Retete Culinare : e-Retete

 

Gogosi

Categorii: Retete aluaturi, Retete desert, Retete romanesti

 
Gogosi. Imagini pas cu pas pentru gogosi

Reteta de gogosi de la bunica-mea. Cum le recunoasteti? Sunt rumene, umflate si au acel braulet alb, elegant de jur imprejur semn ca au crescut foarte bine. Haideti sa ne bucuram sufletul de copil cu o gogoasa.

Uitati ce pufos si galben mi-a iesit aluatul de gogosi! E cu oua de la bunica-mea, ca sa iasa gogosile cat mai autentice.

Ingrediente pentru Gogosi

500 gr faina alba
4 galbenusuri de ou
50 gr unt topit
25 gr drojdie proaspata
240 ml lapte caldut
2 linguri cu varf zahar
1/4 lingurita sare
coaja de la 1 lamaie
1 l ulei (pentru prajit)

Bucati: 20 (+ marginile)

Gogosi - Preparare

  1. Se dizolva drojdia si zaharul in laptele caldut. Se lasa la loc cald (eu pun langa un ochi pornit al plitei) pana vedeti ca face spuma deasupra, semn ca drojdia s-a activat (cca 15 minute).
  2. Punem in cuva masinii de paine maiaua de mai sus, galbenusurile batute si untul topit. Deasupa se pune faina, apoi se rade coaja de lamaie si la final se presara sarea. Se seteaza masina pe programul de framantat si crescut.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa acoperit la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  3. Cand aluatul e crescut, il scoatem din cuva si-l punem pe masa de lucru data cu faina.
  4. Se intinde o foaie groasa de un deget (cca 1 cm).
  5. Se decupeaza gogosile cu un pahar cu gura subtire (cca 7-8 cm diametru). Din cand in cand treceti gura paharului prin faina.
  6. Scoateti marginile de aluat dintre gogosi si taiat-le bucati potrivite. Acoperiti aluatul decupat cu o punga si lasati sa creasca cca 20-30 minute.
  7. Incingeti foarte tare mult ulei intr-o tigaie adanca. Dati focul la mic sub tigaie apoi puteti incepe sa puneti gogosile la prajit. Adaugati doar cate 4-5 o data in tigaie, ca sa nu fie inghesuite si sa scada temp. uleiului. Prajiti gogosile pe ambele parti pana sunt frumos rumene.
  8. Scoateti gogosile cu o paleta cu gauri pe servetele de bucatarie, sa se absoarba excesul de grasime.
  9. Serviti gogosile presarate cu zahar pudra vanilat sau zahar pudra cu scortisoara. Sunt bune caldute sau reci.

 
Click pe imagini pentru a mari

Aluatul gata crescut
Aluatul gata crescut
Intindem foaie de un deget grosime
Intindem foaie de un deget grosime
Decupam gogosile cu paharul
Decupam gogosile cu paharul
Prajim gogsile in ulei incins
Prajim gogsile in ulei incins
Prajim pe ambele parti
Prajim pe ambele parti
Gogosi pudrate cu zahar
Gogosi pudrate cu zahar

 

5 117

 

 

Retete similare 

Mini gogosi Gogosi la cuptor
Mini gogosi Gogosi la cuptor
Popovers Gogosele rapide cu urda
Popovers Gogosele rapide cu urda

2 persoane au incarcat fotografii cu "Gogosi". Vezi fotografiile

 

Comentarii

Monica Mihaly  acum 2 ani 1 Iunie 2012 13:44  

Re: Gogosi

ioana, si mie imi amintesc de bunica gogosile tale, cu siguranta sunt delicioaseeeeeeee
 

Mela B  acum 2 ani 1 Iunie 2012 16:16  

Re: Gogosi

Ce frumoase sunt gogosile astea.!as vrea sa le pregatesc si eu azi ) am doar drojdie praf in casa,oare o sa imi iasa bine? Cata trebuie sa folosesc sunt incepatoare dar primesc numai laude de cate ori prestez cate o reteta de pe acest site va multumesc pentru munca depusa.,care ne face noua viata mai usoara,sunteti o gospodina desavarsita,va apreciez mult,pentru ca imi amintiti de mamica mea .mult succes in continuare!pupici
 

Ioana  acum 2 ani 1 Iunie 2012 16:24  

Re: Gogosi

Mela, pui un pliculet de drojdie uscata (10 gr). in acest caz drojdia nu mai tebuie dizolvata in lapte. pui laptele, ouale, untul topit, zaharul in cuva masinii si apoi presari drojdia... continui cu faina etc.
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani 1 Iunie 2012 16:46  

Re: Gogosi

Exact asa le fac si eu, tot o reteta "mostenita" . Untul le face sa ramana savuroase si a doua zi, cand sunt reci. Ce bune sunt cu un pahar de lapte...
 

Ioana  acum 2 ani 1 Iunie 2012 17:01  

Re: Gogosi

simona, ai dreptate, asta daca rezista pana a doua zi. m-am trezit azi noapte si le-am mancat pe toate. sa fi vazut fata lui Radu azi dimineata cand a mers direct la farfuria cu gogosi si a gasit doar servetelul unsuros. trebuie sa ma revansez cu ceva bun azi...
 

Andrei  acum 2 ani 1 Iunie 2012 18:38  

Re: Gogosi

am doua optiuni ca sa gust gogosi la fel de aratoase si gustoase ca si ale tale :1ori ma chinui sa le fac eu ori 2:dau o fuga pana la bunica si o rog pe ea sa imi faca, ale ei sunt mai bune deoarece le face itr o tigaie mare de tuci(stil ceaun) iesa o minunatie. Gata nu mai spun nimic ma duc la BUNICA in vizita

 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani 1 Iunie 2012 20:15  

Re: Gogosi

Yep : mingea-i in terenu' tau ! Ia sa vedem SI NOI cu ce te revansezi ...
 

elena.turnagiu  acum 2 ani 2 Iunie 2012 19:37  

Re: Gogosi

Sunteti o gospodina foarte buna am ce sa invat din ele. Multumesc
 

Mari Ana  acum 2 ani 3 Iunie 2012 15:31  

Re: Gogosi

As manca oricand gogosi. Am incercat multe retete, simple, umplute cu gem, deci nu voi sari peste reteta asta, o voi face sigur saptamana viitoare.
 

AliceKitchenette  acum 2 ani 3 Iunie 2012 19:33  

Re: Gogosi

Cui nu-i plac , iar cum reteta este de la bunica cu siguranta sunt mega delicioase
 

dynamic  acum 2 ani 25 Iunie 2012 12:28  

Re: Gogosi

Daca as vrea sa fac mai putine, sa spunem 10 bucati, pot injumatati cantitatile?
 

Ioana  acum 2 ani 25 Iunie 2012 13:17  

Re: Gogosi

bineinteles.
 

Madalina  acum 2 ani 17 Iulie 2012 23:01  

Re: Gogosi

Incercate...foarte bune...copiii au fost extrem de incantati. de altfel, de cand a inceput vacanta, numai de pe site ma inspir si toti ai mei sunt incatati. Felicitari ptr. retete, sunt supeeer!
 

Jolie25  acum 2 ani 16 August 2012 08:49  

Re: Gogosi

Am incercat si eu aceasta reteta, dar nu mi-au iesit, din pacate Am amestecat drojdia cu tot laptele, ceea ce este gresit ( am aflat dupa). Metionez ca sunt novice in bucatarie si iau retetele ca atare
 

ioana grosu  acum 2 ani 21 August 2012 10:40  

Re: Gogosi

mi-ai facut pofta
 

Alina  acum 2 ani 5 Septembrie 2012 12:44  

Re: Gogosi

O sa incerc aceasta reteta...desi am doar 17 ani eu fac gogosile dupa o reteta proprie dar asta mi se pare mai simpla...
 

Robert  acum 2 ani 5 Octombrie 2012 00:43  

Re: Gogosi

Buna seara am facut reteta pt prima data si mi-au iesit foarte bine am respectat tot , am facut a 2a oara dar aluatul nu a crescut se mai poate face ceva cu el sau altceva ?
 

Ioana  acum 2 ani 5 Octombrie 2012 09:37  

Re: Gogosi

daca ai folosit aceleasi ingrediente si drojdia era buna, insemana ca a fost prea rece zona in care ai tinut aluatul. pune-l la loc incalzit (langa un ochi de aragaz pornit de exemplu) si vezi daca mai creste.
 

alina  acum un an 10 Octombrie 2012 20:26  

Re: Gogosi

buna...nu inteleg.drojdia se dizolva in 240 ml de lapte?si daca n-am masina de paine??scz sunt incepatoare...
 

Ioana  acum un an 11 Octombrie 2012 09:17  

Re: Gogosi

da, se dizolva drojdia in cei 240 ml lapte caldut.
daca nu ai masina, faci la fel aproape: pui faina intr-un bol incapator larg, faci o gaura in mijloc, pui acolo restul ingredientelor si apoi framanti cu mana macar 15-20 minute... pana aluatul este elastic si nelipicios.
 

Vuta Andreea Adriana  acum un an 13 Octombrie 2012 12:56  

gogosi

Felicitari pentru site,am incercat mai multe retete postate de dvs si mi-au iesit toate f bune!
Gogosile absolut delicioase.... Sunteti un ,,ghid,,foarte bun pentru gospodinele incepatoare
 

eva  acum un an 20 Octombrie 2012 18:41  

Re: Gogosi

am terminat de facut gogosile. e a doua oara cand fac si sunt foarte bune, dar nu stiu de ce nu s.au umflat toate... cred ca le.am facut cam groase. cel mai tare ma bucur ca au cu adevarat gust de gogoasa mi-au iesit 22
 

eva  acum un an 20 Octombrie 2012 18:46  

Re: Gogosi

daca nu citesc bine reteta asa patesc. nu le.am mai lasat la crescut... de asta poate nu s.au umflat toate. data viitoare o sa am grija... uof uof
 

Cozar Mariana Si Cornel  acum un an 28 Octombrie 2012 19:41  

Re: Gogosi

Azi am facut si eu gogosi dupa reteta ta, le-am facut in masina de paine au iesit foarte bune . multumesc ptr reteta.
 

mary  acum un an 7 Noiembrie 2012 11:13  

Re: Gogosi

sunt foarte delicioase toate retetele tale
 

Ramona  acum un an 18 Noiembrie 2012 23:38  

Re: Gogosi

Buna ,am facut si eu reteta insa gogosile nu au crescut prea bine si in interior erau cam goale imi poti spune de ce?
 

Ioana  acum un an 19 Noiembrie 2012 09:02  

Re: Gogosi

pot fi multe explicatii pentru un aluat care nu creste: nu a fost framantat ca lumea, calitatea fainii sau drojdiei, temperatura (minim 24C) la care l-ai lasat la crescut... pe care o suspectezi in cazul tau?
in interior exista un spatiu gol, care se creeaza cand se umfla rapid in ulei, dar au si miez destul.
 

elena  acum un an 15 Decembrie 2012 11:58  

Re: Gogosi

azi incerc reteta ta ;soacra mea face niste gogosi minunate .


 

aoa  acum un an 28 Decembrie 2012 22:27  

Re: Gogosi

Mi-au crescut dar mi-au iesit fade, fara nici un Dumnezeu. Paine dulce. Mai bune sunt cele cu iaurt. Nu le mai fac niciodata.
PS: Nu am pus coaja de lamaie
 

alinaa  acum un an 30 Decembrie 2012 18:55  

Re: Gogosi

am facut reteta si miau iesit perfect iar acum le savurez de acum in colo doar de pe site-ul acesta o sa fac prajiturii. im place foarte mult reteta o sa le zic tuturor prietenelor mele sa intre pe site-ul asta
 

Loredana Iusan  acum un an 19 Ianuarie 2013 17:29  

Re: Gogosi

sunt deliciosi.multumim pt reteta
 

galic simona  acum un an 19 Ianuarie 2013 20:24  

Re: Gogosi

eu am aveam alta retete de la mama dar am incercato pe a ta si imi iasa mult mai bune mersi mult
 

cristina popovici  acum un an 30 Ianuarie 2013 08:30  

Re: Gogosi

Foarte bune gogosile, le-am facut aseara alor mei, au fost delicioase ! Ioana te felicit am gatit multe retete de aici, te admir !!!
 

Bianca  acum un an 30 Ianuarie 2013 14:43  

Re: Gogosi

Ce bune si pufoase au iesit,de mult am cautat o reteta de gogosi bune ca la bunica.felicitari foarte buna reteta.
 

Alina  acum un an 31 Ianuarie 2013 17:17  

Re: Gogosi

Buna.vreau sa incerc si eu reteta.nu am unt in casa.il pot inlocui cu ulei?
 

VOINEA GABI  acum un an 1 Februarie 2013 11:37  

Re: Gogosi

azi am facut reteta....realmente...ca la mama acasa...pufoase,gustoase si fara sa ma laud sau sa va laud au fost placute de toti din casa....mai am un test de trecut....diseara mergem intr-o vizita si mai mult ca sigur vor fi apreciate aceste GOGOSI....MULTUMESC PT RETETA.
 

Mada  acum un an 24 Martie 2013 15:38  

Re: Gogosi

Se poate folosi ulei in loc de unt?
 

Amalia Marinescu  acum un an 24 Martie 2013 18:24  

Re: Gogosi

am facut gogosile si aratya minunta sunt pufoase, dar nu sunt dulci, nu trebuia mai mult zahar?

 

Ioana  acum un an 25 Martie 2013 09:27  

Re: Gogosi

Mada, cred ca poti incerca si cu ulei
 

Ioana  acum un an 25 Martie 2013 09:29  

Re: Gogosi

Ama, gogosile nu sunt decat usor dulci, de aceea le pudrez cu zahar ca sa le fac mai dulci.
 

Cristina P  acum un an 14 Aprilie 2013 14:16  

Re: Gogosi

Ioana, blogul tau ar trebui interzis!!! Te urmaresc zilnic, ma gandesc la el si la ce bunatati as mai putea face inspirandu-ma de aici)) Macar incearca sa nu mai explici atat de bine si de frumos, sa nu mai fie totul atat de atractiv. Lasand gluma la o parte, te apreciez enorm pentru pasiunea cu care gatesti si impartasesti si cu noi. Spor in continuare:D
 

Ioana  acum un an 15 Aprilie 2013 08:22  

Re: Gogosi

multumesc, Cristina!
 

mihaela  acum un an 26 Aprilie 2013 10:25  

Re: Gogosi

Sunt intrutotul de acord cu Cristina P. Si eu am vrut mai demult sa-ti scriu acelasi lucru, dar am zis sa nu te supar. Vreau sa zic ca al meu sot s-a suparat intr-o zi ca tot pomeneam de tine si de retetele tale si a intrat si el pe site. El fiind un critic culinar ... cum rar o sa intalnesti ... si nu l-am mai putut indeparta de calculator. A rasfoit nenumarate retete si a decretat ca voi gati numai dupa acest site. Asa ca... daca sughiti... asta e.
 

Ioana  acum un an 26 Aprilie 2013 11:13  

Re: Gogosi

aha, deci de la voi era sughitul asta
ma bucur ca tu si sotul tau ati gasit valoare in siteul meu, este important acest lucru.
 

alina  acum un an 20 Mai 2013 18:17  

Re: Gogosi

cam cate gogsi ies din 500 g faina??
 

Cristina Mihaela Baragan  acum un an 24 Septembrie 2013 08:29  

Re: Gogosi

le facui si eu si imi iesira. 10x :* nu asa umflate, totusi.
 

madalina  acum 11 luni 15 Octombrie 2013 19:17  

Re: Gogosi

aceste gogosi imi amintesc de bunica mea cand ne duceam la ia ne facea gogosile cele gustose
 

Ramona  acum 11 luni 31 Octombrie 2013 21:15  

Re: Gogosi

Sunt extraordinar de bune! Baieteilor mei le-a placut in mod deosebit!
 

Ana Isac  acum 11 luni 3 Noiembrie 2013 11:20  

Re: Gogosi

Arata delicioade
 

Nadejda Cosmarciuc  acum 11 luni 14 Noiembrie 2013 19:32  

Re: Gogosi

Am si eu o intrebare.. aici scrie ca e nevoie de 25 gr de drojdie proaspta, eu am drojdie uscata in paketele de 7 gr.Cite trebuie sa pun sa mi se primeasca si mie gogosile?
 

monica  acum 11 luni 22 Noiembrie 2013 17:47  

Re: Gogosi

eu pun aluatul sa creasca in cuptorul stins dar cu luminita aprinsa,,,creste o minuneeee
 

ana  acum 11 luni 16 Decembrie 2013 12:42  

Re: Gogosi

da chear sunt foarte bune si arata fain
de sarbatori am sa gfac si eu
 

niko  acum 10 luni 13 Ianuarie 2014 00:23  

Re: Gogosi

foarte bune....le simt aroma de aici,numai ca reteta bunicii un are inclusa tehnologia....APARATU DE FRAMANTAT(mama lui de modernism)....
 

Ioana  acum 10 luni 13 Ianuarie 2014 10:31  

Re: Gogosi

niko, daca tu vrei sa vizitezi Parisul mergi cu caruta, avionul sau masina sunt prea moderne?
acum serios vorbind, eu una n-as avea vreme sa-mi fac in casa saptamanal un cozonac, o paine, o branzoaica daca nu ar fi masina de framantat. mie una modernismul mi se potriveste ca o manusa. fiecare cu stilul lui de viata, toate au avantaje si dezavantaje, important e ce-ti pica bine si cum te organizezi mai usor.
 

niko  acum 10 luni 13 Ianuarie 2014 13:39  

Re: Gogosi

in primul rind iti multumesc pentru raspuns....sa nu crezi ca sant unul din aceeia care nu au ce sa faca decat sa stea pe net si sa se certe cu toata lumea(departe de mine gindul asta).....DAR....sant niste chestii care tin de bucatareala si la urma urmei pur si simplu daca vrei de identitatea nationala. RETETA DE LA BUNICA=MASINA DE PAINE.........CIORBA CU BORS=CIORBA,nu pentru D_zeu nu vreau sa le aud.De ce?????????????reteta de la bunica e acel procedeu de framantare al aluatului pana bunica transpira,iar reteta de bors e doar cu bors de putina (ce se foloseste cu precadere in MOLDOVA)in comparatie cu ciorba care poate fi acrita cu sare de lamaie,otet,zeama de varza,struguri cruzi,si mai nou cu hellas.sarutari de maini.pa
 

Ioana  acum 10 luni 13 Ianuarie 2014 13:59  

Re: Gogosi

ramane reteta bunicii mele chiar daca transpira robotul de data asta. are aceleasi ingrediente, aceiasi pasi, arata la fel... sunt retete traditionale care au ajuns in lumea moderna.
 

gabriela ciovnicu  acum 7 luni 17 Martie 2014 17:00  

Re: Gogosi

Buna,vreau sa multumesc ptr reteta, le-am facut astazi, au iesit o bunatate, niciodata nu le-am reusit ca acum, sant foarte incantata, voi folosi aceasta reteta mereu.
 

Larisa  acum 7 luni 18 Martie 2014 18:00  

Re: Gogosi

Super bune. leam facut si eu miai iesit din prima multumesc de reteta
 

valentina  acum 8 luni 25 Martie 2014 15:28  

Re: Gogosi

sunt foarte bune.
 

ela86  acum 7 luni 26 Martie 2014 17:37  

Re: Gogosi

Sunt foarte bune. fragede si pufoase!
Le am facut de mai multe ori! toata familia a fost multumita
 

Ramona   acum 7 luni 31 Martie 2014 16:59  

Re: Gogosi

Buna Ioana! Te rog sa imi spui daca in loc de unt pun ulei, in loc de lapte apa iar galbenusurile le scot imi ies niste gogosi bunicele de post? Multumesc!!!
 

Ioana  acum 7 luni 1 Aprilie 2014 09:45  

Re: Gogosi

uleiul si apa e ok, le poti substitui. doar fara oua nu stiu cum iti va iesi aluatul... trebuie incercat.
 

Cozmina  acum 7 luni 24 Aprilie 2014 13:16  

Re: Gogosi

pot sa ma laud ca sunt o suceveanca la origini destul de bunicica in bucatarie desi cat au unii pe un picior io am in total (ma refer la ani)... dar daca mai e ceva cu care ma pot lauda este soacra mea (daaa... am o soacra :X:X:X )... nui pofta sa numi faca cand merg acasa, sau pachete trimise pana si cu sarmale gata de fiert tuma pana in italia... exista o problema: ar fi culmea sami trimita gogosi din romania... dar sunt ale naibii de bune si astea seamana perfect asa ca dupa-amiaza ma pun pe treaba cu reteta asta! daca imi iese fiti sigura ca o sa sughitati!!! gogosile soacrei mele imi lipsesc atat de muuuult!!!
 

Diana  acum 4 luni 23 Iunie 2014 21:41  

Re: Gogosi

Vreo sugestie pentru albusurile ramase? Apropo, de ce nu se pun ouale intregi?
Este pentru prima oara cand fac gogosi si imi ies pline in interior. Yay! Am facut si ieri, si azi pentru ca s-au mancat imediat
 

Ioana  acum 5 luni 24 Iunie 2014 11:21  

Re: Gogosi

am multe retete cu albusuri, dar cel mai bine acum e sa faci o pavlova: [link] cu fructe.
galbenusurile intaresc rezistenta aluatului la crestere si fac aluatul sa nu absoarba atat de mult ulei.
 

Laura   ieri 7 Octombrie 2014 18:21  

Re: Gogosi

Buna Ioana, poate intreb o prostie dar o fac totusi. As vrea sa le umplu cu un gem de consistenta mai tare dar...care e tehnica?? N-am facut niciodata gogosi umplute. Multumesc mult
 

Ioana  ieri 8 Octombrie 2014 13:23  

Re: Gogosi

era sa te uit deci ai doua variante

- intinzi foaia cum am intins-o eu; cu inelul (sau paharul) faci pe jumatate din foaie doar urme de cercuri (deci nu le tai pana jos, doar sa fie marcate sa te poti orienta). pe restul aluatului decupezi de tot cercurile. Pe cercurile nedecupate pui cate 1 lingurita gem (mai tarisor, cum ai zis). acoperi cu cercurile decupate. Apoi mai treci o data cu paharul si decupezi pana jos de data asta (asta te ajuta sa se lipeasca cele doua bucati mai bine). le lasi la crescut si le prajesti normal.

- prajesti gogosile si cand se racoresc un pic le umpli cu spritzul de patiserie in care ai pus un varf subtire tip seringa (de genul asta: [link]). in varianta asta merge si un gem mai moale.

mie imi place prima varianta, dar vezi cum ti se pare mai comod.
 

Laura  ieri 8 Octombrie 2014 15:09  

Re: Gogosi

Chiar am crezut ca m ai uitat! Multumesc frumos!
 

Ioana  ieri 8 Octombrie 2014 15:13  

Re: Gogosi

aproape, dar a avenit un miros de aluat prajit de la vecini si mi-am amintit de gogosi si de mesajul tau. cand l-am citit era prea dimineata pentru raspunsuri atat de complexe.
 

Laura   acum 37 minute 9 Octombrie 2014 15:20  

Re: Gogosi

Multumesc Ioana, ma apuc de ele Stiu ca ai pe site si gogosi la cuptor. Aluatul asta e un pic diferit de cel de la gogosi la cuptor dar crezi ca ar merge coapte si nu prajite in ulei? Asa, la foc moderat ma gandesc..
 

Ioana  acum 16 minute 9 Octombrie 2014 15:41  

Re: Gogosi

merg, dar aluatul copt va fi ca de briose (cozonacei pufosi) umpluti cu gem. foarte buni dealtfel, dar diferit de gustul gogosilor prajite.
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 
Visit Ioana's profile on Pinterest.
 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS