Focaccia cu ceapa si gorgonzola

Categorii: Retete aluaturi, Retete din Italia, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Focaccia cu ceapa si gorgonzola
Pinterest

Acea focaccia care o primesc la restaurantele italiene taiata cuburi in cosul de paine si pana sa-mi dau seama am terminat-o pe toata. Este acea focaccia, moale, pufoasa si de la care nu ma pot abtine. Ca sa fie si mai si am pus deasupra felii de ceapa si bucatele de gorgonzola.

Fata de focaccia de saptamana trecuta, aceasta se framanta intens la inceput, dar apoi aluatul nu mai trebuie lucrat. Desi ingredientele din cele doua retete sunt aceleasi, miezul e diferit.

Ingrediente
Focaccia cu ceapa si gorgonzola

500 gr faina alba (tip BL55/550)
400 ml apa (la temp. camerei)
2 gr drojdie uscata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
2 linguri ulei de masline

Topping

1 ceapa mica rosie (cca 30 gr)
1 bucatica de gorgonzola
sare grunjoasa
1 lingura ulei

Portii: 4

Preparare
Focaccia cu ceapa si gorgonzola

  1. Se pune in robotul de framantat (sau in masina de paine) 350 ml apa si apoi faina amestecata cu drojdia si zaharul. Se framanta pana aluatul e elastic, cam 10 minute in robot (sau un program de framantare in masina de paine). Va rezulta un aluat ferm.
  2. In restul de apa se dizolva sarea. Se toarna jumatate de apa peste aluat si se mai framanta 5 minute cu robotul (sau jumatate de tura de framantare cu masina). Se adauga apoi restul de apa si se framanta inca 5 minute cu robotul (sau restul de tura in masina). Va rezulta un aluat elastic si foarte moale.
  3. Se unge un bol cu cele 2 linguri de ulei de masline si se pune aluatul in el. Se acopera cu folie si se lasa la loc caldut sa creasca 1 ora.
  4. Direct in bol se impatura aluatul in 4.
  5. Se acopera bolul si se da la frigider cam 12 ore (l-am lasat peste noapte).
  6. Se scoate aluatul din frigider si se lasa la crescut cam 3-5 ore (pana revine la temperatura camerei si aluatul e foarte bine crescut).
  7. Se pune hartie de copt in tava cuptorului (sau o tava larga care sa cuprinda aluatul). Se rastorna aluatul in centru. Se lasa sa stea 10 minute, asa se va intinde mai usor.
  8. Cu mainile unse cu ulei intindeti aluatul cam la 2 cm grosime, facand identatii in el cu degetele in timp ce-l intindeti. Aveti grija sa fie cat de cat egal intins, mai ales in centru unde exista tendinta sa ramana mai gros.
  9. Bagati tava in punga de plastic si lasati la crescut la loc caldut cam 30 minute.
  10. Ceapa se taie felii si se caleste in putin ulei d emasline doar pana se inmoaie usor (cca 2 minute). Se lasa sa se raceasca.
  11. Se presara fasiile de ceapa peste focaccia crescuta. Se pun ici colo bucatele mici de gorgonzola. Usor, cu degetele, impingeti ceapa si gorgonzola in aluat. Se presara cu sare de mare grunjoasa.
  12. Se coace focaccia la 220C pana e rumena deausupra (cca 30 minute).
  13. Se scoate si se lasa sa se raceasca complet. Se pastreaza acoperita cu folie.
 
Focaccia cu ceapa si gorgonzola - Prima framantare

1. Prima framantare

Focaccia cu ceapa si gorgonzola - A treia framantare

2. A treia framantare

Focaccia cu ceapa si gorgonzola - Aluatul dospit 1 ora se pune la frigider

3. Aluatul dospit 1 ora se pune la frigider

Focaccia cu ceapa si gorgonzola - Aluatul se rastoarna in tava si se lasa 10 minute

4. Aluatul se rastoarna in tava si se lasa 10 minute

Focaccia cu ceapa si gorgonzola - Se intinde cu mainile

5. Se intinde cu mainile

Focaccia cu ceapa si gorgonzola - Se presara ceapa si gorgonzola

6. Se presara ceapa si gorgonzola

Focaccia cu ceapa si gorgonzola - Focaccia coapta

7. Focaccia coapta


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 7)  

 

Focaccia cu rosii

14 Noiembrie 2016

Focaccia cu rosii

Fougasse

4 Octombrie 2011

Fougasse

Focaccia

26 Ianuarie 2010

Focaccia

Paine arabeasca

25 Ianuarie 2010

Paine arabeasca

 

 

Cori Cj  acum o saptamana - 21 Noiembrie 2016 12:43  

Re: Focaccia cu ceapa si gorgonzola

Asta parca o sa-mi placa mai mult decat cea de saptamana trecuta... imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Ioana  acum o saptamana - 21 Noiembrie 2016 13:51  

Re: Focaccia cu ceapa si gorgonzola

da, depinde care-ti place. prima e mai spre ciabatta, asta e mai moale.
 

Maria  acum o saptamana - 22 Noiembrie 2016 10:13  

Re: Focaccia cu ceapa si gorgonzola

Sigur voi prepara .este grozava!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus