Covrigei cu vin alb

Retete aluaturi Retete gustari (snack) Retete din Italia Retete de Craciun Retete de post

Reteta Covrigei cu vin alb

Ne dati ori nu ne dati?

Covrigei crocanti pentru colindatori. Sunt crocanti pana in centru, similar cu grisinele. Am facut doua portii, una aromata cu seminte de fenicul si cealalta cu rozmarin. In Italia, acesti covrigei se numesc tarrali si sunt specifici zonei Puglia.

Ingrediente

250 gr faina alba (BL55)
60 ml ulei masline extravirgin
30 ml vin alb sec
60 ml apa calduta
1 lingurita drojdie uscata
1/2 lingurita sare
10 gr seminte de fenicul (sau 5 gr frunze rozmarin)

Bucati: aprox. 50

  1. Se amesteca faina cu semintele (sau rozmarinult tocat) si sarea intr-un bol. Se amesteca apa calduta cu drojdia si se lasa sa stea 5 minute. Se face un crater in mijlocul fainii si acolo se toarna apa cu drojdie, vinul si uleiul de masline. Se framanta tragand incet faina in lichide. Dupa ce aluatul se leaga se mai framanta manual 10 minute (sau 1 tura cu masina de paine; sau 5 minute cu robotul). Va rezulta un aluat pliabil, se simte usor uleios pe mana, nelipicios, dar destul de ferm.
  2. Se rup bucatele de aluat si se ruleaza pe masa de lucru pana aveti rulouri subtiri cam cat de getul mic. Se taie bucati cam de 7-8 cm si se lipesc la cepete (sub forma de O).
  3. Se acopera covrigii formati cu o folie de plastic. Se lasa sa stea 20 minute.
  4. In acest timp se pregateste o oala cu multa apa si se pune la fiert. Se incinge cuptorul la 200C. Se acopera 2 tavi de cuptor cu hartie de copt.
  5. Cand apa clocoteste se da focul la mic. Se mai apasa o data zonele de sigilare a covrigilor, ca sa fiti siguri ca nu se desfac la fiert. Se pun pe rand covrigeii in apa, fara sa-i inghesuiti. Cand se ridica la suprafata se scot pe rand cu o paleta cu gauri si se aseaza direct in tavi.
  6. Se coc la 200C timp de aprox. 30 minute (pana sunt usor rumeni si daca testati unul nu se mai simte centrul moale; nu-i lasati sa se rumeneasca prea tare, se vor intari prea mult).

Aluatul cu seminte de fenicul

Aluatul cu seminte de fenicul

Formam covrigeii

Formam covrigeii

Se fierb pana se ridica la suprafata

Se fierb pana se ridica la suprafata

Se aseaza in tava de copt

Se aseaza in tava de copt

Covrigeii copti

Covrigeii copti

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

Anamaria  acum 8 ani - 21 Decembrie 2015 22:24  

Voi incerca sa fac niste covrigei pentru familie, nu este prea complicata reteta. Si cred ca ne vor place tuturor. Merge putin cascaval pus in ei si eventual putin chimen? Nu am fenicul.
Cat despre colindatori, vin de regula copiii vecinilor din bloc sau din apropiere, dar ei prefera banii.
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 09:30  

viki, rolul fierberii este formarea acelei cruste lucioase. se fierb doar pana se ridica la suprafata. nu dureaza mult, pana intr-un minut. daca vezi ca nu se ridica, incearca sa-i impingi usor cu o paleta, e posibil sa se mai lipeasca cate unul de fund.
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 09:35  

zaharica, cu drag!
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 09:36  

Anamaria, merg seminte de chimen in loc de cele de fenicul. cascaval peste... nu prea. sunt ca si grisinele, crocanti, mi-e teama sa nu-i inmoaie branza. dar inauntru poti pune orice doresti: bucatele mici mici de masline (le poti lasa un pic la cuptor la temp mica sa se deshidrateze nitel), piper negru macinat mai mare, seminte de in/canepa, oregano, chimen, orice verdeata tocata...
 

Simona B  acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 19:26  

Buna, Ioana! Te rog sa-mi spui daca e ok sa folosesc si drojdie cruda si ce cantitate ar trebui de folosit. Multumesc frumos pentru toate retetele delicioase!
 

viki  acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 20:32  

I.AM FACUT....SINT CRIMINALI....EXCELENTI......I.AM FIERT ..LA OKI...

MULTUMESC IOANA...ESTI SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
 

Ioana  acum 8 ani - 23 Decembrie 2015 09:27  

Simona, cam 10 gr de drojdie proaspata e suficienta.
 

Ioana  acum 8 ani - 23 Decembrie 2015 09:32  

cu drag, viki.
 

MARIN DANIEL   acum 8 ani - 10 Februarie 2016 00:06  

:) multumim ptr reteta ...au iesit super,Ioana......
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Februarie 2016 10:25  

cu mare drag, Marin, sa-i rontaiti cu placere.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...