescut , asa ca ar putea fi o explicatie pentru craparea aluatului ,cei de la tv. nu erau crapati . Zilele acestea vreau sa incerc si eu si am sa-i las la frigider - o sa revin sa va spun ce a iesit.
 

Dan Arad  acum 4 ani 10 Februarie 2010 22:42  

Re: Baigli

Salut
Azi am facut placinta cu mac . A iesit exceptionala . Merci mult. Am facut aluatul cu masaina de paine. in loc de 2 galbenusuri am pus 4 . Nu s-a spart deloc.Merci mult de u respect deosebit.
DAN
ARAD
 

clara  acum 4 ani 11 Februarie 2010 17:50  

Re: Baigli

Mie mi se pare cam mult unt, 200grame. Cred ca ar fi mai bine cu 100 grame unt si completat cu smantana maxim 200 grame, dar cel mai bine se simte la mana consistenta aluatului care tb sa fie moale dar nu fleasca. Cred ca crapatul tine de cantitatea de drojdie potrivita sau de trecerea rapida de la rece la cald a cuptorului. Eu nu as tine 30 minute inainte de a-l pune in cuptor. in ardeal se numeste cozonac pripit, adica se face mai repede decat cozonacul iar cele 30 minute aduc a cozonac. sper sati fi fost de folos, astept vesti.
 

Monica Mihaly  acum 4 ani 27 Februarie 2010 17:55  

Re: Baigli

ioana draga azi ma am trezit si am zis taca tot o sa mi surprind neamurile cu paprikasul cu galuste de ce sa nu incerc sa nu fac si un baigli, asa ca de dimineata m ama pus pe framantat aluatul , doar pt doua insa ca ma zis ca eu nu prea le am cu cozonacii. spre surprinderea mea , nu stiu de ce ma surprind ca inafara de cookies toate retetele de aici au iesit genial, asa si baigli mei au iesit superrrrrrrrrrr, intradevar s au crapat putin pe margine dar dupa ce i am taiat si i am apus pe farfurie au arata genial si foarte gustosi , exact ca cei de cumparat, mie soacra tot timpul mi ii cumpara si trimite de la panemar, nu stiu in alt loc unde se gasesca , dar reteta ta iese exact ca aceia, deliciosiiiiiiiiiiiiiiii
 

eva  acum 4 ani 2 Martie 2010 16:59  

Re: Baigli

Nu va faceti probleme, asa se intampla, aluatul crapa, eu fac beigli de peste 40 de ani si cu nuca si cu mac si de cele mai multe ori crapa. Precizare. Nu este cozonacul unguresc cum a scris cineva, exist[ ta si cozonac, kalacs care seamana cu cel romanesc dar beigli este mult mai usor de facut si de consumaty
 

Carmen  acum 4 ani 5 Martie 2010 14:04  

Re: Baigli

Ioana, am intrat pe un site si acolo, cea care a postat reteta, explica modul cum tr sa intinzi foaia a.i.sa nu crape la copt(capatul foii intinse-cam un lat de palma- de la capatul mesei tr sa ramana mai groasa).eu nu sunt specialista asa ca te las pe tine sa te lamuresti.succes!
 

alina  acum 4 ani 11 Martie 2010 00:21  

Re: Baigli

am facut chiar azi acesti baigli si mi-au iesit foarte buni.eu i-am facut cu nuca amestecata cu alune .sunt foarte buni .multumesc petru reteta -va doresc numai bine si multa sanatate.
 

simona  acum 4 ani 16 Martie 2010 10:17  

Re: Baigli

salut. ce sa zic mie imi facea tata fiind de ungur de origine imi arata multe dar tin minte insa ca el rrula foaia de mijloc la margine asa partea mai groasa ramanea afara si nu se crapa. asa ii facea el si folosea aceeasi retete pe care ai scris-o tu. parerea mea
 

Claudia  acum 4 ani 22 Martie 2010 11:43  

Re: Baigli

buna,acum am descoperit reteta asta cand cautam o reteta pentru baigli,ca vroiam sa fac acum de paste.arata foarte bine si am sa o incerc si eu acum de paste.o sa revin sa va spun cum a iesit
 

marylin  acum 4 ani 1 Aprilie 2010 13:30  

Re: Baigli

sunt ffff buni,
bunica mea, D-zeu s-o odihneasca, ne aducea in fiecare an de Pasti.
(era unguroaica)
si ea ii facea cu mac si cu nuca.
Paste fericit tuturor !
 

eugen  acum 4 ani 4 Aprilie 2010 16:16  

Re: Baigli

Prea multa grasime pentru 500 g de faina. Aluaturile fragede (ca cel pentru baigli) nu trebuie sa fie excesiv de unsuroase fiindca se crapa la copt. Folosti putina drojdie proaspata, framantati aluatul cu mana pana devine matasos si nu se lipeste pe planseta si nu-l lasati la dospit. Lasati baigli gata umpluti, sa se "odihneasca" 10 minute inainte de a-i baga in cuptorul incalzit la foc mic spre mijlociu.
 

rodi  acum 4 ani 19 Mai 2010 12:07  

Re: Baigli

daca vreti sa nu crape baigli, deschideti usa cuptorului la fiecare 7,8 minute in timp ce se coc
 

cerasela  acum 3 ani 24 Octombrie 2010 00:23  

Re: Baigli

hmmm arata buni!sotului mei ii plac mult cozonacii dar eu nu ma pricep deloc si de fiecare data mi-a fost frica sa fac!face si mama cozonaci si ii ies super super dar mie mi-e frica sa incerc!poate o sa ma apuc sa incerc si eu thanks pt retete
 

Mara Manole  acum 3 ani 24 Noiembrie 2010 14:50  

Re: Baigli

am mancat asa cozonacei in week-end, la sibiu (am evadat putin din zgomotosul bucuresti), este foarte bun, dar are o aroma pe care n-o cunosc; seamana a parfum de flori, sa fie oare apa de trandafiri??
 

Monica Mihaly  acum 3 ani 15 Decembrie 2010 14:29  

Re: Baigli

ioana ai mai incercat sa faci vreuna din retetele care ti au fost trimise maisus?
as vrea sa i fac de craciun din nou dar vreau sa stiu daca ai gasit modalitatea de ai face fara sa se crape
 

Calina  acum 3 ani 22 Decembrie 2010 05:14  

Re: Baigli

Yamy Yamy...Am sa coc si eu Baigli pt Craciun.Sunt in Canada cu familia si nu vreau sa renunt la ale noastre bunatati de acasa. Gasesti sa cumperi de toate dar tot nu se compara cu mirosul cozonacului din casa...al sarmalelor din cuptor. Multumesc pentru reteta si Craciun fericit!!!
 

Kamessytta  acum 3 ani 11 Februarie 2011 07:47  

Re: Baigli

Ioana vad ca nu ai mai scris daca ai mai incercat baigli.Eu spun ca si Eugen ca asa stiu de la cineva care ii facea minunati ca aluatul de baigli nu se lasa la dospit.Se lasa ruladele putin inainte sa le bagi in cuptor.De fapt nu este cozonac ci un fel de rulada cu nuca sau cu mac.Uite eu iti dau o reteta tot cu unt cum iti place tie dar nu se pune asa mult cum pui tu.Incearca si aceasta reteta este minunata si daca faci cum iti spun nu crapa deloc.Cel putin mie nu mi-au crapat.

* 2 oua intregi,
* 15 linguri de zahar,
* 125 de grame de unt,
* 25 grame de drojdie,
* o jumatate de cana de lapte cald,
* putina sare,
* faina cat cuprinde ( in jur de 450 de grame)
* 2 albusuri batute spuma pentru amestecul facut cu nuca macinata, cat cuprinde albusul pana obtinem o crema groasa ,
* 2-3 linguri de zahar,
* putina esenta de rom.

Preparare: intr-un vas punem faina, mai putina la inceput si adaugam drojdia amestecata cu laptele si cu o lingura de zahar. Lasam 10 minute si apoi amestecam compozitia cu zaharul, ouale, untul, sarea. Framantam un aluat fraged completand cu cantitatea de faina neceara pana se lucreaza usor aluatul.

Dupa ce am obtinut o bula mare de aluat o impartim in 2 si intindem 2 foi dreptunghiulare. Ca sa nu se crape la copt lasam latura de la marginea mesei cat de un lat de palma putin mai groasa, in rest intindem foaia cat se poate de subtire. Intindem un strat de nuca amestecata cu albus batut spuma cu zahar.

Rulam cu grija foaia de la centrul mesei spre margine, sa ramana deasupra latura cu foaia putin mai groasa. Evitam asa sa se crape la copt din cauza stratului de nuca. Dupa aceea punem rulourile obtinute intr-o tava cu hartie de copt si le ungem cu galbenus amestecat cu miere.

Il coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru primele 10 minute apoi scadem la 180 de grade si lasam inca 20 de minute.

Sunt foarte fragezi si se pastreaza bine intr-o cutie inchisa ermetic.

Am regasit in aceasta reteta unele tehnici amintite de cei care au comentat mai sus deci trebuie sa iti iasa.Mi-ar face placere sa o incerci si sa ne spui cum ti-au iesit.
Spor la treaba!
 

Ioana  acum 3 ani 11 Februarie 2011 14:06  

Re: Baigli

Kamessytta, nu am mai incercat nicio reteta inca fiindca sirul lung de retete noi ma tin in priza non-stop. dar am copiat reteta ta si mi-a placut ideea cu marginea groasa, suna logic acum. cat de curand o sa o testez... poate inainte de pasti. ca sa nu ramana in "suspans" reteta asta prea multa vreme
 

Liliana Feraru  acum 3 ani 11 Februarie 2011 15:03  

Re: Baigli

Ca sa iasa Baigli bine,incercati sa faceti umplutura fara albusuri batut spuma.In cazul meu macin nucile,pun zahar pudra,cacao si doar cateva picaturi de esenta de rom(da aroma placuta nucilor).Pe aluatul intins ungeti putin magiun de prune pe urma intindeti amestecul de nuca,nu puteti da gres.Magiunul de prune se pune sa-i dea un gust bun cozonacului in miniatura.Cand rolati aluatul nu-l strangeti prea tare(asa are loc sa creasca).Untul e un pic prea mult pentru 500gr de faina,cam 100gr e mai bine de adaugat,plus in amestecul de lapte adaugati lapte acru(la noi in Australia ai spune sour cream),nu se intampla nimic daca puneti oul intreg in loc de numai galbenuse.Reteta am invatat-o de la o doamna unguroaica,am facut reteta de nenumarate ori si nu am avut niciodata nici o problema.Sper sa incercati reteta si in felul acesta. Spor !!!!!
 

Sam  acum 3 ani 20 Aprilie 2011 23:05  

Re: Baigli

OK guys, tocmai am in cuptor doi baigli frumosi rulati si aurii (de la oua) tineti-mi pumnii....daca imi ies buni...nu mai vorbesc cu vecinii...nu am facut niciodata in viata mea asa ceva, dar am savurat si mancat kilograme si kilograme....o sa va tin la curent cu reactia vecinilor (spanioli) in zilele de Pasti care vin. Merci Ioana. (so long!

 

Friedrich Birthelmer  acum 3 ani 21 Mai 2011 12:55  

Re: Baigli

Imi aduceam aminte de baigli din copilarie,dar nu stiam ca se numeste "baigli". D e mult caut o anumita prajitura, fara sa stiu cum se numeste.Acum intamplator prin e-retete am dat de ea.In sfarsit-este ce cautam. Merci si un salut cordial din Germania atat redactiei cat si celor care trimit sau comenteaza retete.Fred
 

silvi  acum 2 ani 15 Noiembrie 2011 12:44  

Re: Baigli

Sint convinsa ca sunt foarte buni,pentru ca eu ma ocup de prajituri de casa este chiar o mica afacere a mea,si de doua luni desfac la tirgurile la care particip si cozonaceleul rulada cum il numesc eu.La Brasov e foarte cautat,atit cel cu mac cit si cel cu nuca.Reteta o am de la mama mea,dar adevarata provenient6a este de la o d-mna foart batrina sasaoaica de la noi din sat.Dar soacra mea unguroaica fiind avea aceiasi reteta doar ca din cantitatea de aluat obinuta facea doar doi colacei cu mai putina umplutura si mai mult aluat.De crapat si mie mi se crapa uneori,desi fac de cel putin 30 de ani prajituri (am aproape 60 de ani)
 

Ioana  acum 2 ani 16 Noiembrie 2011 08:45  

Re: Baigli

silvi, multumesc pentru raspuns. chiar imi plac baigli dupa reteta asta si daca dupa atata experienta zici ca e normal sa mai crape, m-am linistit.
 

elina  acum 2 ani 18 Noiembrie 2011 22:17  

Re: Baigli

am mancat la o juifa frantuzoaica cred ca erau astia din reteta voastra foarte buni dar ea îi punea in congelator . mama ce buni au fost
 

iulia   acum 2 ani 22 Decembrie 2011 23:58  

Re: Baigli

Buna Ioana am facut azi baigli si nu mi-au iesti de abia am putut sa intind aluatul...care se tot crapa ,inca de pe masa de lucru...si nici nu i-am asezat bine in tava ca toti sau crapat ((( acuma sunt in cuptor si vreau sa zic ,ca practic pot sa numar cate petice de aluat sunt ...aprope nimic nu inteleg de ce? am respectat reteta exact...mai putin partea,cu framantatu'si dospitu'in masina de facut paine...i-am facut manual...mai am un pic si plang un sfat daca se poate ...multumesc mult!!!
 

Ioana  acum 2 ani 23 Decembrie 2011 05:39  

Re: Baigli

aluatul de baigli este unul destul de elastic, chiar il simti usor gras cand il framanti (de la unt) nu prea are cum sa iasa asa uscat. se framanta cu mana macar 15 minute (eu la cozonaci framantam cu mana 30 minute). pare ca untul nu s-a topit in compozitie. poate l-ai pus foarte rece si nu l-ai framantat suficient cat sa se inmoaie sa lege aluatul?
 

iulia   acum 2 ani 23 Decembrie 2011 09:36  

Re: Baigli

Multumesc mult Ioana ca mi-ai raspus asa repede,cred ca am descoperit bug-ul ...faina ii ca altceva nu are ce,untul l-am ascos inainte cu 3 ore sa ii fac,si de framantat, i-am framantat cel putin 45 minute...eu stau in Franta si aici sunt,multe feluri de faina.....cred ca nu am cumparat faina bunapentru ca ii un pic si semi,am luat faina pentru Brioche Maison....si nu-i buna...aluatu'nu a iesit elastic ii a doua ora cand nu imi iese ceva de cand sunt aici din cauza la faina:D daca cunosti tu cumva, ce fel de faina trebuie sa folosesc?ca vreau sa-i repet multumesc mult!!!
 

iulia   acum 2 ani 23 Decembrie 2011 09:50  

Re: Baigli

P.S. Am facut si prajitura Magica si o iesit superacuma vreau sa fac si prajitura Tavalita...da mi-e frica sa folosesc faina asta,ca nu vreau sa risc sa patesc la fel si aici nu am pe cine sa intreb,care faina ii buna ....poate sti tu multumesc mult!!!...si scuze ca te stresez
 

cristina  acum 2 ani 13 Martie 2012 18:17  

Re: Baigli

Pt. Fetele la care nu le-a reusit aluatul "Aveti grija la Faina" ca trebuie sa aibe glutenul mai mare decit faina pt. creme sau alte folosiri. Folositi faina pt. Piine.
 

monica  acum 2 ani 4 Aprilie 2012 14:53  

Re: Baigli

incearca inainte sa ii bagi la cuptor sa ii ungi deasupra cu iaurt normal...sa nu se mai crape..
 

Marti Ana  acum 2 ani 8 Iunie 2012 17:17  

Re: Baigli

Mai aveam o poza cu varianta finala dar mi-am dat seama ca nu o mai pot incarca. Oricum, am rezolvat cu modul acesta de impletire crapaturile
 

Marti Ana  acum 2 ani 8 Iunie 2012 18:56  

Re: Baigli

Pt ca am uitat sa atasez la poza si "tehnica": se ruleaza cozonacul in mod obisnuit, se taie in doua pe lung si se impletesc lejer cele doua jumatati avand grija ca fata taiata (cu mac) sa fie mereu in sus.
 

Ioana  acum 2 ani 9 Iunie 2012 13:23  

Re: Baigli

Marti Ana, ce frumusete de cozonac! bravo! o sa folosesc si eu ideea
 

Diana  acum un an 7 Septembrie 2012 12:39  

Re: Baigli

Buna Ioana! Ai niste rete minunate ! Tot gatesc dintre ele, si parca nu ma satur de gatit ) Am citit despre mica problemita cu care ne confruntam toate cateodata: cu crapatul aluatului. Reteta asta inca nu am incercat-o, dar am facut ceva reteta de cozonac, prima data mi s-au rupt foarte urat, au fost gustosi si asa, dar a doua oara cand am facut, nu am avut unt si am pus margarina Rama. Nu mi-au crapat deloc cozonacii!! Aceeasi reteta, acelasi timp de coacere, aceleasi ingrediente. Cred ca margarina are un "alt stil de lucru" )
 

Ioana  acum un an 7 Septembrie 2012 14:15  

Re: Baigli

baiul e ca nu folosesc margarina
 

mihaela  acum un an 7 Septembrie 2012 18:11  

Re: Baigli

maine execut baigli...intotdeauna cand i-am facut (de aici luata reteta) au iesit extraordinar de buni. cred ca fac ptr 6 corzi...ca duc si la soacra si la mama. ca numai eu ii fac in familie. si mereu de cand ii execut, trebuie sa duc (cel putin la soacra).... deja salivez. yammy
 

Dora Cary  acum un an 25 Decembrie 2012 14:17  

Re: Baigli

Draga Ioana,
am facut reteta ta de baigli chiar azi, de Craciun, si a iesit extraordinar de buna. Nu s-au crapat cozonacei deloc. Am facut doar doua mici modificari: in loc de 200 gr unt am folosit doua pachete de 113 gr fiecare (asa se vinde untul aici in California), deci un pic mai mult unt; deasemenea, am folosit un ou intreg in loc de doua galbenusuri. Am ingesuit cozonaceii in tava si i-am uns cu un galbenus amestecat cu putina smantana. Nu am mai facut baigli pana acum dar acestia au iesit extraordinar de buni si deosebit de aspectuosi. Am sa le fac poze si le voi pune pe site, daca este posibil. Voi pastra acesta reteta cu siguranta. Multumesc mult si Craciun Fericit!
Dora
 

Ildikó Bakos  acum un an 23 Martie 2013 15:23  

Re: Baigli

Buna Ioana, prajitura se numeste bejgli si daca ai nevoie am reteta originala . eu le fac de craciun, cu mac si nuci , are un secret, o am tot de la bunica...
 

mona clara  acum un an 31 Martie 2013 17:54  

Re: Baigli

Salve tuturor,ieri am facut pentru prima data,e drept ca reteta imi apartine in exclusivitate e un mix intre cozonac si acest baigli,parerea mea este ca secretul ca si in cazul cozonacilor este socul termic cat mai mic in sensul sa se lase mult la crescut in tava ,nu este deajuns o jumatate de ora ori folosit in loc de drojdie lievito madre,adica un fel de drojdie mama care actioneaza mai putin agresiv in cuptor,de ani de zile nu imi mai crapa nimic ,incercati,imi pare rau ca nu mai am nici macar unul sa postez fotografii,am facut doar doi sa-mi testez reteta.
PS am vazut ca cineva recomanda deschiderea cuptorului din cand in cand ar putea fi o solutie,sunt produse de cofetarie care se coc asa sau cu cuptorul intredeschis.
 

maria  acum un an 21 Iulie 2013 00:35  

Re: Baigli

Buna Ioana,

Am facut si eu retata ta de Baigli si mi-a iesit foarte bine. NU mi s-au crapat deloc....am facut doar o jumatate de portie si pe langa ingredientele indicate de tine am mai pus un ou intreg
Toate retetele tale sunt super!!!!! Mersi

PS: as fi vrut sa iti trimit si o poza cu rezultatul dar nu ai optiunea asta la comentarii
 

lia b.  acum 10 luni 15 Noiembrie 2013 12:10  

Re: Baigli

dupa ce ai lasat baigli gata formati sa se odihneasca 30 min.mai unge-i o data cu ou si pune-i la frigider 15 min apoi coace-i.si incearca sa-i intepi cu un ac deasupra si nu cu furculita in lateral.succes.
 

maria calin  acum 5 luni 17 Aprilie 2014 11:28  

Re: Baigli

buna Ioana, am o sugestie pentru crapaturile din aluat: incearca sa folosesti faina de paine, tip 650, care contine mai mult gluten, ar trebui sa ofere o structura mai stabila aluatului si sa nu se mai crape.
 

Ioana  acum 2 minute 9 August 2014 19:10  

Re: Baigli

Buna,in urma cu ceva vreme am lucrat la o patiserie ungureasca si am reusit sa mai fur cate un secret pe ici pe colo baigli in traducere la ei e un cozonac nedospit,deci nu il lasau de fel la dospit si plus de asta lucrau foarte repede cu ingredientele si la temperatura camerei pe considerentul sa nu crape deasupra,sincer nu am facut personal niciodata baigli dar am studiat la mama ca tot asa face si nu crapa
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS