Gratar mixt

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete cu carne de pui Retete pentru gratar Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Gratar mixt

In sfarsit!!!! Am facut ceva comestibil, si chiar mai mult decat atat cu vitel!!! Secretul e SAREA si modul in care sarati carnea plus - si la fel de important - modul in care se taie carnea pentru gratar!!! Am pregatit un gratar mixt pentru a testa noua metoda pe toate tipurile de carne: pui, porc, vita, dar problema mare o aveam dupa cum stiti cu vitelul care nu-mi iesea foarte fraged.

Si inca un lucru important. Cumparati carnea de la o macelarie de incredere. Daca nu stitit una, asa ca mine pana anul acesta, cautati! Cautarea mea a inceput din Manastur, via Milano si s-a incheiat la macelaria "Valcele" din interiorul pietei Marasti. Am vorbit cu Angela cum ca vitelul la noi e "de porc", ea a sunat la Cluj sa afle o macelarie buna si iacata ce gratare minunate am facut. Multumesc de informatie!

Ingrediente

pulpa de vitel (greu de preparat la gratar) sau cotlet de vita (recomandat pentru gratare)
ceafa de porc
piept de pui
sare de mare
piper

  1. Carnea de porc si cea de vitel o taiati perpedicular pe fibra. Asta e foarte important. Pieptul de pui il feliati pe lung. Nu va fie teama ca nu se face carnea, taiati felii mai groase, de minim 1.5 cm grosime, ale mele atata aveau.
  2. Asezati feliile pe suprafata de lucru si sarati cu sare de mare din belsug. Nu va zgarciti, cam o lingurita de sare la fiecare felie, gratarul nu va iesi sarat, veti vedea de ce! Dar sa nu puneti asa multa ca-n poza mea de mai jos, ala e un exemplu de ASA NU, eu am exagerat si au iesit cam sarate. Deci o lingurita de sare e suficient, la tura a doua atat am pus si au iesit perfecte :)
  3. Lasati carnea la temperatura camerei pentru 1 ora la fiecare 2 cm de carne, dar nu mai putin de 30 minute.
    Deci daca ati taiat feliile de carne la 4 cm o lasati 2 ore cu sare. Eu am taiat felii de 1.5 cm si am lasat 45 minute.
    * in acest timp sarea va absorbi apa din carne, se va topi in aceasta apa si apoi apa sarata se va reabsorbi in carne; de aceea timpul in care lasam sarea pe carne e asa important
    ** daca doar sarati carnea si o aruncati direct pe grill, apa absorbita de sare nu va avea timp sa se reabsoarba in carne si se va evapora la contactul cu
    grillul incins si gratarul nu va iesi fraged.
  4. Spalati apoi carnea sub jet de apa rece sa merga toata sarea si uscati foarte foarte bine feliile cu servetele de bucatarie
  5. Condimentati cu piper si orice alt condiment doriti, dar NU mai puneti sare.
  6. Incingeti foarte tare gratarul (tigaia grill -asta am folosit eu sau gratarul cu carbuni din curte) uns doar cu un strop de ulei. Asezati feliile de carne pe gratar si nu le mai miscati 3 minute (pe tigaia grill).
    * daca carnea are os asezati-o prima data pe grill cu osul in jos; daca are grasime asezati-o prima data cu grasime in jos.
  7. Intoarceti carnea si grillati si pe cealata parte tot 3 minute.
    * daca grillati porcul sau vita 3 minute pe fiecare parte, la grosimea data de mine, va iesi prajita mediu, usor roz in centru; reduceti sau cresteti timpul in functie de cum doritit gratarul: in sange sau bine facut; mie mi-a placut dupa 3 minute, ramane suculenta carnea fara a fi in sange insa.
  8. Serviti imediat cu chimichurri deasupra si o salata de salate ca si garnitura.

Taiem carnea contra fibrei

Taiem carnea contra fibrei

Fragezim carnea cu sare, dar nu asa multa ca-n poza!!!

Fragezim carnea cu sare, dar nu asa multa ca-n poza!!!

Carne prajita pe grill

Carne prajita pe grill

Comentarii (40)

 

Ultimele comentarii

Simona  acum 11 ani - 23 Aprilie 2012 09:47  

Am facut gratarul sambata si mi-a iesit foarte bun! As vrea sa stiu daca merge metoda si dupa ce carnea a fost congelata ... pentru ca vreau sa plec pentru 1 Mai si as vrea sa duc carne "pe care o cunosc", nu sa cumpar ce se nimereste pe unde ajung (plec pentru mai multe zile). Multumesc anticipat!
 

Ioana  acum 11 ani - 24 Aprilie 2012 13:20  

da, merge si pe carne care a fost congelata, doar ca decongelarea sa o faci la frigider nu fortat (in microunde, apa calda etc).
 

Cristina  acum 11 ani - 4 Iulie 2012 22:38  

Au fost ai mei plecati cateva zile prin Europa si dupa ce au incercat nu stiu ce mancaruri traditionale belgiene si germane, cu ce puteam sa ii astept daca nu cu un gratar mixt (doar porc si vita) cu legume (tot la gratar - vinete, ceapa, ardei, dovlecei si ciuperci) :x Si e pt prima oara cand vita n-a mai fost uscata ci suculenta. E uimitor cate retete incerci si ce pasiune pui in gatit... Eu nu gasesc toate ingredientele pe care le folosesti in retetele de pe site, dar mi-am facut o lista sa caut in Bucuresti cand ma intorc in toamna la facultate. By the way, vara asta mi-am propus sa experimentez in bucatarie, incetul cu incetul de la retete traditionale la bucataria internationala, iar site-ul tau ma ajuta enorm.
 

clara  acum 11 ani - 23 Octombrie 2012 15:39  

Sarea face minuni. Pana acum, nu mancam carne de vita decat in ciorbita. Trebuie sa-ti multumesc si de aceasta data. Oricum, pentru cate trucuri am invatat de la tine prin intermediul site-ului, ar trebui sa-ti multumesc in fiecare zi :)
;)
 

Aldea Georgeta  acum 9 ani - 15 Octombrie 2014 16:24  

Gratarele astea de aragar scot fum?Vreau sa-mi cumpar si eu cu ceramic,ce ziceti?
 

Ioana  acum 9 ani - 15 Octombrie 2014 16:38  

scot foarte putin si doar daca faci mai multe ture. in prima tura e doar un usor miros de fript care se rezolva daca pornesti hota. la legume nu scot fum deloc. am observat ca face un pic de fum daca frigi ceva marinat in marinata dulce (care are zahar sau miere), aceasta se caramelizeaza pe gratar mai repede.
si un truc pentru ele: in loc sa ungi grillul cu ulei, unge intotdeauna bucatile de carne sau legumele. astfel mirosurile se reduc mult.
 

Diana  acum 9 ani - 29 Octombrie 2014 14:11  

Ți-am spus că ești minunată?
Pentru prima oară în viața mea, mi-a ieșit friptura suculentă și gustoasă. Am încercat de multe ori, am primit dverse sfaturi de la soacră, soră, prieteni...în zadar! De fiecare dată îmi ieșea uscată și tare precum talpa de pantof :))
Azi am gătit și porc, și pui, doar că, după ce le-am ținut un pic pe grătar, eu le-am pus în cuptor, cu staniol deasupra.
A! Și încă o chestie: nu mi s-au mai micșorat bucățile de carne.
 

Ioana  acum 9 ani - 29 Octombrie 2014 14:46  

de obicei de vina e ca se taie feliile gresit si apoi ca se tin prea mult pe tigaie sau la cuptor. sarea ajuta mult sa ramana apa in bucatile de carne daca e pusa din timp. daca o pui chiar inainte de a le pregati, are efect invers, extrage toata apa din carne si se reduc semnificativ bucatile de carne.
 

Simona Drula   acum 8 ani - 30 Iulie 2015 15:46  

Carnea se tine obligatoriu la temperatura camerei cu sare, in frigider nu?
Multumesc !
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Iulie 2015 15:51  

ba da, se poate tine si la frigider, dar mai mult timp. poti dubla timpul. pe caldurile astea e chiar indicat sa nu lasi carnea prea mult afara.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...