Covrigei cu vin alb

Categorii: Retete aluaturi, Retete gustari (snack), Retete din Italia, Retete de Craciun, Retete de post

 

Covrigei cu vin alb
Pinterest

Ne datiorinunedati?

Covrigei crocanti pentru colindatori. Sunt crocanti pana in centru, similar cu grisinele. Am facut doua portii, una aromata cu seminte de fenicul si cealalta cu rozmarin. In Italia, acesti covrigei se numesc tarrali si sunt specifici zonei Puglia.

Ingrediente
Covrigei cu vin alb

250 gr faina alba (BL55)
60 ml ulei masline extravirgin
30 ml vin alb sec
60 ml apa calduta
1 linguritadrojdie uscata
1/2 lingurita sare
10 gr seminte de fenicul (sau 5 gr frunze rozmarin)

Bucati: aprox. 50

Preparare
Covrigei cu vin alb

  1. Se amesteca faina cu semintele (sau rozmarinult tocat) si sarea intr-un bol. Se amesteca apa calduta cu drojdia si se lasa sa stea 5 minute. Se face un crater in mijlocul fainii si acolo se toarna apa cu drojdie, vinul si uleiul de masline. Se framanta tragand incet faina in lichide. Dupa ce aluatul se leaga se mai framanta manual 10 minute (sau 1 tura cu masina de paine; sau 5 minute cu robotul). Va rezulta un aluat pliabil, se simte usor uleios pe mana, nelipicios, dar destul de ferm.
  2. Se rup bucatele de aluat si se ruleaza pe masa de lucru pana aveti rulouri subtiri cam cat de getul mic. Se taie bucati cam de 7-8 cm si se lipesc la cepete (sub forma de O).
  3. Se acopera covrigii formati cu o folie de plastic. Se lasa sa stea 20 minute.
  4. In acest timp se pregateste o oala cu multa apa si se pune la fiert. Se incinge cuptorul la 200C. Se acopera 2 tavi de cuptor cu hartie de copt.
  5. Cand apa clocoteste se da focul la mic. Se mai apasa o data zonele de sigilare a covrigilor, ca sa fiti siguri ca nu se desfac la fiert. Se pun pe rand covrigeii in apa, fara sa-i inghesuiti. Cand se ridica la suprafata se scot pe rand cu o paleta cu gauri si se aseaza direct in tavi.
  6. Se coc la 200C timp de aprox. 30 minute (pana sunt usor rumeni si daca testati unul nu se mai simte centrul moale; nu-i lasati sa se rumeneasca prea tare, se vor intari prea mult).
 
Covrigei cu vin alb - Aluatul cu seminte de fenicul

1. Aluatul cu seminte de fenicul

Covrigei cu vin alb - Formam covrigeii

2. Formam covrigeii

Covrigei cu vin alb - Se fierb pana se ridica la suprafata

3. Se fierb pana se ridica la suprafata

Covrigei cu vin alb - Se aseaza in tava de copt

4. Se aseaza in tava de copt

Covrigei cu vin alb - Covrigeii copti

5. Covrigeii copti


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 6)  

 

Covrigi cu sare

18 Aprilie 2016

Covrigi cu sare

Covrigi (Pretzel)

19 Aprilie 2008

Covrigi (Pretzel)

 

 

Elena Mah  acum 2 luni - 21 Decembrie 2015 15:22  

Re: Covrigei cu vin alb

Sunt draguti de iti vine sa...ii maninci!
 

viki  acum 2 luni - 21 Decembrie 2015 18:39  

Re: Covrigei cu vin alb

sint tare curioasa .. care este rolul scufundarii ???? vesel
 

viki  acum 2 luni - 21 Decembrie 2015 19:07  

Re: Covrigei cu vin alb

AM UITAT SA INTREB...PUNEM COVRIGEII IN APA FIERBINTE ..PTR CAT TIMP ?


MULTUMESC SI ..SARBATORI FERICITE!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

zaharica  acum 2 luni - 21 Decembrie 2015 21:54  

Re: Covrigei cu vin alb

Ce dragalasi mai sunt! vesel Chiar am zambit cand i-am vazut! Se potrivesc perfect cu copilasii care vin sa spuna ''ne dati sau nu ne dati''...
Plec de-acasa, spre alt ''acasa''zilele astea...altfel, ma apucam chiar maine de ei...sunt foarte tentanti...si pentru noi, astia mai ''batrani'', cu seminte de fenicul, rozmarin...Foarte buni, sunt sigura.Inca un ''multumesc'' pentru inca o reteta minunata!
 

Anamaria  acum 2 luni - 21 Decembrie 2015 22:24  

Re: Covrigei cu vin alb

Voi incerca sa fac niste covrigei pentru familie, nu este prea complicata reteta. Si cred ca ne vor place tuturor. Merge putin cascaval pus in ei si eventual putin chimen? Nu am fenicul.
Cat despre colindatori, vin de regula copiii vecinilor din bloc sau din apropiere, dar ei prefera banii.
 

Ioana  acum 3 luni - 22 Decembrie 2015 09:30  

Re: Covrigei cu vin alb

viki, rolul fierberii este formarea acelei cruste lucioase. se fierb doar pana se ridica la suprafata. nu dureaza mult, pana intr-un minut. daca vezi ca nu se ridica, incearca sa-i impingi usor cu o paleta, e posibil sa se mai lipeasca cate unul de fund.
 

Ioana  acum 3 luni - 22 Decembrie 2015 09:35  

Re: Covrigei cu vin alb

zaharica, cu drag!
 

Ioana  acum 3 luni - 22 Decembrie 2015 09:36  

Re: Covrigei cu vin alb

Anamaria, merg seminte de chimen in loc de cele de fenicul. cascaval peste... nu prea. sunt ca si grisinele, crocanti, mi-e teama sa nu-i inmoaie branza. dar inauntru poti pune orice doresti: bucatele mici mici de masline (le poti lasa un pic la cuptor la temp mica sa se deshidrateze nitel), piper negru macinat mai mare, seminte de in/canepa, oregano, chimen, orice verdeata tocata...
 

Simona B  acum 2 luni - 22 Decembrie 2015 19:26  

Re: Covrigei cu vin alb

Buna, Ioana! Te rog sa-mi spui daca e ok sa folosesc si drojdie cruda si ce cantitate ar trebui de folosit. Multumesc frumos pentru toate retetele delicioase!
 

viki  acum 2 luni - 22 Decembrie 2015 20:32  

Re: Covrigei cu vin alb

I.AM FACUT....SINT CRIMINALI....EXCELENTI......I.AM FIERT ..LA OKI...

MULTUMESC IOANA...ESTI SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vesel
 

Ioana  acum 3 luni - 23 Decembrie 2015 09:27  

Re: Covrigei cu vin alb

Simona, cam 10 gr de drojdie proaspata e suficienta.
 

Ioana  acum 3 luni - 23 Decembrie 2015 09:32  

Re: Covrigei cu vin alb

cu drag, viki.
 

MARIN DANIEL   acum 10 ore - 10 Februarie 2016 00:06  

Re: Covrigei cu vin alb

vesel multumim ptr reteta ...au iesit super,Ioana......
 

Ioana  acum 10 minute - 10 Februarie 2016 10:25  

Re: Covrigei cu vin alb

cu mare drag, Marin, sa-i rontaiti cu placere.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus