Dal de linte galbena

Bucataria indiana Retete de post Retete ieftine Retete rapide Retete simple

Reteta Dal de linte galbena

Tocanita indiana de linte galbena. Acest tadkewali (tadka) dal este doar usor condimentat spre deosebire de majoritatea retetelor indiene pe care le-am postat pana acum. De aceea cred ca este o reteta ideala si pentru incepatorii intr-ale mancarurilor indiene, cei care va doriti sa o incercati, dar cantitatea si varietatea condimentelor v-a descurajat. Este satioasa si e in special buna servita cu paine indiana integrala.

Ingrediente

250 gr linte galbena
1 ceapa
2 catei de usturoi
1/4 lingurita turmeric
2 rosii din conserva
1 bucata ghimbir (cca 20 gr)
1/2 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita fulgi de chili
1 varf cutit cuisoare macinate
4 linguri ulei
sare

Portii: 3

  1. Spalati bine lintea in cateva ape, pana apa ramane curata, nu mai e laptoasa.
  2. Intr-o oala incingeti 2 linguri de ulei si caliti ceapa tocata marunt, doar pana se inmoaie (cca 5 minute). Adaugati usturoiul strivit si mai caliti 1 minut. Adaugati turmericul si rosiile strivite cu furculita si mai caliti 2-3 minute.
  3. Adaugati lintea si 750 ml apa. Aduceti la fierbere si dati focul la mic. Fierbeti cu capacul putin intre-deschis pana lintea e fiarta (cca 20 minute).
  4. Mixati in blender jumatate din linte si apoi puneti-o inapoi in oala. Astfel tocanita se va "lega". Daca iese prea groasa puteti sa mai adaugati putina apa, pana aveti consistenta dorita, tinand cont ca dal se mai ingroasa dupa racire.
  5. Intr-o tigaie mica incingeti restul de ulei. Caliti in el ghimbirul dat pe razatoarea mica timp de 1 minut. Adaugati chimionul, chili si cuisoarele. Lasati pe foc inca 30 secunde.
  6. Turnati amestecul din tigaie peste linte si lasati sa dea impreuna inca 2-3 clocote. Adaugati sare dupa gust. Daca aveti, adaugati si putina verdeata (patrunjel, coriandru verde) tocata.
  7. Serviti dalul cald cu chapati.

Comentarii (12)

 

Ultimele comentarii

luna  acum 8 ani - 17 Februarie 2016 14:20  

Abia astept sa incerc reteta, am cumparat saptamana trecuta un pachet de linte galbena ca sa fac supa dupa reteta ta (mi-a iesit de-li-cioa-sa!!! la fel de buna ca la restaurant) si sunt nerabdatoare sa vad cum iese dal-ul. Cred ca astept sa ne spui intai cum se face painea integrala si apoi incerc ambele retete. Multumesc!
 

Ioana  acum 8 ani - 17 Februarie 2016 14:37  

Luna, o sa-ti placa, painea a fost chiar mai de succes decat dalul. abia astept sa va arat ce usor se face!
 

Mirela  acum 8 ani - 18 Februarie 2016 12:42  

Acum ca l-am si pregatit, i-am mai dat un vot :))

Din pacate fotografiile mele nu sunt reusite, dar dal-ul a iesit de nota 10 si chiar cu linte rosie are o culoare foarte apropiata de al tau.
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Februarie 2016 13:22  

ce ma bucur, Mirela! sper ca ti-a mai ramas pe azi sa il incerci si cu chapati.
 

Mirela  acum 8 ani - 18 Februarie 2016 13:50  

Asta da provocare :p Ca paine nu am facut decat o singura data in viata...dar reteta asta pare asa simpla si mai am si dal, asa ca, poate... :p daca execut si painea te anunt :)
 

Mari Ana  acum 8 ani - 22 Februarie 2016 14:26  

Am gustat-o pe la final si mi s-a parut un pic cam mult ghimbir. Dar dupa ce am lasat-o putin sa se raceasca si dupa ce am terminat si chapati, combinatia a fost perfecta. Am tras concluzia ca poti face din orice o mancare excelenta, daca folosesti condimentele potrivite. :-) Si cum ar fi daca am avea condimentele originale, din India......
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Februarie 2016 18:07  

niciodata nu poate fi prea mult ghimbir, as zice eu, in timp ce beau un ceai de ghimbir :)
Daca ai drum la Viena, in piata Naschmarkt se gasesc o gramada de ingrediente din India. cand intri intr-un magazin indian simti ca te sufoci. dar gasesti orice...
 

luna  acum 8 ani - 3 Martie 2016 14:49  

Ioana, felicitari pentru reteta, mi-a iesit grozav de bun dal-ul, l-am mancat cu naan. O sa-l mai fac, cu siguranta! Multumesc! :*
 

Ama  acum 7 ani - 4 Martie 2017 10:23  

Ioana, chiar sunt musai cuisoarele?
 

Ioana  acum 7 ani - 4 Martie 2017 11:20  

Ama, sunt destul de putine condimente aici, le-am redus la minim. dar daca tii neaparata sa nu le pui, merge si fara.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...