Cum facem sosul bechamel

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum facem sosul bechamel

Aceasta e tehnica mea de a face sos bechamel fara cocoloase. Secretele sunt:

- focul mic
- folosirea unui tel
- laptele fierbinte
- sa amestec mereu in sos

50 gr unt
1 lingura cu varf faina alba
250 lapte fierbinte (300 ml lapte pentru un sos moale)
sare
piper
nucsoara (optional)

  1. Se topeste untul pe foc mic intr-o craticioara.
  2. Se adauga faina si se amesteca bine cu telul pana obtinem o crema, apoi lasam pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amestecam mereu.
  3. Incepem sa adaugam lapte, incet... ca la maioneza. In acelasi timp invartim cu telul in sos. Continuam tot asa: turnam putin lapte, incorporam cu telul, iar lapte, iar amestecam pana se termina laptele (lucrati cu ambele maini, cu o mana turnati laptele, iar cu cealalta manevrati telul).
    * cand ati pus tot laptele, daca sosul e de o consistenta mai groasa decat doritit puteti adauga inca un pic de lapte fierbinte.
  4. Lasati la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu.
  5. Se condimenteaza cu sare si piper si eventual putin nucsoara.
Prajim faina in unt

Prajim faina in unt

Adaugam laptele, amestecand mereu cu telul

Adaugam laptele, amestecand mereu cu telul

Niciun cocolos

Niciun cocolos

Comentarii (63)

 

Ultimele comentarii

Victoria  acum 8 ani - 5 Noiembrie 2015 12:18  

laptele trebuie sa fie fiert sau doar il incalzim???????????????????
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Noiembrie 2015 13:37  

foarte fierbinte dar nu e neaparat sa ajunga la punctul de fierbere. dar daca ajunge nu e nici o problema.
 

valentina  acum 8 ani - 22 Noiembrie 2015 23:36  

Nemaipomenit :)
 

Raluca   acum 8 ani - 1 Decembrie 2015 15:34  

F bun,eu am pus laptele rece,pentru ca nu am mai avut timp sa îl încalzesc si tot a iesit bine ? :) ;)
 

Doina  acum 7 ani - 30 Octombrie 2016 13:10  

si daca sufei cu stomacul..acea faina prajita nu este altceva decit un rintas....i cum medicii nu recomanda la NIMENI rintasurile cu sa mai faci astfel de sos..Scoatem faina si gata...
Eu una nu as recomanda la nimeni sos, mai ales cei care au probleme cu stomac, fiere, ficat....deci toti....
 

Ioana  acum 7 ani - 31 Octombrie 2016 10:04  

iti inteleg alegerea, dar nu e cazul sa ne faci pe toti bolnavi de ficat.
 

Andreea  acum 7 ani - 11 Ianuarie 2017 15:53  

Se poate pune amidon in loc de faina? Mi se pare ca e mai sanatos sau poate am eu o impresie gresita.
 

Ioana  acum 7 ani - 11 Ianuarie 2017 17:08  

textura va fi diferita cu amidon, ca un jeleu moale. si gustul va fi mai slab, mai neutru, va trebui mai bine asezonat. nu iti recomand sa faci aceasta modificare in reteta asta.

amidonul contine un pic mai multe calorii decat faina, deci daca la asta te gandeai atunci nu e cazul sa o inlocuiesti. avantajul amidonului e ca nu are gluten, in caz ca esti alergica...
 

Bineata Lorena   acum 5 ani - 27 Noiembrie 2018 23:26  

:) super de mult doream sa fac un sos, dar de fiecare data alegeam varianta cea mai sigura cea la plic si vad ca fac aceiasi pasi numai ca in plus am sa adaug un galbenus de ou . Mie imi place gustul asa.
=P~ adica cumpar o lingura de faina la 3 lei
 

Ioana  acum 5 ani - 28 Noiembrie 2018 10:54  

foarte bine Lorena, e simplu de facut acasa.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...