Cotlet de porc cu sos de bere

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete ieftine Retete rapide Retete simple

Reteta Cotlet de porc cu sos de bere

Cotletul de porc este foarte slab caloric, aproape la fel de slab ca si muschiuletul de porc despre care va povesteam mai demult ca e identic cu pieptul de pui fara piele. Si la fel ca si pieptul de pui, cotletul e mai fad si mai uscat decat alte bucati de porc, deci trebuie sa fim atenti la timp, tehnica si la aromele folosite atunci cand il gatitm. Aseara am ales sa-l fierb intr-un sos pe baza de bere, aromat cu ierburi provence. A fiert repede si sosul a iesit delicios.

Ingrediente

500 gr cotlet de porc (intr-o singura bucata)
1 ceapa mare
1 fir praz
1 morcov
200 ml bere blonda (sa nu fie foarte amara; eu am folosit Peroni) 
35 gr faina alba (2 linguri)
ierburi provence, usturoi granulat, boia, piper negru si verde macinat, chili, sare
2 linguri ulei

Portii: 3

  1. Curatati cotletul de pielitele albe. Lasati-l macar 1 ora afara din frigider sa ajunga la temperatura camerei (astfel se va face mai uniform).
  2. Pe masa de lucru presarati dupa voie: boia dulce, piper negru si verde, usturoi granulat, chili si sare. Presarati din belsug ierburi provence strivite intre degete. Tavaliti cotletul prin acest amestec, pe toate partile.
  3. Incingeti uleiul intr-un tuci. Prajiti cotletul pe ambele parti cate 3 minute/parte. Rumeniti apoi si capetele, cate 1 minut/capat. Scoateti cotletul rumenit pe o farfurie.
  4. In grasimea ramasa adaugati ceapa tocata marunt, prazul (partea alba) si morcovul taiate rondele. Se calesc amestecand des timp de 10 minute. Frecati cu lingura pe fundul tuciului sa se dizolve bucatile caramelizate.
  5. Puneti cotletul inapoi in tuci, turnati pe marginea tuciului berea si 250 ml apa. Lichidul trebuie sa ajunga pana la jumatatea cotletului. Presarati 1/4 lingurita ierburi provence si sare in lichidul din oala. Aduceti lichidul la fierbere.
  6. Dati focul la mic si fierbeti cu capac timp de 25 minute. La jumatatea timpului de fierbere intoarceti cotletul.
  7. Scoateti cotletul pe o farfurie si acoperiti-l cu folie de aluminiu.
  8. Strecurati printr-o sita fina sosul ramas in tuci. Apasati cu dosul lingurii pe legume sa extrageti toata zeama. Veti obtine cam 450 ml sos. Puneti sosul intr-o craticioara.
  9. Dizolvati faina in cateva linguri de apa rece. Turnati faina in sos si fierbeti la foc mic, amestecand cu telul tot timpul. Fierbeti timp de 5 minute. Sosul se va ingrosa. Daca nu ati dizolvat bine faina si face cateva cocoloase, nu e nicio problema, doar strecurati sosul prin sita fina dupa cele 5 minute de fierbere.
  10. Pentru servire, feliati cotletul felii subtiri. Pregatiti un piure de cartofi cu lapte si unt. Asezati piureul pe farfurie, turnati sos din belsug si asezati felii de cotlet deasupra. Presarati cu patrunjel tocat si piper negru macinat.

Tavalim cotletul prin condimente

Tavalim cotletul prin condimente

Rumenim cotletul

Rumenim cotletul

Cotletul afara din vas

Cotletul afara din vas

Calim legumele

Calim legumele

Fierbem cotletul in bere

Fierbem cotletul in bere

Sosul strecurat

Sosul strecurat

Sosul ingrosat

Sosul ingrosat

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Maria  acum 10 ani - 28 Noiembrie 2013 10:42  

Foarte bun!!
 

ioana alexandra  acum 10 ani - 28 Noiembrie 2013 11:05  

...o intrebare...daca cotletul meu e deja felii procedez la fel...?
...foarte frumoase si gustoase retele tale...
...mersi mult...
 

ionita maria  acum 10 ani - 28 Noiembrie 2013 11:07  

arata super!!!!!!!!!!!!!si se prepara si usor. :)
 

ionita maria  acum 10 ani - 28 Noiembrie 2013 11:08  

supe!
 

Ioana  acum 10 ani - 28 Noiembrie 2013 13:42  

Ioana, daca folosesti felii vei avea nevoie de mai putin lichid (bere si apa), doar cat sa le acopere bine dupa ce le asezi in oala. poate ca ar fi bine sa le faci in cuptor daca ai mai multe bucati. deci dupa ce le prajesti si sotezi legumele, pui totul in tava care sa cuprinda feliile. pui apa+bere (50%) cat sa le acopere, pui folie sau capac pe tava si dai la cuptor, la 200C cam 15-20 minute. cand e gata continui ca in reteta (scoti carnea, strecori sosul, ingrosi sosul). evident, sa fii atenta la cantitatea de faina, aici e data pentru 450 ml sos.
 

Silviu   acum 10 ani - 28 Noiembrie 2013 15:38  

Ce este tuciul?
 

Ioana  acum 10 ani - 28 Noiembrie 2013 16:32  

e un ceaun de fonta (al meu e emailat).
 

Ioana  acum 10 ani - 19 Decembrie 2013 09:48  

Am facut si eu aseara aceasta reteta. A iesit super! Foarte fraged si gustos! :)
 

Mr Oizo  acum 10 ani - 6 Ianuarie 2014 20:37  

=P~ dupa ce l-am terminat m-am lins pe degete
 

Tomsa lenuta  acum 10 ani - 18 Ianuarie 2014 20:05  

Este o reteta minunata si aspectoasa pentru masa de duminica
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...