Fava greceasca

Categorii: Retete aperitive, Retete din Grecia, Retete de post, Retete ieftine, Retete simple

 

Fava greceasca
Pinterest

Favosalata (sau fava santorini), un aperitiv grecesc tare bun. Este preparat dintr-un soi de mazare galbena care creste in insula Santorini, numita fava. Nu confundati aceasta fava (lathouri in greaca) cu bobul (κουκιά in greaca) din care am preparat acum doi ani acest piure. Desi are aceesi culoare si se comporta similar la fiert, iar gustul si textura seamana destul de mult, fava greceasca arata asa, e mai mica.

Ingrediente
Fava greceasca

450 gr fava greceasca (mazare galbena uscata)
1 ceapa medie
1 foaie de dafin
100 ml ulei de masline extravirgin
1 ceapa rosie mica (cca 50-70 gr)
1/2 lamaie
2 lingurite otet de vin alb
sare, piper negru

Pentru servit: ceapa rosie, capere, ulei de masline

Portii: 1 borcan de 800 ml + 1 borca de 400 ml

Preparare
Fava greceasca

  1. Se spala mazarea in multe ape pana apa ramane curata pe ea, adica nu mai e laptoasa. Se acopera cu multa apa si se lasa la inmuiat macar 8 ore (am pus-o dimineata si am fiert-o pe la ora 18). Dupa acest timp mazarea va fi umflata. Se scurge de apa in care a stat la inmuiat si se mai spala o data.
  2. Se acopera cu 1.5 l apa si se adauga ceapa taiata bucati mari si foaia de dafin. Se aduce la fierbere si se da focul la mediu. Se fierbe pana e moale (cca 20 minute). Se curata toata spuma alba care se face la inceput.
  3. Se scot din oala dafinul si bucatile de ceapa. Se scurge mazarea de apa.
  4. Se pune mazarea in robot impreuna cu uleiul, sucul de lamaie, otetul si ceapa rosie tocata fin. Se rasneste piper negru. Se mixeaza totul pana aveti o pasta cat de fina doriti. Se drege de sare si suc de lamaie.
  5. Pateul e bun caldut sau la temperatura camerei (e mai ferm dupa racire, se incheaga). Se pune pate pe o farfurie si cu o lingura se face un crater in centru. Se presara in crater ceapa rosie tocata cubulete mici, capere in otet (sau masline) si apoi se toarna ulei de masline. Se serveste cu pita si salata de rosii.
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 6)  

 

Pate de fasole cu legume

17 Martie 2017

Pate de fasole cu legume

Pate de mortadella

13 Octombrie 2016

Pate de mortadella

Pate de linte rosie

8 Octombrie 2015

Pate de linte rosie

Pate de linte verde

13 Mai 2015

Pate de linte verde

 

 

olga  ieri - 3 August 2016 12:03  

Re: Fava greceasca

Big huuuuuuuuuuuuug. Mi-a fost dor de tine vesel
 

Ioana  ieri - 3 August 2016 13:00  

Re: Fava greceasca

vesel si mieeeee!
 

Mari Ana  ieri - 3 August 2016 14:05  

Re: Fava greceasca

Sa stii ca ne-a fost dor. Cand vine Ioana, unde o fi Ioana? vesel Speram ca ai avut o vacanta frumoasa si te-ai intors cu bagajul plin de idei. vesel
 

Ioana  ieri - 3 August 2016 15:07  

Re: Fava greceasca

multumesc! a fost frumoasa si relaxanta si bagajul e plin si la propriu si la figurat.
 

Mirela  acum 18 ore - 4 August 2016 15:04  

Re: Fava greceasca

Si mieee vesel
Din fericire a coincis timpul de vacanta, asa ca n-am prea multe retete de recuperat vesel

Bine ai revenit! vesel
 

Simona  acum 12 ore - 4 August 2016 21:24  

Re: Fava greceasca

Am mancat in kefalonia Fava ca si garnitura alaturi de caracatita la Gratar, a fost excelenta. Am vazut la Lidl Mazare Galbena, oare asta e Fava?
 

Ioana  acum 28 minute - 5 August 2016 08:58  

Re: Fava greceasca

Simona, poti incerca reteta asta si cu acea mazare sau cu linte galbena.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus