Retete Culinare : e-Retete

 

Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Categorii: Retete romanesti, Retete de supe si ciorbe

 

Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca). Imagini pas cu pas pentru ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Ciorba buna din Ardeal... Nimic nu e mai bun decat o ciorba de fasole cu ciolan! Am mai postat ciorbe de fasole, insa aceasta reteta este din "patrimoniul" familiei mele. Ciorba de fasole cu ciolan, exact cum o face mama si bunica.

Ingrediente pentru Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

fasole(cat luati cu pumnul de 10 ori)
3 morcovi
un ciolan afumat
4 foi dafin
2 cepe
3 linguri faina
1 cana bulion
busuioc(optional)
400 gr smantana
ulei
sare, piper, boia dulce si iute

Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca) - Preparare

  1. In prima faza se pune fasolea la fiert in oala cu presiune. Dupa 10 minute de fiert se arunca apa de pe ea si se adauga alta apa fierbinte.
    *Daca schimbati apa nu puneti apa rece fiindca se intareste fasolea si se fierbe mai greu.
    Se mai pun in oala cu fasolea 3 morcovi taiati rondele si ciolanul afumat taiat in bucati ca sa fiarba mai bine. Am lasat la fiert inca 30 minute (din momentul in care incepe sa fluiere oala)
  2. Se face un rantas: intr-o oala am pus ulei de un deget si am pus cepele tocate marunt la prajit. Cand s-a inmuiat ceapa am adaugat faina si am prajit un minut. Am stins cu o cana de apa. Am condimentat cu piper din belsug, sare si 1 lingura plina de boia dulce plus 1 lingurita boia iute.
  3. Am mutat rantasul intr-o sita pe care am scufundat-o in ciorba. Se freaca cu lingura pana se dizolva tot rantasul in ciorba (ceapa care ramane in sita si se arunca)
  4. Am adaugat o cana de bulion, dafinul si busuioc tocat din belsug
  5. Smantana am dizolvat-o intr-un bol folosind ciorba fiebinte de pe fasole, apoi am adaugat incet smantana in ciorba, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase.
  6. Se mai lasa 15 minute la fiert la foc mic
  7. Se drege de sare

 
Click pe imagini pentru a mari

Fasole fiarta cu ciolan
Fasole fiarta cu ciolan
Rantas
Rantas
Dizolvam rantasul in ciorba de fasole
Dizolvam rantasul in ciorba de fasole
Adaugam smantana disolvata
Adaugam smantana disolvata
Ciorba de fasole cu ciolan
Ciorba de fasole cu ciolan

 

5 109

 

 

Retete similare 

Ciorba de fasole cu leustean Ciorba in paine
Ciorba de fasole cu leustean Ciorba in paine
Supa de varza Ciorba de porc ardeleneasca
Supa de varza Ciorba de porc ardeleneasca

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)" »

 

Comentarii

jully  acum 5 ani 8 Ianuarie 2009 17:06  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

este o reteta ff buna dar mie nu imi place busuiocul asa ca mai bine fara ,este ff delicioasa chiar acum ma apuc sa fac si eu pofta buna
 

Ioana  acum 5 ani 8 Ianuarie 2009 17:53  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

busuiocul e optional, in mod obisnuit nici nu se pune, e doar "amprenta" mea asupra acestei ciorbe, deci linistita poti sa il omiti
 

vlad  acum 5 ani 12 Ianuarie 2009 17:11  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

buna reteta noua 10
 

Ioana  acum 5 ani 12 Ianuarie 2009 18:30  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

esti ardelean nu? asa ciorba buna numai la noi se face
 

Ardelean Ancutza  acum 5 ani 12 Ianuarie 2009 18:53  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Si eu fac maine, deja am pus fasolea la muiat in apa
 

roxana  acum 5 ani 13 Ianuarie 2009 22:28  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Asta da ciorba de fasui!!!...e original ardeleneasca si e buna de te lingi pe degete...cu pita inmuiata in ea e si mai buna,mmm...
 

Ioana  acum 5 ani 14 Ianuarie 2009 10:41  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

sau ciorba pusa-n pita ca aici [link]

cand fac ciorba de fasole uit de toate regulile mele de a manca cat mai sanatos si nu ma zgarcesc la smantana si ciolan si iese tare buna
 

bogdan  acum 5 ani 30 Ianuarie 2009 21:39  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

abia asteot s-o incerc.stiu ca ardelenii sunt cei mai pticeputi in bucate.am gastat multe mancaruri de ale lor......
 

nicoleta  acum 5 ani 25 Mai 2009 16:36  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

eu abia acum am pus sa o fac dar deja miroase destul de bine si abia astept sa o termin de facut si stiu sigur ca va iesi f buna numai ca sunt vegetarianca si nu voi folosi carne dar cred ca nu are nimic.
 

Ioana  acum 5 ani 25 Mai 2009 16:40  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

eu simt daca ciorba e facuta cu ciolan sau nu, adica cea cu ciolan e mai gustoasa, dar si fara ciolan e buna, nu e o problema prea mare
 

gabriela  acum 5 ani 26 Mai 2009 16:06  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

asta parce mai arata a ciorba ardeleneasca ca restul habar nu au cu ce se mananca, doar ca nu se pune busuioc. in rest e ok si dupa cum arata cred ca e intradevar ardeleneasca
 

Ioana  acum 5 ani 26 Mai 2009 16:39  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

ai dreptare, busuiocul e doar adaosul meu, mi-a spus o vecina sa incerc si mi-a placut asa tare, ca de atunci il pun mereu. oricum mie imi place busuiocul in general, dar se poate inlocui cu putin patrunjel tocat. in rest reteta e pur ardeleneasca, exact cum o face bunica si mama.
 

Elena M  acum 5 ani 5 Iunie 2009 20:26  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Si eu sunt din Ardeal si stiam ca ciorba se face cu tarhon,nu cu busuioc.in fine cred ca fiecare cu gusturile lui ,sunt convisa ca este buna si cu busuioc.Chiar acum fac ciorba(este pe aragaz) si o sa incerc si cu busuioc sa vad cum este
 

Acrivitza  acum 5 ani 2 Iulie 2009 16:27  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Foarte buna ciorba, eu am omis smantana, in schimb am adaugat tarhon tocat si un pic de otet!
 

alinutza  acum 4 ani 14 August 2009 14:47  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

sa vedem ce o sa iasa


pt ca eu acuma o fac





 

alinutza  acum 4 ani 14 August 2009 14:47  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)




sa vedem ce o sa iasa



pt ca eu acuma o fac

 

bogdanp  acum 4 ani 22 August 2009 14:21  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

am facut ciorba dupa aceasta reteta, am invitat prieteni buni la masa si au zis ca o sa spuna la toti ca o ciorba mai buna ca asta nu exista.Pentru succes garantat puneti si busuioc! E delicioasa!!!
 

madalina  acum 4 ani 24 August 2009 15:19  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

mmm arata nemaipomenit/mi s-a facut deja foame!!!
 

viorelsilea  acum 4 ani 26 August 2009 19:06  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

o fii buna dar fara faina nu e buna la mancaruri mai bine o lasi sa scada pana se ingroasa
 

ildi  acum 4 ani 16 Septembrie 2009 11:49  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

vreau si eu ciolan afumat sa imi iasa asa !!!
la astia cu praful lor smoke tot nu iese...
dne ce dor mi de ciorba asta !!!
 

ildi  acum 4 ani 1 Octombrie 2009 10:31  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

nu-ti spun ca am dat 2mii de yeni (aprox. 60lei noi) pe 3 costite mici afumate,
ciolan nu este decat crud pe aici...
dar miam facut pofta ca altfel nici nu puteam.....buna rauuuu ciorba asta si reteta este super !!!
 

maria  acum 4 ani 14 Octombrie 2009 17:33  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

super reteta sper sa iasa bine eu acum o fac
 

REMUS  acum 4 ani 17 Octombrie 2009 19:46  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

of........o adevarata inventie ardeleneasa ! ...dar o adevarata bomba familiara !!ha ha ha ...........
 

ana  acum 4 ani 27 Octombrie 2009 10:54  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Am un mic sfat pentru tine, Ioana, legat de ciorba de fasole. Cat timp fierbi fasolea in prima apa, pune pe foc o alta oala cu apa, las-o sa fiarba pana da in clocot si arunca acolo bucatile de ciolan. Nu pentr mult timp, sa nu se duca afumatura, ca doar aia ii da gustul ala strasnic. Scoti apoi bucatile cu o spumiera pe o farfurie iar apa aia o arunci. Nu stim niciodata prin cate maini a trecut ciolanul ala, plus ca asa scapi si de spuma aia neagra pe care o mai lasa ciolanul cateodata! In rest, felicitari pentru acest site, absolut minunat. E o continua inspiratie pentru mine si bucurie pentru sotul meu !
 

vera  acum 4 ani 1 Noiembrie 2009 17:05  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Nu pot sa imi dau seama cat *exact* trebuie sa fierb fasolea. Poti sa-mi recomanzi un timp? Nu am oala cu presiune..
 

Ioana  acum 4 ani 2 Noiembrie 2009 06:53  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

exact nu chiar, dar undeva intre doua si trei ore pentru fasolea uscata, daca de exemplu ai fasole uscata de acum 3 ani poate dura si 3 ore sa o fierbi fara oala cu presiune. In schimb daca ai fasole proaspata, de anul asta, dureaza maxim 1 ora. oricum va trebui sa o tot verifici pana vezi ca e fiarta bine.

reguli sa o fierbi:

- e bine sa o pui la inmuiat de cu seara fasolea, va fierbe mai repede, cam cu juma de ora
- poti sa schimbi apa in care fierbe ca sa reduci gazele din ea , dar cand schimbi apa o inlocuiesti tot cu apa fierbinte, sa nu pui rece peste fasole, sa ai pregatita alta oala cu apa fierbinte; tot pentru gaze poti adauga busuioc sau dafin in oala, cat timp fierbe
- o fierbi in multa apa cu sare si daca vrei 2-3 linguri de ulei.
- se fierbe cu capacul pus ca sa nu scada apa foarte repede. daca scade apa prea tare si fasolea nu mai e acoperita adaugi apa fierinte (sa o ai pregatita)
- timpul de fierbere depinde de cat e de uscata fasolea, daca ai inmuiat-o de cu seara si de tipul fasolei, dar dupa 1 ora jumatate verifici si apoi tot la 20 minute poti vedea cum e, pana e gata....
 

violeta  acum 4 ani 22 Noiembrie 2009 20:35  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

e foarte buna ciorba de fasole ,,,supces,,,
 

deya  acum 4 ani 2 Decembrie 2009 14:54  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

si eu vreau sa fac ciroba de fasole azi,problema este ca aici unde sunt eu nu gasesc afumatura asa ca o sa fac din picor de porc dar neafumat,sper sa imi iese,in rest reteta ta este super abea astept sa o incerc succes in contiuare
 

oany  acum 4 ani 14 Decembrie 2009 12:07  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

arara super bine,dar si eu am pus pe foc fasole,aper sa imi iasa!!!!!
 

monica  acum 4 ani 2 Ianuarie 2010 16:56  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Ioi, da buna traba sa hie!! Eu sint ardeleanca, dar pe plaiurile unde traiesc, nu gasesc ciolan afumat. Am gasit insa niste cirnatzi afumatzi. Am pus deja fasolea la inmuiat
Deja ma bucur.

Multzam fain pentru retzeta
 

elena  acum 4 ani 16 Ianuarie 2010 12:40  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

si eu sunt ardeleanca si fac mereu ciorba de fasole cu ciolan dar........ nu fac rintas nu folosesc faina fac ciorba clara si la sfitsit bag in ciorba bulion sau pasta de rosii ce am pina se coloreaza sidupa gust si mai pun tarhon (corba aardeleneasca fara tarhon ???????????????)iar daca mai trebuie pun si putin otet eu in fiecare toamna pun tarhon in otet taiat ff marunt sa am la ciorbe peste iarna .smintina o pun la masa si fiecare isi pune cit doreste .mai am ceva de spus nu numai la ciorba de fasole .absolut toate mincarurile le fac la foc f mic clocoteste mincarea de nici nu se vede incercati sa vedeti ce iese mincarea este deosebit de buna
 

Anca  acum 4 ani 22 Ianuarie 2010 11:24  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Acum o sa incerc sa o fac si eu sa vad daca iese lafel de buna ca cea pe care o vad in poze .Problema e ca stau intr-un camin studentesc si e mai greu ,nu am atatea oale si nici atatea conditii dar o sa fac tot posibilul sa iasa bine.Am oala cu presiune asa ca sper sa se faca repede.Multumim pt reteta,e nemaipomenita.
 

nadiane  acum 4 ani 7 Februarie 2010 23:20  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Acum am terminat si eu ciorba de fasole si cred ca mi-a iesit foarte buna,dar o sa mancam maine din ea pentru ca deja am luat masa mai devreme.Este o reteta foartebuna.Eu am m-ai facut ciorba de fasole dar sunt cateva lucruri pe care nu le faceam de exemplu :rantasul.Mi-a iesit foarte buna.
 

Anna  acum 4 ani 19 Februarie 2010 14:49  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Eu acum fac ciorbita si cred ca o saiasa super buna. Am mai incercat si alte retete de la tine si au iesit super bune. Ficatei au iesit super buni si spun asta pentru ca sotul meu nu prea mananca ficatei de pui da acum chir m-a uimit cu ce pofta a mancat si a spus ca sunt super buni.
 

elena  acum 4 ani 19 Februarie 2010 18:07  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

super bun
super bun super bun
 

moly  acum 4 ani 21 Februarie 2010 01:59  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

super reteta ...akm o prepar
 

anamaria  acum 4 ani 24 Februarie 2010 12:02  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

 

anamaria  acum 4 ani 24 Februarie 2010 12:02  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

DA ESTE FR BUNA CHIAR ACUMA AM FACUT-O
 

Simona  acum 4 ani 24 Februarie 2010 15:05  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Chiar azi dimineata am repetat-o si eu, de data asta fara ciolan; doar cu multe legume, de tot felul, am folosit ardei gras (rosu si galben) si rosii - ambele din congelator, cu foi de dafin si cimbru...nu va spun cum mirosea in bucataria mea... nu-mi venea sa mai plec la serviciu!
 

Monica Mihaly  acum 4 ani 24 Februarie 2010 19:01  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

maine o fac si eu si iti spun cum e, dar sigur ca e buna caci mancare ca la noi la cluj mai rar
 

Monica Mihaly  acum 4 ani 25 Februarie 2010 18:48  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

vai e mai buna ca a lui mama ioana a iesit superrrrr, merci
 

Flavia`  acum 4 ani 16 Martie 2010 14:52  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Suna apetisant..azi am sa incerc pentru prima data reteta...:-s..sper sa iasa gustoasa.
 

newstyle  acum 4 ani 15 Aprilie 2010 16:21  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

nu stiu ce reteta e aia in care unitatea d masurra e pumnul
 

vera  acum 4 ani 18 Aprilie 2010 21:14  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Acum mi-am dat seama ca am uitat sa-ti multumesc pt ca mi-ai explicat cum se fierbe fasolea. Mi-a fost foarte util si a iesit ffff buna.

Multumesc!
 

lelu  acum 4 ani 30 Aprilie 2010 09:14  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

La o fasole autentica ,rantasul se face cu untura ,nu cu ulei.
 

andreea  acum 4 ani 12 Mai 2010 17:23  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Suuuper buna ciorba........am facut o azi.Multumesc pt retetele tale .
 

jastyn  acum 4 ani 26 Mai 2010 12:58  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

acum am terminat-o e super buna
la mai multe retete gustoase ca asta
 

Raluca  acum 3 ani 22 Iulie 2010 16:12  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Si eu sunt ardeleanca si sotul e oltean ii place fff mult ciorba de fasole dar cu tarhon sau cimbru ffff gustoasa va mai astept cu preparate din ardeal
 

okydoky  acum 3 ani 8 Octombrie 2010 15:24  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Tocmai am terminat-o, si-a iesit o nebunie. Sa tot mananci si sa te lingi pe botic mai ales ca e prima data cand am gasit fasole
 

candi  acum 3 ani 15 Octombrie 2010 04:20  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

sunt Ardelean. cel mai buna e cu tarhon si otet. separat sa ai ceapa rosie cu sare.... ehe!
 

bya  acum 3 ani 13 Noiembrie 2010 18:24  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

uai...mai salvat tocmai cautam reteta si nu o gaseam....
 

ela  acum 3 ani 25 Noiembrie 2010 15:31  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

sunt ardeleanca ,dar toata lumea stie ca ciorba asta se face cu tarhon ,no way busuioc .
la fel si ciorba de cartofi cu tarhon si rantas cu bulion
 

Ioana  acum 3 ani 25 Noiembrie 2010 15:46  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

busuiocul este touch-ul meu personal
nu cunosc toata lumea din ardeal, dar la noi in zona se obisnuieste sa se puna patrunjel.
 

alina  acum 3 ani 4 Ianuarie 2011 15:19  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

am si eu o intrebare,eu stau in italia si am cumparat fasole de la magazin am puso la fiert de 2 ore jumate in oala cu presiune dar coaja de deasupra i tare,o mai las sa fiarba ??????????si eu sunt ardeleanca bunica mea este din salaj si mi dor sa manc o ciorba buna ma poti ajuta ?????//
 

Ioana  acum 3 ani 4 Ianuarie 2011 15:28  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

2 ore in oala cu presiune si e inca tare??? ciudat, trebuia sa fie terci deja. inauntru cum e? tot tare sau doar coaja e tare?
 

alina  acum 3 ani 4 Ianuarie 2011 17:05  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

inauntru este moale dar am oprito ca deja a inceput sa se desfaca,a iesit ft buna.imi place site-ul tau la multi ani
 

ovidiu  acum 3 ani 10 Ianuarie 2011 18:08  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

este fff bn fara busuioc dar cu tarhon este mmm mai bn si eu in loc de faina am pus un cartof ras si a esit ff bn
 

ovidiu  acum 3 ani 10 Ianuarie 2011 18:13  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

pt dn din italia daca nu fierbe fasolea o lingurita de bicarbonat la 1 fierbere

 

Dorina  acum 3 ani 13 Ianuarie 2011 00:21  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Draga Alina si eu locuiesc in Italia ,am patit si eu cu fasolea.Am fiert-o vreo 3 ore si era tare,am oprit focul si m-am gandit ca a doua zi o duc la caini la ferma.Dupa vreo 2 ore am zis ca asa cum este imi fac o salata cu ceapa ,ulei si otet.am ramas ca la dentist cu gura cascata ca fasolea mea era buna de mancat cu focul stins de 2 ore.Ioana felicitari pt.toate retetele tale bune.
 

cipriana  acum 3 ani 20 Ianuarie 2011 22:33  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

ciorba de fasole ocupa locul 1 in top 4 ciorbe pe care le mananc insa nu pot asocia ciorba asta cu faina si smantana..adevarat ca sunt olteanca stabilita in ardeal, dar cea mai buna ciorba de fasole, din punctul meu de vedere desigur, este cu leustean sau cimbru, dar cu leustean este .
La noi in Craiova, totul se fierbe..ceapa, ardeiul gras, telina, morcovi, pastarnac, radacina de patrunjel, rosii iar grasime numai ce isi lasa ciolanul. cate bordeie atatea "obicee" )
 

teodora  acum 3 ani 29 Ianuarie 2011 11:30  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

wau ce bine suna si eu trebuie sa o incerc neaparat...
 

simina  acum 3 ani 16 Martie 2011 18:52  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

super tare mai ales si cu putin usturoi la rantas!!!!!
 

lucreziadan  acum 3 ani 17 Martie 2011 08:47  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

..... Iamiii! dar servita cu un castron generos de ceapa rosie.....! acum fierbe si la mine fasolica(doar ca suntem in post si..... fara canita!!!!) dar este gustoasa....
 

GABRIEL  acum 3 ani 2 Aprilie 2011 16:42  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

este cea mai buna ciorba pe care am facuto in cipru daca mai aveti ceva chiar va rog ca ieri am facuto si azi nu mai am o oala de 10 kg am dato gata macar ca nu sunt gras dar este buna reteta si nici nu stiu cui ar trebui sa ii multumesc dar de forte departe va multumesc anticipat la rescriere nu la revedere
 

iulia  acum 3 ani 11 Aprilie 2011 22:37  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

buna!intradevar ii buna ciorba de fasole ..........si eu o fac ,dar nu pre des ca ii o mancare grea in schimb am vazut mai multe variante ....eu sunt ardeleanca,si o fac numai cu cimbru
 

david  acum 3 ani 28 Aprilie 2011 19:14  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

gretos
 

ruxandra  acum 3 ani 5 Mai 2011 12:58  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

O bunatate !!!! si cu salata de ceapa rosie


 

sonia  acum 3 ani 29 Mai 2011 22:21  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

am sa incerc si eu aceasta reteta ... e prima data cand fac sper sa-mi reuseasca...
 

goe  acum 2 ani 9 Iulie 2011 13:59  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Iach,cum sa faci asa ceva ciorba de fasole cu smantana? sa nu mai spune-ti cuiva ca aceasta reteta este din ardeal.
 

Cristina  acum 2 ani 7 August 2011 16:47  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Iti multumesc mult pentru reteta (si site). Azi am gatit pentru prima data ciorba de fasole cu ciolan, dupa reteta ta, si mi-a iesit super! Nu ma asteptam, mi-a fost frica sa nu fac vreun dezastru in bucatarie.
 

mita ciobotaru  acum 2 ani 13 August 2011 11:11  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

nu stiam ce sa mai fac de mancare si din intamplare am dat de site-ul asta e super sa traiesti o mie de anii
 

marius  acum 2 ani 20 August 2011 16:27  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

ciorba asta nu se acreste cu nimic?
 

alina  acum 2 ani 12 Septembrie 2011 22:05  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

ar fi ok daca la toate retetele ar fi mentionata si cantitatea de apa care se adauga de fiecare data atunci cand este necesar...cred ca apa adaugata are un rol important in gustul final al mancarurilor....mai ales pt incepatori ca mine
 

Vlad  acum 2 ani 22 Septembrie 2011 12:52  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

rantasul iese mai bun (implicit si ciorba) daca se face cu usturoi in loc de ceapa, cel putin asa il fac eu
 

vero nica  acum 2 ani 18 Noiembrie 2011 14:19  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

am facut si eu prima mea ciorba de fasole cu afumatura dupa reteta asta. a iesit f f buna. multumesc frumos
 

Anne  acum 2 ani 23 Noiembrie 2011 13:20  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Yumy-Yumy, ce bine arataaaaa!!!... superrrrrr...
 

nela  acum 2 ani 20 Ianuarie 2012 10:36  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

rectific ce a spus Ioana in legatura cu gazele.gazele se produc atunci cand fasolea [in special aia mai veche] nu este fiarta foarte bine nicidecum de la schimbatul apei.poti schimba si zece ape la ea ca tot produce gaze daca celuloza din ea nu e fiarta suficient.
 

Ioana  acum 2 ani 20 Ianuarie 2012 10:48  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

eu stiam ca fasolea contine ceva zaharuri care provoaca gazele. daca inmoi fasolea in apa si apoi schimbi apa la fiert parte din zaharuri se elimina. ar mai fi adaugarea de bicarbonat, foi de dafin care ajuta si ele la eliminarea zaharurilor. apoi evident ca se fierbe bine fasolea ca altfel e greu de digerat. poate ca la pasul asta e vorba de acea celuloza de care zici, poate ca ea se digera greu, dar chiar nu stiu atatea detalii.... nu am o parere avizata in aceasta directie.
 

ana  acum 2 ani 26 Ianuarie 2012 00:20  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

ii lipseste tarhonul............nu e chiar ardeleneasca daca nu are tarfon
 

nadia  acum 2 ani 26 Ianuarie 2012 11:21  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

fara tarhon,fara nimic?.....ce mai ciorba?si cu rantaj.....nu e prea indicat....si se amesteca toate cu smantana , cu bulion....nu e o idee buna.......
eu nu recomand......
 

Ioana  acum 2 ani 26 Ianuarie 2012 11:26  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

exagerezi... cum fara nimic? are busuioc!
 

magda ligia mihaela  acum 2 ani 8 Februarie 2012 16:04  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

super ciorba as minca in fiecare zi
 

daniela  acum 2 ani 29 Mai 2012 15:24  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

eu sunt olteanca dar am locuit un an in ardeal si m-am indragostit de mancarurile voastre cu smantana sotul meu este italian si astazi am facut fasole ardeleneasca este delicioasa accum astept sa vina la pranz sa mancam ma doare stomacul de pofta multumesc ioana
 

Paula A.  acum 2 ani 24 Iunie 2012 19:19  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

A ieșit foarte buna. Am făcut-o in slow-cooker si a durat aproape 11 ore , dar a meritat. Îmi place sa fac mâncare care are gust care imi aminteste de România
 

andreea  acum un an 29 Octombrie 2012 16:33  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Este foarte buna.Cei care zic ca e gretoasa cred ca nu au gustat niciodata ciorba facuta asa!Ca de obicei trebuie sa fie si cativa Gica Contra! Iti multumim pentru reteta
 

gilica  acum un an 2 Noiembrie 2012 16:25  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

bunica ta avea oala sub presiune ?
 

Ioana  acum un an 2 Noiembrie 2012 16:57  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

din pacate nu, dar daca ar fi avut-o cu siguranta ar fi folosit-o avea o minte deschisa.
 

Marius  acum un an 26 Noiembrie 2012 12:52  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Pentru cei din ardeal ... dar si pentru ceilalti va recomand "zama ge fansule" cu afumatura, fasole pastai si forte important - lapte de oi acru, din pacate prin Bucuresti nu prea gasesti asa ceva - dar este de vis
Pentru gaze, in ultima apa in care fierbeti fasolea adaugati o lingurita de bicarbonat alimentar, apoi o aruncati si preparati cum vreti voi!
 

Sorin  acum un an 22 Decembrie 2012 18:38  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Am facut aceasta ciorba mi-a iesit foarte buna !!!!!!!!!! explicat foarte bine toate detaliile !
In sfarsit pot sa mananc o ciorba asa cum trebuie !
Multumesc foarte mult pentru postarea acestei retete !!!!!!!
 

nicoleta  acum un an 24 Ianuarie 2013 21:22  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

bravo ioana !buna ciorba ardeleneasca de orice fel ma gandeam eu ca ii fi tu ardeleanca moarta dupa bucatarit!te pwp
 

Ciprian  acum un an 26 Ianuarie 2013 16:09  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

aloooo..ardelu..dupa mintiuca ta,fasui cu smantina cum se intilnesc in stomac...aoleooooo vai de el veceu....
 

Dana Marzan  acum un an 25 Martie 2013 09:17  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Rantas+afumatura+smantana=obezitate si boli cardiovasculare.Stiu,vei spune ca nu trebiue sa facem aceasta ciorba toata ziua.Ca si multe alte retete de aici,dealtfel.Deci,cat de rar sa cautam postarile tale?Odata pe luna?
 

Ioana  acum un an 25 Martie 2013 09:39  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

depinde de tine, fiindca se stie ca ceea ce cauti acea vei gasi iti dai seama ca nu intamplator te-ai oprit la reteta traditionala de ciorba de fasole si nu la aceasta de pui care este foarte light si santoasa: [link]
 

masterchef  acum un an 28 Martie 2013 13:41  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Eu zic sa mai taiati din ulei, din smantana si din busuioc. Ah si doresc sa intreb: rantas sau rentaj?:-o
 

tavi  acum un an 13 Aprilie 2013 20:07  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Asa pt incepatori, cand se inlocuieste apa si se pune apa fiarta din nou pe fasole, inteleg ca acea apa va fi cantitatea de apa care va constitui ciorba la final. Ei, cata apa se pune in litrii ? Merci.
 

Helena Kindl  acum un an 24 Aprilie 2013 11:29  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Eu sunt nemtoaica, sotul meu este roman si de fiecare data cand fac ciorba de fasole cu ciolan (sau orice alta afumatura) sotul zice ca este mai buna decat cea actura de mama lui (care este ardeleanca get-beget din Cluj).

Eu pun fasolea (intre 600 g si 800 g) cu o seara inainte la inmuiat in ca. 3 l de apa (dupa ce o spal bine inainte). Dimineata, intr-o oala separat pun apa (4-5 l) la foc cu afumatura (spalata bine inainte), iar fasolea o pun la foc in apa in care am pus-o la inmuiat si o las ca. 10-15 minute(pana da un clocot), dupa care arunc apa. Apoi fasolea o mut in oala cu afumatura (nu fierb fasolea in oala cu presiune, mi se pare ca totul merge prea repede, si trebuie sa fiarba mocnit), pun 3-4 foi de dafin, sare (1,5 lingurite), piper (ca. 0,5 lingurite), ca. 0,5 l bulion (pentru acreala) si o legatura de verdeturi (frunze patrunjel si telina, noua nu ne place tarhonul) si o las sa fiarba. Verific fasolea din cand in cand (iau cate o boaba in lingura sa vad daca s-a inmuiat). Intr-o cratita pun ca. 5-6 linguri de ulei pe foc mic, adaug 2-3 linguri de faina, 1,5 lingurite boia (dulce sau iute nu conteaza) si cam 250-300 ml apa calduta amestecand continuu (sa nu se prinda). Dupa ce s-a ingrosat rantasul, opresc focul pun deasupra oalei cu fasole o sita, torn rantasul in sita scufundata in oala (este bine sa aiba coada mai lunga pentru a nu va arde la degete) si amestec pana acesta trece in ciorba. Las apoi ciorba sa dea un clocot si opresc focul. Nu pun smantana in ciorba, noi punem fiecare cat doreste in farfurie. Langa ea se poate manca cu ceapa verde sau iarna fac un fel de "salata" de ceapa rosie (sau alba). Curat 2-3 cepe (depinde de marime), o tai julien, o pun intr-un bol, adaug putina sare (cat pot lua cu trei degete), un praf de piper, putin otet si ulei si le amestec cu mana. Sotul meu isi pune si putin bulion peste ceapa. Va doresc pofta buna!
 

MIRCEA  acum un an 15 Mai 2013 16:59  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

De acord pana la un punct, eu sunt ardelean si fac ciorba de fasole si mananc, dar smantana??????, renunta la ea si o sa vezi ca mai buna, daca chiar vrei iti trimit eu o reteta.
 

georgeta circiumaru  acum 10 luni 7 Septembrie 2013 14:19  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

ardeleni fac mancare buna ,foarte buna
 

Kolosvar  acum 10 luni 23 Septembrie 2013 22:36  

tarhon?

Ce-i ala "tarhon"?

Acum am incercat si eu ... prima data in viata.
N-am avut foi de dafin... asa ca am pus... oregano )
 

Ioana  acum 10 luni 24 Septembrie 2013 10:57  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

tarhonul e o plata aromatica.
 

niku  acum 9 luni 22 Octombrie 2013 15:49  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

tare faina reteta....dar cu un singur amendament...mai oameni buni cum pute-ti arunca zeama de la prima fierbere? atunci ce ciorba de fasole face-ti?am mai auzit cascaval cu gust de sumca branza topita cu gust de ....dar ciorba de fasole cu gust de zeama aruncata inca un.si mai un lucru doamnelor si domnilor asa zis bucatari....sa un mai aud si sa vad scris´´CIORBA CU BORS.´´de ce ? asa ceva un exista..supa este dulce doar cu gustul lasat de produsele folosite,ciorba poate fi acrita cu sare de lamaie,zeama de varza.otet,struguri verzi,sau mai nou hellas iara borsul e bors asa cum bucatarul e bucatar si salahorul in constructii e salahor adica atunci cand un bors de orice fel e acrit cu bors ramane bors ptr toata viata si un se poate numi ciorba de ce?moldovenii care au inventat borsul niciodata un vor acri mancarea preparata in casa cu otet de exemplu iar voi astia care spune-ti ca exista ciorba acrita cu bors e ca si cum a-ti spune ca exista palinca ardeleneasca facuta din praz.un salut
 

Cecilia Chirca  acum 6 luni 26 Ianuarie 2014 14:42  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

La ciorba cu ciolan(ardeleneasca),nu se pune busuioc, se pune TARHON.
 

Ioana  acum 6 luni 26 Ianuarie 2014 15:40  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

stiu cici, este adaosul meu special, pentru un gust special. daca iei in considerare ca busuiocul reduce gazele intestinale, este chiar un adaos benefic in combinatie cu fasolea
 

monica  acum 5 luni 3 Februarie 2014 14:27  

Re: Ciorba de fasole cu ciolan (ardeleneasca)

Ioana, vroiam sa fac o fasole scazuta cu legume si carnati dar... am facut-o lata!!!!!!
nu am tinut fasolea la inmuiat inainte si, daca nu era destul, am pus-o direct peste legumele calite fara a o mai fierbe in prealabil separat...
crezi ca exista vreo solutie de salvare ptr mancarea mea, sau ma lipsesc de ea si o arunc?
parca mi-e mila de atatea legume sacrificate...
am facut fasole de atatea ori ca nu mai tin minte nr....sper sa nu rada nimeni de mine, de obicei fac macare buna, azi nu stiu ce-o fi fost in capul meu....graba?>
de mare ajutor mi-ai fi daca ai veni cu o solutie rapida, sa stiu ce sa fac ca am oala pe foc si fasolea nu dsa semne sa se inmoaie, am completat cu apa fairta de multe ori dar degeaba. acum am pus o lingura de inox, sper sa aibe vreun efect...
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS