Bulion

Categorii: Retete cu legume, Retete de Muraturi si Conserve, Retete romanesti, Retete de Sosuri si Salsa

 

Bulion. Imagini pas cu pas pentru bulion

Bulion de Salaj. Este un sos de rosii aromat, fara conservanti, asteptand sa fie folosit iarna in mancaruri. Este bulionul pe care-l folosesc la friptura de porc, ardeii umpluti si la ciorbe.

Ingrediente
Bulion

12 kg rosii bine coapte
8 cepe
4 morcovi mari
4 ardei rosii
15 catei usturoi
8 fire telina frunze
sare
ulei

Portii: 12 sticle de 300 ml

Preparare
Bulion

  1. Intr-o cratita larga (cu cat e mai larga cu atat va fierbe mai repede bulionul) se pune ulei pe fund, cat sa se formeze o pelicula subtire. Se incinge si se adauga ceapa tocata si morcovii dati pe razatoarea mare. Se da focul la mic si se caleste totul pana ceapa prinde un pic de culoare (va dura cca 45 minute). Se amesteca din cand in cand in legume.
  2. Cat se calesc legumele, pregatiti rosiile. Acestea se spala bine. Se taie in doua si se curata de codite si cotoare. Se taie bucati. Se trec bucatile prin masina de rosii (cea care separa pulpa si sucul de pielite si seminte). Daca masina de rosii nu este foarte performanta, mai treceti resturile de cateva ori prin ea sa extrageti cat mai multa pulpa (cojile si semintele sa ramana cat mai uscate).
  3. Se adauga rosiile peste legumele calite. Se mai pun in oala frunzele de telina, cateii de usturoi curatati dar lasati intregi si ardeii curatati de cotoare si taiati in cateva bucati mari.
  4. Se aduce la fierbere si se lasa sa fiarba la foc mediu pana scade la jumatate (dureaza in jur 2 ore). Se amesteca rar in el.
  5. Se scot frunzele de telina si ardeii din bulion. Ce ramane in oala se mai trece o data prin masina de rosii pentru a obtine un sos fin (fara bucati de ceapa si morcov).
  6. Bulionul se pune iar pe foc, se adauga sare dupa gust daca doriti si se mai fierbe 10 minute.
  7. Spalati 12 sticle de 300 ml, le uscati, le puneti pe o tava si le bagati in cuptorul incins la 200C cam 15-20 min, sa se sterilizeze. Capacele se fierb cateva minute in apa si apoi se scot pe servetele de bucatarie sa se scurga.
  8. Bulionul fierbinte se toarna in sticlele fierbinti. Se infileteaza bine si se pun sub o plapuma pana a doua zi.
  9. Se pastreaza in loc racoros.
 
Bulion - Calim ceapa si morcovii

1. Calim ceapa si morcovii

Bulion - Spalam rosiile

2. Spalam rosiile

Bulion - Rosiile bucati

3. Rosiile bucati

Bulion - Rosiile prin masina de rosii

4. Rosiile prin masina de rosii

Bulion - Sucul si pulpa rosiilor

5. Sucul si pulpa rosiilor

Bulion - Bulionul la fiert

6. Bulionul la fiert

Bulion - Bulionul fierbe de ceva vreme

7. Bulionul fierbe de ceva vreme

Bulion - Bulionul trecut prin masina a doua oara

8. Bulionul trecut prin masina a doua oara

Bulion - Sterilizam sticlele

9. Sterilizam sticlele

Bulion - Capacele fierte la scurs

10. Capacele fierte la scurs


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 9)  

 

Sos de rosii spaniol

23 August 2012

Sos de rosii spaniol

Sos de rosii

1 Septembrie 2010

Sos de rosii

 

 

Cristina  acum un an 26 Iulie 2013 09:14  

Re: Bulion

Ce bunatate, parca si simt o aroma imbietoare, cred ca este un sos deosebit pentru friptura si totul este natural
 

Ioana  acum un an 26 Iulie 2013 11:29  

Re: Bulion

da, cristina, acest bulion este bun pentru sosuri si fripturi, fiindca este deja aromat si practic cand il folosesti nu mai trebuie sa pui nimic in el.
 

olga  acum un an 24 August 2013 00:01  

Re: Bulion

Tocmai am terminat bulionul.
Foarte gustos.

Multumesc frumos, Ioana.
 

Laura Aioani  acum un an 2 Septembrie 2013 17:54  

Re: Bulion

Buna Ioana. M-am pricopsit cu multe (cateva kg) rosii cherry. Ai vreo reteta, idee ce sa fac cu ele? crezi ca se pot conserva cumva? Multumesc
 

Ioana  acum un an 3 Septembrie 2013 08:02  

Re: Bulion

daca doresti poti sa conservi rosiile cherry in bulion.
 

Laura Aioani  acum un an 3 Septembrie 2013 09:45  

Re: Bulion

Multumesc pt raspuns. Dar acu vine si intrebarea logica : cum se face??
 

Ioana  acum un an 3 Septembrie 2013 10:13  

Re: Bulion

1. in primul rand trebuie sa crestezi usor rosiile cherry si le oparesti 15-30 secunde. le scoti si le cureti de piele (merge usor).

2. separat, din rosii normale faci bulion ca si aici (evident, poti folosi alte arome, nu trebuie sa fie cu telina si morcovi... sau lasi bulionul simplu, doar cu sare).

3. umpli borcanele spalate si sterlizate cu rosiile cherry si apoi torni bulionul fierbinte peste ele, sa fie acoperite perfect. infiletezi borcanele.

4. pui borcanele intr-o oala cu apa, sa fie acoperite si fierbi timp de 45 minute (de cand apa clocoteste vartos).


rosiile cherry le poti si deshidrata.
 

Laura Aioani  acum un an 3 Septembrie 2013 11:50  

Re: Bulion

Multumesc mult
 

Laura Aioani  acum un an 5 Septembrie 2013 12:20  

Re: Bulion

Ioana, am o mare rugaminte. Spune-mi te rog cum pot face bulion daca nu am masina de rosii? Le-as opari ca sa le curat de pielita, apoi le-as da prin blender si apoi ma gandeam sa trec totul printr-o sita, poate pot separa semintele. Ce alte arome imi sugerezi? (aici nu gasesc telina frunze). Si inca ceva...asa fara nici o "aspirina" sta pe iarna? Iti multumesc, stiu ca am intrebat multe dar nu am facut niciodata bulion..
 

Ioana  acum un an 5 Septembrie 2013 15:14  

Re: Bulion

da, exact asa face si bunica-mea care nu avea masina de rosii si chiar dupa ce i-a cumparat maica-mea, tot nu s-a obisnuit cu ea si continua in stilul ei. opareste rosiile, le curata si le taie bucati (tu le poti mixa in blender ca se strivesc si scad mai repede) le pune la fiert si la final le da prin sita sa separe semintele si pune iar bulionul un pic la fiert.
marar sau cimbru. mararul si cimbru sunt mai puternice decat telina, pune mai putine fire ca sa nu-ti iasa prea aromat. aroma rosiilor trebuie sa primeze.
tine bulionul si fara aspirina, rosiile sunt destul de acide.
 

Laura Aioani  acum un an 5 Septembrie 2013 15:20  

Re: Bulion

Multumesc din suflet!
 

Ioana  acum un an 5 Septembrie 2013 15:23  

Re: Bulion

a, Laura, nu ai seminte de telina (celery seeds)? pot fi folosite in loc de fruze... asta asa in general, daca ai nevoie si la alte mancaruri.
 

Laura Aioani  acum un an 5 Septembrie 2013 15:30  

Re: Bulion

Ba da, astea se gasesc! Super, multumesc, chiar vroiam sa pastrez aroma de telina..
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus