Galuste cu magiun de prune

Retete aluaturi Retete desert Retete din Germania si Austria Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Galuste cu magiun de prune

Am mancat aceste galuste de nenumarate ori in Austria. Germknoedel se numesc, sunt umplute cu magiun de prune si fierte pe abur. Nu erau in plan, dar ieri a fost o zi providentiala pentru ele. Am fost la CasaBio sa-mi refac stocul de produse, iar prietena mea Ramona, care are de fiecare data un produs nou si interesant pe care mi-l recomanda, m-a cadorisit cu un borcan de magiun de prune Topoloveni. Imediat l-am vizualizat sub forma galustelor stropite cu unt, presarate cu mac si acompaniate de un sos de vanilie. =P~ Ce imagine divina, trebuia sa prinda forma imediat!

Ingrediente

Aluat

400 gr faina alba
40 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr unt topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)

Topping

50 gr mac
50 gr zahar
putin unt topit (pentru uns)

Sos de vanilie (creme anglaise)

6 galbenusuri de ou
500 ml lapte
100 gr zahar
1/2 pastaie vanilie

Umplutura

1 borcan de 350 gr magiun de prune (silvoita)

Bucati: 12

  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  3. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  4. Pana creste aluatul se macina macul cu zaharul in masina de cafea.
  5. Apoi se prepara sosul de vanilie astfel: intr-o craticioara se bat bine galbenusurile.
  6. Se pune laptele cu zaharul si miezul vaniliei in alta craticioara pe foc mic. Se amesteca rar sa se topeasca zaharul. Cand laptele incepe sa faca mici bule pe margine se ia oala de pe foc.
  7. Se pune laptele fierbinte peste galbenusuri astfel: cu o mana amestecati in galbenusuri (cu un tel este excelent) iar cu cealalta adaugati cate o lingura de lapte aromat. Dupa ce ati adaugat cam 10 linguri de lapte puteti incepe sa turnati laptele direct din oala, in fir subtire si amestecand non-stop.
  8. Dupa ce tot laptele e incorporat in galbenusuri, puneti craticioara cu acest amestec pe foc mic. Fierbeti amestecand non-stop timp de aprox. 5 minute, pana sosul acopera dosul unei linguri.
  9. Luati craticioara de pe foc si plonjati-o cu fundul in apa rece. Continuati sa amestecati pana sosul se raceste de tot. Daca doriti puteti sa treceti sosul printr-o sita fina.
  10. Puneti aluatul pe masa de lucru data cu faina. Framantati-l usor. Taiati-l in 3 bucati, apoi fiecare bucata in 2 si iar fiecare bucata in 2. Veti obtine 12 bucati de aluat de aprox. 60 gr fiecare.
  11. Luati o bucata de aluat in mana. Aplatizati-o in palme. Puneti o lingura de magiun in centrul discului. Ridicati marginile ca la o bocceluta si sigilati bine galusca in jurul magiunului. Asezati galusca obtinuta cu partea sigilata in jos.
  12. Formati toate galustele.
  13. Acoperiti-le cu o folie de plastic si lasati-le sa creasca 15-20 minute.
  14. Intre timp pregatiti atelajul pentru fiert galustele. Daca aveti oala cu sistem pentru abur sau aveti aparat electric de fiert pe aburi folositi-le! Eu am improvizat sistemul astfel: am luat o oala (cea mai larga pe care o aveti disponibila); am asezat un bol ceramic termorezistent in ea si deasupra am pus o farfurie. Am pus apoi apa in oala, dar sa nu ajunga la farfurie. Am uns farfuria cu unt topit (ca sa nu se lipeasca galustele). Am adus apa din oala la fierbere.
  15. Am asezat galustele pe farfuria din oala la distanta unele de altele, fiindca cresc destul de mult la fiert.
    * mie mi-au intrat doar 2 galuste pe tura in oala
  16. Am pus capacul pe oala si am lasat sa fiarba timp de 12 minute.
  17. Asamblarea: in farfurii turnati sos de vanilie cat sa acopere bine fundul; asezati cate o galusca in sos; ungeti bine galusca cu unt topit; presarati amestec de zahar-mac din belsug.

Magiun de prune Topoloveni

Magiun de prune Topoloveni

Punem magiun pe aluatul aplatizat

Punem magiun pe aluatul aplatizat

Adunam marginile si formam galusca

Adunam marginile si formam galusca

Galustele sunt gata!

Galustele sunt gata!

"Improvizatie" pentru fiertul pe abur

"Improvizatie" pentru fiertul pe abur

Galustele pe abur

Galustele pe abur

Galustele fierte

Galustele fierte

Comentarii (9)

 

Hotea Simona-Adina  acum 12 ani - 4 Februarie 2012 14:41  

Fain, da' n-am magiun de prune si nici macar un gem din ala mai tare, sa stea pe lingura. :-&
 

MariAna  acum 12 ani - 6 Februarie 2012 16:10  

Un desert excelent. Nu m-am putut abtine si am mancat doua. ;) Trebuia sa pun un pic mai mult gem (de prune, de la mama), dar am luat cu lingurita dupa. Si le-am lasat cam 20 min, mi s-a parut ca nu sunt gata dupa 12.
 

anca  acum 12 ani - 10 Februarie 2012 14:49  

Hello! Este delicios magiunul de Topoloveni!!! L-am descorperit acum un an. Nu in ultimul rand felicitari pentru tot! Ai un site deosebit, retetele tale sunt minunate , iar tu esti fantastica:-). Mwah!
 

ana  acum 12 ani - 11 Februarie 2012 18:49  

Par delicioase. Magiunul trebuie sa fie solid sau poate fi un pic mai moale?
 

Ioana  acum 12 ani - 13 Februarie 2012 10:59  

mai solid, sa stea teapan pe lingura.
 

ana   acum 11 ani - 17 Septembrie 2012 15:10  

:p te lingi pe degete dar eu cred ca silvoita de casa este mult mai buna
 

CocoMaaaaaa  acum 11 ani - 28 Noiembrie 2012 11:17  

Bun Da Nu Prea :-&
 

Iolanda  acum 9 ani - 24 Septembrie 2014 08:50  

Buna Ioana. O reteta pentru Magiun nu ai cumva? Am gasit ceva pe net, dar pe mana ta merg la sigur :) Esti o comoara!
 

Ioana  acum 9 ani - 24 Septembrie 2014 10:43  

eu inca nu am facut magiun in casa, bunica-mea face pentru noi.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...