Friptura de miel

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de miel Retete de Pasti Retete la cuptor

Reteta Friptura de miel

De obicei de Pasti, pregateam o friptura de miel in vin rosu cu usturoi, rozmarin si cimbru. Anul acesta am dorit sa schimb, sa incerc si altceva asa ca am folosit o reteta usor modificata de aici si rezultatul a fost peste asteptari. Friptura a iesit suculenta, gustoasa si nu in ultimul rand foarte aratoasa. O friptura demna sa stea pe masa mea de Pasti.

Am servit-o doar cu un sos simplu facut din iaurt gras amestecat cu multa ceapa verde si patrunjel tocat. Si un pahar de vin rosu sec... Va recomand si alte doua sosuri langa aceasta friptura: tzatziki si chimichurri.

Ingrediente

pulpa de miel cu os (1.6 kg)
3 catei usturoi

Marinata

2 linguri cu varf mustar cu seminte
3 catei usturoi
3 fire cimbru
1 fir rozmarin
8 fileuri ansoa in ulei de masline
coaja de la 1 lamaie
2 linguri suc lamaie
2 linguri sos de soia
2 linguri ulei masline
piper

  1. Mixati in blender toate ingredientele pentru marinata (de la verdeturi rupeti frunzulitele de pe tulpina), pana obtineti o pasta.
    * nu se pune sare in marinata deoarece ansoa si sosul de soia sunt suficient de sarate
  2. In pulpa de miel spalata si uscata bine cu servetele faceti incizii cu un cutit bine ascutit si introduceti felii de usturoi.
  3. Frecati apoi pulpa pe ambele parti cu pasta obtinuta. Deasupra sa fie un strat generos de marinata. Puneti pulpa intr-un bol si acoperiti cu o folie. Aveti grija, folia sa nu atinga suprafata carnii ca sa nu strice crusta, de aceea e bine sa folositi un bol! Dati la frigider minim 4 ore.
  4. Scoateti pulpa si lasati jumatate de ora afara, sa ajunga la temperatura camerei.
  5. O asezati intr-o tava si o introduceti la cuptor la 220C pentru 20 minute. Coborati temparatura la 150C si mai lasati 2 ore. Tot la 30 minute stropiti-o cu sucul din tava
  6. Dupa acest timp friptura va fi facuta si suculenta si usor in sange doar in jurul osului. Daca o doriti mai in sange scadeti timpul de coacere. Acoperiti friptura cu folie de aluminiu si lasati sa stea 15 minute inainte de a o taia.
    * nu uitati sa ajustati timpul de coacere in functie de greutatea pulpei, a mea avea 1.6 kg

Marinata

Marinata

Impanam pulpa cu usturoi

Impanam pulpa cu usturoi

Pulpa cu marinata de mustar

Pulpa cu marinata de mustar

Comentarii (59)

 

Ultimele comentarii

Mirela  acum 9 ani - 17 Aprilie 2014 15:41  

La cuptor friptura se tine neacoperita? Fara folie, fara capac? Multumesc :)
 

Ioana  acum 9 ani - 17 Aprilie 2014 15:49  

da, temperatura e mica, nu se va usca.
 

Carmen  acum 9 ani - 20 Aprilie 2014 20:03  

Multumim mult pentru reteta! O friptura delicioasa numai buna pentru masa de Pasti! Felicitari mult pentru blog, din cauza sau mai bine zis datorita blogului tau am descoperit bucuria de a gati! felicitari, te salutam cu drag Carmen si Sorin
 

Maricel Chipirliu  acum 9 ani - 24 Martie 2015 13:29  

arata foarte bine o sa incerc...
 

Dana  acum 7 ani - 28 Ianuarie 2017 16:24  

Buna ziua Ioana

Si La Multi Ani pe 2017!

Friptura de miel arata grozav si se pare ca marinata este tare buna. Eu am fost foarte incintata de marinata retetei 'Friptura de porc in punga'. As putea sa o folosesc la friptura de miel?

Multumesc anticipat
Dana
 

Service GSM  acum 6 ani - 21 Aprilie 2017 18:54  

Super am incercat si a iesit o minunatie !
 

LiliK  acum 5 ani - 2 Aprilie 2018 16:01  

Reteta excelenta, precisa ca la farmacie:)Va felicit pt. acest blog, va urmaresc de cativa ani in cautarea retetelor tipic romanesti, actualizate inteligent si inventiv. Ma mahnesc comentariile nepoliticoase, dar sper sa se imbunatateasca si manierele cu vremea. Blogul dvs. este un act de cultura, fiindca gatitul, pregatirea mesei etc. sant o tehnica culturala la fel cu scrisul, cititul etc. Mult succes in continuare,idei bune si bucurie .
 

Marius  acum 4 ani - 27 Aprilie 2019 22:09  

am un cuptor electric de cativa ani , probabil 5 si folosesc reteta ta de friptura in cuptorul electric. mentionez ca niciodata nu am pus nimic in afara de untura si apa si doar am respectat timpii tai . deosebit , categoric deosebit . initial am copt cativa curcani de cateva randuri (craciun , paste ) cu rezultate cel putin peste masura de multumitoare , fara sa tin cont de greutate . e prima data cand incerc cu un berbec , de data asta .se pare ca iese super . bineinteles, fara sa cantaresc , mai am 40 minute de asteptat pana la sfarsit ,dar sunt sigur ca o sa iese super . MULTUMESC
 

Oana  acum 3 ani - 21 Aprilie 2020 12:55  

So...e al doilea Paste in care ma bazez pe reteta ta, Ioana, si nu da gres: friptura e aromata, savuroasa si aspectuoasa. Am servit-o conform sugestiei tale cu sos de iaurt si cu o salata uriasa si a rezultat o masa nemaipomenita. Dovada: ai mei copii nu au strambat din nas la ideea de "carne de miel", ci au mancat cu pofta. Multumesc!
 

Ioana  acum 3 ani - 21 Aprilie 2020 13:56  

Ma bucur tare cand toata lumea e multumita! Sa va fie de bine!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...