Ciorba de conopida

Categorii: Retete cu legume, Retete fara gluten, Retete ieftine, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete romanesti, Retete de supe si ciorbe

 

Ciorba de conopida
Pinterest

Ciorba de conopida traditionala, usor modificata ca sa se potriveasca dietei mele fara gluten. Anul acesta a fost prielnic pentru conopida. Ati observat cat de frumoasa, alba si spumoasa este pe tarabe? Buna de luat acasa!

Ingrediente
Ciorba de conopida

1 conopida medie (cca 800 gr)
1 ceapamedie
1 morcov
1 lingurita seminte de chimen + 1/2 lingurita chimen macinat
1 lingurita boia dulce
150 gr smantana acra (fermentata; 25% grasime)
2 linguri ulei
sare, piper negru macinat

Portii: 4

Preparare
Ciorba de conopida

  1. Se desface conopida buchete si apoi fiecare buchet in buchetele mai mici.
  2. Se toaca ceapa marunt. Se taie morcovii rondele subtiri. Se incinge intr-o oala 1 lingura ulei si se calesc legumele la foc mic, amestecand rar, pana se inmoaie fara a se rumeni deloc (cca 15 minute).
  3. Se adauga 1/2 lingurita boia si se amesteca sa se dizolve in uleiul din oala. Se adauga semintele de chimen.
    * daca va place chimenul si va place sa simtiti semintele in mancare, puteti folosi o cantitate mai mare si atunci nu veti mai folosi la final chimenul macinat
  4. Se adauga buchetele de conopida si se acopera cu 1.5 l apa. Se rasneste mult piper negru si sare dupa gust.
  5. Se aduce continutul oalei la fierbere, se da focul la mic si se fierbe cu capac pana conopida e facuta dar nu terciuita (cca 15 minute; verificati buchetelele mai mici si cand sunt facute treceti la pasul urmator).
  6. Se scoate intr-un robot cam jumatate din conopida (incercati sa luati buchetelele mai mici, lasandu-le pe cele mai frumoase in supa). Se mixeaza pana se marunteste. Se adauga smantana si 1 polonic de supa fierbinte si se mixeaza pana aveti un piure foarte fin.
  7. Se toarna treptat acest amestec in supa (aveti grija sa nu clocoteasca), amestecand mereu cu polonicul in timp ce turnati, ca sa nu se branzeasca.
  8. Intr-o tigaie mica incingeti 1 lingura ulei si cand sfaraie, trageti-o de pe foc si adaugati restul de boia si chimenul macinat. Amestecati bine sa se dizolve condimentele in ulei. Turnati acest amestec in ciorba.
    * traditional, ciorba nu se ingroasa cu conopida facuta piure asa cum am procedat la pasul 6, ci cu faina. Astfel, pe langa boia si chimen in ulei se adauga si faina, facandu-se practic un rantas care va ingrosa ciorba.
    ** in unele zone nu se foloseste deloc boia la ciorba aceasta, ea ramanand alba
 
Ciorba de conopida - Conopida fiarta

1. Conopida fiarta

Ciorba de conopida - "Rantasul"

2. "Rantasul"

Ciorba de conopida - Ciorba dreasa

3. Ciorba dreasa


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 10)  

 

 

 

mari  acum 11 luni - 26 Octombrie 2016 14:06  

Re: Ciorba de conopida

Buna Ioana! Daca vrei sa urmezi un regim fara gluten, poti inlocui faina obisnuita, cu faina fara gluten pe care o gasesti in Cora, Carrefour sau magazine naturiste. Avand in vedere ca de vreo 7 ani am intoleranta la gluten, pot sa te asigura ca am incercat majoritatea retetelor tale, inlocuind pur si simpla faina cu faina fara gluten, iar rezultatul a fost delicios de fiecare data. Iti multumesc pe aceasta cale pentru retetele minunate!
 

Ioana  acum 11 luni - 26 Octombrie 2016 14:15  

Re: Ciorba de conopida

merci, Mari! daca ar fi ceva pe termen lung sau definitiv ar fi ok sa inlocuiesc cu ceva. eu vreau doar sa-mi dezvat creierul sa "ceara" asa des paine si alte fainoase. din pacate pentru mine painea e cel mai bun snack si acum vreau sa vad daca si cat ma pot abtine.
e bine de stiut ca acea faina este o alternativa buna.
 

Ovidiu  acum 11 luni - 27 Octombrie 2016 15:49  

Re: Ciorba de conopida

Pentru ingrosala eu pun un cartof taiat bucati mai mici inca de la inceput la fiert.
 

Maria  acum 11 luni - 28 Octombrie 2016 10:32  

Re: Ciorba de conopida

Muuuultuuuumesc! imi e pofta
 

Simona-Adina  acum 11 luni - 29 Octombrie 2016 08:47  

Re: Ciorba de conopida

Sunt fanul tau la ciorba asta. Secretul ei este, zic eu, chimenul. vesel
 

Ioana  acum 11 luni - 29 Octombrie 2016 12:12  

Re: Ciorba de conopida

yep, chimenul e baza vesel ma bucu ca ti-a placut
 

Nicole  acum 11 luni - 7 Noiembrie 2016 07:21  

Re: Ciorba de conopida

Nu am crezut ca reteta unei ciorbe de conopida poate fi "revizitata". Si uite ca tu ai facut-o vesel. E minunata ! Ideea cu chimenul (care-mi place la nebunie) e geniala; ii da un gust dulceag deosebit, fara sa diminueze gustul de conopida. Iti multumim si eu si sotul, care s-a servit cu o portie dubla vesel .
 

Ioana  acum 11 luni - 7 Noiembrie 2016 10:03  

Re: Ciorba de conopida

Nicole, ma bucur! sa va fie de bine!
 

Vasilica Pruiu  acum 9 luni - 28 Decembrie 2016 15:54  

Re: Ciorba de conopida

N.am crezut niciodata ca am sa mananc o ciorba atat de buna si usoara ca cea de conopida !!! Cred ca am sa trec de partea legumelor si sa dau la o parte carnea ! O recomand celor care iubesc legumele !!!
 

Vasilica Pruiu  acum 9 luni - 28 Decembrie 2016 15:54  

Re: Ciorba de conopida

vesel
 

Cori Cj   acum 4 zile - 25 Septembrie 2017 09:32  

Re: Ciorba de conopida

Foarte buna.. pt o iubitoare de chimen (si chimion) a fost o bucurie. Pana acum in ciorbica/supa foloseam doar la celebra supa de chimen "mostenita" de la bunici.
Eu nu am pasat conopida vesel

P.S.: nu gasesc unde pot adauga poze trist trist trist
 

Ioana  acum 46 minute - 29 Septembrie 2017 11:26  

Re: Ciorba de conopida

Cori, trebuie sa ai cont si sa fii logata, apoi o sa-ti apara loc de adaugat poza in zona de comentarii.
 

Cori Cj   acum 39 minute - 29 Septembrie 2017 11:33  

Re: Ciorba de conopida

Dar eram logata cand am scris comentariul.. si acum sunt logata dar eu nu gasesc nici unde acel "loc"..
Lasa ca vedem deseara.. Pupici!
 

Ioana  acum 28 minute - 29 Septembrie 2017 11:45  

Re: Ciorba de conopida

vesel))))

cobori jos la comentarii si langa vei vedea "Fotografiile voastre. click pe el si apare alt tab negru cu textul "Adauga fotografia ta". mai jos poti uploada poza (Foto, Impresiii)
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus