Gulas de ciuperci

Categorii: Retete cu ciuperci, Retete cu legume, Retete de mancaruri cu legume, Retete cu putine calorii, Retete de post, Retete fara gluten, Retete simple

 

Gulas de ciuperci
Pinterest

Gulas de post, cu ciuperci in sos de ardei.

Ingrediente
Gulas de ciuperci

600 gr mix de ciuperci (am folosit 200 gr ciuperci champignon; 200 gr hribi congelate; 200 hr ghebe congelate)
1 catel usturoi
1 fir mic rozmarin
1 fir mic cimbru
5 fire patrunjel
1 lingura ulei
sare, piper negru

Sos gulas

1 ardei rosu (gras sau kapia; aprox 150 gr)
1/2 ceapa mica (cca 15 gr)
1 catel usturoi
1 lingurita cu varf boia de ardei dulce
1 lingurita cu varf pasta de rosii
1 lingurita crema de otet balsamic
1 priza zahar
1 lingura ulei
sare

Portii: 2

Preparare
Gulas de ciuperci

  1. Daca folositi ciuperci congelate incepeti cu ele: le puneti intr-o tigaie larga, la foc mediu si le lasati pana sunt decongelate complet. Strecurati sucul lasat de ciuperci, presand bine pe ciuperci; retineti separat ciupercile si sucul lasat. Masurati sucul lasat de ciuperci si completati cu apa daca e cazul astfel incat sa aveti 300 ml lichid.
  2. Restul ciupercilor se sterg cu un servetel, se curata de picioruse si se taie bucati potrivite.
  3. Sosul: intr-o oala incingeti uleiul si adaugati ceapa tocata, usturoiul felii groase si ardeiul curatat taiat bucati nu foarte mari. Se soteaza impreuna 5 minute, pana ceapa se inmoaie un pic. Se adauga pasta de rosii si otetul balsamic si se soteaza impreuna inca 1 minut. Se trage oala de pe foc, se adauga boiaua (daca doriti puneti si putina boia iute si afumata) si zaharul si se amesteca bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci si se condimenteaza cu putina sare. Daca nu ati folosit ciupercicongelate folositi 300 ml apa. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute.
  4. Se mixeza sosul in blender si apoi se trece printr-o sita fina.
  5. Intr-o cratita mai larga incingeti uleiul si adaugati ciupercile crude (in cazul meu cele champignon). Se soteaza la foc mare pana incep sa se rumeneasca. Se adauga si ciupercile care au fost congelate si se soteaza impreuna inca 2-3 minute.
  6. Se adauga usturoiul taiat felii, firele de verdeata, putina sare si piper negru si se soteaza inca 1 minut.
  7. Se adauga sosul gulas si se fierbe cu capac timp de 10 minute.
  8. Se scot verdeturile din oala. Se drege gulasul de sare. Se adauga patrunjel tocat. E bun cu mamaliguta sau piure de cartofi.
 
Gulas de ciuperci - Sosul fierbe

1. Sosul fierbe

Gulas de ciuperci - Sos gulas

2. Sos gulas

Gulas de ciuperci - Ciupercile sotate cu usturoi si verdeturi

3. Ciupercile sotate cu usturoi si verdeturi

Gulas de ciuperci - Adaugam sosul peste ciuperci

4. Adaugam sosul peste ciuperci


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 26)  

 

Tocanita ungureasca Porkolt

2 Noiembrie 2015

Tocanita ungureasca Porkolt

Gulas de porc cu varza

18 Decembrie 2014

Gulas de porc cu varza

Gulas austriac

16 Septembrie 2014

Gulas austriac

Gulas de fasole

27 Aprilie 2010

Gulas de fasole

 

 

Silvia  acum 2 ani - 25 Noiembrie 2014 12:28  

Re: Gulas de ciuperci

Este o mancare buna mai ales ca suntem in post.
Cred ca se poat combina si alte soiuri de ciuperci.
 

Ioana  acum 2 ani - 25 Noiembrie 2014 12:47  

Re: Gulas de ciuperci

cu orice, important e sa ai si ciuperci de padure, ca doar cu cele champignon care sunt mai fara gust va fi mai fada mancarea. poti pune si pleurotus, ca sunt carnoase.
 

Cathy   acum 2 ani - 27 Noiembrie 2014 13:26  

Re: Gulas de ciuperci

imi e pofta
 

Lavinia  acum 2 ani - 15 Decembrie 2014 14:55  

Re: Gulas de ciuperci

Mie mi-a iesit foarte iute. Banuiesc ca din cauza usturoiului. Am pus cam mult... Am folosit ardei kapia (90g) si probabil mai multa ceapa decat ati specificat.
Sunt tinerica si incepatoare :D Puteti sa-mi spuenti cum as fi putut s-o dreg? :-s Multumesc! :D
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Decembrie 2014 15:12  

Re: Gulas de ciuperci

e posibil ca ardeiul sa fi fost iute. gusta intotdeauna ardeii inainte de a-i folosi, unii kapia sau gogosari sunt iuti.
 

t0much  acum un an - 17 Noiembrie 2015 22:54  

Re: Gulas de ciuperci

Foarte gustos gulasul, l-am servit cu mamaliga ...sosul nu l-am pasat. Multumesc!
 

Ioana  acum un an - 18 Noiembrie 2015 09:48  

Re: Gulas de ciuperci

cu drag!
 

Cristi  acum un an - 19 Martie 2016 18:13  

Re: Gulas de ciuperci

Am cautat si eu o altfel de abordare a ciupercilor si am dat peste reteta aceasta!!
Am folosit ~1.5kg de ciuperci champignon.

Si, fiindca n-am avut otet balsamic am folosit 2 linguri de otet de mere.

Mai tarziu, sa-l savuram, cu piure de cartofi, sa vedem cum e, si revin cu o parere :D
 

ioana  acum 15 ore - 19 Iunie 2017 18:18  

Re: Gulas de ciuperci

Buna Ioana,
cum procedez daca am doar ciuperci congelate ?
 

Ioana  acum 21 minute - 20 Iunie 2017 09:35  

Re: Gulas de ciuperci

scrie la pasul 1 ce faci cu ciupercile congelate.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus