Fasole batuta mexicana

Retete garnituri Retete cu legume Retete din Mexic si Tex-Mex Retete de post Retete ieftine

Reteta Fasole batuta mexicana

Fasolea batuta mexicana (frijoles refritos) e cealata garnitura specific mexicana de care va spuneam la reteta de orez spaniol si e asemanatoare cu fasolea noastra batuta doar ca pare mai vioaie din cauza condimentelor folosite si aroma e usor diferita. Plus ca folosim usturoi copt, asa ca nu e grea pentru stomac.

In mod normal la aceasta reteta este folosita fasolea pinto, dar nu stiam ca se gaseste si la noi, de fapt nici nu am cautat, asa ca am folosit din cea rosie. Ieri insa pe cand cautam naut la magazinul naturist Naturland de langa Central, mi-a rasarit in fata o punga de fasole pinto. :) Ce dragut, suntem din ce in ce mai aprovizionati in Cluj, daca aduc si masa harina (faina de malai) facem si tortilla! Sa speram ca citeste cineva de la magazin acest post ;)

Ingrediente

400 gr fasole rosie uscata (sau fasole pinto)
1 maciulie usturoi copt
2 rosii din conserva sau proaspete foarte coapte
120 ml ulei de floarea soarelui
2 foi dafin
1 varf lingurita chimion (sau condiment maxican)
oregano
2 lingurite sare
piper

  1. Fasolea o puneti la fiert in cucta pentru 45 minute. Daca nu aveti cucta o fierbeti in multa apa minim 2 ore. Daca scade apa de pe fasole adaugati apa fierbinte. Nu adaugati sare cat fasolea fierbe!
    * puteti sa schimbati apa de pe fasole de 2 ori in timpul fierberii, dar de fiecare data sa adaugati apa fierbinte peste ea pentru a continua fierberea.
    ** daca inmuiati fasolea peste noapte timpul de fierbere se va scurta.
  2. Cand fasolea e fiarta scurgeti parte din apa, in oala sa raman apa cat sa cuprinda fasolea.
  3. Adaugati cateii de usturoi copt, rosiile, uleiul, foile de de dafin si restul condimentelor dupa gust. Doar acum adaugati si sarea. Amestecati bine si fierbeti la foc mic pana apa se evapora de pe fasole si fasolea se tercuieste, aprox. 1 ora. Amestecati des ca sa nu se prinda de fund.
  4. Striviti fasolea cu intrumentul pentru facut cartofii piure. Daca o doriti mai fina o puteti mixa cu robotul.
  5. Se serveste ca si garnitura.

Fierbem inca o ora cu condimente

Fierbem inca o ora cu condimente

Fasole batuta mexicana

Fasole batuta mexicana

Comentarii (8)

 

balance  acum 15 ani - 12 Februarie 2009 16:34  

Acest site ste f bun, dar fiinta care il intretine este de-a dreptul sadica. Nu pricep de ce nu avem voie la un copy paste, de parca retetele ar fi 100% originale. :-&
 

Ioana  acum 15 ani - 12 Februarie 2009 18:28  

se poate da copy&paste, n-am pus nicio interdictie de acest gen pe site. poate unele fiinte ;) nu stiu sa utilizeze calculatorul

si in plus este si optiune de Listare, chiar sub pozele mici, daca vrei sa printezi retetele

retetele nu sunt originale, ar fi culmea cand multe sunt retete traditionale din diferite tari, dar pozele sunt facute de noi
 

Scarlet  acum 15 ani - 3 Martie 2009 17:38  

Pentru balance: unele browsere nu permit copierea textului. Presupun ca folosesti Internet Explorer, unde multe din facilitatile pe care ti le poate oferi internetul, acest browser nu le da, pentru simplu fapt ca Microsoft nu a dorit acest lucru cand a dat pe piata browserul asta. Dupa parerea mea Internet Explorer, oricat de mult lume l-ar folosi este o pacaleala grosolana pentru utilizatori si o gafa de programare.
Draga balance, iti recomand browsere mai deschise la minte: Mozilla Firefox, Opera, Apple Safari, Google Chrome, etc. cu care poti sa folosesti la maxim resurse delicioase ca cele din acest site.
Sa nu te superi Ioana, insa "fiinte" de genul acesta ma calca pe coada cu reprosuri fara argument. Ma scuzi, eu nu am postat pana acum in site, din motive de timp. Insa tocmai acum astept sa creasca o coca pentru acei covrigei Pretzel apetisanti.
Am mai facut si alte retete de la voi ;)) de foarte multe ori am furat din inspiratia voastra si ma bucur mult de deschiderea pe care am gasit-o in site-ul vostru. Sper sa postez mai des.
 

Ioana  acum 15 ani - 3 Martie 2009 18:00  

poate e ceva bug pe noul IE, eu lucrez cu toate browserele si nu am intalnit aceasta problema pana acum decat daca cei care administrau siteul au pus blocaj de acest gen, dar la noi nu e cazul clar, nimeni nu s-a mai plans de asa ceva. dar cine stie pe noile versiuni ce se intampla... poate e o idee sa schimbe browserul

scarlet, ma bucur ca ai scris pana la urma, sa-ti creasca covrigeii frumosi si sa ne mai scrii cand ai vreme :)
 

Daniel  acum 15 ani - 7 Aprilie 2009 20:01  

Pentru scarlet sa stii ca si IE este foarte bun eu lucrez de foarte mult timp chiar condtruiesc site-uri si sunt foarte multumit pana acum nu am intalnit chiar nici o problema mai ales de cand au scos IE 8 sunt mai multumit decat browserele pe care le-ai mentionat eu unul am folosit choar tot mai putin apple safari si asa cum a zis Ioana cel care a intampinat aceasta problema cu copy&paste nu stie sa lucreze eu chiar am copiat foarte multe retete si am fost doarte multumit. :) ;)
 

alexandra  acum 13 ani - 24 Iunie 2010 20:37  

f buna.. =P~
 

Lordavatar  acum 12 ani - 19 Iunie 2011 22:57  

Kukta este o marca de OALA SUB PRESIUNE care era cam unica inainte de '89. Acum sunt mult mai multe marci.

Corect este "Se serveste ca garnitura" nu "Se serveste ca SI garnitura". Hai sa si vorbim corect nu doar sa gatim foarte bine.
 

Joo Ferenc  acum 8 ani - 13 Februarie 2016 23:54  

Oameni buni!

Tare ma bucur ca citesc asemenea retete! :) Am stat in Mexic o vreme si ma bucur sa citesc retetele dupa tefeleoaga lor cea mare :)!

Sa auzim de bine!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...