Cum se coace dovleacul

Categorie: Tehnici in bucatarie

 

Cum se coace dovleacul
Pinterest

Dovleac copt simplu la cuptor, doar cu putina sare.

Fiindca am auzit multa lume plangandu-se ca nu reuseste sa mai gaseasca dovleac "ca pe vremuri", dulce si aromat, am pus o poza cu dovleacul meu preferat pentru copt si o modalitate infailibila de a "incerca" dovleacul inainte de a-l lua acasa. Ca lebenita (pepene rosu), daca va place il luati, daca nu, incercati alta bucata.

Ingrediente
Cum se coace dovleacul

felii de dovleac (taiate la o grosime de 5-6 cm)
putin ulei
putina sare de mare grunjoasa

Preparare
Cum se coace dovleacul

  1. Cum se alege dovleacul. Pentru copt, eu prefer dovleacul cu coaja verzui-gri (vezi poza 1). Il cumpar intotdeauna din piata, pentru a fi sigura ce e fainos si dulce. De obicei in piata este taiat felii si se poate incerca. Ca sa-l incercati aveti nevoie de un cutit (cu cutitul asta umplu in poseta vesel ) cu care razuiti putin din pulpa dovleacului (vezi poza 2). Gustati ce ati razuit. Veti simti imediat daca e aromat (aroma intensa ca de pepene galben) si dulce. Daca n-ati facut niciodata asta va trebui sa incercati mai multe bucati ca sa comparati aroma. Dupa cateva incercari veti sti ce trebuie sa urmariti.
  2. Cum se coace dovleacul. Se taie dovleacul felii mai groase (cca 5-6 cm). Feliile de dovleac se ung cu putin ulei si se presara peste tot cu sare de mare.
  3. Se aseaza in tava cuptorului, daca se poate sa stea pe coaja (asa vor face crusta peste tot), dar cele care nu stau e ok sa le puneti si culcate.
  4. Se coc la 200C timp de 1 ora, cand furculita intra usor in pulpa. Cele culcate, le intoarceti la jumatatea timpului de coacere. Daca doriti sa fie mai rumenite, puteti porni grill-ul cuptorului in ultimele 5 minute de coacere.
    * daca doriti sa fie gata mai repede, puteti taia dovleacul felii mai subtiri, undeva intre 2-3 cm si atunci se vor coace in 30 de minute.
  5. Este bun caldut sau rece.
 
Cum se coace dovleacul - Dovleacul meu preferat pentru copt (dulce, aromat si fainos)

1. Dovleacul meu preferat pentru copt (dulce, aromat si fainos)

Cum se coace dovleacul - Asa se verifica dovleacul

2. Asa se verifica dovleacul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 21)  

 

 

 

olga  acum 3 ani - 1 Noiembrie 2014 08:30  

Re: Cum se coace dovleacul

Ce culoare superba.
Imi place dovleacul, in fiecare an cumpar sa-l fac la cuptor, dar parca nu era ca cel din copilarie, fainos si dulce. Finally , am aflat secretul.

Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 3 ani - 1 Noiembrie 2014 16:21  

Re: Cum se coace dovleacul

exact, cel indicat de mine e foarte fainos si de obicei foarte dulce.
 

LUCIA  acum 3 ani - 1 Noiembrie 2014 17:12  

Re: Cum se coace dovleacul

Si mie imi place la nebunie,dar nu am pus niciodata sare.El treb.sa fie dulce la gust.
 

Ioana  acum 3 ani - 1 Noiembrie 2014 17:18  

Re: Cum se coace dovleacul

da, dovleacul in sine e dulce la gust iar sarea o pun doar pentru a contrasta cu dulceata care iese si mai mult in evidenta.
stiu ca multi prefera variantele si mai dulci, cu miere, scortisoara si altele, dar acelea eu le las pentru desert.
 

LUCIA  acum 3 ani - 1 Noiembrie 2014 17:32  

Re: Cum se coace dovleacul

ok.va multumesc.
 

Andrey7  acum 3 ani - 1 Noiembrie 2014 21:33  

Re: Cum se coace dovleacul

Mersi pentru informatii. Chiar m-ai ajutat,
 

florea mihai  acum 3 ani - 2 Noiembrie 2014 09:01  

Re: Cum se coace dovleacul

vesel
 

Alice  acum 3 ani - 3 Noiembrie 2014 22:25  

Re: Cum se coace dovleacul

eu il presar cu zahar si scortisoara, e delicios
 

Lia  acum 3 ani - 6 Noiembrie 2014 07:11  

Re: Cum se coace dovleacul

cand ajungeam pe la tata toamna sau iarna, se trezea la ora 5 dimineata zilnic pentru ca avea el un tabiet cu cafeaua si gandurile.
prima grija era sa faca focul in soba cu plita si cuptor din bucatarie, si cand ne trezeam noi la o ora de concediu tarzie si bagam capul pe usa, "buna dimineata" lui era acompaniat de un zambet ghidus, bucurie ascunsa si ochii ii jucau vesel.
pricepeam ca trebuie sa remarc ceva si ma lua de nas mirosul de dovleac copt la foc de lemne, cel mai bun dovleac mancat vreodata, adora sa ne faca astfel de surprize. mi-e dor de tata! trist
 

Lidia  acum un an - 17 Noiembrie 2015 08:42  

Re: Cum se coace dovleacul

Excelent,mi-am adus aminte de copilarie ....
Mama mea îl cocea în cuptor,când cocea pâine,era delicios!
 

lacry  acum un an - 2 Decembrie 2015 13:47  

Re: Cum se coace dovleacul

Foarte util a multumesc
 

lacry  acum un an - 2 Decembrie 2015 13:49  

Re: Cum se coace dovleacul

Daca vretiva voi trimite retete Italiene eu locuiesc aici in Italia si gatesc foarte bine.
 

Ioana  acum un an - 2 Decembrie 2015 16:00  

Re: Cum se coace dovleacul

sigur lacry, asteptam retete bune.
 

Ovidiu  acum un an - 11 Octombrie 2016 12:36  

Re: Cum se coace dovleacul

O mica inadvertenta vesel

Ingrediente: felii de dovleac (taiate la o grosime de 3-4 cm)

(...) Se taie dovleacul felii mai groase (cca 5-6 cm)...

vesel
 

Ioana  acum un an - 11 Octombrie 2016 13:07  

Re: Cum se coace dovleacul

asa e, la 5-6 cm pentru 1 ora de coacere. dar am avut rezultate bune si cu felii subtiri de 2-3 cm care s-au copt in 30 de minute, nu s-au uscat deloc.
 

Mariana  acum un an - 5 Noiembrie 2016 06:11  

Re: Cum se coace dovleacul

E gretos sa pui ulei pe el, sa nu faceti greseala asta ca eu am facut-o, mai bine dupa ce e copt il treceti prin unt topit, dar incercati prima data sa vedeti daca va place, sa nu-i stricati gustul, la fel cu sarea., coaceti-l asa cume el natural, cum il faceau parinti nostri la cuptor ca e mult mai gustos si sanatos.
 

Ioana  acum un an - 7 Noiembrie 2016 10:01  

Re: Cum se coace dovleacul

Uleiul nu se simte deloc la final. e pus doar ca sa se lipeasca sarea de el. sarea are rol doar de a sublinia dulceata dovleacului.
 

elena  acum 17 ore - 13 Noiembrie 2017 18:20  

Re: Cum se coace dovleacul

Ce aiureala cu uleiul asta care ziceti voi ca il puneti pe dovleac si apoi sare! De unde le mai scoateti? noi am mancat dovleac copt din copilarie,la tara,aici in Ardeal,asa natural cum e el,lasat de la Dumnezeu! nu cu ulei,nu cu sare sau alte...
 

Ioana  acum 50 minute - 14 Noiembrie 2017 10:51  

Re: Cum se coace dovleacul

il masez cu putin ulei sa nu faca crusta uscata. iar putina sarea mi se pare ca ii da un constrast placut. la fel si putin cimbru (asta e sfat de la mama mea vesel )
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus