Chiftelute suedeze

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete din Suedia Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Chiftelute suedeze

Am pus la treaba cubuletele concentrate de vita pentru a pregati aceste chiftelute suedeze inspirate de vizita la Ikea din acest weekend.

Sfat: eu nu mai cumpar demult carne gata tocata. Prefer sa merg la macelarie sau la supermarket, sa imi aleg bucatile de carne (cu mai multa sau mai putina grasime, aleg vita si porc in proportiile pe care le doresc) si ii rog sa mi le toace pe loc. Asa obtin pasta de carne potrivita pentru fiecare mancare.

Ingrediente

Chiftele

500 gr carne mixta tocata trecuta de doua ori prin masina de tocat (350 gr pulpa de vitel + 150 gr carne de porc cu grasime)
2 galbenusuri
1 ceapa
1 felie mare paine fara coaja
50 ml lapte
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper negru sau alb
1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita ienibahar
100 gr unt (pentru prajit)
11 linguri ulei (pentru prajit)

Sos

1 lingura cu varf faina alba (sau amidon daca doriti ca sosul sa aiba aspect lucios si translucid)
350 ml supa de vita fierbinte (sau 5 cuburi concentrate de vita preparate in casa + 300 ml apa; puteti suplini 50 ml supa cu 50 ml vin rosu sec)
1 lingura cu varf smantana
cateva fire de marar si patrunjel
piper

Bucati: 35 chiftelute

  1. Rupeti miezul de paine bucatale si turnati laptele peste el. Lasati sa se inmoaie.
  2. Tocati ceapa foarte fin si apoi o caliti-o intr-o lingura de ulei incins pana devine moale.
  3. Adaugati peste carnea tocata ceapa calita, painea inmuiata (cu tot cu lapte), galbenusurile si restul condimentelor. Framantati bine pana toata compozitia este omogenizata.
  4. Formati din carne bile rotunde micute, de dimensiunea unei bomboane Raffaello. Umeziti-va mainile dupa fiecare 2-3 chiftele pentru a le forma mai usor.
    * chiftelele formate se pot pastra la frigider pana in momentul in care le veti praji.
  5. Incingeti bine untul si restul uleiului intr-o tigaie. Dati focul la mic. Prajiti chiftelele pe ambele parti pana sunt frumos rumenite. Nu le inghesuiti in tigaie, prajiti-le in ture daca tigaia e mica. Focul trebuie sa ramana la mic si pentru a nu se arde untul.
  6. Scoateti chiftelele pe un servetel pentru a absorbi excesul de grasime.
  7. Scurgeti grasimea din tigaia in care ati prajit chifelele, lasand doar 3 linguri. Asigurati-va ca focul e la mic.
    * nu scurgeti grasimea direct in chiuveta fiindca se poate intari si va infunda tevile; folositi un vas de colectare pentru asa ceva
  8. Adaugati faina si amestecati cu un tel pana se formeaza o pasta. Prajiti un pic faina pana se rumeneste usor dar nu va opriti din amestecat cu telul.
  9. Adaugati supa fierbinte de vita, incet la inceput, ca la maioneza si continuati sa amestecati... pana obtineti un sos fin. Adaugati apoi smantana.
  10. Lasati-l sa fiarba inca 1 minut, continuand sa amestecati desigur :) Stingeti focul.
    * daca doriti sosul foarte fin, fara bucatelel de carne ramase in tigaie de la prajit, strecurati-l printr-o sita fina sau prin tifon; al meu l-am strecurat
  11. Gustati sosul de sare si adaugati daca este necesar. Adaugati vreo 2 prize piper si patrunjelul si mararul tocat.
  12. Adaugati chiftelele in sos, amestecati usor sa fie bine acoperite de sos si lasati 1 minut sa se incalzeasca impreuna.
  13. Serviti cu piure de cartofi sau cartofi natur.

Formam chiftelele

Formam chiftelele

Le prajim in unt cu ulei

Le prajim in unt cu ulei

Le scoatem pe servetel

Le scoatem pe servetel

Sosul

Sosul

Chiftelute suedeze

Chiftelute suedeze

Comentarii (55)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 27 Februarie 2013 17:44  

am aflat si eu motivul intre timp :) nasoool. oricum sunt mai bune facute acasa :)
 

color  acum 11 ani - 5 Martie 2013 19:16  

chiftelutele suedeze se numesc de fapt Kottbular, si cit am stat eu acolo a fost mancarea mea de baza. orice reteta ai incerca, gustul din suedia nu il vei nimeri niciodata. se maninca in special cu cartofi si cu sosuri dulci indiferent de ce sunt ele. iar pt cel (cea) care a scris ca sunt facute din carne de ren care de altfel se consuma la greu..... sincer n/am vazut in nici un market magazin de cartier sau supermarket asa ceva. poate confunzi cu finlanda??
 

Carmen  acum 11 ani - 8 Aprilie 2013 02:13  

Felicitari Ioana pentru initiativa, te apreciez!
Maine o intreb pe vecina cum face ea chiftelutele si o sa ma uit si pe lista de ingrediente ale celor semipreparate. Tin minte gustul, sunt condimentate cu "ceva" mai mult decat piper chiar si fara sos
Da, vad ca asa se traduce lingon in romaneste, confuz as zice, merisor dar culmea e ca am un mar paduret (copacel cu fructe mici) in curte si are fructe amare si rosii ca si lingonul dar sunt mult mai acre. Lingon nu este deloc acelasi cu afinul rosu (sunt si afini e in curte). Lingonul creste salbatic in padure si arbustul e de mici dimensiuni. Cel mai apreciat tip de dulceata care merge la chiftelute se face prin simplul amestec al boabelor strivite cu zahar, fara fierbere
M-am uitat pe niste situri cu retete, carnea din care se fac poate fi oricare doar ca aia de ren e de vreo 4 ori mai scumpa ca cea de porc+vita tocata, personal nu am avut onoarea sa mananc chiftelute de ren.
Asa e, nu smantana maturata (care e putin acrisoara) se foloseste in bucataria clasica suedeza ci frisca sau smantana dulce. Asta inseamna de fapt grädde: grasime proaspat culeasa de la lapte
 

Raluca  acum 10 ani - 13 Mai 2013 16:09  

Vreo sansa sa se poata face si din carne de ren? Sau macar 50% carne de ren in amestecul de carne tocata? Am primit aproape un kilogram de carne de ren de la cineva care sta in Finlanda (sunt bucati mai mici, dar par toate din pulpa) si chiar nu stiu la ce dumnezeului l-as putea folosi. Am tot fost prin Ikea dupa mobila si accesorii si nu ma omor dupa mancarea aia de la restaurant, chiftelutele au fost ok numai dupa ce am pus peste ele o tona de piper.
Daca s-ar putea sa-mi sugereze cineva altceva in afara de ren in coniac sau file de ren cu somon (macar daca stric ceva sa stric doar carnea, nu si o tona de alte ingrediente relativ scumpe pe deasupra), as aprecia extrem de mult.
Cat despre gem de merisor, mi s-a parut mai bun cel din Ikea, luat de jos de la magazin, decat prostia aia pe care au bagat-o acum o luna-doua in LIDL, din care daca mai scoteau multe fructe puteai sa juri ca mananci plastic stropit cu arome.
 

anca  acum 10 ani - 23 Mai 2013 19:05  

Buna Ioana!am incercat si eu acum aceste chiftelute...deci sunt dementiale.sosul este...divin,am tot lins dosul lingurii,acum astept cu nerabdare sa se mai raceasca sa ma infrupt din ele.ce e drept nu m-am putut abtine si am pus in chiftelute si putin marar ca statea prea tantos in gradina si emana un parfum acum dupa ploaie....oricum reteta asta ramane in mintea si in sufletul meu si cu sigurata o voi mai incerca..cred ca, cat de curand.ai niste retete delicioase.tine-o tot asa.Ador site-ul tau.te pup:)) ;) :)
 

dana  acum 10 ani - 3 Iulie 2013 21:32  

Excelenta mancare....felicitari Ioana
 

dely  acum 8 ani - 20 Septembrie 2015 18:31  

foarte foarte gustoase ! Multumesc Ioana pentru reteta :)
 

Ioana  acum 8 ani - 21 Septembrie 2015 09:45  

sa-ti fie de bine, dely!
 

petcu maria  acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 15:13  

Buna Ioana as dori si eu reteta chiftelutelor si a sosului.merci frumos
 

Alexandra  acum 8 ani - 24 Februarie 2016 18:56  

Eu am incercat aceasta reteta adaugand la sos supa de pui, coaja si zeama de la o lamaie mica si usturoi..o bunatate
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...