Friptura de vita in vin rosu

Retete din Germania si Austria Retete de mancaruri cu carne Retete fara gluten Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Friptura de vita in vin rosu

Friptura de duminica seara pregatita in stil nemtesc. Felii de vita in sos brun foarte aromat, pe baza de vin rosu si legume.

Ingrediente

1 bucata carne vita pentru friptura de aprox. 750 gr (rumpsteak am folosit; sau ceafa)
300 ml vin rosu sec
1 ceapa medie
1 morcov mediu
2-3 catei usturoi
2 foi dafin
1 fir cimbru (poate fi uscat)
1/4 legatura patrunjel
3 cuisoare
3-4 boabe de ienibahar
1/8 lingurita nucsoara macinata
1 rosie mica (poate fi din conserva)
1 lingura pasta de rosii
1 lingura mustar
1/2 lingura otet de vin rosu (sau de cidru)
2 linguri ulei
sare, piper negru macinat

Portii: 4

  1. Se taie ceapa si morcovul bucati mari. Se curata usturoiul.
  2. Intr-un vas care merge si pe plita si la cuptor si care sa cuprinda cat mai bine carnea se incinge uleiul. Se prajeste bucata de carne pe toate partile pana se rumeneste frumos. Se scoate din oala.
    * daca doriti sa-si pastreze forma la fiert, carnea se poate lega cu ata de jur imprejur.
  3. Se adauga ceapa, morcovul, usturoiul, foile de dafin, cimbrul si patrunjelul (fire intregi), cuisoarele, si ienibaharul. La foc mare, amestecand din cand in cand, se soteaza pana ceapa incepe sa se rumeneasca usor.
  4. Se adauga pasta de rosii si se mai soteaza 2 minute sa se caramelizeze. Se adauga mustarul si rosia taia bucati. Se aseaza carnea la loc in oala, peste legume.
  5. Se stinge totul cu vin rosu. Se completeaza cu apa astfel incat carnea sa fie acoperita (am pus 600 ml, dar depinde de oala). Se presara sare, piper negru si nucsoara. Se adauga otetul. Se aduce la fierbere.
  6. Se acopera vasul si se baga la cuptor, la 160C, pana cand furculita intra usor in carne, dar fara a se desface fasiute (la mine a durat 3 ore).
  7. Se scoate vasul din cuptor. In acest moment puteti intrerupe prepararea si dupa racorire pastrati mancarea in frigider pana cand doriti sa o serviti (veti continua apoi normal cu pasul 8). Daca o serviti imediat, scoateti carnea din sos si lasati-o sa se raceasca acoperita, astfel se va felia mai usor.
  8. Strecurati sosul astfel incat in sita sa va ramana legumele si aromele. Pastrati separat lichidul. Scoateti din sita ienibaharul, cuisoarele si tulpinile atoase de cimbru. Acestea se vor arunca.
  9. Puneti legumele in robot/blender si mixati pana devine pasta. Adaugati incet, cu robotul mergand, din lichidul strecurat pana aveti un sos cremos, dar lejer, care curge usor de pe lingura.
    * puteti adauga tot lichidul la sos, va rezulta un sos foarte lichid care poate fi apoi redus mai mult timp pe plita sau, daca preferati varianta economica, il puteti ingrosa cu faina sau amidon
  10. Puneti sosul inapoi in vas si fierbeti-l 10 minute, sa devina mai concentrat. Dregeti sosul de sare si piper.
  11. Taiati carnea rece in felii potrivite (maxim 1 deget grosime) si asezati-le in sosul fierbinte. Stingeti focul. Lasati carnea sa se reincalzeasca in sos.
  12. Serviti carnea cu sos si piure de cartofi (sau alte radacinoase) sau galuscute de faina si un pahar din vinul rosu pus la friptura.

Comentarii (7)

 

olga  acum 7 ani - 26 Octombrie 2016 21:22  

Impresionant arata :)
 

Ramona  acum 7 ani - 3 Noiembrie 2016 16:27  

Foarte buna reteta, am facut-o aseara si ne-a placut la toti.
 

Andreea  acum 7 ani - 8 Noiembrie 2016 18:54  

Nu se pot schimba vasele cand bagi mancarea la cuptor? Eu una nu stiu sa am un vas de care zici tu .... :D
 

Ioana  acum 7 ani - 9 Noiembrie 2016 10:41  

ba da, poti incepe intr-o tigaie si apoi transferi totul intr-un vas termorezistent (dar nu foarte larg fata de bucata de carne), adaugi apa si restul, acoperi si bagi la cuptor.
 

Andreea  acum 7 ani - 9 Noiembrie 2016 22:08  

Am facut'o aseara! A iesit fenomenal de bun! Mersi pt raspuns si reteta!
 

Ioana  acum 7 ani - 10 Noiembrie 2016 10:17  

cu mare drag, Andreea!
 

Andreea  acum 6 ani - 26 Ianuarie 2018 13:22  

Buna, as putea sa folosesc aceasta Spata de manzat fara os pentru reteta?
[link]
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...