Coq au vin

Categorii: Retete cu ciuperci, Retete din Franta, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de pui

 

Coq au vin
Pinterest

In sfarsit am ocazia sa postez reteta de coq au vin in varianta mea: un sos delicios de vin rosu, cu ciuperci si bacon alaturi de pulpe de gaina facute in sos si apoi rumenite pana devin crocante. Le-am servit pe un strat moale de polenta.

Inainte de a va apuca de lucru vreau sa subliniez doua aspecte importante: sa folositi un vin mediu, nu foarte taninic sau baricat (un Pinot Noir este perfect) si baconul sa nu fie foarte afumat. Cu acestea in minte si cu faptul ca puteti folosi si gaina in loc de cocos, sunteti pregatiti pentru cel mai bun coq au vin.

Ingrediente
Coq au vin

4 pulpe intregi de cocos (sau gaina)
1 ceapa medie
2 catei usturoi
150 ml vin rosu sec (Pinot Noir)
200 ml supa de pui
1 lingura otet balsamic
1/4 lingurita cimbru uscat
1 fir rozmarin
1 foaie dafin
3 cuisoare
3 linguri ulei
2 linguri faina
sare, piper negru

Pentru sos

40 bucati arpagic (ceapa mica)
150 gr bacon (neafumat sau foarte usor afumat)
250 gr ciuperci
1 lingurita pudra de hribi
1 lingura unt

Portii: 4

Preparare
Coq au vin

  1. Se incepe cu arpagicul: se coace in cuptor, la 200C timp de 10-15 minute, pana sunt moi. Se taie la un capat si de la celalalt capat se strange, astfel incat ceapa sa iasa din coaja. Se pasteaza pana e nevoie de el.
  2. Pulpele spalate si uscate se presara cu sare si piper negru. Se trec apoi prin faina si se scutura de exces.
  3. Intr-o tigaie larga, se prajesc pulpele in uleiul incins pe ambele parti, pana se rumenesc usor. Se scot intr-o tava care merge la cuptor si care sa le cuprinda perfect (sa nu fie prea mare tava).
  4. In grasimea din tigaie se adauga ceapa tocata si se caleste pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
  5. Se stinge totul cu vin, supa si otet balasmic. Se adauga condimentele (dafin, rozmarin, cimbru, cuisoare) si se aduce la fierbere. Acest sos fierbinte se toarna peste pulpe.
  6. Se acopera tava cu pulpele cu folie de aluminiu (aveti grija sa fie bine sigilata, sa nu se evapore lichidul).
  7. Se da tava la cuptor, la 150C, si se coace cca 1 ora. Se scoate tava si se verifica pulpele cu o furculita (aceasta trebuie sa intre usor in carne). Daca nu sunt facute (depinde de cat de batrana e gaina) se acopera la loc si se mai lasa pana carnea e moale.
  8. Cat timp se face carnea se prajeste baconul pana-si lasa grasimea. Se adauga ciupercile curatate de codite si taiate felii si se calesc pana incep sa-si lase sucul (cca. 2 minute). Se adauga arpagicul copt si pudra de hribi. Se amesteca bine si se mai lasa 1 minut la calit. Se scot din tigaie si se tin pana e nevoie de ele.
  9. Se scot pulpele pe un platou si se acopera cu folie, ca sa stea calde. Sosul din tava se strecoara.
  10. Se pune sosul strecurat in tigaia in care s-au calit baconul si ciupercile. Se fierbe pana scade la jumatate, cca 5 minute. Se adauga untul si se fierbe pana acesta este complet topit. Se adauga amestecul de bacon-ciuperci-arpagic. Se fierbe inca 1 minut impreuna.
  11. Pulpele se pun in tava cuptorului si se introduc sub grill-ul pornit la maxim. Se coc pana pielea devine rumena si crocanta.
  12. La servire se pune in farfurie garnitura, apoi se toarna sos si deasupra se aseaza cate o pulpa rumena.
 
Coq au vin - Rumenim pulpele

1. Rumenim pulpele

Coq au vin - Sosul in tigaie

2. Sosul in tigaie

Coq au vin - Pulpele si sosul in tava

3. Pulpele si sosul in tava

Coq au vin - Prajim baconul

4. Prajim baconul

Coq au vin - Prajim ciupercile

5. Prajim ciupercile

Coq au vin - Pulpele sunt coapte

6. Pulpele sunt coapte

Coq au vin - Sosul strecurat

7. Sosul strecurat

Coq au vin - Sosul redus

8. Sosul redus

Coq au vin - Sosul e gata

9. Sosul e gata


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 15)  

 

 

 

Mari Ana  acum 2 ani - 11 Martie 2013 10:12  

Re: Coq au vin

Cred ca merge si cu un coquelet, intreg sau bucati. Carnea este extrem de frageda si sosul pare delicios, va fi o combinatie perfecta. Am descoperit de curand coquelet de Bretagne, am gasit la Cora si apoi si la Selgros si ma bucur ca ai postat reteta asta. vesel E un inceput de saptamana promitator. vesel
Pupici.
 

Monica Mihaly  acum 2 ani - 11 Martie 2013 10:40  

Re: Coq au vin

super maine exact asta o sa gatesc, am doar pulpe superioare de gaina sunt bune?

 

Ioana  acum 2 ani - 11 Martie 2013 11:21  

Re: Coq au vin

MariAna, cum de mi-a scapat coquelet? nu l-am vazut la Cora, dar ce-i drept ca n-am mai trecut demult la zona cu carne de pui.

Monika, poti folosi pulpe superioare linistita.
 

Mari Ana  acum 2 ani - 11 Martie 2013 17:45  

Re: Coq au vin

E la raionul de produse congelate. Nici eu nu i-as fi acordat atentie daca nu imi povestea cineva de el. Insa tu cred ca vei face minuni cu asa ceva, abia astept. vesel vesel
 

Maria  acum 2 ani - 12 Martie 2013 08:25  

Re: Coq au vin

Voi face coq au vin .
Reteta este in modul de a gati al meu.
Suntem in saptamana ”alba”.Cu ajutorul lui
Dumnezeu sa pot tine post.
Doamnelor sa aveti o saptaman buna si tie Ioana
un grand merci.
 

Diana   acum 2 ani - 19 Martie 2013 18:37  

Re: Coq au vin

Buna, Ioana. Nu am gasit arpagic decat la Metro si era intr-un sac de vreo 10 kilograme vesel Iti dai sema ca nu am luat. Oare merge sa folosesc chives proaspat?
 

olga  acum un an - 18 Iunie 2013 17:14  

Re: Coq au vin

Multumesc frumos, Ioana.

Absolut delicious. Nu stiu cum I-ar fi schimbat gustul arpagicul deoarece nu am gasit, dar mancarea a iesit oricum perfecta.


Multumesc foarte frumos.
 

Diana   acum un an - 8 Octombrie 2013 16:08  

Re: Coq au vin

Buna, Ioana. CIupercile pe care le-ai folosit tu sunt din conserva? As reface si eu reteta si am in casa o cutie de ciuperci, ciuperci proaspete nu am.. nu stiu daca imi iese bine cu ciupercile din conserva. Prima data a iesit minunat :D
 

Ioana  acum un an - 8 Octombrie 2013 16:40  

Re: Coq au vin

Diana, ciuperci din conserva nu folosesc. sunt proaspete. eu ti-as recomanda sa faci tot cu proaspete, dar daca nu te deranjeaza gustul celor din conserva e ok si asa. pana la urma tot trebuie sa folosesti cutia aceea de ciuperci la ceva...
 

Diana   acum un an - 8 Octombrie 2013 17:47  

Re: Coq au vin

Cand ai scris, incepusem sa pregatesc. Am folosit ciupercile din coserva. A iesit putin mai gros, dar la gust e la fel vesel Multumesc, Ioana!
 

adriana  acum 5 luni - 8 Noiembrie 2014 13:07  

Re: Coq au vin

Ce s-a intamplat, scrisesem comentariu. Retetele tale, ma determina sa-mi iau notite, la fiecare, sunt extraordinare in modul cum le personalizezi ! Multumesc mult !
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus