Cotlet de porc la gratar

Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de porc, Retete pentru gratar, Retete simple

 

Cotlet de porc la gratar
Pinterest

Cum pregatim cotletele la gratar ca niste profesionisti?

In primul rand nu ne zgarcim cand taiem cotletele de porc, feliile grosute vor arata foarte profi si nu se vor usca pe gratar. Apoi folosim marinata potrivita care va asigura aroma si suculenta (mai tineti minte teoriile cu saramura?). Si incheiem apoteotic cu o vrajitorie stil Jamie Oliver: putina zeama de lamaie in sucul lasat de carne va finisa aspectul si gustul cotletelor de porc.

Ingrediente
Cotlet de porc la gratar

4 cotlete de porc fara os (de cca 125 gr fiecare; de cca 2.5 cm grosime)
1/4 lamaie

Marinata

150 ml apa
50 ml sos de soia
50 ml ulei
1 lingura buna piper cu lamaie
2 catei usturoi striviti

Preparare
Cotlet de porc la gratar

  1. Amestecam ingredientle pentru marinata. Punem cotletele in ea si lasam sa stea in jur de 4 ore.
  2. Le scoatem din marinata si le absorbim bine cu servetele de bucatarie. Aveti grija doar sa absorbiti, ca sa nu stergeti piperul de pe ele.
  3. Incingeti 3 minute o tigaie grill la foc maxim. Daca tigaia e incinsa carnea nu se va lipi de ea. Nu ungeti tigaia cu ulei, fiindca cotletele sunt unse destul de la marinata.
  4. Puneti cotletele in tigaie, lasati sa sfaraie cca 10 secunde, apoi dati focul la mediu. Lasati sa se prajeasca pe prima parte cca 2 minute. Intoarceti si prajiti pe a doua parte cca 3 minute. Intoarceti iar pe prima parte si lasati inca 2 minute. Luati tigaia de pe foc si lasati sa stea inca 1 minut.
  5. Scoateti cotletele din tigaie si le asezati pe farfurie. Lasati-le sa stea 2 minute (obligatoriu). Ridicati coteletele si veti vedea ca sub ele s-a adunat suc. Stoarceti usor lamaia deasupra sosului si numarati 20 picuri. Amestecati cu o furculita sosul cu sucul de lamaie. Treceti cotletele pe ambele parti prin acest sos. Vor deveni lucioase.
  6. Serviti imediat cotletele de porc, cu sosuletul turnat peste ele.
 
Cotlet de porc la gratar - Cotlete in marinata

1. Cotlete in marinata

Cotlet de porc la gratar - Sterse de marinata

2. Sterse de marinata

Cotlet de porc la gratar - Sectiune

3. Sectiune


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 19)  

 

 

 

oana  acum 4 ani - 6 Ianuarie 2011 12:05  

Re: Cotlet de porc la gratar

buna!!
arata superr, imi e pofta imi e pofta
imi vine sa-l mananc doar din privire vesel
 

Monica Mihaly  acum 4 ani - 7 Ianuarie 2011 11:58  

Re: Cotlet de porc la gratar

delicios ioanasi si nici nu l am probat inca vesel
ideea ta imi vine de minune mai ales ca aveam cotlet in congelator si nu prea multe idei de al prepara
o sa ti spun cum a iesit desi nu cred ca o sa iasaaltfel decat deliciossss
 

AURA  acum 4 ani - 10 Ianuarie 2011 13:17  

Re: Cotlet de porc la gratar

Ai niste retete suuuuuuper!felicitari!
 

Ioana  acum 4 ani - 10 Ianuarie 2011 14:34  

Re: Cotlet de porc la gratar

mersi!
 

dany  acum 4 ani - 10 Ianuarie 2011 21:50  

Re: Cotlet de porc la gratar

cu tot respectul,orice fel de carne pe care o gatim la gratar se invarte o data daca vrem sa iasa frageda si suculenta.daca o invartim de mai multe ori devine tare siatoasa.bravo pt. marinata
 

elena  acum 4 ani - 11 Ianuarie 2011 09:44  

Re: Cotlet de porc la gratar

cu tot respectul dany, insa carnea devine atoasa nu functie de "numarul de rotiri" pe gratar ci de timpul cat este tinuta la fript.
Marinata este excelenta si nu numai pentru cotlet....
 

Ioana  acum 4 ani - 11 Ianuarie 2011 10:10  

Re: Cotlet de porc la gratar

asa e elena, timpul de prajire si modul in care o "tratam" inainte influenteaza suculenta.
dany, aici am avut un motiv solid ca sa invart carnea de 3 ori. un cotlet asa gros are nevoie de 4 minute / parte ca sa se faca. marinata in schimb contine zaharuri (din sosul de soia) care daca se caramelizeaza prea tare devin amarui. asa ca solutia este sa intoarcem carnea inainte de a se intampla asta, astfel partea intoarsa va avea timp sa se raceasca, oprind caramelizarea. dupa care pot fi intoarse la loc.
oricum, asculta-ti nasul si vei simti cand sa intorci cotletele, el iti va spune cand e prea "caramelizat".
 

Monica Mihaly  acum 4 ani - 11 Ianuarie 2011 12:10  

Re: Cotlet de porc la gratar

au iesit senzationaleee
super marinata ioana vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 11 Ianuarie 2011 12:20  

Re: Cotlet de porc la gratar

yupiii! ma bucur ca ti-au placut vesel
 

dany  acum 4 ani - 11 Ianuarie 2011 12:59  

Re: Cotlet de porc la gratar

as fi curios sa stiu cum faci ceafa la gratar.eu nu o marinez deloc,ii pun doar sare si piper in momentul cand o invart pe gratar pentru a nu se intari.ca sa iasa suculenta trebuie taiata de 2 cm grosime,iar daca este de porc tanar este si mai bine vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 11 Ianuarie 2011 14:42  

Re: Cotlet de porc la gratar

nici eu nu o marinez. fac asa: [link] in poza, ceafa e ultima, in planul indepartat
 

George STAN  acum 3 ani - 18 Septembrie 2011 16:30  

Re: Cotlet de porc la gratar

''Cotlet de porc LA GRATAR'' facut la TIGAIE ...vesel)
 

nels  acum 3 ani - 15 Octombrie 2011 22:12  

Re: Cotlet de porc la gratar

Cu tot respectul,dar marinata este simpluta iar timpul de marinare e prea scurt !
Gratar.....tigaie...! Gusturile sunt total diferite.
Din fotografii rezulta ca a fost o singura intoarcere !
Concluzie:o reteta care mai mult incurca.
Respect comentariile pozitive dar cred ca sunt postate de incepatori in ale gratarului !
 

Daniela  acum 6 luni - 22 Octombrie 2014 21:51  

Re: Cotlet de porc la gratar

Am incercat aceasta reteta si am mancat ca la restaurant. A fost perfecta. Multumim de retete, poze si dragostea care o pui in ele. Numai bine si sanatate
 

Ioana  acum 7 luni - 24 Octombrie 2014 09:36  

Re: Cotlet de porc la gratar

sa va fie de bine, Daniela!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus