Bors de gaina

Categorii: Retete cu carne de pui, Retete romanesti, Retete de supe si ciorbe

 

Bors de gaina
Pinterest

Bors pe gaina de la bunica mea, cu bors "importat" direct din Iasi (multumesc Geo pentru el, este foarte gustos si chiar acreste supele). Este usor si inviorator, mai ales pentru ardelenii obsnuiti cu rantas si smantana.

Ingrediente
Bors de gaina

1 gaina de casa (sau cocos)
1 legatura patrunjel
1 lingurita piper negru boabe
1 ardei gras rosu
1 morcov marisor
1 radacina patrunjel
100 gr telina radacina
1 ceapa medie
2 rosii decojite (sau 4 rosii din conserva)
100 gr taietei
400 ml bors (sau dupa gust)
sare

Preparare
Bors de gaina

  1. Puiul curatat bine si taiat bucati se spala in apa rece. Se pune intr-o oala mare si se acopera cu apa rece (cam 4l). Se pune la fiert la foc mic.
    * daca punem puiul la fiert in apa rece supa va iesi mai buna; daca din contra dorim sa iasa carnea mai gustoasa il punem la fiert in apa fiarta.
  2. Se pune in oala si legatura de patrunjel si piperul negru boabe, plus 2 lingurite de sare. Se fierbe la foc mic, cat sa bolboroseasca usor. In prima ora, spumati supa cu o lingura cu gauri, pana cand vedeti ca nu se mai face spuma deasupra. Se fierbe totul pentru 3 ore.
    * carnea trebuie sa fie bine fiarta, sa cada de pe oase
  3. Asezati o strecuratoare deasa (cu tifon daca aveti) desupra unei oale goale si strecurati supa.
    * daca strecurati supa, aceasta va fi si mai limpede
  4. Puneti supa strecurata din nou pe foc (am obtinut 3l de supa) si adaugati in ea toate legumele taiate cubulete mici. Fierbeti la foc mediu pentru 30 minute.
  5. Cat fierb legumele, dati carnea jos de pe oase si taiati-o cubulete. Adaugati carnea in supa.
    * carnea poate fi lasata pe oase si pusa asa in supa
  6. Dati un clocot borsului si adaugati-l si pe el in supa. Adaugati-l treptat pana supa devine acra dupa gustul vostru. Eu am pus 400 ml de bors la cei 3 l de supa.
    * regula generala este de 500 ml bors la 4 l de supa, insa evident asta depinde de gustul vostru si de cat de acru e borsul, asa ca e mai bine sa-l puneti treptat si sa tot gustati, mai ales daca sunteti ardeleni vesel
  7. Lasati sa fiarba supa inca 5 minute, apoi opriti focul. Dregeti supa de sare, sigur va mai fi nevoie.
  8. Fierbeti separat taieteii. Strecurati-i si aruncati-i in oala cu supa.
  9. Serviti presarat cu patrunjel si leustean tocat.
 
Bors de gaina - Supa de gaina

1. Supa de gaina

Bors de gaina - Legumele taiate cubulete

2. Legumele taiate cubulete

Bors de gaina - Legumele in supa

3. Legumele in supa

Bors de gaina - Carnea dezosata

4. Carnea dezosata


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 19)  

 

Bors de cocos cu legume

10 Septembrie 2014

Bors de cocos cu legume

Bors de vita

28 Ianuarie 2013

Bors de vita

Bors rosu

10 August 2011

Bors rosu

 

 

Simona-Adina Hotea  acum 4 ani - 11 Aprilie 2011 10:50  

Re: Bors de gaina

Uah ! imi e pofta O bunatate ! Citind reteta ta, parca o auzeam pe mamica mea spunand exact aceleasi cuvinte (unul dintre primele sfaturi in ale bucatariei, pe care mi le-a dat, scumpa de ea). Iar leusteanul e "cireasa de pe tort" in aceasta reteta minunata ! Asa ca, de Florii, voi gati acest bors, sigur pe-o gaina de curte taraneasca, pt.ca nu se compara la gust cu puiul din comert...
 

Ioana  acum 4 ani - 11 Aprilie 2011 10:58  

Re: Bors de gaina

asa-i, nu se compara supa facuta pe gaina de casa cu cea facuta pe carne cumparata. toate gainile primite de la bunica le fac supa, invariabil. asta a fost primul meu bors (reusit) pentru ca pana acum am fost pusa de doua ori sa folosesc bors (cumparat) si nu reuseam sa acresc supele cu el (l-am si gustat era ca o apa de pe spalator nu imi place ) si pana la urma apelam la lamaie... dar borsul asta l-am si gustat si era placut, cu aroma de leustean...
 

Mirela  acum 4 ani - 11 Aprilie 2011 21:51  

Re: Bors de gaina

In Muntenia toate ciorbele se acresc cu bors asa ca daca vrei un bors bun incearca mai la sud,aici il gasesti in orice frigider este nelipsit, ce nu-i acrit cu bors ii spunem simplu supa.
Ar trebui sa incerci si borsul de peste, mai ales de Florii.
 

Ioana  acum 4 ani - 12 Aprilie 2011 09:25  

Re: Bors de gaina

cunosc cumva ciorbele acre din sud, am rude prin Urziceni. bunicul meu e de acolo. insa cand i-am vizitat ultima oara eram mica. dar ciorbele acre mi le amintesc, fara dubiu. sa stii ca ma gandeam sa fac un bors de peste, dar incercam sa fac rost de peste proaspat "asortat".
 

Irina  acum 3 ani - 21 Iunie 2011 12:00  

Re: Bors de gaina

Daca ai sti de cand astept sa apara asa o reteta! imi e pofta
 

anca  acum 3 ani - 3 Iulie 2011 01:21  

Re: Bors de gaina

daca nu am bors , cu ce se mai poate acrii??
 

AdrianaS  acum 3 ani - 7 August 2011 15:28  

Re: Bors de gaina

Anca ..merge si cu bors la plic...sau sare de lamaie...insa gusturile difera foarte mult
 

ramona  acum 3 ani - 27 August 2011 01:16  

Re: Bors de gaina

eu ador ciorbele acre dar sunt in italia si bineinteles nu gasesc bors cu ce pot inlocui?

 

raluca  acum 3 ani - 29 August 2011 21:14  

Re: Bors de gaina

carnea nu trebuie fiarta asa mult incat sa cada de pe oase, apoi tocata etc.carnea trebuie sa fie fiarta si lasata asa pe oase.eu asa fac.pofta buna
 

Ade  acum 3 ani - 31 Octombrie 2011 22:11  

Re: Bors de gaina

E obligatoriu sa pun taietei????? trist trist0)
 

Ioana  acum 3 ani - 1 Noiembrie 2011 09:16  

Re: Bors de gaina

nimic nu e obligatoriu vesel poti sa nu-i pui
 

Adriana  acum 3 ani - 15 Decembrie 2011 23:51  

Re: Bors de gaina

Stie cineva sa-mi spuna si reteta de bors de casa? sunt in America si n-am de unde sa aduc "de acasa"...trebuie sa mi-l fac eu. Mi-ar place sa nu mai foloses Bors Magic. Multumesc. vesel
 

luminita  acum 3 ani - 16 Ianuarie 2012 19:10  

Re: Bors de gaina

imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Tudor Violeta  acum 3 ani - 12 Februarie 2012 20:13  

Re: Bors de gaina

Superba reteta, aceeasi problema am si eu cu borsul , maxima diferenta de gust, intre borsul la plic si cel facut acasa sau de bunica, deasemenea gaina din curte si puiul din comert. Oricum, in caz ca are cineva o reteta buna de bors si o poate publica mi-ar fii de mare ajutor. Multumiri D-nei /D-rei Ioana C. pentru retetavesel Numai bine si sanatate!
 

Cristina  acum un an - 30 Octombrie 2013 13:32  

Re: Bors de gaina

Cu un cocos tanar de tara, bors facut de bunica si reteta ta a iesit o ciorba super! Felicitari pentru site, il urmaresc periodic. Inspiratie si voie buna iti doresc!
 

Ioana  acum un an - 30 Octombrie 2013 15:10  

Re: Bors de gaina

multumesc, Cristina!
 

bulai stefania  acum 11 luni - 24 Mai 2014 12:56  

prajitura cu budinca

este foarte buna! vesel vesel vesel imi e pofta
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus