Costite afumate la cuptor

Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete simple Retete romanesti

Reteta Costite afumate la cuptor

Care a fost mancarea traditionala de sarbatori care v-a placut cel mai mult? Pentru mine au fost aceste costite afumate. Le-am primit de la bunica-mea si le-am preparat simplu, la cuptor, exact cum le face si ea.

De obicei costitele de casa sunt mai sarate decat cele din comert, fiinca sarea este singurul conservant care se foloseste pentru a le asigura pastrarea in bune conditii mai mult timp. De aceea pasul 1, in care se desareaza costitele, este obligatoriu pentru costitele de casa.

Ingrediente

costite de porc afumate
piper
ulei

  1. Se taie costitele bucati individuale, intre oase. Se acopera cu apa rece si se dau la frigider peste noapte, ca sa se desareze. A doua zi se scurg si se spala bine.
  2. Se pun intr-o oala si se acopera cu apa. Se fierb 5 minute din momentul in care apa clocoteste. Se scurg.
  3. Se aseaza costitele intr-un vas/tava care merge la cuptor. Costitele sa fie intr-un singur strat in tava. Se presara cu putin piper negru. Se stropesc cu putin ulei (am pus 3 linguri de ulei la un vas de Jena oval). Se adauga apa doar cat sa fie ca de 1 deget in tava (cca 100 ml pentru vasul Jena).
  4. Se acopera vasul cu capac sau folie (va asigurati ca e bine sigilat, sa nu iasa aburul). Se coc la cuptor, la 180C timp de aprox. 50-60 minute (timpul e variabil, in functie de cat de groase si carnoase sunt costitele; cel mai bine e sa le verificati cu o furculita si cand aceasta intra usor in carne sunt gata pentru pasul urmator).
  5. Se ia folia de pe vas si se coc in continuare pana costitele se rumenesc placut (cca 30 minute). Acum daca le verificati cu o furculita, carnea ar trebui sa se desprinda foarte usor de pe os.
  6. Sunt bune imediat sau reincalzite. Sunt bune cu muraturi.

Costitele au fost desarate peste noapte

Costitele au fost desarate peste noapte

Costitele se fierb 5 minute

Costitele se fierb 5 minute

Costitele in tava (cu piper, ulei si putina apa)

Costitele in tava (cu piper, ulei si putina apa)

Costitele sunt facute (intra furculita in ele)

Costitele sunt facute (intra furculita in ele)

Costitele se rumenesc (dupa 20 minute fara folie)

Costitele se rumenesc (dupa 20 minute fara folie)

Comentarii (8)

 

olga  acum 8 ani - 5 Ianuarie 2016 13:44  

Pork Ribs am facut (neafumate) ;) dar super bune.
 

adriana  acum 8 ani - 5 Ianuarie 2016 14:12  

Multumesc mult pt. toate informatiile minunate primite in timpul anului si iti doresc 2016 cu succes si prosperitate, LA MULTI ANI !
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Ianuarie 2016 15:24  

Olga, bun si asa. si costitele proaspete imi plac.
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Ianuarie 2016 15:34  

adriana, an bun sa ai. te astept pe site si anul asta.
 

adriana  acum 8 ani - 5 Ianuarie 2016 17:39  

Multumesc frumos !
 

Simona  acum 8 ani - 5 Ianuarie 2016 18:41  

Excelente! Eu le fac exact la fel, doar ca pun si carnati de casa printre ele. Deliciu!
 

Ioana  acum 8 ani - 6 Ianuarie 2016 09:34  

Simona, exact, asa pun si eu de cele mai multe ori. dar acum am facut carnatii diferit, ca sa exemplific cele doua metode de "prajire" a afumaturilor (la cuptor sau pe plita). azi am pus carnatii rumeni ;)
 

Ctin mircea  acum 7 ani - 27 Ianuarie 2017 16:44  

Ca lumea....
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...