Fasole in stil toscan

Retete din Italia Retete cu legume Retete de post Retete simple

Reteta Fasole in stil toscan

Ingrediente putine dar de buna calitate fac aceasta reteta atat de buna.

Reteta de la care am pornit este "fagioli al fiasco", adica fasole pregatita intr-o damigeana de sticla. Se pune in jar si se lasa peste noapte sa se faca la foc mic.

Ingrediente

350 gr fasole alba proaspata
1 fir mic rozmarin
1 fir mic salvie
4 catei usturoi
5 linguri ulei masline extravirgin (presat la rece; de cea mai buna calitate)
sare
piper

Portii: 2

  1. Se pune fasolea intr-o craticioara impreuna cu rozmarinul, salvia, 3 catei de usturoi striviti cu latul cutitului si 2 linguri ulei de masline. Se acopera cu 1 1/2 cana apa.
  2. Se pune la fiert si se aduce la fierbere. Se da focul la mic si se lasa la fiert molcom pentru 30 minute. In acest timp apa ar fi trebuit sa scada nitel si fasolea sa nu mai fie acoperita in totalitate. In acel moment puneti capacul pe oala si lasati sa mai fiarba inca 20 minute, tot la foc mic. Dupa acest timp, gustati sa fie fiarta si daca nu e, mai lasati la fiert pana e complet facuta. In acel moment apa ar fi trebuit sa scada mult, sa mai ramana cam de un deget pe fundul oalei.
  3. Striviti intr-un mojar 1 catel de usturoi cu putina sare mare. Cand l-ati facut pasta incepeti sa adaugati uleiul ramas in fir subtire, ca la maioneza. Turnati maioneza obtinuta peste fasole. Condimentati cu sare dupa gust si piper negru macinat din belsug. Amestecati bine.
  4. Serviti cu paine proaspata.

Fasole in stil toscan

Fasole in stil toscan

Comentarii (9)

 

Elena.M  acum 12 ani - 7 Decembrie 2011 06:29  

Ioana,as putea inlocui salvia si rozmarinul
ptoaspat cu cel uscat.???Adica cel ambalat.Ce zici?
 

Ioana  acum 12 ani - 7 Decembrie 2011 13:54  

rozmarinul merge si uscat. insa salvia imi pare destul de amara uscata. eventual sa o lasi doar putin la fiert, cat isi lasa aroma in sos si apoi o scoti ca sa nu devina amaruie mancarea.
acum gasesti salvie si rozmarin proaspat la supermarket.
 

Ioana  acum 12 ani - 7 Martie 2012 20:41  

fasole proaspat scoasa din pastai. este accesibila pe la sfarsitul verii, cand fasolea e scoasa din pastai si lasata sa se usuce. deci e fasolea uscata... inainte de a fi uscata :) de aceea are si timpul de fierbere asa scazut.
 

Lili  acum 12 ani - 8 Martie 2012 11:46  

interesanta reteda, dar nu inteleg ce fel de fasole folosesti. uscata? daca e proaspata de ce e boabe si nu pastaie? iar daca e uscata de ce nu schimbi apa?
 

Elena  acum 10 ani - 10 Octombrie 2013 10:49  

Da, si eu aveam aceeasi intrebare de mai sus, ca si Lili :)
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Octombrie 2013 10:55  

e fasole boabe proaspat scoasa din teaca, inainte de a fi uscata.
boabele de fasole inainte de a fi uscate, sunt si proaspete si pot fi gatite :) fasolea boabe proaspata e disponibila in piata pe la inceputul lui august, timp de cateva saptamani.
 

Elena  acum 10 ani - 10 Octombrie 2013 11:09  

Am inteles, multumesc de raspuns :) Banuiesc ca daca o preparam cu ce gasim acum o fierbem doar ceva mai mult, si eventual aruncam prima apa dupa ce fierbe cateva minute.
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Octombrie 2013 11:20  

da, si o inmoi peste noapte. apoi o fierbi in prima apa, o scurgi. la a doua apa pui aromele si continui ca in reteta, evident cu timp de fierbere mai mare si mai multa apa. se fiebe la foc mic. si ai grija ca in 350 gr iti intra mai multa fasole uscata decat proaspata.
 

Mirela Negru  acum 9 ani - 11 Octombrie 2014 21:29  

Buna. Niciodata nu mi-a placut bucataria ( o aveam pe mama care facea acest lucru ) si m-am trezit la 29 de ani ,maritata , departe de mama si nevoita sa gatesc. De aproape un an gatesc doar de pe site-ul tau si,ce vreau sa mentionez este ca nu a fost preparat care sa nu-mi reuseasca :) ( si sunt o catastrofa in bucatarie ) . Multumesc Ioana ! Sunt dovada clara ca esti pe intelesul tuturor si o experta culinara! Sunt cu tine in fiecare zi :))
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...