Retete Culinare : e-Retete

 

Falafel

Categorii: Retete arabesti, Retete cu legume, Retete de mancaruri cu legume, Retete de post, Retete simple

 

Falafel. Imagini pas cu pas pentru falafel

Chiftelutele de naut sunt ideale pentru vegetarieni sau in perioada postului. Se servesc in lipie, alaturi de salate proaspete (fatoush), muraturi (mai ales ardei iuti murati), legume la grill, sos de susan (tahini) si hummus.

Ingrediente pentru Falafel

200 gr naut
2 felii franzela (fara coaja)
1 lingura rasa faina
1 ceapa medie
2-3 catei usturoi
1 legaturica patrunjel
1 lingurita rasa coriandru boabe macinat
1 varf lingurita chimion (cumin) macinat
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita turmenic (sau 1/2 lingurita boia dulce)
chili (dupa gust; cca 4-5 rasnite)
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
1 lingura seminte susan (optional)
sare
ulei pentru prajit

Bucati: 30

Falafel - Preparare

  1. Se pune multa apa peste naut si se lasa la inmuiat peste noapte (sau macar 4 ore).
  2. Se scurge nautul de apa si se mixeaza bine in robotel.
  3. Se adauga faina, painea sfaramata, ceapa, usturoiul si patrunjelul tocate fin. Se adauga restul condimentelor si se mixeaza iar pana se vede pe fundul vasului robotelului ca devine pastroasa compozitia.
  4. Se da compozitia la frigider pentru 1 ora.
  5. Se modeleaza bile mici din compozitie.
  6. Se incinge bine uleiul intr-o tigaie adanca (se verifica sa fie uleiul incins presarand putina faina si daca sfaraie e ok). Se da focul la mic si apoi se pun pun chiftelutele in baia de ulei si se prajesc pana devin aurii pe deasupra, cca 5 minute.

 
Click pe imagini pentru a mari

Compozitia pentru chiftelute de naut
Compozitia pentru chiftelute de naut
Modelam chiftelutele
Modelam chiftelutele
Prajim in ulei
Prajim in ulei

 

5 41

 

 

Retete similare 

Chiftele cu cartofi noi si ardei la cuptor Chiftelute marinate
Chiftele cu cartofi noi si ardei la cuptor Chiftelute marinate
Chiftelute cu cartofi in sos de rosii Chiftelute in sos de ciuperci
Chiftelute cu cartofi in sos de rosii Chiftelute in sos de ciuperci

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Falafel" »

 

Comentarii

Simona  acum 4 ani 1 Februarie 2010 11:34  

Re: Falafel

Cu ceva timp in urma am gasit reteta de Falafel - cred ca-ntr-o revista - iar compozitia de naut era pregatita la cuptor - ceva gen rulada de carne tocata. Acum, drept sa-ti spun ideea cu chiftelele , desi sunt prajite in ulei, mi se pare mai buna ; n-am incercat reteta din revista, dar pe-a ta cred c-o voi testa, pare mai savuroasa.
 

Ioana  acum 4 ani 1 Februarie 2010 11:47  

Re: Falafel

simona, stii de cate ori am mancat falafel in oras si erau fara niciun gust. inclusiv in viena, in centru, la un arab de se lauda ca face mancare buna, dar erau necondimentate corespunzator. pana la urma am mancat in cluj in mall si am ramas muta de uimire, erau delicioase. luasem doar 3 bucati si le-am luat papat cat ai clipi. erau picante, foarte aromate si chiar lasasera cateva bobite de coriandru intregi prin ele pentru o aroma mai intensa.

daca le incerci, sa stii ca sunt mai bune cat sunt proaspete, ca dealtfel orice chiftelute. eu am faut si un sos tzatziki langa ele ca sa fie mai usoare si racoroase.
 

Simona  acum 4 ani 1 Februarie 2010 11:53  

Re: Falafel

Minunata ideea cu tzatziki langa ele, mersi, Ioana !
 

Laura  acum 4 ani 1 Februarie 2010 15:55  

Re: Falafel

Moama de cand nu am mai mancat falafel! Pe vremea cand locuiam in New York si cumparam de pe strada (ce curaj!) de la arabii cu tonetele lor. Musai sa o incerc, si sa vad cum reactioneaza si "dependentii".
 

Claudia  acum 4 ani 2 Februarie 2010 14:45  

Re: Falafel

Oare nu se pot pune in tava si facute la cuptor? asta ca sa evitam uleiul..eu fac la fel cu chiftelutele din carne si ies delicioase...intreb doar
 

Ioana  acum 4 ani 2 Februarie 2010 15:50  

Re: Falafel

cum scria simona mai sus, ea a vazut intr-o revista aceasta varianta. eu nu le-as face doar fiindca nu-mi plac nici chiftelele de carne facute la cuptor, nici snitelele la cuptor... cum insa tu ai zis ca-ti plac, atunci cred ca si acestea ar iesi pe gustul tau. doar sa la aplatizezi (ca niste turtite) ca sa se faca inauntru.
 

Anca  acum 4 ani 4 Februarie 2010 13:44  

Re: Falafel

ioi ioana zi-mi in care mall din cj ai papat de astea si la care restaurant?azi am drum prin mall te pup
 

Ioana  acum 4 ani 4 Februarie 2010 17:39  

Re: Falafel

in Iulius Mall, la un restaurant Mika (sau asa ceva se numeste, nu mai retin exact). era cu specific grecesc intr-o vreme si cred ca mai scrie ca e grecesc, dar acum podusele sunt arabesti... ca sa-l gasesti usor: cum stai cu fata la Lunch Box, e undeva in dreapta, al doilea stand parca. oricum sunt singurii cu hummus si falafel, o sa-l reperezi usor. pofta buna sa-mi spui daca ti-a placut.
 

Ioana  acum 4 ani 8 Februarie 2010 14:43  

Re: Falafel

anca, sper ca l-ai gasit, ca memoria mea nu functioneaza perfect se pare. deci restaurantul chiar se numeste Mika (snitel & falafel) si este langa cel grecesc Tassos, nu in locul celui grecesc cum am scris mai sus. si este al treilea spre dreapta de la Lunch Box.
 

gabi  acum 4 ani 9 Februarie 2010 11:30  

Re: Falafel

falafilul original nu are nici piine nici turmenic si nici faina in compozitie si in plus NU se face la cuptor sub forma de rulada .Locuiesc in tara araba si stiu sigur asta. Variatiile se fac cu oua in comp.sau /si cu susan.
Dar e sincer ceva foarte bun
 

Ioana  acum 4 ani 9 Februarie 2010 12:08  

Re: Falafel

se pune bulgur (care se framanta in compozitie) sau paine si faina (o varianta mai accesibila la noi) in compozitie ca sa stea legata compozitia la prajit, altfel se cam imprastie, oricat am macinat nautul in robotel... am experimentat de cateva ori si nu au iesit aspectuoase fara aceste adaosuri, aratau cam dezlanate. oul este si el o varianta, asa cum zici, ca sa lege chiftelutele, dar din pacate nu mai e vegan falafelul si eu am tinut sa fie strict vegan.
 

gelu potzolli  acum 4 ani 2 Septembrie 2010 13:14  

Re: Falafel

Gabi, daca citesti acest mesaj, te rog scrie-mi la adresa "gelupotzolli@yahoo.com". Ne-am cunoscut acum o saptamana cand am fost in excursie la Bethleem si as vrea sa te mai intreb cate ceva despre ce ne-ai spus . Asta daca esti cumva ghid.Oricum ,te salut . Avem o pasiune in comun :falafel.
Iertare pentru spatiul ocupat.
 

Mariana  acum 3 ani 22 Noiembrie 2010 20:33  

Re: Falafel

M-a fascinat ideea
Am incercat , dar nu inteleg ce se intampla
s-a imprastiat in ulei
Oare de ce ?
poate poti sa imi zici
ca sa mai incerc si sa imi iasa cum trebuie
Multumesc
Astept un raspuns
 

gelupotzolli  acum 3 ani 4 Ianuarie 2011 19:26  

Re: Falafel

Am cumparat din Israel condimente pentru falafel. Nu stiu insa ce sa fac ; adaug la reteta de mai sus sau inlocuiesc parte di condimentele din reteta. In ultimul caz ,ce inlocuiesc ?
 

Ioana  acum 3 ani 5 Ianuarie 2011 11:55  

Re: Falafel

in principiu ar trebuie sa fie complete condimentele si sa nu mai adaugi nimic. nu scrie pe pachet ce contine si la ce cantitate de naut se foloseste?

oricum cred ca daca pui de la naut pana la patrunjel ce e in reteta mea si restul inlocuiesti cu condimentul tau ar trebui sa iasa.
 

Andreea  acum 3 ani 8 Martie 2011 22:26  

Re: Falafel

In primul rand vreau sa iti urez tie si tuturor celor de "sex feminin" : La multi ani ! si o primavara frumoasa.
Si acum ca tot suntem in post ma gandeam cu ce sa-mi astept invitatii printre care si mami meu drag de 8martie.... Asa ca ieri am decis sa fac falafel, hummus si fatoush la lipie asa... sa fie ceva nu chiar la ordinea zilei si ceva nou pt mami meu Azi de dimi m-am apucat de treaba si acum seara sunt tare incantata de reactia placuta si laudele primite de la toti cand au papat (7 pareri bune din 7 +1 a mea =8 ca tot e 8 martie ) Am papat si eu in Iulius si mi-a placut, imi doream sa stiu si eu reteta si cu ajutorul tau am pus-o in practica si a iesit si buuun. Multumesc ! woow cat am scris
 

nicoleta  acum 2 ani 21 Noiembrie 2011 14:42  

Re: Falafel

absolut delicios! nu credeam ca voi manca vreodata falafel atat de bun facut de mine acasa, dar orice este posibil...
multumesc pt reteta!
 

Gabriel  acum 2 ani 16 Decembrie 2011 16:54  

Re: Falafel

Salam alekum! In restaurantele mai cu staif din tarile arabe falafelul - egipenii ii spun tameya - se prajesc cu susan. Pe strada - nu. Turmericul (chestiune indiana) chiar nu se pune, oricum ii dispare izul la prajit (iar culoarea lui galbena chiar nu conteaza odata ce patrunjelul face totul verde - pasta, adica). Evreii pun usturoi, iranienii pun, arabii - nu.
 

violeta mihaescu  acum 2 ani 29 Ianuarie 2012 21:25  

Re: Falafel

Pentru Mariana-s-a imprastiat in ulei pentru ca probabil ai fiert nautul.Si inca ceva, faina, paine, ceapa.....nu inteleg de ce puneti toate astea.Falafel-ul se face cu naut, usturoi si multe condimente.Daca puneti nautul in apa cel putin 5-6 ore, si il macinati, o sa vedeti ca nu mai e nevoie nici de faina nici de paine nici de ou, nimic care sa il lege, pentru ca macinat, se leaga el singur foarte bine.Mai adaugati usturoi(pt ca si arabii pun usturoi), sare, bicarbonat, piper, chimen, boia dulce sau iute, coriandru, patrunjel, toate dupa gustul fiecaruia, iar dupa ce omogenizati bine, adaugati putina apa, ca sa se poata modela compozitia mai bine.Cand totul este pregatit, sau faceti bilute cu mana,. sau, daca aveti aparat special pt falafel le faceti cu aparatul , sunt mai usor de facut, si au un aspect mai frumos.
 

adrian tarniceru  acum 2 ani 28 Martie 2012 11:37  

Re: Falafel

Am facut reteta intocmai si a iesit bine. Nu s-au spart bilutele. Condimentarea insa nu mi s-a parut extraordinara. Adica am cumparat falafel din Timisoara de la un fastfood din complexul studentesc si erau mult mai condimentate cu un gust foarte bun. Sa fi fost alte condimente?
 

Ioana  acum 2 ani 28 Martie 2012 11:45  

Re: Falafel

coriandrul cu chimionul sunt foarte aromate. poate data viitoare poti fi mai indraznet cu ele, mai ales cu chimionul. si in loc de patrunjel poti folosi coriandru verde (eu nu-l folosesc fiindca nu-mi place si prefer patrunjelul in locul lui).
 

gabriel  acum 2 ani 13 Aprilie 2012 09:13  

Re: Falafel

25 bile sau cam asa ceva
2 cesti de năut, inmuiate in apa timp de 12 ore sau cam asa ceva
Firimiturile de la doua felii de paine neagra (se poate prăbuşi īntr-un procesor de alimente)
5 catei de usturoi, tocat
2 lingurite de bicarbonat de sodiu elimină
O treime tocat ceaşcă pătrunjel
½ ceasca tocat coriandru
½ ceapa mica
Lingura cu varf seminte de susan
linguriţă de chimen
linguriţă boia de ardei
Sare (mai putin de o lingurita şters), piper
Ulei pentru prajit
 

geta  acum 2 ani 17 Iulie 2012 15:09  

Re: Falafel

Mi-a adus sotul meu si humus ;i plicuri cu falafel din Israel humusul era preparat si nu se compara cu ce gasim la noi in magazine la noi dispare CALITATEA pe grum ci9ne o denatureaza?
 

vera  acum un an 19 Februarie 2013 17:22  

Re: Falafel

salut!Am si eu asa o intrebare,eu am faina de naut pot sa o inlocuiesc inloc de boabe de naut?
 

Ioana  acum un an 19 Februarie 2013 19:56  

Re: Falafel

nu in aceasta reteta.
 

Monique  acum un an 17 Aprilie 2013 11:28  

Re: Falafel

Hei...cel mai bun falafel in Iullius Mall Cluj La "ROUA" si multe alte delicii vegetariene ....Incercati ,aveti sansa sa mancati sanatos in fiecare zi la un pret modic.
 

Liv  acum un an 25 Mai 2013 16:00  

Re: Falafel

n-am incercat inca dar voiam sa spun sa nu mai incercati daca uleiul este suficient de incins aruncand faina in tigaie, chiar si putina; aceasta se va arde rau; mai degraba sacrificati o biluta de falafel de proba;

am gatit de pe site chiftelutele in sos de ciuperci; foarte bune! felicitari!
 

Diana  acum un an 19 Septembrie 2013 19:17  

Re: Falafel

Poate trebuia sa mentionati ca se face neaparat cu naut uscat si nu cu cel de la conserva, astfel nu mi se mai imprastia prin tigaie. :D
 

Gina Ionescu  acum 3 luni 3 August 2014 13:06  

Re: falafel

nu fierbi boabele de naut?
 

Ioana  acum 2 luni 3 August 2014 14:33  

Re: Falafel

nu, doar se inmoaie preferabil peste noapte, altfel nu se leaga.
 

Gina Ionescu  acum 2 luni 3 August 2014 14:36  

Re: falafel

ai dreptate, imi pare rau ca nu am intrebat ieri.
Deja le-am facut si a trebuit sa pun ou ca sa se lege cat de cat..
 

Ioana  acum 2 luni 3 August 2014 14:49  

Re: Falafel

oh, asta e daca nu respecti instructiunile dar asa se invata, si eu am patit asta la inceput.
 

SANDA MORAR  acum 24 minute 22 Octombrie 2014 12:47  

Re: Falafel

sanatate
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS