Dulceata de caise

Categorii: Retete cu fructe, Retete de gem si dulceata

 

Dulceata de caise
Pinterest

Dulceata de concediu... fiindca se apropie!!!

Dulceata de caise, usor acrisoara, care pastreaza mult din aroma fructelorproaspete. Are o culoare portocalie intensa, vie, care ne va aminti la iarna de soarele acesta minunat de vara. Este o dulceata mai moale, cu bucati prafumate de caise. Este ideala pentru micul dejun, cu unt, amestecata cu iaurt sau pentru umplut clatite.

Ingrediente
Dulceata de caise

3 kg caise
1.25 kg zahar
1 lamaie

Portii: 2 borcane de 680 ml + 3 borcane de 370 ml

Preparare
Dulceata de caise

  1. Folositi caise coapte, usor moi, cat mai aromate. Se spala caisele si se scurg bine. Se desfac in doua si se scot samburii. Veti ramane cu putin peste 2.5 kg caise.
  2. Folositi o oala/cratita cat mai larga (30-35 cm), altfel timpii de fierbere ar trebui sa fie mai mari decat cei indicati de mine. Astfel, cu cat timpul de fierbere e mai mic (din cauza ca suprafata de evaporare e mai mare), cu atat isi vor pastra mai bine forma bucatile de caise. Se acopera jumatatile de caise cu zahar si se lasa 1 ora la macerat, la temperatura camerei. Zaharul nu se va topi, dar se va umezi de la sucul lasat de caise.
  3. Se pun la fiert la foc mic impreuna cu sucul de lamaie. Caisele isi vor lasa sucul, zaharul se va topi incet si cam in 20 minute caisele vor fi acoperite de sirop. Incercati sa amestecati cat mai putin si usor, doar de 2-3 ori daca e cazul sa amestecati zaharul de desupra. Cand incepe tot amestecul sa fiarba, lasati-l pe foc inca 1 minut.
  4. Strecurati caisele de sucul lasat. Lasati-le 10 minute la scurs ca sa colectati cat mai mult suc.
  5. Puneti sucul strecurat inapoi pe foc si aduceti la fierbere. Fierbeti la foc mediu spre mic timp de 10 minute, curatand din spuma groasa care se formeaza deasupra. Nu amestecati in sirop. La final veti vedea ca nu se mai formeza spuma.
  6. Puneti caisele in siropul fiert. Lasati inca 20 minute la fiert din momentul in care incepe sa clocoteasca, la foc mediu spre mic. Cand e gata veti vedea ca bucatile de caisa au devenit translucide si culoarea lor s-a intensificat. Siropul de pe ele insa nu e foarte gros, se va mai ingrosa dupa racire.
  7. Puneti dulceata de caise fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti (20 minute la cuptor la 200C), stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti invartite intr-o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
  8. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 5)  

 

Gem de caise cu fistic

12 August 2013

Gem de caise cu fistic

Galuste cu caise

8 Iulie 2009

Galuste cu caise

Dulceata de gutui

22 Octombrie 2017

Dulceata de gutui

Dulceata de prune cu sherry

2 Septembrie 2014

Dulceata de prune cu sherry

 

 

Cori Cj  acum 2 saptamani - 6 Iulie 2017 10:58  

Re: Dulceata de caise

Si nu ai mai facut testul cu farfuria?
Eu in ultimii ani am facut tot dulceata de piersici dar anul asta ma batea gandul sa mai schimb si sa fac de caise..a picat la fix reteta! (la cea de piersici ma "munceam" mai mult..le si curatam de pielita/coaja).
 

Ioana  acum 2 saptamani - 6 Iulie 2017 11:10  

Re: Dulceata de caise

nu am facut testul de gelificare, am vrut sa-mi ramana moale dulceata. am folosit tehnica pe care o folosesc de cativa ani la dulceata de afine. am avut grija ca siropul sa se lege bine (daca ai termometru, verifici sa ajunga la 103C) si apoi fructele fierte pana devin translucide. fierband separat siropul, timpul de fierbere a fructelor scade si isi pastreaza forma si gustul.
abia astept sa o incerci sa-mi spui cum ti se pare.
 

Cori Cj  acum 2 saptamani - 6 Iulie 2017 11:18  

Re: Dulceata de caise

Si daca e timpul mai scurt.. si cantitatea e mai mare (nu scade asa mult)..ca in prima faza citeam cate "portii" au iesit si ma miram ca e cam mult (am mai citit o data cantitatea de fructe vesel vesel vesel )
Daca nu reusesc in acest week-end.. probabil pe marti-miercuri revin cu pareri vesel
 

Ioana  acum 2 saptamani - 6 Iulie 2017 12:17  

Re: Dulceata de caise

o sa verific acasa borcanele mari, sa fiu sigura ca sunt de 800... cele mici sigur sunt de 370. iti confirm azi.
 

Ioana  acum 2 saptamani - 6 Iulie 2017 19:14  

Re: Dulceata de caise

Cori, borcanele mari sunt doar de 680 ml. o sa corectez si in reteta.
 

Cori Cj  acum 2 saptamani - 7 Iulie 2017 07:46  

Re: Dulceata de caise

:*:*:*
 

Anne  acum o ora - 24 Iulie 2017 10:04  

Re: Dulceata de caise

Buna,
Dulceata de caise este ceea ca prefer.
Voi proba reteta ta.

Iti doresc vacanta placuta!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus