Crema picanta de feta

Retete aperitive Retete cu branza Retete din Grecia Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Reteta Crema picanta de feta

A fost vacanta premierelor. Pentru prima data am mancat ardei crud. Si mi-a placut! Inca nu-l pot manca gol, dar orisicum... l-am mancat intr-o crema de branza picanta din Thessaloniki (Salonic).

In drum spre Skiathos ne-am oprit o zi acolo ca sa ne tragem sufletul dupa cele 16 ore de condus. Urma sa dormim intr-un apartament de pe strada Agiou Dimitrou si cum am coborat din masina am vazut taverna "O Kostas", specializata pe souvlaki de porc. Am comandat o portie cu branza picanta si pita pe gratar. Branza mi s-a parut divina de la prima inghititura. Ce surpriza sa constat ca in loc sa resping ardeiul, voiam mai mult. Era ca si cum feta i-a reversat gustul neplacut (asa percep eu ardeii) si l-a transformat in ceva adictiv pentru papilele mele.

Acum poate ca ma extaziez prea mult, dar ma intelegeti, este o experienta total noua, un gust total nou. Dupa acee am cautat acelasi gust in tavernele din Skiathos, dar nu l-am mai gasit. Acolo tirokafteri era preparata cu boia sau ardei copt si fulgi de chili (era rozalie, nu alba) si nu mi s-a parut la fel de deosebita. De fapt si eu am postat acum 2 ani  reteta de tirokafteri, in care am folosit ardei iute verde dar copt si era diferita. Ardeiul bulgaresc crud insa i-a dat exact gustul pe care-l cautam, gustul din Salonic. Gustul perfect...

Ingrediente

150 gr feta (sau telemea de oaie sau capra)
50 ml ulei de masline extravirgin
1 ardei semi-iute bulgaresc (cca 15-20 gr)

Portii: 2

  1. Fiindca reteta are doar 3 ingrediente, aveti grija ca toate sa fie de cea mai buna calitate. Alegeti o feta buna, dar si o telemea cremoasa-faramicioasa e minunata (nu folositi in aceasta reteta telemea cauciucoasa sau foarte sarata!). Uleiul de masline sa fie dulceag, fructat, nu din cel amarui.
  2. Se pune branza in robot si se mixeaza pana se faramiteaza bine de tot (cca 1 minut). Se adauga treptat uleiul, doar pana branza se "leaga" si raman urme in jurul lamei robotului. Nu trebuie sa faceti o crema prea moale, ea trebuie sa fie usor tartinabila, dar ferma incat sa stea pe cutit.
  3. Curatati ardeiul de seminte si cotoare. Tocati-l cat de marunt puteti. Adaugati jumatate din ardei peste branza si mixeti inca 15 secunde. Adaugati restul de ardei si mixati scurt (2-3 secunde).
  4. Servire: asezati branza intr-un bol, stropiti cu putin ulei si daca doriti presarati putin oregano. E buna langa frigaruile de porc (souvlaki) si pita pe gratar.

Ardeiul iute tocat marunt

Ardeiul iute tocat marunt

Branza mixata

Branza mixata

Comentarii (9)

 

Carti si calatorii  acum 8 ani - 20 August 2015 11:13  

Suna foarte bine. Mie îmi plac ardeii iuti, manânc oricând am la ce, dar îi înteleg si pe cei care nu-i tolereaza. Fiecare cu gusturile lui. :) O sa încerc si eu crema asta, clar. :)
 

Ioana  acum 8 ani - 20 August 2015 14:10  

atunci ma bucur si mai tare, sper sa pot oferi cat mai multe retete cu ardei de acum.
oricum anul asta am experimentat si cu altceva decat ardeii grasi rosii si am fost destul de incantata de rezultate si de diferentele (pozitive) pe care le-am simtit in gustul dat mancarurilor.
 

Silvia  acum 8 ani - 21 August 2015 10:01  

Imi place ideea de branza cu ardei iute,dar eu nu am stiut ca se gaseste si ulei de masline usor fructat.O sa il caut si fac si eu crema picanta de branza.
 

Ioana  acum 8 ani - 21 August 2015 10:06  

Silvia, foloseste un ulei care e dulceag. evita aici uleiul prea amari sau iute. de obicei uleiul din Creta e dulce si fructat, poate asa gasesti mai usor.
 

Silvia  acum 8 ani - 21 August 2015 12:03  

Multumesc! :)
 

Dana  acum 8 ani - 11 Septembrie 2015 09:23  

Buna, Ioana. Tu ce branza ai folosit? Din supermarket?
 

Ioana  acum 8 ani - 11 Septembrie 2015 10:02  

da, aceasta telemea de oaie: [link]
 

Mihaela  acum 8 ani - 26 Septembrie 2015 19:34  

Tyrokafteri in Grecia este de doua feluri : cea cu ardei si boia si exact pe cea pe care ai preparat-o. Mie imi plac amandoua, pana acum nu am pregatit-o in casa , desi o voi incerca cu siguranta.
 

service gsm  acum 6 ani - 23 Iulie 2017 11:15  

Racoritoare si gustoase :) :) :) :) :)
Un amestec frumos, dar trebuie sa fie atent cu picant
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...