Crema picanta de feta

Categorii: Retete aperitive, Retete cu branza, Retete din Grecia, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete rapide, Retete simple

 

Crema picanta de feta
Pinterest

A fost vacanta premierelor. Pentru prima data am mancat ardei crud. Si mi-a placut! Inca nu-l pot manca gol, dar orisicum... l-am mancat intr-o crema de branza picanta din Thessaloniki (Salonic).

In drum spre Skiathos ne-am oprit o zi acolo ca sa ne tragem sufletul dupa cele 16 ore de condus. Urma sa dormim intr-un apartament de pe strada Agiou Dimitrou si cum am coborat din masina am vazut taverna "O Kostas", specializata pe souvlaki de porc. Am comandat o portie cu branza picanta si pita pe gratar. Branza mi s-a parut divina de la prima inghititura. Ce surpriza sa constat ca in loc sa resping ardeiul, voiam mai mult. Era ca si cum feta i-a reversat gustul neplacut (asa percep eu ardeii) si l-a transformat in ceva adictiv pentru papilele mele.

Acum poate ca ma extaziez prea mult, dar ma intelegeti, este o experienta total noua, un gust total nou. Dupa acee am cautat acelasi gust in tavernele din Skiathos, dar nu l-am mai gasit. Acolo tirokafteri era preparata cu boia sau ardei copt si fulgi de chili (era rozalie, nu alba) si nu mi s-a parut la fel de deosebita. De fapt si eu am postat acum 2 ani  reteta de tirokafteri, in care am folosit ardei iute verde dar copt si era diferita. Ardeiul bulgaresc crud insa i-a dat exact gustul pe care-l cautam, gustul din Salonic. Gustul perfect...

Ingrediente
Crema picanta de feta

150 gr feta (sau telemea de oaie sau capra)
50 ml ulei de masline extravirgin
1 ardei semi-iute bulgaresc (cca 15-20 gr)

Portii: 2

Preparare
Crema picanta de feta

  1. Fiindca reteta are doar 3 ingrediente, aveti grija ca toate sa fie de cea mai buna calitate. Alegeti o feta buna, dar si o telemea cremoasa-faramicioasa e minunata (nu folositi in aceasta reteta telemea cauciucoasa sau foarte sarata!). Uleiul de masline sa fie dulceag, fructat, nu din cel amarui.
  2. Se pune branza in robot si se mixeaza pana se faramiteaza bine de tot (cca 1 minut). Se adauga treptat uleiul, doar pana branza se "leaga" si raman urme in jurul lamei robotului. Nu trebuie sa faceti o crema prea moale, ea trebuie sa fie usor tartinabila, dar ferma incat sa stea pe cutit.
  3. Curatati ardeiul de seminte si cotoare. Tocati-l cat de marunt puteti. Adaugati jumatate din ardei peste branza si mixeti inca 15 secunde. Adaugati restul de ardei si mixati scurt (2-3 secunde).
  4. Servire: asezati branza intr-un bol, stropiti cu putin ulei si daca doriti presarati putin oregano. E buna langa frigaruile de porc (souvlaki) si pita pe gratar.
 
Crema picanta de feta - Ardeiul iute tocat marunt

1. Ardeiul iute tocat marunt

Crema picanta de feta - Branza mixata

2. Branza mixata


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 11)  

 

 

 

Carti si calatorii  acum un an - 20 August 2015 11:13  

Re: Crema picanta de feta

Suna foarte bine. Mie îmi plac ardeii iuti, manânc oricând am la ce, dar îi înteleg si pe cei care nu-i tolereaza. Fiecare cu gusturile lui. vesel O sa încerc si eu crema asta, clar. vesel
 

Ioana  acum un an - 20 August 2015 14:10  

Re: Crema picanta de feta

atunci ma bucur si mai tare, sper sa pot oferi cat mai multe retete cu ardei de acum.
oricum anul asta am experimentat si cu altceva decat ardeii grasi rosii si am fost destul de incantata de rezultate si de diferentele (pozitive) pe care le-am simtit in gustul dat mancarurilor.
 

Silvia  acum un an - 21 August 2015 10:01  

Re: Crema picanta de feta

Imi place ideea de branza cu ardei iute,dar eu nu am stiut ca se gaseste si ulei de masline usor fructat.O sa il caut si fac si eu crema picanta de branza.
 

Ioana  acum un an - 21 August 2015 10:06  

Re: Crema picanta de feta

Silvia, foloseste un ulei care e dulceag. evita aici uleiul prea amari sau iute. de obicei uleiul din Creta e dulce si fructat, poate asa gasesti mai usor.
 

Silvia  acum un an - 21 August 2015 12:03  

Re: Crema picanta de feta

Multumesc! vesel
 

Dana  acum un an - 11 Septembrie 2015 09:23  

Re: Crema picanta de feta

Buna, Ioana. Tu ce branza ai folosit? Din supermarket?
 

Ioana  acum un an - 11 Septembrie 2015 10:02  

Re: Crema picanta de feta

da, aceasta telemea de oaie: [link]
 

Mihaela Elena  acum un an - 26 Septembrie 2015 19:34  

Re: Crema picanta de feta

Tyrokafteri in Grecia este de doua feluri : cea cu ardei si boia si exact pe cea pe care ai preparat-o. Mie imi plac amandoua, pana acum nu am pregatit-o in casa , desi o voi incerca cu siguranta.
 

service gsm  acum 3 ore - 23 Iulie 2017 11:15  

Re: Crema picanta de feta

Racoritoare si gustoase vesel vesel vesel vesel vesel
Un amestec frumos, dar trebuie sa fie atent cu picant
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus