Cozonac cu mac

Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti

Reteta Cozonac cu mac

Reteta de la Maya, nu mi-am permis sa o schimb absolut deloc.

Sunt trei secrete care duc la reusita unui cozonac, pe langa o reteta buna:

- framantatul indelungat (cel putin 30 minute cu mana) pana aluatul are consistenta lobului urechii (nu radeti, asa l-am testat si eu, cu o mana pipaiam cozonacul, cu alta urechea pana mi s-a parut ca e ok); daca aveti masina de framanta e si mai bine, dar nu va fi asa autentic :p
- cand il lasati la dospit il acoperiti si-l asezati in loc feriti de curent (puteti sa-l bagati in cuptorul nepornit de exemplu)
- toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, altfel aluatul nu creste asa frumos

Ingrediente

600 gr faina
125 gr unt
120 ml smantana
50 ml lapte
70 ml apa
100 gr zahar
1 zahar vanilat
4 galbenusuri
1 lingura ulei
1 fiola esenta vanilie
coaja razuita de la o portocala
25 gr drojdie proaspata

Umplutura de mac
300 gr mac macinat in masina de cafea
1 cana lapte
3 linguri zahar (puteti pune mai mult, dupa gust)
1 zahar vanilat
1 fiola esenta vanilie

  1. Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute.
  2. Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora
  3. Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie.
  4. Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in lapte, apoi se ruleaza. Cele doua rulouri rezultate se impletesc si se pun intr-o tava (a mea avea diametrul de 26cm). Se lasa la crescut in tava cca 30 -45 minute.
  5. Se unge cozonacul cu galbenus batut cu putin lapte si se orneaza cu zahar si mac.
  6. Se da la cuptor ;a 180C pana se rumeneste, cam 50 minute -1 ora.

Aluat de cozonac

Aluat de cozonac

Foaie intinsa

Foaie intinsa

Ungem aluatul cu umplutura, in strat de 1 deget

Ungem aluatul cu umplutura, in strat de 1 deget

Impletim rulourile

Impletim rulourile

Cozonav in tava

Cozonav in tava

La cuptor, dupa 30 minute

La cuptor, dupa 30 minute

Cozonac cu mac

Cozonac cu mac

Sectiune

Sectiune

Comentarii (83)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 17 August 2015 10:20  

gabi, 180C e temperatura medie. eu pun tava pe nivelul din mijloc.
cuptorul mai arde si alte mancaruri (fursecuri de exemplu) sau doar in tava asta se intampla asa ceva?
 

Ioana  acum 8 ani - 17 August 2015 10:32  

ok, Dana daca dau de o reteta o sa ti-o trimit.
 

Mariana   acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 02:53  

Cozonacul e in tava la crescut. Sper sa nu iasa afara din tava:). Multumesc pt retete. Azi am gatit: pui in sos de usturoi, foarte bun; papricas de ciuperci, la fel foarte bun si cozonacul cu mac, care e la crescut.
 

Mariana   acum 8 ani - 6 Decembrie 2015 20:05  

Foarte bun cozonacul, a crescut super. Merita incercat.
 

Dana  acum 8 ani - 30 Decembrie 2015 23:18  

Tocmai mi - am terminat cozonacul si e delicios. Toata lumea l-a apreciat. As pune si o poza, dar nu stiu unde. Multumesc pentru reteta! !
 

Ioana  acum 8 ani - 31 Decembrie 2015 09:25  

Dana, ca sa pui poze trebuie sa-ti faci cont (in meniu, silueta din dreapta). Sau trimite-mi poza mie pe ioana@e- retete.ro
 

sandra  acum 4 ani - 24 Decembrie 2019 13:58  

Buna! tocmai m-am pus pe treaba, o nelamurire insa am! ai pus ambele rulouri in aceeasi tava ? din poza reiese ca un singur rulou ocupa peste jumatate de tava, ma gandesc ca mai si cresc...Multumesc mult !
 

Ioana  acum 4 ani - 24 Decembrie 2019 14:09  

Atentie! Cele doua rulori se impletesc si rezulta un singur cozonac (vezi poza 4). In poza 5 vezi cat ocupa din tava si apoi in poza 6 puf! e plina tava. Creste ca Fat Frumos :)))))
 

Sandra  acum 2 ani - 23 Noiembrie 2021 14:04  

Buna, Ioana! Cozonacul asta e cel mai bun pe care l-am mancat vreodata, deja ma gandesc la el :))). A iesit perfect de fiecare data! Si pt ca e atat de perfect nici nu vreau sa mai caut alta reteta pt varianta cu nuca. Crezi ca pot sa fac si umplutura cu nuca? Cum ar trebui sa o fac? Multumesc mult!
 

Ioana  acum 2 ani - 24 Noiembrie 2021 11:56  

Sandra, aici e umplutura cu nuca: [link] . cantitatea aici e mare, o poti imparti la 4 sau 5, adica sa folosesti doar 300-400 gr nuca macinata.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...