Retete Culinare : e-Retete

 

Bulion

Categorii: Retete cu legume, Retete de Muraturi si Conserve, Retete romanesti, Retete de Sosuri si Salsa

 

Bulion. Imagini pas cu pas pentru bulion

Bulion de Salaj. Este un sos de rosii aromat, fara conservanti, asteptand sa fie folosit iarna in mancaruri. Este bulionul pe care-l folosesc la friptura de porc, ardeii umpluti si la ciorbe.

Ingrediente pentru Bulion

12 kg rosii bine coapte
8 cepe
4 morcovi mari
4 ardei rosii
15 catei usturoi
8 fire telina frunze
sare
ulei

Portii: 12 sticle de 300 ml

Bulion - Preparare

  1. Intr-o cratita larga (cu cat e mai larga cu atat va fierbe mai repede bulionul) se pune ulei pe fund, cat sa se formeze o pelicula subtire. Se incinge si se adauga ceapa tocata si morcovii dati pe razatoarea mare. Se da focul la mic si se caleste totul pana ceapa prinde un pic de culoare (va dura cca 45 minute). Se amesteca din cand in cand in legume.
  2. Cat se calesc legumele, pregatiti rosiile. Acestea se spala bine. Se taie in doua si se curata de codite si cotoare. Se taie bucati. Se trec bucatile prin masina de rosii (cea care separa pulpa si sucul de pielite si seminte). Daca masina de rosii nu este foarte performanta, mai treceti resturile de cateva ori prin ea sa extrageti cat mai multa pulpa (cojile si semintele sa ramana cat mai uscate).
  3. Se adauga rosiile peste legumele calite. Se mai pun in oala frunzele de telina, cateii de usturoi curatati dar lasati intregi si ardeii curatati de cotoare si taiati in cateva bucati mari.
  4. Se aduce la fierbere si se lasa sa fiarba la foc mediu pana scade la jumatate (dureaza in jur 2 ore). Se amesteca rar in el.
  5. Se scot frunzele de telina si ardeii din bulion. Ce ramane in oala se mai trece o data prin masina de rosii pentru a obtine un sos fin (fara bucati de ceapa si morcov).
  6. Bulionul se pune iar pe foc, se adauga sare dupa gust daca doriti si se mai fierbe 10 minute.
  7. Spalati 12 sticle de 300 ml, le uscati, le puneti pe o tava si le bagati in cuptorul incins la 200C cam 15-20 min, sa se sterilizeze. Capacele se fierb cateva minute in apa si apoi se scot pe servetele de bucatarie sa se scurga.
  8. Bulionul fierbinte se toarna in sticlele fierbinti. Se infileteaza bine si se pun sub o plapuma pana a doua zi.
  9. Se pastreaza in loc racoros.

 
Click pe imagini pentru a mari

Calim ceapa si morcovii
Calim ceapa si morcovii
Spalam rosiile
Spalam rosiile
Rosiile bucati
Rosiile bucati
Rosiile prin masina de rosii
Rosiile prin masina de rosii
Sucul si pulpa rosiilor
Sucul si pulpa rosiilor
Bulionul la fiert
Bulionul la fiert
Bulionul fierbe de ceva vreme
Bulionul fierbe de ceva vreme
Bulionul trecut prin masina a doua oara
Bulionul trecut prin masina a doua oara
Sterilizam sticlele
Sterilizam sticlele
Capacele fierte la scurs
Capacele fierte la scurs

 

5 9

 

 

Retete similare 

Sos de rosii in stil grecesc Sos de rosii spaniol
Sos de rosii in stil grecesc Sos de rosii spaniol
Sos de rosii Oua in sos de rosii si chorizo
Sos de rosii Oua in sos de rosii si chorizo

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Bulion"

 

Comentarii

Cristina  acum 3 luni 26 Iulie 2013 09:14  

Re: Bulion

Ce bunatate, parca si simt o aroma imbietoare, cred ca este un sos deosebit pentru friptura si totul este natural
 

Ioana  acum 3 luni 26 Iulie 2013 11:29  

Re: Bulion

da, cristina, acest bulion este bun pentru sosuri si fripturi, fiindca este deja aromat si practic cand il folosesti nu mai trebuie sa pui nimic in el.
 

olga  acum o saptamana 24 August 2013 00:01  

Re: Bulion

Tocmai am terminat bulionul.
Foarte gustos.

Multumesc frumos, Ioana.
 

Laura  acum 2 zile 2 Septembrie 2013 17:54  

Re: Bulion

Buna Ioana. M-am pricopsit cu multe (cateva kg) rosii cherry. Ai vreo reteta, idee ce sa fac cu ele? crezi ca se pot conserva cumva? Multumesc
 

Ioana  acum 2 zile 3 Septembrie 2013 08:02  

Re: Bulion

daca doresti poti sa conservi rosiile cherry in bulion.
 

Laura  acum 2 zile 3 Septembrie 2013 09:45  

Re: Bulion

Multumesc pt raspuns. Dar acu vine si intrebarea logica : cum se face??
 

Ioana  acum 2 zile 3 Septembrie 2013 10:13  

Re: Bulion

1. in primul rand trebuie sa crestezi usor rosiile cherry si le oparesti 15-30 secunde. le scoti si le cureti de piele (merge usor).

2. separat, din rosii normale faci bulion ca si aici (evident, poti folosi alte arome, nu trebuie sa fie cu telina si morcovi... sau lasi bulionul simplu, doar cu sare).

3. umpli borcanele spalate si sterlizate cu rosiile cherry si apoi torni bulionul fierbinte peste ele, sa fie acoperite perfect. infiletezi borcanele.

4. pui borcanele intr-o oala cu apa, sa fie acoperite si fierbi timp de 45 minute (de cand apa clocoteste vartos).


rosiile cherry le poti si deshidrata.
 

Laura  acum 2 zile 3 Septembrie 2013 11:50  

Re: Bulion

Multumesc mult
 

Laura  acum 3 ore 5 Septembrie 2013 12:20  

Re: Bulion

Ioana, am o mare rugaminte. Spune-mi te rog cum pot face bulion daca nu am masina de rosii? Le-as opari ca sa le curat de pielita, apoi le-as da prin blender si apoi ma gandeam sa trec totul printr-o sita, poate pot separa semintele. Ce alte arome imi sugerezi? (aici nu gasesc telina frunze). Si inca ceva...asa fara nici o "aspirina" sta pe iarna? Iti multumesc, stiu ca am intrebat multe dar nu am facut niciodata bulion..
 

Ioana  acum 17 minute 5 Septembrie 2013 15:14  

Re: Bulion

da, exact asa face si bunica-mea care nu avea masina de rosii si chiar dupa ce i-a cumparat maica-mea, tot nu s-a obisnuit cu ea si continua in stilul ei. opareste rosiile, le curata si le taie bucati (tu le poti mixa in blender ca se strivesc si scad mai repede) le pune la fiert si la final le da prin sita sa separe semintele si pune iar bulionul un pic la fiert.
marar sau cimbru. mararul si cimbru sunt mai puternice decat telina, pune mai putine fire ca sa nu-ti iasa prea aromat. aroma rosiilor trebuie sa primeze.
tine bulionul si fara aspirina, rosiile sunt destul de acide.
 

Laura  acum 12 minute 5 Septembrie 2013 15:20  

Re: Bulion

Multumesc din suflet!
 

Ioana  acum 8 minute 5 Septembrie 2013 15:23  

Re: Bulion

a, Laura, nu ai seminte de telina (celery seeds)? pot fi folosite in loc de fruze... asta asa in general, daca ai nevoie si la alte mancaruri.
 

Laura  acum un minut 5 Septembrie 2013 15:30  

Re: Bulion

Ba da, astea se gasesc! Super, multumesc, chiar vroiam sa pastrez aroma de telina..
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS