Retete Culinare : e-Retete

 

Ciorba de vacuta

Categorii: Retete cu legume, Retete cu putine calorii, Retete romanesti, Retete de supe si ciorbe, Retete cu carne de vitel sau vita

 

Ciorba de vacuta. Imagini pas cu pas pentru ciorba de vacuta

Aveti in fata o oala plina de vitamine. Serviti-va dupa pofta inimii. Ciorba de vacuta e deasa de atatea legume proaspete, e gustoasa, sanatoasa si e perfecta sa ne mentina silueta pe timpul iernii.

Ingrediente pentru Ciorba de vacuta

500 gr rasol de vita cu os
500 gr rasol de vita fara os
1 ceapa mare (cca 100 gr)
1 radacina patrunjel (cca 100 gr)
1 felie telina (cca 100 gr)
2 morcovi (cca 200 gr)
2 cartofi (cca 300 gr)
varza alba (cca 200 gr)
conopida (cca 200 gr)
2 rosii (cca 200 gr)
100 gr mazare (congelata sau din conserva)
150 ml bulion
3 linguri suc de lamaie
cateva fire de verdeata (leustean, patrunjel sau tarhon)
4 lingurite sare
3 linguri ulei

Portii: 7
Timp de preparare: 4 ore

Ciorba de vacuta - Preparare

  1. Se pune rasolul cu os intr-o tava si se coace in cuptor timp de 35 minute la 240C. Se taie rasolul fara os cubulete si se pune langa rasolul cu os si se mai coace 15 minute.
  2. Carnea coapta se pune intr-o oala incapatoare si se acopera cu 4 l apa rece. Se aduce la fierbere, apoi se da focul la mic si se lasa la fiert, clocotind doar usor, timp de 2.5 ore. Spumati supa. Carnea coapta asigura un gust mai intens supei si in plus nici nu va face decat foarte putina spuma cat fierbe. Fiertul la foc mic va asigura o supa clara, transparenta. Cam dupa 2 ore de fiert adaugati 2 lingurite de sare in supa.
  3. In acest timp se taie cubulete mici zarzavatul (ceapa, morcovii, radacina de patrunjel si telina). Se calesc apoi in uleiul incins pana ceapa se inmoaie.
    * cine nu doreste prajeli poate sari peste acest pas, este mai mult pt. "fata" supei
  4. Cand carnea e fiarta bine, se scoate rasolul cu os, se da jos carnea de pe os si se taie cuburi. Adaugati carnea inapoi in supa.
    * eu de obicei nu pun toata carnea inapoi in ciorba, ci pastrez un rasol cu os si-l servesc separat
  5. Se adauga zarzavaturile calite in oala cu carne.
  6. Se desface conopida buchetele, cartofii se taie cuburi si varza patratele. Se adauga si ele in oala plus inca 1 lingurita de sare si se mai fierbe totul cca 30 minute, la foc mediu, fara sa clocoteasca, pana conopida si cartofii sunt fierti (dar nu moi!).
  7. Se adauga rosiile taiate cubulete (le puteti decoji daca doriti; puteti folosi rosii din conserva), mazarea si bulionul. Se mai fierbe totul inca 10 minute.
  8. Stingem focul si gustam ciorba de sare (eu am mai pus inca 1lingurita). Apoi acrim ciorba cu suc de lamaie (sare de lamaie, suc de pe ardei iuti murati sau bors) dupa gust. Eu am pus 3 linguri de suc de lamaie.
  9. Adaugam in ciorba de vacuta verdeata tocate marunt. Eu am pus de data asta leustean.
  10. Ciorba de vacuta se serveste simpla, cu smantana sau cu ardei iute murat.

 
Click pe imagini pentru a mari

Adaugam zarzavaturile si legumele
Adaugam zarzavaturile si legumele
Adaugam bulionul, rosiile si mazarea
Adaugam bulionul, rosiile si mazarea

 

5 23

 

 

Retete similare 

Ciorba de pui Ciorba taraneasca
Ciorba de pui Ciorba taraneasca
Lucicos Ciorba de loboda
Lucicos Ciorba de loboda

O persoana a incarcat o fotografie cu "Ciorba de vacuta". Vezi fotografia

 

Comentarii

Simona-Adina Hotea  acum un an 16 Ianuarie 2013 15:08  

Re: Ciorba de vacuta

Am facut supa de vita procedand cu carnea in acest mod si, intr-adevar, gustul e formidabil. Abia astept sa-ncerc si ciorbita tot cu metoda asta, fiind una din preferatele noastre. Ce bine ca mi-ai amintit !
 

Ioana  acum un an 16 Ianuarie 2013 15:10  

Re: Ciorba de vacuta

ah, supa aia e slabiciunea mea! (am si un record personal: 3 farfurii mancate la o singura masa; bineinteles fara altceva dupa aia ca nu mai incapea) de cate ori imi amintesc de ea mi-e pofta. am rezistat cu greu sa nu raman la faza de supa si sa fac ciorba.
 

Anamaria  acum un an 19 Ianuarie 2013 15:52  

Re: Ciorba de vacuta

Dupa parerea mea, este cea mai gustoasa ciorbita. Dar partea cu vitaminele... prin fierbere se cam distrug.
 

Ioana  acum un an 20 Ianuarie 2013 09:09  

Re: Ciorba de vacuta

nu neaparat, unele se reduc fata de cand sunt crude, iar unele doar se dizolva in apa/supa in care fierb. sa nu le fierbi prea mult, pana se terciuiesc si la foc mic si vei ramane cu mare parte din vitamine.
 

Anamaria  acum un an 22 Ianuarie 2013 21:42  

Re: Ciorba de vacuta

Multumesc pentru sfaturi, oricand sunt binevenite.
 

Carmen Gradinariu  acum un an 18 Februarie 2013 20:13  

Re: Ciorba de vacuta

Buna seara,
imi permit sa adaug: prin fierbere proprietatile legumelor se diminueaza, dar, cum spune si Ioana, raman in zeama ciorbei. Depinde si de cat de marunt le tai, cu cat sunt mai mici cu atat mai repede pierd din proprietati...
 

Florentina  acum un an 22 Aprilie 2013 05:06  

Re: Ciorba de vacuta

buna Ioana, locuiesc in australia si pentru mine e mai ieftin sa cumpar carnea deja taiata cubulete la pachet. pot aduga carnea direct in supa fara sa o dau in cuptor? asa o facea si mama si sper sa fie ok?
 

florin laeselu  acum un an 3 Mai 2013 19:29  

Re: Ciorba de vacuta

o reteta de exceptie .chiar cand citeam ma visam in fata unei farfurii,dar nu ar fi mai biine sa acresti cu bors natural de putina?nu dau solutii doar intreb si sunt foarte receptiv la noi metode .sarut mana.
 

claudia  acum 13 luni 2 August 2013 08:45  

Re: Ciorba de vacuta

Ciorba e intradevar foarte gustoasa. Sotul,care este australian si nu prea cu ciorbele a mincat totul cu pofta.
P.S Florentina,eu la fel sunt in Australia,in Sydney, daca doresti sa ma contactezi uite mail meu clodet@ymail.com
 

pishkot  acum 10 luni 19 Octombrie 2013 18:49  

Re: Ciorba de vacuta

Buna ioanaaaa te pup
acum m am apucat si eu de ciorbita, dar sunt suparata ca n am gasit rasol fara os.... m am mai si certat cu o vanzatoare aroganta din piata big berceni(spunea ca nu exista rasol fara os)!!
am luat pana la urma unul mai maricel cu os si cateva bucatele de gulas.. abia astept sa vad ce iese ca taare mi ai facut pofta
 

Ioana  acum 10 luni 21 Octombrie 2013 14:06  

Re: Ciorba de vacuta

se vinde si rasol fara os. din pacate, cei din macelariile mai mici e posibil sa aiba taieturile lor si de altele sa nu stie. uitat-te o data in Cora la bucatile de vita care se vand si vei vedea rasol alb, fara os, cu os... etc. acolo mi se par cele mai bune variante de vita. dar merge si gulas pentru ciorba, ai mers pe o alternativa buna
 

pishkot  acum 10 luni 30 Octombrie 2013 16:04  

Re: Ciorba de vacuta

Inainte sa ajung la macelarie m am uitat si in cora, dar nu mai aveau. Din pacate nu am macelarii de incredere in zona si prefer sa cumpar din cora, macar stiu ca sunt cat de cat proaspete.
Oricum a iesit foarte buna, chiar si asa, cu gulas, am mancat cu pofta aman2 Multumim de reteta
 

Adriana Niculescu  acum 9 luni 21 Noiembrie 2013 15:43  

Re: Ciorba de vacuta

Draga Ioana,

Te felicit pentru acest website original! Ai niste retete absolut minunate! Imi place mult sa gatesc si atunci cand sunt in pana de idei, ma inspir de la tine. Imi place mult faptul ca pot gasi cu usurinta mancaruri delicioase din bucataria romaneasca si internationala.

Cu mult drag si mii de multumiri,
Adriana
 

Florina Radu  acum 7 luni 27 Ianuarie 2014 14:57  

Re: Ciorba de vacuta

Foarte aromata!
 

Gabi Lacatus  acum 4 luni 10 Aprilie 2014 18:28  

Re: Ciorba de vacuta

Buna Ioana, poate ca esti ocupata, dar vreau sa te intreb ceva si sper sa imi poti raspunde pana la sarbatori, atunci cand vreau sa incerc aceasta ciorbita..dupa ce pun cei 4 l apa, urmat de 2,5 h de stat pe foc (fie el si mic) ma intrebam daca nu va scadea prea mult din cantitatea de zeama, adica mai completam cu apa sau ramane asa? ori pt ca nu fierbem in clocot nu scade ff tare ciorba? nu as vrea totusi sa imi iasa f groasa, mersi!
 

Ioana  acum 4 luni 10 Aprilie 2014 18:41  

Re: Ciorba de vacuta

fiindca nu fierbe in clocot, va scadea doar un pic. supa in sine nu-ti va iesi groasa ci concentrata ca si gust, aromata. insa este deasa daca pui toate legumele indicate de mine (mie imi place asa, cu multe chestii in ea aceasta ciorba) . daca-ti place mai putin deasa doar redu cate putin din cantitatile de legume adaugate. dar nu face supa mai lunga, nu adauga mai multa apa, caci vei obtine doar o ciorba de legume. vei pierde gustul de vita.
 

Gabi  acum 4 luni 15 Aprilie 2014 19:33  

Re: Ciorba de vacuta

ok, mersi mult de raspuns! o voi face, la apa nu umblu, poate doar la legume mersi.
 

ela  acum 2 zile 29 Iulie 2014 14:18  

Re: Ciorba de vacuta

ieri am incercat si eu aceasta reteta , este extraordinara , chiar si sotul meu a laudat-o , eu am facut fara rosii , nu am avut de data aceasta ... multumesc pentru reteta
 

Ioana  acum 46 minute 1 August 2014 12:52  

Re: Ciorba de vacuta

Buna Ioana!Exceptionala ciorbita ta!Mi-ai facut pofta,la cat de super arata!
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS