Chec cu afine

Retete aluaturi Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Chec cu afine

Chec pufos, fara adaos de praf de copt. Miez uniform si moale. Aluat din doar 5 ingrediente. Suna bine!

L-am mai facut de doua ori pana acum: o data cu visine si inca o data simplu, cu ulei de fistic. Asadar, pornind de la reteta de baza, puteti face o gramada de variante: puteti adauga zahar vanilat, coaja de lamaie, puteti sa-l faceti cu cacao, sa folositi un anumit tip de ulei...

Reteta o am de la d-na Moldovan, mama unui prieten. Mi-a atras atentia textura deoasebita a miezului si am fost curioasa cum l-a facut. Cand am aflat ca e cu bezea italiana, mi-am dat seama de ce iese asa bine.

Ingrediente

4 oua
200 gr faina
250 gr zahar
7 linguri ulei
8 linguri apa
afine

  1. Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu uleiul adaugat cate o lingura pe rand, pana rezulta o maioneza.
  2. Albusurile se bat spuma care sta pe tel.
  3. Apa si zaharul se pun la fiert si se fierb 3.5 minute dupa ce se formeza o spuma alba pe toata suprafata. Siropul fierbinte se adauga in fir subtire peste spuma de albusuri, in timp de mixerul merge la viteza mare. Cand ati terminat tot siropul lasati mixerul sa mai mearga 5 minute, pana spuma se racoreste.
  4. Adaugati amestecul de galbenusuri-ulei peste spuma si amestecati. Adaugati apoi faina cernuta in doua transe si amestecati usor cu telul pana se incorporeaza.
  5. Puneti aluatul intr-o tava de chec (de 25 cm lungime si 10 cm latime) unsa cu unt. Eu am pus cate un strat subtire si am tot adaugat afine printre ele.
  6. Coaceti checul la 180C timp de 40 minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca e gata il scoateti. Lasati sa se raceasca.

Bezea cu galbenusuri-ulei

Bezea cu galbenusuri-ulei

Adaugam faina

Adaugam faina

Checul in tava

Checul in tava

Checul copt

Checul copt

Chec cu afine

Chec cu afine

Comentarii (61)

 

Ultimele comentarii

Andreea  acum 8 ani - 10 Octombrie 2015 21:36  

Se poate sa fi schimbat faina. Se poate sa fie si de la oua daca sunt de casa sau de magazin? Ii la fel de pufoasa doar ca nu creste.
 

Ioana  acum 8 ani - 12 Octombrie 2015 09:31  

nu cred sa fie de la oua (daca sunt de casa sau cumparate) fiindca daca spuma a ramas pufoasa ar trebui sa sa iasa. vezi sa nu fie ceva problema cu faina. si incearca sa-l lasi mai mult la cuptor sa nu ramana moale in centru.
 

Eu  acum 8 ani - 14 Decembrie 2015 11:09  

Ce reteta simpla si buna!??
 

Simona  acum 7 ani - 7 Martie 2017 18:56  

Se poate pune si mai putin zahar, Vreo 100 g doar?
 

Berta  acum 5 ani - 23 Iunie 2018 22:41  

Am facut astazi acest chec! a fost delicios! am inlocuit uleiul cu ulei de nuci.

It was simply delicious! =P~ =P~ =P~
 

Iasmina  acum 5 ani - 1 Noiembrie 2018 09:41  

Hello :) am facut si eu acest chef de fffff multe ori si de fiecare data se mananca instant =P~
Vreau sa incerc de data asta sa pun si niste praf de cacao in aluat sa facem chec de cioco numai ca nu stiu cate grame si daca sa reduc cantitatea de faina sau nu; nu vreau sa iasa prea uscat...
 

Ioana  acum 5 ani - 2 Noiembrie 2018 14:27  

incearca cu 50 gr cacao si 150 gr faina si vezi cum se comporta.
 

Eva   acum 3 ani - 11 Mai 2020 00:55  

E nemaipomenit. A disparut in jumatate de ora , nici nu a apucat sa se raceasca ! Cei drept, nu m- am zgarcit cu afinele!!!
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Mai 2020 12:20  

excelent! ma bucur tare mult!
 

Tina  acum 2 ani - 3 Martie 2022 15:11  

Este foarte bun si are textura mult deosebita fata de checul clasic. Multumim pentru reteta.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...