Choux a la creme

Retete desert Retete din Franta Retete cu ou Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta Choux a la creme

Choux a la creme pentru ocazii speciale: de Ziua Indragostitilor, de Revelion sau orice alta sarbatoare speciala in care este potrivita servirea sampaniei, fiindca - surprizzzzaaaa!!! - aceste minunate choux sunt umplute cu o crema de sampanie.

Ingrediente

Aluat choux

120 ml lapte
100 ml apa
125 g unt
un strop de sare
1 lingura de zahar
150gr faina
4 oua

Crema de sampanie

250 ml sampanie (sau vin spumant/prosecco/cava)
250 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
110 gr zahar
4 galbenusuri
40 gr amidon
1 lingurita esenta de vanilie

Glazura de ciocolata

100 gr ciocolata cu lapte
25 ml lapte
25 ml smantana pentru frisca

Bucati: 27

  1. Prepararti crema de sampanie exact ca si cum preparati aceasta crema de vanilie. Diferenta este ca in loc de lapte folositi un amestec de sampanie si smantana pentru frisca.
  2. Daca doriti sa le glazurati, pregatiti crema de ciocolata: intr-un vas se pune laptele, smantana si ciocolata rupta bucatele. Se aseaza vasul pe abur si se lasa pana ciocolata e topita. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se lasa glazura la racit.
  3. Choux: se pune laptele cu apa, untul si sarea pe foc mic, pana incepe sa fiarba. Se adauga zaharul si se ia de pe foc.
  4. Se adauga toata faina o data si se amesteca repede pana se desprinde de pe oala. Se lasa la racit complet.
  5. Se adauga ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Se pune aluatul intr-un spritz de patiserie cu varf rotund simplu (de 1.5 cm am folosit).
  6. Pe tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt, se formeaza movilite din aluatul de choux. Cu degetul umed, aplatizati varfurile movilitelor.
  7. Se coc choux la 200C timp de 10 min, apoi la 180C timp de 20 minute (fara sa deschideti cuptorul).
  8. Se lasa choux la racit complet.
  9. Se pune crema de sampanie intr-un spritz de patiserie cu varf simplu subtire. Se umplu choux cu crema, introducand varful in choux si injectand crema. Se trec choux-urile cu varful prin glazura de ciocolata sau doar se pudreaza cu zahar pudra vanilat.

Movilite pe hartia de copt

Movilite pe hartia de copt

Presam varful cu degetul umed

Presam varful cu degetul umed

Choux coapte

Choux coapte

Choux umplute cu crema de sampanie

Choux umplute cu crema de sampanie

Choux a la creme cu glazura de ciocolata

Choux a la creme cu glazura de ciocolata

Comentarii (28)

 

Ultimele comentarii

Paula  acum 8 ani - 16 Martie 2016 16:30  

Draga Ioana,incep prin a te complimenta.''esti deosebita'''!!!
toate retetele tale pe care le am testat mi au reusit,esti foarte explicita si oferi si poze...si pe deasupra ne si raspunzi,ce sa mai esti o draguta!!!!
Acum am mare nevoie de ajutorul tau,intr o sapt va fi ziua piticului si vreau sa fac choux la creme si as dori sa stiu cam cate bucati ies din aceasta compozitie...am toata increderea ca imi vor iesi din reteta ta(am mai avut un singur esec cu eclere si de atunci nu am mai incercat,nu a fost vina mea...reteta scrisa gresit)
Si a doua mea mare dilema este:vreau sa fac mouss-ul tau de ciocolata(mi se pare bestial,ma duce cu gandul la Paris)dar vreau sa umplu tortul cu el....se comporta ok,tu ce zici????
Multumesc frumos pt retetele incantatoare,la cat mai multe pe viitor!!!!O zi faina!!! :) :) :)
 

Ioana  acum 8 ani - 16 Martie 2016 18:22  

Ies 27 choux.
Legat de mousseul de cioco, el e destul de moale cand e gata. Eventual faci un blat, torni deasupra mousseul si lasi la intarit si la final doar glazuerzi mousseul cu ganache sau ceva similar. Nu cred sa sustina un al doilea blat
 

Ioana  acum 7 ani - 6 Mai 2016 17:48  

Ceao Ioana . Arata foarte bine choux -urile tale . Ma tenteaza sa le fac. Sunt pe lista de asteptare. Am o dilema : pot sa pun faina in loc de amidon in crema , sau iasa prea grea ? Stau in Spania si nu gasesc ceva similar cu amidon . Daca stii tu sub ce denumire l-as gasi aici , sau daca vreo cititoare locuieste in Spania si a gasit amidon in vreun magazin. Pupici. Apreciez toata munca depusa , si imi plac retetele tale . Pupici si multa inspiratie pe mai departe

 

Ioana  acum 7 ani - 6 Mai 2016 17:50  

Ioana, iese usor mai grea cu faina, dar poti folosi faina tip 000 (cea mai rafinata) ca sa iasa cat de cat fina.
 

Alice  acum 7 ani - 25 Martie 2017 19:49  

Dintre toate retetele care le- am facut de pe acest site, aceasta nu mi-a iesit sub nici o forma, choux era ars pe fund si crud in mijloc, crema a iesit moale :( Cred ca o sa trec mai departe, dar sunt dezamagita ca am respectat reteta si nu a iesit nimic...
 

Ioana  acum 7 ani - 26 Martie 2017 14:01  

fundul ars si mijlocul necopt sugereaza problema de cuptor. choux sunt mai sensibile la copt. ai mai copt in el chestii mai fine (bezea, blat de rulada, cookies mici)? cuptorul coace sigur bine si uniform?
 

Alice  acum 7 ani - 29 Martie 2017 22:43  

Intradevar Ioana e problema la cuptor ca oroce fac in el mancare sau chec etc la jumatatea timpului trebuie intoatsa tava altfel intr o parte se face iar in alta ramane usor nefacut. Nu iese uniform si bine. Multumesc de raspuns. Concluzie: imi trebuie cuptor nou.
 

Ioana  acum 7 ani - 30 Martie 2017 09:37  

Alice, pana atunci poate ai ocazia sa le coci la cineva care are cuptor bun, sa vezi cum ies.
 

Simona  acum 4 ani - 17 Decembrie 2019 09:58  

Ioana draga, as vrea sa fac choux-urile pentru Craciun... cam cu cat timp inainte as putea sa le fac? Multumesc frumos!
 

Ioana  acum 4 ani - 17 Decembrie 2019 14:47  

Simona, le poti coace cu 2-3 zile inainte, poti face si crema tot atunci dar nu le umpli, le pastrezi separat.
crema o pui la frigider si cojile intr-o cutie inchisa. daca se inmoaie foarte tare cojile in acest timp, le poti pune iar la cuptor la 160C pentru cateva minute (verifici dupa 5 minute) sa isi recapete prospetimea.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...