Retete Culinare : e-Retete

 

Friptura de miel

Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de miel, Retete de Pasti, Retete la cuptor

 

Friptura de miel. Imagini pas cu pas pentru friptura de miel

De obicei de Pasti, pregateam o friptura de miel in vin rosu cu usturoi, rozmarin si cimbru. Anul acesta am dorit sa schimb, sa incerc si altceva asa ca am folosit o reteta usor modificata de aici si rezultatul a fost peste asteptari. Friptura a iesit suculenta, gustoasa si nu in ultimul rand foarte aratoasa. O friptura demna sa stea pe masa mea de Pasti.

Am servit-o doar cu un sos simplu facut din iaurt gras amestecat cu multa ceapa verde si patrunjel tocat. Si un pahar de vin rosu sec... Va recomand si alte doua sosuri langa aceasta friptura: tzatziki si chimichurri.

Ingrediente pentru Friptura de miel

pulpa de miel cu os (1.6 kg)
3 catei usturoi

Marinata

2 linguri cu varf mustar cu seminte
3 catei usturoi
3 fire cimbru
1 fir rozmarin
8 fileuri ansoa in ulei de masline
coaja de la 1 lamaie
2 linguri suc lamaie
2 linguri sos de soia
2 linguri ulei masline
piper

Friptura de miel - Preparare

  1. Mixati in blender toate ingredientele pentru marinata (de la verdeturi rupeti frunzulitele de pe tulpina), pana obtineti o pasta.
    * nu se pune sare in marinata deoarece ansoa si sosul de soia sunt suficient de sarate
  2. In pulpa de miel spalata si uscata bine cu servetele faceti incizii cu un cutit bine ascutit si introduceti felii de usturoi.
  3. Frecati apoi pulpa pe ambele parti cu pasta obtinuta. Deasupra sa fie un strat generos de marinata. Puneti pulpa intr-un bol si acoperiti cu o folie. Aveti grija, folia sa nu atinga suprafata carnii ca sa nu strice crusta, de aceea e bine sa folositi un bol! Dati la frigider minim 4 ore.
  4. Scoateti pulpa si lasati jumatate de ora afara, sa ajunga la temperatura camerei.
  5. O asezati intr-o tava si o introduceti la cuptor la 220C pentru 20 minute. Coborati temparatura la 150C si mai lasati 2 ore. Tot la 30 minute stropiti-o cu sucul din tava
  6. Dupa acest timp friptura va fi facuta si suculenta si usor in sange doar in jurul osului. Daca o doriti mai in sange scadeti timpul de coacere. Acoperiti friptura cu folie de aluminiu si lasati sa stea 15 minute inainte de a o taia.
    * nu uitati sa ajustati timpul de coacere in functie de greutatea pulpei, a mea avea 1.6 kg

 
Click pe imagini pentru a mari

Marinata
Marinata
Impanam pulpa cu usturoi
Impanam pulpa cu usturoi
Pulpa cu marinata de mustar
Pulpa cu marinata de mustar

 

5 35

 

 

Retete similare 

Drob de miel Tocanita de miel
Drob de miel Tocanita de miel
Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean Friptura de porc in punga
Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean Friptura de porc in punga

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Friptura de miel"

 

Mariana  acum 5 ani 18 Martie 2009 16:48  

Re: Friptura de miel

Puteam eu sa ma gindesc ca numai tu Iana poti face asa gustoasa friptura!ah ce buna ar fi!dar azi nu!!!nici miine ca MIINE TAI UN PORC
 

Ioana  acum 5 ani 18 Martie 2009 16:51  

Re: Friptura de miel

nu mai trebuie sa astepti mult, intr-o luna vine si randul mielului
 

eliza nicole  acum 5 ani 24 Martie 2009 22:16  

Re: Friptura de miel

este foarte buna!!! mama face in fiecare an,dar ea nu marineaza.de obicei ea face cu bere sau cu un pic de vin rosu. eu va recomand si reteta asta cu vin sau bere . s-ar putea sa nu mai intru asa des pe site si va urez un Paste Fericit si tot ce va doriti de la Dumnezeu
 

Ioana  acum 5 ani 25 Martie 2009 08:40  

Re: Friptura de miel

e clasica si buna friptura in vin, mergi la sigur cu ea. Paste fericit si tie Eliza
 

lili  acum 5 ani 17 Aprilie 2009 12:38  

Re: Friptura de miel

vreau sa fac reteta aste de friptura dar nu stiu ce este fileul de ansoua ? este hamsia un ulei ? multumesc frumos!
 

Ioana  acum 5 ani 17 Aprilie 2009 12:53  

Re: Friptura de miel

exact, sunt hamsiile in ulei.
Paste fericit!
 

ramisimion  acum 5 ani 17 Aprilie 2009 17:19  

Re: Friptura de miel

mi-am cumparat toate ingredientele si maine voi pregati aceasta reteta de friptura, sper sa imi iasa exact ca tie. Paste fericit!
 

Ioana  acum 5 ani 17 Aprilie 2009 20:11  

Re: Friptura de miel

o sa fii incantata de rezultat, mai ales daca ai o pulpa frageda de miel si respecti temperatura de 150C, astfel carnea se face incet, ca si in cuptorul traditional.
Paste fericit si tie!
 

ramisimion  acum 5 ani 22 Aprilie 2009 22:46  

Re: Friptura de miel

ai avut dreptate, am fost incantati de friptura. a iesit gustoasa si frageda. multumesc mult!
 

Ioana  acum 5 ani 23 Aprilie 2009 08:00  

Re: Friptura de miel

excelent! cu mare placere
 

naspa gheorghe  acum 4 ani 19 Septembrie 2009 13:05  

Re: Friptura de miel

 

VIORICA  acum 4 ani 8 Martie 2010 14:59  

Re: Friptura de miel

DOAMNE, DUMNEZEULE ,! IARTA-NE CA SALIVAM ACUM IN TIMPUL POSTULUI NUMAI GANDINDU-NE LA CE BUNATATE VA IESI.ANUL TRECUT N-AM FACUT DAR ANUL ACESTA SIGUR.MULTUMESC PENTRU RETETA SI AZI IN ZI DE 8 MARTIE DORESC TUTUROR FEMEILOR SANATATE SI O VIATA LINISTITA!LA MULTI ANI!
 

ana  acum 4 ani 3 Aprilie 2010 10:15  

Re: Friptura de miel

Ioana, se pot inlocui cu ceva fileurile de ansoa?
 

Ioana  acum 4 ani 3 Aprilie 2010 11:57  

Re: Friptura de miel

cu pasta de ansoa (se gaseste la Metro). sau sos Worcestershire
 

ana  acum 4 ani 3 Aprilie 2010 15:26  

Re: Friptura de miel

Multumesc mult!
Sa ai un Paste luminos, iar Mantuitorul sa domneasca in casa ta!
 

s37h  acum 4 ani 3 Aprilie 2010 16:51  

Re: Friptura de miel

Nu ma prea dau in vant dupa retetele din carne de miel, dar mi se pare gustoasa reteta postata de tine, cred ca am sa o incerc si eu.......
UN PASTE FERICIT TUTUROR

P.S. naspa gheorghe nu prea inteleg ce ai vrut sa demonstrezi prin acei smiley, banuiesc ca de plictiseala.........
 

2 ardei  acum 4 ani 22 Aprilie 2010 21:05  

Re: Friptura de miel


duminica dinasta fac
 

Nicoleta  acum 3 ani 17 Aprilie 2011 13:14  

Re: Friptura de miel

buna! sunt foarte tentata sa incerc reteta acesta de paste, numai ca mi-e teama sa nu ia un miros prea tare de peste de la fileurile de ansoa... am vazut mai sus ca ar putea fi inlocuite cu sos worcestershire, dar nu e mentionata si cantitatea de sos. cam cat ar trebui sa pun? multumesc mult de sfat!
 

Ioana  acum 3 ani 17 Aprilie 2011 13:52  

Re: Friptura de miel

nu ia niciun miros, te asigur, ansoa este pusa pentru a "intari" restul aromelor. le subliniaza, dar nu le acopera. dar poti pune 1 lingura sos Worcestershire.
 

Laura  acum 3 ani 19 Aprilie 2011 21:37  

Re: Friptura de miel

buna! friptura arata trasnet si o sa incerc reteta neaparat. o intrebare : in tava se mai pune ceva ? vin, apa, ulei ? merci mult
 

Ioana  acum 3 ani 20 Aprilie 2011 09:34  

Re: Friptura de miel

laura, nu se pune nimic in tava. la temp asa mica nu se va arde. sa alegi o pulpa frumoasa pentru friptura, e important pentru aspectul final.
 

bella  acum 3 ani 21 Aprilie 2011 22:45  

Re: Friptura de miel

buna
pentru cate persoane este cantitatea asta? pt 4 e suficient?
 

Ioana  acum 3 ani 22 Aprilie 2011 09:20  

Re: Friptura de miel

da, e suficient pentru 4
 

iedut  acum 3 ani 24 Aprilie 2011 08:33  

Re: Friptura de miel


Friptura mea s-a prajit cam prea tare nu mai este suculenta
 

Ioana  acum 3 ani 24 Aprilie 2011 09:40  

Re: Friptura de miel

ai tinut-o la 150C sigur? suculenta e data de temp. mica la care faci carnea.
 

Iulia  acum 3 ani 25 Aprilie 2011 21:05  

Re: Friptura de miel

Am incercat si eu reteta, si desi am adaptat-o usor, a iesit foarte buna! Mersi mult de idee
 

Nicoleta  acum 3 ani 28 Aprilie 2011 08:43  

Re: Friptura de miel

Buna din nou! Am facut friptura folosind fileuri de ansoa si intr-adevar nu a avut nici un miros de peste, doar arome de lamaie, usturoi si rozmarin. A iesit foarte frageda si aromata. Delicios! Multumesc!
 

dan iordachescu  acum 2 ani 12 Februarie 2012 21:05  

Re: Friptura de miel

Va rugam respectuos sa ne spuneti daca e nevoie, cumva sa tinem pe aproape si un stingator de incendiu ptr. cand ia mielu' foc in cuptor si eventual un ventilator pentru fum?? Asta daca nu punem nimic in tava, doar carnea..asa cum (nu) specifica reteta.
Ma intreb din ce o sa se "genereze" sosul ala cu care ar trebui uns mielu' cand si cand..
Cunosc persoane care ar fi in stare sa faca exact cum scrie la carte (blog)..
Ori dati retete, ori...
Cu stima
Dan Iordachescu
 

Ioana  acum 2 ani 12 Februarie 2012 21:14  

Re: Friptura de miel

nu se pune nimic in tava fiindca desi timpul de coacere pare mare nu o sa ia nimic foc, temperatura e de doar 150C. carnea nu se va arde, nici nu se va usca la aceasta temperatura. sucul din tava e doar ce se scurge din carne. prima data incercati reteta si apoi mai discutam pe fapte, nu teorie
 

dan iordachescu  acum 2 ani 22 Februarie 2012 16:47  

Re: Friptura de miel

Buna ziua! Nu am raspuns din cauza lipsei de timp.
Daca dorim sa discutam pe fapte aflati ca la ora sidata cand v-am scris tocmai terminasem de "desfumat" bucataria si holul in urma aplicarii retetei! LA EXACT 19 MINUTE DE CAND AM BAGAT LA CUPTOR TAVA (UNA SUPERBA) A INCEPUT SA POCNEASCA (ERA MATALICA, NU S-A SPART DAR S-A DEFORMAT RAU), A INCEPUT SA IASA FUUUUMM! MULT FUUUUM, GREU DE SCOS DIN CASA! ERAM PREA NERVOS CA SA RECUNOSC CA EU SUNT CEL CARE A LUAT PLASA CU RETETA. Ce inseamna 220 grade la un cuptor de aragaz normal?Zanussi.. Foc la maxim? La Minim? Cat?
 

Ioana  acum 2 ani 22 Februarie 2012 20:07  

Re: Friptura de miel

tava daca era de calitate nu avea voie sa se deformeze chiar daca o bagai goala la cuptor. puteai sa arzi mancarea in ea, dar ea trebuia sa ramana intacta. poate ca era superba tava, dar de calitate nu era. recomand tava antiaderenta pentru cuptor, nu doar ca nu se lipeste mancarea dar se si curata usor.
cuptorul tau nu are termostat? 220C e cam cu 1 treapta sub maxim (maximul este de obicei la 240-250C).
 

alex  acum 2 ani 22 Februarie 2012 20:48  

Re: Friptura de miel

reteta e ok, dar orice carne la cuptor se prajeste in tigae pe toata suprafata k sa se creeze o crusta si sa tina sucul si carnea sa fie frageda si suculenta. se prajeste pt cateva min 1-2 ..iar temperatura ideala pt roast e 110 grade...sa fie gatita usor sa fie frageda. Nu iti contrazic reteta or modul de preparare...asta am invatat din bucatariile din franta si anglia.
merge cu tzatziki de menta.
 

Ioana  acum 2 ani 23 Februarie 2012 08:43  

Re: Friptura de miel

prajirea inainte de coacere nu are legatura cu suculenta. doar confera un gust mai bun carnii, iar crusta de deasupra se caramelizeaza mai frumos si are iarasi un gust mai bun si in plus are un aspect mai frumos. insa la aceasta reteta nu aveam cum sa o prajesc inainte din cauza marinatei groase de mustar care voiam sa ramana deauspra sa formeze o crusta apetisanta.
 

Coman Ioana Alexandra  acum 2 ani 4 Aprilie 2012 20:28  

Re: Friptura de miel

Buna...
Tocmai ce am cumparat pulpa de miel...a mea cantareste 900 de grame...As avea cateva intrebari..am observat ca fileurile de ansoa se pot inlocui ce pasta...cam cate linguri sunt necesare la cantitatea cumparata de mine?(pasta ce o am eu este foarte sarata si nu as vrea sa stric retata...)
Eu am sa folosesc o tava de yena (sper sa fie buna)si am sa reduc timpul de coacere...
Se poate tine toata noapte carne marinata la frigider?
Tava acoperita cu folia de aluminiu (dupa coacere)se poate tine in cuptorul inchis sau trebuie scoasa?
Mersi mult...
Iti doresc Sarbatori frumoase...
 

Ioana  acum 2 ani 5 Aprilie 2012 12:00  

Re: Friptura de miel

pune cam 1 lingurita cu varf de pasta de ansoa. este sarata, dar si fileurile intregi sunt sarate. cum nu folosesti deloc sare la marianta, va fi ok.
este chiar ideal sa marinezi carnea peste noapte la frigider.
tava yena e ok, dar daca ai o tava teflonata (chiar si mare) e si mai bine.
friptura se acopera cu folie dupa ce se scoate din cuptor si se lasa sa stea asa afara.

Sarbatori frumoase si tie!
 

ELENA  acum 2 ani 6 Aprilie 2012 18:34  

Re: Friptura de miel

Am pragatit si eu o data friptura de miel si a fost exceptional de buna. Insa ce a ramas pt a doua zi a mirosit f tare a miel si a trebuit s-o aruncam. Dupa reteta asta oare va fii bun mielul si a doua zi ?
Ma duc la magazin in curind sa vad daca gasesc miel; sper sa aibe ca doar vine Pastele in 2 zile.

Paste Fericit !
 

Ioana  acum 2 ani 7 Aprilie 2012 10:50  

Re: Friptura de miel

eu am folosit resturile de la friptura asta la saorma: [link] si gustul a fost foarte bun. intotdeauna am cumparat miel proaspat si tanar si nu am patit niciodata ca mielul rece sa aiba gust rau. nici cand l-am pregatit eu, nici cand il pregateau parintii mei.
 

Dora  acum 2 ani 7 Aprilie 2012 17:14  

Re: Friptura de miel

Buna ziua Ioana!
Eu tin Pastele greco-catolice si avand ceva miel pentru friptura m-am pus pe cautat retete.Si am dat de tine. Ingredientele imi plac,cu exceptia pastei de ansoua.
Ce era sa fac? Am folosit sos de soia si o lingura de sos worcester( bun la carnuri si salate),in rest am marinat carnea cu verdeturile din reteta si condimentele sfecificate.In acest moment friptura e in cuptor,alaturi de drob.Mi-am angajat sotul pe post de paznic sa faca ce trebuie.
Iti multumesc pentru reteta si te voi mai cauta.

Paste fericit!
 

rozi  acum 2 ani 7 Aprilie 2012 17:37  

Re: Friptura de miel

sotul meu a pus in sosul de marinat si otet, credeti ca e k?un paste fericit

 

Ioana  acum 2 ani 7 Aprilie 2012 18:00  

Re: Friptura de miel

dora. te mai astept pe aici. poti sa ne spui si cum a iesit mielul
 

Ioana  acum 2 ani 7 Aprilie 2012 18:01  

Re: Friptura de miel

daca l-a pus deja, nu mai ai ce face. o sa aflati cand e gata (rau nu va fi).
 

Maria Mirela  acum 2 ani 12 Aprilie 2012 20:48  

Re: Friptura de miel

Marinata trebuie probata.........salsa di soia...suc de lamaie.....bunnnnn
 

costel  acum 2 ani 15 Aprilie 2012 09:26  

Re: Friptura de miel

Mielul are carnea atat de frageda ca nu e nevoie sa fie marinata. Daca totusi vreti sa-i mai atenuati gustul de miel, faceti o saramura usoara, putin usturoi si un pahar de vin.
 

Ioana  acum 2 ani 16 Aprilie 2012 10:19  

Re: Friptura de miel

marinata nu e doar pentru fagezire, este si pentru gust si pastrarea suculentei. dar intr-adevar, si saramura este o solutie excelenta pentru asta. una din tehnicile mele preferate pentru carne.
 

Delia Olaru  acum un an 1 Mai 2013 11:24  

Re: Friptura de miel

Ioana, care e cea mai potrivita garnitura pentru friptura de miel, in general?
 

Ioana  acum un an 1 Mai 2013 11:39  

Re: Friptura de miel

cartofii noi mici si morcovi mici, asezati in jurul fripturii. morcovi am facut aici: [link]
ii condimentezi cu aromele folosite la friptura: rozmarin si usturoi.
 

Delia Olaru  acum un an 1 Mai 2013 12:37  

Re: Friptura de miel

Iti multumesc, si cu ocazia asta te felicit pentru ce faci pe acest blog.. Te urmaresc mereu, dar nu am apucat sa fac asta pana acum. Sarbatori frumoase si linistite sa ai, pentru ca sunt sigura ca bucatele de pe masa vor fi delicioase!
 

giogiana pintilie  acum 11 luni 4 Mai 2013 23:09  

Re: Friptura de miel

Ce au frate barbatii astia de comenteaza atat de rautacios pe site-ul asta? Eu am facut cateva retete de aici si sunt super, super incantata! Acum bag mielul la cuptor pregatiti exact conform retetei si sigur iese o nebunie! Incercati friptura de vita, oameni buni, e de vis, am facut senzatie cu ea de fiecare data la musafiri! Ai facut multe sotii se transforme in bucatarese super tari si sa uimeasca soti pretentiosi, Ioana! Paste linistit!
 

alina  acum 6 luni 5 Decembrie 2013 13:02  

Re: Friptura de miel

superba retata, ca si multe altele pe care le-am facut ; multumim mult pentru faptul ca impartasesti cu noi secretele tale in bucatatrie(nu toata lumea o face).
 

Mirela  acum 2 saptamani 17 Aprilie 2014 15:41  

Re: Friptura de miel

La cuptor friptura se tine neacoperita? Fara folie, fara capac? Multumesc
 

Ioana  acum 2 saptamani 17 Aprilie 2014 15:49  

Re: Friptura de miel

da, temperatura e mica, nu se va usca.
 

Carmen  acum o saptamana 20 Aprilie 2014 20:03  

Re: Friptura de miel

Multumim mult pentru reteta! O friptura delicioasa numai buna pentru masa de Pasti! Felicitari mult pentru blog, din cauza sau mai bine zis datorita blogului tau am descoperit bucuria de a gati! felicitari, te salutam cu drag Carmen si Sorin
 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS