Caracatita in stil spaniol

Categorii: Retete aperitive, Retete cu peste si fructe de mare, Retete din Spania

 

Caracatita in stil spaniol
Pinterest

Reteta revizuita. Dupa ce am vizitat San Sebastian am imbunatatit usor vechea reteta. Si prezentarea e mai frumoasa, sub forma de frigarui. Dar la baza tot pulpo a la gallega (caracatita in stil galician) a ramas, cu putin usturoi si boia afumata.

Ingrediente
Caracatita in stil spaniol

mijlocul de la o caracatita de 1-1.5 kg fiarta
1 cartof fiert in coaja
2 linguri ulei
2 catei de usturoi
1/4 lingurita boia dulce
1/8 lingurita boia afumata
1 foaie de dafin
sare de mare, piper negru si fulgi de chili
lamaie pentru servire

Portii: 2

Preparare
Caracatita in stil spaniol

  1. Caracatita se fierbe conform instructiunilor de aici. Se scurge caracatita si se taie tentaculele lasand doar centrul si partea mai groasa a tentaculelor (vezi poza 2). Din aceasta bucata centrala am facut frigaruile, fiindca tentaculele aici sunt mai groase. Tentaculele taiate le-am folosit in alta reteta (de exemplu caracatita la gratar).
  2. Cartoful se fierbe in coaja in apa cu sare pana furculita intra usor in el. Se racoreste, se curata de coaja si apoi se taie rondele folosind un cutit cu lama subtire ca sa nu se rupa rondelele.
  3. Se taie caracatita in rondele nu foarte subtiri. Se insira pe frigarui de metal (cate 6 bucati per frigaruie am pus). Vor rezulta cam 5-6 frigarui, suficiente pentru 2 persoane.
  4. Se stropesc frigaruile cu ulei de masline, se presara cu sare de mare, se rasneste piper negru si fulgi de chili. Se lasa sa stea pana le pregatiti, macar 30 minute.
  5. Se incinge o tigaie antiaderenta. Se scurge uleiul de pe frigarui in tigaie. Se aseaza rondelele de cartofi in tigaie si se presara cu sare si piper negru. Se rumenesc usor pe ambele parti (cca 2-3 minute / parte). Se scot pe doua farfurii.
  6. In uleiul ramas in tigaie se adauga usturoiul taiat felii, dafinul si cele doua tipuri de boia. Se ridica tigaia de pe foc si se misca cu miscari circulare pana se amesteca totul si usturoiul miroase placut. Se lasa pana aveti nevoie de el.
  7. Se incinge foarte bine o tigaie grill (5 minute la foc mare). Se aseaza frigaruile pe gratar si se coc pe ambele parti pana caracatita prinde rumeneala placuta (cca 3 minute / parte). Se scot frigaruile peste cartofi.
  8. Se stropeste fiecare farfurie cu 1 lingura din uleiul aromat cu usturoi si boia.
  9. Se serveste imediat, cu felii de lamaie si presarat cu ceapa verde, frunze de rucola sau stropit cu ulei de patrunjel.
 
Caracatita in stil spaniol - Caracatita fiarta

1. Caracatita fiarta

Caracatita in stil spaniol - Centrul fara tentacule din care am facut frigarui

2. Centrul fara tentacule din care am facut frigarui

Caracatita in stil spaniol - Centrul curatat

3. Centrul curatat

Caracatita in stil spaniol - Frigaruile condimentate

4. Frigaruile condimentate

Caracatita in stil spaniol - Rumenim rondelele de cartofi

5. Rumenim rondelele de cartofi


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 42)  

 

Caracatita la gratar

24 Noiembrie 2017

Caracatita la gratar

Cum se fierbe caracatita

22 Noiembrie 2017

Cum se fierbe caracatita

Caracatita la cuptor

4 Ianuarie 2010

Caracatita la cuptor

 

 

angela  acum 9 ani - 23 Mai 2008 23:32  

Re: Caracatita in stil spaniol

la noi se obisnuieste sa se puna la fiert impreuna cu caracatita si un dop de pluta ,ajuta sa fiarba mai usor!
 

Ioana  acum 9 ani - 24 Mai 2008 12:42  

Re: Caracatita in stil spaniol

Ahaaa, deci asta era dopul de care citisem si eu, dar n-am inteles de care trebuie sa fie! M-am lamurit, merci mult, il pun data viitoare, vreau sa fac o omleta cu caracatita. Daca ai si alte retete bune sa le scrii!
 

Manuella  acum 9 ani - 8 Noiembrie 2008 18:47  

Re: Caracatita in stil spaniol

Arata foarte bine vesel Astazi am fost la Real si am luat o caracatita. O voi face pe gratar cum am mancat in Grecia,a fost foarte buna.
O singura intrebare am. Trebuie curatata caracatita sau nu ?
Multumesc.
 

Ioana  acum 9 ani - 8 Noiembrie 2008 19:17  

Re: Caracatita in stil spaniol

a mea era curatata, am luat-o de pe gheata

te uiti la partea dintre tentacule, daca partea aceea e doar muschi/carne atunci e curatata. daca nu e curatata am gasit un site cu poze pas cu pas, care-ti arata cum sa o cureti, dar sper sa nu fie cazul: [link]

tentaculele nu se curata, raman asa, doar in centru verifici...

scrie-ne si noua reteta pe care o faci. o servesti facuta pe grill cu ceva sosulet special?
 

Anathebest  acum 8 ani - 6 Decembrie 2008 19:28  

Re: Caracatita in stil spaniol

Imi place cum arata reteta ,dar sa fiu sincera nu mas atinge de asa cv pentru ca mie scarba sa mananca tentacule de caracatita vesel vesel
 

Ioana  acum 8 ani - 6 Decembrie 2008 19:35  

Re: Caracatita in stil spaniol

te inteleg perfect vesel

eu pana acum 3 ani n-am mancat spanac din aceeasi cauza, dar dupa ce l-am pregatit eu mi s-a parut una din cele mai bune mancaruri, acum il pregatesc mereu

la fel cu ciorba de burta, n-am mancat pana acum 2 saptamani cand m-a intrebat Felicia de o reteta buna si n-am putut sa-i dau una... si mi-am zis: greata, greata, dar am un site culinar sunt datoare sa incerc macar. Si acum trebuie sa recunosc ca e bunaaaaa, deja am mancat de 2 ori si vreau sa invat si eu sa o pregatesc

asa ca Anathebest... ce sa zic poate descoperi si tu ca-ti place caracatita si lasi greata la o parte
 

Claudia  acum 8 ani - 21 Ianuarie 2009 14:55  

Re: Caracatita in stil spaniol

De unde se poate procura in Romania boia de ardei afumat?
 

Ioana  acum 8 ani - 21 Ianuarie 2009 15:12  

Re: Caracatita in stil spaniol

nu prea gasesti trist eu am comandat-o pe net, dar poti inlocui cu boia dulce
 

Petre  acum 8 ani - 15 Februarie 2009 17:39  

Re: Caracatita in stil spaniol

Buna la toata lumea !
eu tocmai am primit o caracatita din Grecia , o sapregatesc aceasta reteta in stil spaniol si la gratar , daca iese va spun si voua , sepr sa iasa buna
 

Ioana  acum 8 ani - 15 Februarie 2009 17:45  

Re: Caracatita in stil spaniol

ah ce te invidieaz pentru caracatita aia! spor si asteptam rezultatul vesel
 

olimpia  acum 8 ani - 17 Februarie 2009 14:43  

Re: Caracatita in stil spaniol

si mie mie scirba,in viata mea nu as minca asa ceva nu imi place
 

angela  acum 8 ani - 17 Februarie 2009 16:18  

Re: Caracatita in stil spaniol

olimpia,hai sa-ti povestesc prima mea intalnire cu un homar (care fie vorba intre noi e nitel mai urat de felul lui) lucram ca baby -sitter la o familie si am iesit la restaurant impreuna cu ei,eu nu reuseam sa citesc meniul si am spus ca doresc ceea ce au comandat ei!si uite asa cand a venit ospatarul a pus prima farfurie in fata mea si eu era sa mor de spaima!nu intelegeam ce-i cu dihania aia in farfuria mea!era un exemplar imens ,intreg pus peste spaghette in toata splendoarea lui.specific pana atunci nu am avut ocazia sa vad asa ceva ,am citit ,dar nu am vazut cum arata un homar!nici nu stiam cum se manainca dar mi-am spus in gandul meu ca sigur nu ma fac eu de rusine ca nu stiu ce-i aia!m-am uitat a comeseni cum il taie si cum il mananca si incet-incet am mancat si eu ,mi-am zis ca daca fetitei de 4 ani ii place trebuie sa fie bun! si era intr-adevar foarte bun! imi pare bine ca am avut calmul necesar ca sa-l gust! zau ca a meritat!
 

adriana  acum 8 ani - 30 Martie 2009 14:19  

Re: Caracatita in stil spaniol

locuiesc in Grecia de vreo 2 ani..si vreau sa precizez...ca : caracatitza lasa apa !!...se pune in oala fara apa...si isi lasa singurica apa de care are nevoie...chiar ieri am fost la masa undeva la niste greci..si avand o casa aproape de mare...ne-au pregatit fructe de mare..si dna...mi-a spus...ca nu este nevoie sa adaug apa...dar daca chiar imi este foarte frica...sa pun o cana...eu nu am pregatit niciodata caracatitza desi am consumato de cateva ori...ce spunetzi?? stiati de treaba asta???
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Martie 2009 14:25  

Re: Caracatita in stil spaniol

eu stiam de chestia asta, dar recunosc ca fiind prima data cand gateam caracatita mi-a fost frica ca nu se face.
 

adriana  acum 8 ani - 30 Martie 2009 14:30  

Re: Caracatita in stil spaniol

caracatita pe care a gatito acea dna a fost scoasa din mare cu o zi inainte...deci era foarte proaspata..si sigur ca i-a iesit...cred ca depinde si de unde o cumperi si in ce stadiu este..
 

mihaela  acum 8 ani - 7 Aprilie 2009 09:36  

Re: Caracatita in stil spaniol

cand am preparat pt prima data caracatita,imi era frica s-o ating,dar ,vazand ca sotul si fiica mancau cu o pofta....am incercat.in prezent mancam mereu,asta si pt ca e acceptabila ca pret daca o cumperi congelata.noi locuim in italia,si am invatat de la prietene italience cum s-o prepar.incercati! e foarte buna!
 

swordie  acum 8 ani - 25 Mai 2009 18:55  

Re: Caracatita in stil spaniol

Cand se fierbe/coace/prajeste nu se adauga la caracatita sare pentru ca se "gumeaza" cel putin asa spune jamie
 

Ioana  acum 8 ani - 25 Mai 2009 19:44  

Re: Caracatita in stil spaniol

ups, acum o sa-l contrazic pe jamie vesel dar spun asta doar din experienta proprie: eu am pus sare si a iesit foarte moale. cum ziceam, imi inchipuiam si eu ca e cauciucoasa caracatita, dar nu a fost asa, a iesit frageda si am urmat exact pasii pe care i-am scris in reteta.
poate in conjunctura cu restul pasilor (taiatul tentaculelor la baza, congelarea si sucul de lamaie) nu a mai contat ca am pus sare...
 

bueno, bueno....  acum 8 ani - 29 Iulie 2009 21:43  

Re: Caracatita in stil spaniol

se vede ca imi petrec dupa-masa pe blogul tau...
incep prin a spune ca n-am mancat niciodata caracatita si nici nu as avea tupeu sa ating una, vie sau moarta vesel
insa...cate ceva stiu si eu dspre subiect vesel
Daca cumperi caracatitade pe gheata , intai trebuie sa o lovesti ( daca ai curaj).
Trebuie sa o prinzi de cap, sa-ti bagi degetul mare la ea in gura vesel si sa o izbesti de masa sau gresie, pana obosestivesel).
Asta ii rupe fibrele.
Apoi, pui apa cu sare la fiert si cand da in clocot, tinand caracatita de cap, ii oparesti picioarele, scaldand-o in apa clocotita de 2-3 ori, pana cand isi incovoaie piciorusele.
Dupa aceea o lasi la fiert, in general 30 de minute- carnea ei nu trebuie sa fie foarte moale.

Ca sa eviti toate astea, poti cumpara caracatita congelata- prin congelare fibrele se rup singure.
reteta ta de mai sus se numeste Pulpo a la Gallega.
Aici se foloseste mult caracatita congelata.
II tai piciorusele in felii de 1 cm, le asezi pe un platou de lemn, le lasi in microunde 1 minut sa se infierbante, apoi adaugi sare groasa, boia IUTE si un pic de ulei de masline.
Este cea mai frecventa forma de a manca caracatita in Spania,insa am sa-ti dau alta:
Pulpo estofado:
1 ceapa mare taiata julien
200 gr. ciuperci champinion proaspete,taiate in felii mai groase.
un ardei rosu sau gogosar taiat julien.
o caracatita mica ( 500 grame) proaspata.
un paharel de vin alb demisec.
4 catei de usturoi
ulei de masline
sare, piper si patrunjel tocat dupa gust.
Se prepara in oala( cratita) de lut, la foc mic.
Se calesc legumele in ulei, se adauga vinul alb si caracatita taiata in bucatele.
Se lasa la foc mic 35-40 de minute, nefiind nevoie sa se adauge apa si nici ca
vesel caracatita sa fie fiarta in prealabil.
Ea lasa suficienta apa daca e proaspata..
Se asezoneaza cu sare piper si patrunjel verde tocat, dupa gust.
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 10:58  

Re: Caracatita in stil spaniol

multumesc mult pentru reteta Pulpo estofado, cred ca o sa o incerc, suna excelent vesel
 

Anca S.  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 15:31  

Re: Caracatita in stil spaniol


Cum am mai spus, eu nu mananc fructe de mare...
Insa stiu sa le gatesc vesel
Am vazut deunazi pe Pro Tv o emisiune cu " bucatari " specializati in gatitul fructelor de mare si ce mi-au vazut ochii m-a determinat sa schimb programul tv vesel
Ei gateau sepia...
Din cele vazute rezulta ca foloseau sepia proaspata insa din pacate nu era bine curatata.
Cum se curata sepia:
Gura si ochii se scot si se arunca.
Se scot intestinele si apoi se spala sepia.
Urmeaza " dezbracarea".
Tentaculele se dezbraca de jos in sus si corpul de sus in jos.
Pe sepia nu trebuie sa m,ai ramana nici o urma de "haine", adica pielita aia mov-maronie trebuie sa fie eliminata in totalitate.
Trebuie lucrat cu grija si rabdare, in asa fel incat sa nu i se desprinda tentaculele de corp.

Cand este curata,daca urmeaza sa o folositi ulterior, se pastreaza in frigider 5-6 ore, iar daca preparea intarzie, sepia trebuie neaparat congelata.

La preparare se folosesc doua tigai.
Incingem la foc mare o tigaie, fara ulei.
Punem in tigaia incinsa sepia , cu burta in jos.
Prin apasare usoara, eliminam excesul de apa.
O intoarcem, o apasam din nou ca sa elimine apa.
In timpul acestui procedeu, pe tigaie se formeaza o crusta maronie din apa eliminata, insa sepia ramane alba.
Daca se lipeste de sepie crusta maronie, se elimina ulterior cu mana.
Cea de-a doua tigaie se pune la foc, cand e incinsa se pune putin ulei de masline, cat sa se unga bine tava dar fara sa fie ulei in exces.
Cand uleiul e fierbinte, se pune sepia pe burta, ea capata culoare, se prajeste, insa nu e o prajeala uniforma.
Se intoarce, se prajeste si pe cealalta parte , ¿ tentaculele vor fi si ele prajite, alb- aurii.
Se prezinta intr-un platou care are o baza facuta din fasii subtiri de salata verde.
Sepia se aseaza pe salata , se unge cu "salsa verde" si alaturi se pun doua felii de paine prajita unse cu maioneza si o jumatate de lamaie.
Salsa verde:
frunze de patrunjel verde
sare groasa
usturoi
ulei de masline
se mixeaza ingredientele pana cand devin o pasta omogena.
Se unge sepia cu salsa verde numai dupa ce e scoasa de pe foc, dat fiind ca in caz contrar usturoiul se arde si capata gust amar.
Nu e necesar sa se sareze sepia, ea e oarecum sarata si salsa verde fiind cu sare, e suficient .
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 16:10  

Re: Caracatita in stil spaniol

eu vad sepia asta intr-un sos de usturoi cu patrunjel imi e pofta i-ar sta bine
 

Anca S.  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 16:35  

Re: Caracatita in stil spaniol

Sigur ca i-ar sta bine....
Sepiei ii sta bine cu orice e bun...
Daca o tai fasii de exemplu si o pui la prajit cu multa ceapa si ulei de masline, in oala de lut.
Le pui pe toate deodata si le lasi la foc mic pana cand sepia si ceapa capata culoare aramie si se ridica uleiul la suprafata.
Apoi adaugi un pic de marar uscat si sare , o mai lasi 5 minute si o servesti cu cartofi natur si(sau) Parillada de Verduras.
Asta inseamna: 4 rondele de ceapa , 4 de ardei rosu, 4 de dovlecel ,4 de vinete cu coaja, 4 champinion taiate in felii grosute.
Incalzesti o tigaie, incingi ulei de masline , pui rondelele de legume la prajit si cand se rumenesc un pic le intorci.
Cand sunt rumene pe ambele parti, le asezi in farfurie langa sepia si le pui deasupra putina sare groasa.
E foarte buna sepia asa... zic cei ce o mananca
nu imi place
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 16:38  

Re: Caracatita in stil spaniol

se vede ca iti place sa gatesti sau iti place sa manaci (cazul meu)... poti vorbi cu pasiune despre ceva ce nici nu-ti trece prin cap sa gusti. vesel si eu gateam cu ardei inca inainte de a-i manca, ii faceam doar pentru sotul meu
 

Anca S.  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 17:03  

Re: Caracatita in stil spaniol

Caracatita nu gatesc niciodata pentru ca nu pot sa o ating.Restul " mortaciunilor" mi-au trecut prin maini, de-a lungul pribegiei mele pe plaiuri hispanice.
Fiica mea e nascuta aici, ea e o devoratoare de fructe de mare, i-am dat inca de mica sa manance dat fiind ca au proprietati greu de gasit in alte mancaruri.
Dupa vreo 7 ani de locuit la malul Mediterranei si multe insistente, am gustat homar.
Nu-mi spune nimic homarul...
Prefer sa mananc Dorada la gratar, sau hamsii prajiti .
Insa... mananc orezul din paella de marisco, manac orezul din Arroz caldoso con Bogavante ( orez zemos cu homar).
Si-mi place sa gatesc pentru familia mea ...
Ne-am adaptat stilului de gatit spaniol, pt ca il consider mult mai sanatos decat pe cel din Romania.
Gatesc in fiecare zi pranzul si cina.Si niciodata mai mult decat e necesar pentru 3 persoane.
De sarbatori gatesc exclusiv romaneste pt ca nu simt Craciunul sau Pastele fara cozonaci cu nuca , sarmale si miel la cuptor...insa, in general, mancam legume si carne la gratar, foarte rar snitzele pané sau tocanuri tipic transilvanene...cu care am crescut si care fara indoiala imi plac insa imi cauzeaza molestii.
Iti las o reteta de calamar " a la Romana", special.
calamarul proaspat se curata si se taie rondele groase de 1,2 -1,5 cm.
se spala, se scurge de apa si se sareaza.
se trece prin faina , se cerne surplusul de faina de pe rondele si se prajeste in abundant ulei de masline bine infierbantat.
NU se trece prin ou batut- asa cum este reteta clasica de calamar a la romana, pt ca oul face sa pierzi din gustul calamarului si in plus, il aduna.
Adica se incovoaie cumva sub imbracamintea de ou.
Prajit doar asa, trecut prin faina, calamarul nu isi modifica nici forma nici textura.
Rondelele se aseaza pe un "pat" de salata taiata in fasiute ca si taiteii, se stropesc cu salsa verde si se servesc cu lamaie si paine prajita cu maioneza.
Acum am sa merg si eu la cumparaturi....ca sunt de cateva ore bune pe blog... si mi s-a facut foamevesel
Saptamana viitoare, in zilele libere, am sa-ti las si alte retete cu fructe de mare.
Dupa ce le vei incerca, imi vei spune daca ti-au fost pe plac...
 

L.G.  acum 7 ani - 25 Ianuarie 2010 20:31  

Re: Caracatita in stil spaniol

salutare

nu stiu de unde sa cumpar o caracatita intreaga dar am vazut tentacule.
am inteles ca dvs. ati cumparat o caracatita intreaga si ati fierto pe toata, eu daca as cumpara tentaculele (sunt in jur de 10 in cutiuta aceea) pot sa le prepar la fel ?
arata foarte bine retata si deja imi lasa gura apa...
 

Ioana  acum 7 ani - 26 Ianuarie 2010 09:23  

Re: Caracatita in stil spaniol

tentaculele sunt doar congelata sau sunt gata fierte? ca o conserva adica?
 

alina  acum 6 ani - 30 Martie 2011 17:33  

Re: Caracatita in stil spaniol

vesel super reteta de ai sti cat cautam sa vad cum se face caracatita si uite ca am gasit abia astept sa incerc vesel si de asemenea pe cea de calamar eu mancam asa ceva doar la restaurant ami place tare mult dar nu stiam sa o fac imi e pofta abia astep sa vad cum e doar prin faina salutari la toate
 

Cosmin  acum 6 ani - 28 Mai 2011 16:07  

Re: Caracatita in stil spaniol

nu stiu d c o numesti caracatita in stil spaniol , tocmai c mam intors dintr-o vacanta din spania , mai precis in Barcelona , unde mi sa gatit o caracatitza in fata ochilor mei de catre un bucatar catalan si nu are absolut nici o legatura cu reteta pe care o prezinti tu aici ca si cum ar fi una de pe taramul spaniol.reteta e mult mai simpla si foarte delicioasa.acum fiecare o gateste cum e mai bine....
 

iacobsimonaelena  acum 6 ani - 27 Octombrie 2011 17:30  

Re: Caracatita in stil spaniol

doamne da ce gustuase sunt caracatitile a sa fac si eu arata foarte gustuase vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel e foarte bun niami si chiar ca arata gustos niami
 

catalin  acum 6 ani - 20 Noiembrie 2011 16:38  

Re: Caracatita in stil spaniol

ma alaturi voua,tuturor celor care va plac sau nu caracatitele gatite in orice stil or fi ele.sunt si eu de vreo 7 ani pe meleagurile spaniole si pot sa va spun ca pana acum vreo doi ani nici nu vroiam sa ma uit macar la toate dracoveniile astea,ma refer la sepii,caracatite,calamari,langostini......melci... Pot sa va asigur pe toti cei care spuneti ca niciodata nu o sa gustati asa ceva,este greu doar prima oara,apoi le veti cauta si vi le veti prepara singuri.mi s-a intamplat mie.a trebuit cei drept sa fiu putin ametit de cap numai cat sa gust,apoi mi le cumparam singur.daca urmati retetele cel putin de pe acest blog,cu siguranta o sa va placa.chiar am urmarit tot ce este scris pe aici si intr-adevar sunt bune.incercati fara teama.......nu se ridica niciuna din tigaie...sunt urate dar mult mai bune decat multe din mancarurile noastre romanesti pline de carnuri grele de porc..... eu ...........pana in momentul in care va scriu doar melci nu am probat si mereu sustin ca nu o voi face niciodata ,insa,.asa am spus si de celelelte si apoi cum bine stiti cu totii...niciodata sa nu spui niciodata.pofta buna si urmati retetele.....
 

Adi  acum 5 ani - 7 Decembrie 2011 09:47  

Re: Caracatita in stil spaniol

Acum doua zile am pescuit in mare o caracatita de 1,5 km. Sotia a curatat o urmand indicatiile unei vecine spaniole. Acum sta cuminte in congelator asteptand sa fie savurata. Pana acum noi nu am mai gatit caracatita si chiar nu stim cum sa o gatit. Sunt atat de multe retete incat nu stim pe care sa o alegem. Poate ne ajuta cineva... Multumim
 

Ioana  acum 5 ani - 7 Decembrie 2011 10:15  

Re: Caracatita in stil spaniol

ori reteta de fata ori aceasta: [link]
 

Roxana  acum 5 ani - 30 Ianuarie 2012 11:27  

Re: Caracatita in stil spaniol

[link] ca am uitat sa atasez si site.ul de unde am zis k m.am inspirat pentru Carpacio di polpovesel
 

Florin  acum 5 ani - 12 Februarie 2012 13:12  

Buna ziua

Am citit fel si fel de pareri dar eu nu am auzit pana acum sa firbi dop de pluta cu caracatita si sa pui boia afumata (deunde o cumparati ca eu nu am vazut asa ceva) gospodine de elita care gatesc in stilul asta. vesel nu imi place
 

Ioana  acum 5 ani - 12 Februarie 2012 16:53  

Re: Caracatita in stil spaniol

nu stiu ce ai citit exact si unde, dar uite aici: [link] asta e luata random de pe google ca sa vezi ca daca te intereseaza subiectul gasesti cate cave despre dopul de pluta (in engleza "cork stopper", apare la sfarsitul retetei). iar boiau afumata e un tip de boia spaniola. caracatita fiind pregatita in stil spaniol, cerea putina boia afumata.
in concluzie mai ai ceva de invatat pana sa intri in randul nostru, al gospodinelor de elita de pe acest site vesel
 

Anton Mosnean  acum 5 ani - 26 Februarie 2012 11:29  

Re: Caracatita in stil spaniol

Imi place sifud
 

loti  acum 5 ani - 6 Septembrie 2012 12:52  

Re: Caracatita in stil spaniol

grecia,este mama fructelor de mare.pofta buna. interesante retete,felicitari.
 

georgios terlemes  acum 5 ani - 16 Noiembrie 2012 01:07  

Re: Caracatita in stil spaniol

Nu me obisnuesc sa intervin,dar dece se vede sunteci fete cu bun simt o sa scriu doua vorbe
despre caracatita(octapus) dece sunt nascut in mare.
Prima imiparerau pentru orthografia,dar si ce daca
locuest acum in Romania liba romana ramane a doua.Prima o caracatita are doua randuri de
ventuze la fiecare tentacol.Acesta mici cu o rand
de ventuze nu sunt caracatite dar din familia si sunt
tare si nu se cumperi nimen in grecia.Aici la metro vande ca baby caracatita dar mare.Cate mai mare mai bine.
In centru are un dinci negru-scoteti.Capul este ca o ninta intorteti si scoteti toate sunt organe.Acum
puneti la o oala si o tasca de cafea apa atut,citeva boabe de piper si daca vret doua frunze de dafnie.
Foc mic,capac inchis.Daca mai incolo vedet trebui
putin apa doua-trei liguri dece trebui sa ramune insfarsit cu putin zama,acolo este tot gust,tot sanatate curata al marei.lasati sa recesc si taiat la bucati 2-3 cm, puneti ulei,otet putin,sare daca trebui si sigura acestea putin zama.Pofta buna este o caracatita stil salata.
Daca vreti sa faceti la gratar sau gatit alte data
 

stefan  acum 4 ani - 20 Decembrie 2012 22:56  

spuneti-mi si mie ce-a mai simpla reteta

vreau o reteta simpla ca odata pe discaveri am vz tot la spanioli si zicea ca doar tre pusa intr-un vas de lut cu capac cu oleac de ulei se baga la cuptor si cica gata
 

komi  acum 4 ani - 4 Iunie 2013 20:25  

caracatita in stil spaniol

caracatita necongelata se ia de tentacule si se izbeste de gresie .
se pune la congelator
se scoate se pune la fiert apa
cind firbe apa se introduce si se scoate de 2 ori in plasa pinza ceva de sustinere
a treia oara ramine la fiert 45 min ,foc ponderat
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus