Chifle

Categorii: Retete aluaturi, Retete de post, Retete pentru gratar, Bucataria sarbeasca

 

Chifle
Pinterest

Prin forma lor aplatizata sunt ideale pentru sandwichuri sau hamburgheri. Deci, azi la pranz, hamburgheri! Fug sa pornesc gratarul vesel

Sa nu uit de originea lor, sunt chifle croato-sarbesti, numite lepinje. Eu le stiu din Croatia, se servesc cu hamburgheri sau langa ćevapčići (asemanatori cu micii nostri). Si un filmulet cu lepinje pregatite in aer liber, sub jar.

Ingrediente
Chifle

450 gr faina alba
1 pachet drojdie uscata (7 gr)
260 ml apa calduta
2 linguri ulei masline + putin pentru uns chiflele
1 lingura rasa zahar
1 lingurita cu varf sare

Bucati: 6

Preparare
Chifle

  1. Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine si programati pe programul de framantat si dospit.
    Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in apa. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut minim 1 ora intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut.
  2. Aluatul bine crescut il taiati in 6 bucati egale (taiati aluatul in 3 la inceput si apoi fiecare bucata rezultata iar in 2, asa vor iesi mai egale). Fiecare chifla va avea aprox. 100 gr.
  3. Din fiecare bucata modelati chifle astfle: luati aluatul in mana si trageti marginile dedesubt pana deasupra aluatul ia forma perfect rotunjita. Asezati chifla cu partea rotunjita in sus pe o bucata de hartie de copt pudrata cu putina faina. Puneti o punga peste ea si cu un dog de lemn apasati cu toata puterea ca sa se turteasca chifla.
  4. Discurile obtinute le ungeti cu putin ulei si le asezati pe tava in care le veti coace (puneti hartie de copt in tava). Lasati chiflele acoperite cu o punga, la loc caldut sa se creasca, cca 1 ora.
  5. Incingeti cuptorul la 220C si puneti o oala cu apa pe nivelul de jos. Dati chiflele la cuptor pentru 15 minute.
    * pentru ca aluatul sa fie rumen: deoarece timpul de coacere e scurt, chiflele ies mai palide, asa ca dati drumul la grill si lasati-le sub grill pentru 1-2 minute, pana se rumenesc usor deasupra; in acest timp nu va dezlipiti de langa cuptor, ca sa nu se arda.
 
Chifle - Formam chifle rotunde

1. Formam chifle rotunde

Chifle - Le aplatizam si le coacem

2. Le aplatizam si le coacem

Chifle - Chifle

3. Chifle

Chifle - Chifle

4. Chifle


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 14)  

 

Chifle cu ceapa

5 Aprilie 2009

Chifle cu ceapa

Cornuri cu carnati

1 Mai 2013

Cornuri cu carnati

Cornuri

2 Noiembrie 2012

Cornuri

Paine cu ceapa verde

6 Aprilie 2015

Paine cu ceapa verde

 

 

Bulina  acum 5 ani - 21 Iulie 2009 15:12  

Re: Chifle

hmm... ce bine arata ... ai incercat si cu alta faina ? sau semintze ?
 

Ioana  acum 5 ani - 21 Iulie 2009 15:26  

Re: Chifle

nu am incercat cu alta faina, dar poti presara seminte de orice fel deasupra se vor lipi de uleiul cu care le ungi. sau poti sa le pui direct in aluat. cu seminte ar merge de minune la sandwichuri
 

Elena Macaron  acum 5 ani - 21 Iulie 2009 16:41  

Re: Chifle

aici in liban chiflele pentru hamburgheri le cumparam in pungi de 10 bucati cu seminte de susan sau nu deasupra vesel le cumparam proaspete de la brutarie vesel dar reteta ta este foarte buna vesel
 

ramisimion  acum 5 ani - 21 Iulie 2009 22:18  

Re: Chifle

si noi cand locuiam in israel, la tel aviv cumparam aceste chifle foarte des. cand mergeam in yaffo, orasul arab mancam cel mai bun hamburgher. cel mai mult imi plac lipiile calde cu humus si salata. vesel
 

Ardelean Ancutza  acum 5 ani - 27 Iulie 2009 09:25  

Re: Chifle

Am facut si eu chiflele si au iesit grozave , dar am facut hamburgerul clasic cu salata de varza cu maioneza si am folosit hamburgeri de pasare din comert.
 

ana_b   acum 5 ani - 27 Noiembrie 2009 19:26  

Re: Chifle

sant super arata foarte bine mersi mult
 

chri  acum 5 ani - 3 Decembrie 2009 18:41  

Re: Chifle

meritå incercat, aratå bine...
 

gabrielle  acum 5 ani - 20 Ianuarie 2010 18:42  

Re: Chifle

mie nu imi iese........ trist trist trist


dar am pus taic proaspat o fi din cauza asta?si mi se lipea f tare de maini si am mai pus faina.........

nu stiu ce o sa iasa dar au trecut 35min de cand este la crescut si nu prea se vede diferenta.....



sper sa imi iasa......app eu am facut decat pe jumate din ingrediente ca eu nu pap paine decat sotul vesel vesel vesel dar sigur iau si eu una ca imi e pofta acum sa imi iasa....
 

gabrielle  acum 5 ani - 20 Ianuarie 2010 21:36  

Re: Chifle

SCUZE SCUZE...........mi.au iesit si sunt foarte bune ia placut mult sotului meu si am luat si eu una pfff super buna.......



ai niste retete super............



app gogoselele simple..........sunt inebuniti toti dupa ele ....ies cu brio cand vin musafiri pe la noi ....toti ma intreaba cum se fac....


pupici
 

Vlad Daia  acum 4 ani - 23 Iulie 2010 20:45  

Re: Chifle

Ioana...daca nu dau drumu la grill,si intorc chiflele pentru 2-3 minute...crezi ca se turtesc sau ceva?
Mersi mult.
 

carmen  acum 4 ani - 18 Noiembrie 2010 12:50  

Re: Chifle

dar care e rolul oalei cu apa la nivelul de jos al cupotorului?si o las ascolo pe toata durata coacerii chiflelor(15 minute)+gril?
chiflele acestea sunt foarte populare cu falafel,salata verde si un sos special facut din iaurt+felii de rosii si castraveti.
 

Ioana  acum 4 ani - 18 Noiembrie 2010 13:10  

Re: Chifle

apa e doar pentru a crea vapori in cuptor pentru o crusta mai elastica, crocanta, dar nu tare ca piatra. poti scoate apa cand pornesti grillul.
aceste painici nu sunt exact ca "pita", acelea se fac similar, dar ies mai subtiri si se despart in doua la copt, astfel incat le poti umple cu ceea ce ai spus tu (falafel etc)...
 

Florina Radu  acum 4 ani - 23 Decembrie 2010 17:38  

Re: Chifle

Multumesc!!!
 

alina  acum 2 ani - 6 Iunie 2012 14:32  

Re: Chifle

buna eu am chifle ieri si afacut in felul urmator; am dizolvat un cub de drojdie proaspata in apa calduta cu sare si pe urma am inceput sa framint dar cred ca nu au stat cit trebuia caci mie mi-au iesit cam tari eu am tapetat tava cu ulei si din cauza asta o fi?ca de crescut au crescut aratau bine dar dupa ce le-am scos din cuptor nu prea mai aratau asa
 

Ioana  acum 2 ani - 6 Iunie 2012 14:35  

Re: Chifle

cat timp ai framantat aluatul?
fara sare cand pui drojdia in apa. se pune un pic de zahar sa ajute la activarea drojdiei. sarea (sau zaharul in cantitati mari) inhiba drojdia.
 

luminita  acum 2 ani - 1 Martie 2013 10:50  

Re: Chifle

Buna Ioana,
au iesit foarte foarte bune,multumesc pt reteta!am o intrebare:stii cumva care sunt gramajele ingredientelor daca vreau sa le fac cu faina integrala sau vreo alta varianta de chifle,lipii ce se pot face cu faina integrala?multumesc
 

Ioana  acum 2 ani - 1 Martie 2013 11:13  

Re: Chifle

la faina integrala se pune un pic mai multa apa, cam 20-30 ml in plus la aceste cantitati. am vrut sa incerc painea indiana [link] cu faina integrala, dar n-am mai avut timp. daca imi ies bune, te tin la curent.
 

Alina Stojanovic  acum 2 ani - 14 Martie 2013 19:51  

Re: Chifle

Am facut si eu acum seara chiflele,sunt minunate....iar cum familionul e mare...acu am mai pus sa fac o tura vesel
 

Bogdan  acum un an - 1 Iulie 2013 16:03  

Re: Chifle

Tocmai le-am facut. Adica tocmai le-am terminat de mancat :D Au iesit intr-un mare fel si nu am decat sa incurajez pe cat mai multe persoane sa o incerce. Iti multumesc mult! vesel
 

Laura Aioani  acum un an - 20 August 2013 17:30  

Re: Chifle

Ioana, cu tot riscul vesel eu intreb...ce este un "dog de lemn" ?
 

Ioana  acum un an - 24 August 2013 12:47  

Re: Chifle

e fund de lemn (cel pe care toci) vesel
 

monika  acum un an - 17 Ianuarie 2014 13:12  

Re: Chifle

salut, aceasta reteta se poate prepara si cu faina integral?
as dori sa intreb daca e ok sa adaug si niste piure de cartofi dulci , am auzit ca le da chiflelor o aroma foarte buna
vesel
 

Ioana  acum un an - 17 Ianuarie 2014 15:05  

Re: Chifle

n-am incercat monika cu piure de cartofi dulci, dar probabil are acelasi efect cu piureul de cartofi adaugat in paine, da aroma si face painea mai pufoasa. merita incercat si probabil cartofii dulci vor da si culoare.
poti incerca aceste chifle cu jumatate din catitate faina integrala.
 

Iulia  acum o saptamana - 17 Aprilie 2015 18:19  

Re: Chifle

Le-am facut cu branza de capra si apoi le-am uns cu un ou batut. Sunt excelente si cu oul se rumenesc foarte frumos. Nu mai e nevoie neaparat de grill. Multumesc!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus