Gyros

Categorii: Retete din Grecia, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de miel, Retete de Pasti, Retete la cuptor

 

Gyros
Pinterest

Am ajuns in sfarsit la o varianta prin care gyrosul poate fi preparat cu succes si acasa. Am pregatit o bucata de carnea mai mare pe care am asezat fasiute de carne condimentata si am rulat-o. In acest fel, cand o taiati, veti avea felii asemanatoare cu cele taiate de pe grill-ul vertical, micute si condimentate peste tot, nu doar pe deasupra vesel Coacerea la temperatura scazuta asigura suculenta carnii, exact asa cum era cel mai bun gyros pe care l-am mancat in Creta.

Iar mielul... sa va povestesc cum am ajuns sa-l iau tocmai din Croatia? Acum cativa ani gazda noastra ne spunea de ce mielul lor e cel mai bun. Au ei un vanticel in zona coastei numit Bura care face ca sarea sa se depuna pe stanci, exact acolo unde pasc mieii. Si astfel carnea e deja sarata si mai frageda. Iar duminica, cand am vazut o pulpa de miel atarnata in piata, mi-am adus aminte de cele povestite si n-am rezistat, trebuia sa verific spusele doamnei.

Ingrediente
Gyros

1 pulpa miel
4 catei usturoi
3 linguri ulei masline
1 lingura suc de lamaie
condiment gyros
sare

Portii: 4-6

Preparare
Gyros

  1. Se dezoseaza pulpa de miel, pe cat posibil intr-o singura bucata. Important e sa aveti o bucata mai marisoara in care sa puteti rula fasiutele pe care nu le puteti da jos decat separat. Daca sunteti super experti si dezosati toata carnea dintr-o bucata, taiati vreo 3-4 fasii de carne de pe margine. Curatati carnea de tendoane si de membranele mai groase. Mie mi-au ramas 800 gr carne dupa dezosare.
  2. Se presara sare pe toate partile si se pune carnea la frigider pana a doua zi.
  3. Se striveste usturoiul si se amesteca cu uleiul si sucul de lamaie. Se maseaza bine carnea cu aceasta marinata si se lasa la temperatura camerei 1-2 ore.
  4. Se presara peste carne condiment gyros din belsug (eu l-am folosit aproape pe tot, a ramas cam 1 lingurita). Daca condimentul nu se lipeste bine de carne mai adaugati 1-2 linguri ulei.
  5. Se ia bucata mare de pulpa si se aseaza pe masa de lucru. Pe ea asezati toate bucatelele de carne pe care nu ati reusit sa le dezosati intr-o bucata sau le-ati taiat de bunavoie dupa ce ati reusit dezosarea perfecta a pulpei vesel . Rulati pulpa si legati-o in cateva locuri cu ata.
  6. Incingeti o tava pe ochiul aragazului si asezati pulpa in ea, veti auzi cu sfaraie. Dati tava la cuptor la 220C pentru 15 minute. Coborati temperatura la 160C si mai lasati cam 1 ora. Daca aveti termometru de friptura, verificati ca temperatura interna sa ajunga spre 65C.
  7. Scoateti tava din cuptor si lasati sa se odihneasca 15 minute, acoperita cu folie de aluminiu.
  8. Cu un cutit ascutit incepeti dintr-un capat al ruladei si taiati felii subtirele si mici, asa cum vedeti ca fac la fast-food.
    * taiati doar atatea fasiute cat mancati pentru a nu se usca carnea; pastrati restul netaiat, isi pastreaza suculenta mai bine; e mai buna calda, dar si rece e super.
  9. Serviti cu felii de rosii, ceapa, cartofi prajiti si tzatziki. Serviti pe farfurie sau in lipie.
 
Gyros - Marinam carnea cu usturoi

1. Marinam carnea cu usturoi

Gyros - Rulam carnea condimentata

2. Rulam carnea condimentata

Gyros - Taiem felioare subtiri

3. Taiem felioare subtiri

Gyros - Gyros

4. Gyros

Gyros - Servim cu rosii, ceapa, tzatziki si cartofi prajiti

5. Servim cu rosii, ceapa, tzatziki si cartofi prajiti


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 25)  

 

Condiment Gyros

26 August 2010

Condiment Gyros

Tacos cu pui

10 Iunie 2009

Tacos cu pui

Saorma

20 Martie 2009

Saorma

Quesadilla greceasca

19 August 2008

Quesadilla greceasca

 

 

Florin  acum 4 ani - 27 August 2010 11:05  

Re: Gyros

hmmm.... chiar aveam in congelator o pulpa de miel cu care nu stiam ce sa fac... imi e pofta
 

Ardelean Ancutza  acum 4 ani - 27 August 2010 15:12  

Re: Gyros

Nu-i corect , Grecia , Croatia ... trist trist trist in septembrie ce urmeaza? Maine fac si eu condimentul pentru Gyros. Asa-i ca merge si cu pulpe dezosate de pui ? noua nu ne place carnea de miel. O sa impachetez pulpele de pui la fel cum ai facut tu ca sa iasa la final fasiute , de abia astept imi e pofta
 

Ioana  acum 4 ani - 27 August 2010 15:25  

Re: Gyros

ti-am zis eu ca ma cheama Croatia, nu m-am putut tine departe de ea nici anul asta.
in septembrie renovez apartamentul trist bleah, cred ca dureaza vreo 3 saptamani.

condimentul merge si pe carnea de pui si bine te-ai gandit la pulpe, va iesi un gyros excelent. sa le sarezi cu o zi inainte, vor retine apa la copt.
ai gasit cumin in BM?
 

Ardelean Ancutza  acum 4 ani - 27 August 2010 15:45  

Re: Gyros

Pai , nu-i vorba de chimin , semintele acelea mici lunguiete maro , din care se poate face si ceai?
 

Ioana  acum 4 ani - 27 August 2010 15:53  

Re: Gyros

arata la fel, dar au alt gust decat chimenul. mirosul e cam urat, puturos as zice, dar gustul e foarte bun.

de aceea am scris si in engleza denumirea, ca sa nu se confunde: cumin e chimion iar caraway seeds e chimenul pentru ceai.
 

Ardelean Ancutza  acum 4 ani - 27 August 2010 16:09  

Re: Gyros

Atunci voi cauta cumin , bine ca nu am facut o prostie...Daca nu pun deloc ii schimba tare gustul?
 

Ioana  acum 4 ani - 27 August 2010 16:19  

Re: Gyros

are un gust puternic, deci o priza de cumin se simte in atata amestec, dar daca nu ai, nu e capat de lume, il faci fara.

cand cauti la magazinele cu mirodenii sa te uiti sa scrie cumin pe plic, fiindca vanzatorii nu se prea stiu si le confunda sau mai bine zis nu fac diferenta si traduc pe eticheta pur si simplu chimen.
 

Simona-Adina Hotea  acum 4 ani - 27 August 2010 17:58  

Re: Gyros

De vara trecuta ma tot intreb cum se face gyros-ul asta ! Ieri m-am intors din concediu (al doilea vara asta vesel ) si iata ca am surpriza sa-l gasesc aici, pe site-ul meu drag ! Si am si-o pulpa de miel vesel ...
 

Anca  acum 4 ani - 27 August 2010 18:33  

Re: Gyros

cu altfel de carne merge?
 

Bianca  acum 4 ani - 27 August 2010 21:12  

Re: Gyros

Imi ploua in gura!!! Si eu am o pulpa de miel in congelator asa ca am sa o procesez in acest modvesel)
Te pup Ioana!!! Esti o sursa de inspiratie excelenta pentru mine. vesel
 

Ynna  acum 4 ani - 28 August 2010 23:51  

Re: Gyros

Valeu esti extraordinara felicitari de cate ori vrei u ce sa mai nu mai am cuvinte, imi ploua in gura.Multumesc muuuulte de reteta si multumesc ca nu ai uitat. imi e pofta.
 

Ioana  acum 4 ani - 30 August 2010 11:22  

Re: Gyros

simona, iti garantez ca iese foarte apropiat de cel mai bun gyros mancat in creta.

anca, citeste comentariul Ancutzei, ea il va face cu pulpe dezosate de pui si asta e cea mai bun alternativa. sau il poti face si cu ceafa de porc.

bianca, succes la pregatire vesel se pare ca toti aveti cate o pulpa de miel la congelator. numai eu am umblat pe coclauri dupa ea vesel
dar pentru cei care nu au, gasiti la Cora carnita de miel.

ynna, cum sa uit asa ceva, doar am promis vesel
 

lira  acum 4 ani - 31 August 2010 12:35  

Re: Gyros

mamaaaaaaaaaa mor de pofta ce bine arata!
 

amalia carlla  acum 4 ani - 7 Noiembrie 2010 10:06  

Re: Gyros

NU TE SUPARA AS VREA SA ITI PUN O INTREBARE! lA ACEST FEL DE MANCARE NU SE UNGE TAVA CU ULEI? DACA PUNEM CARNEA DIRECT PE TAVA NEUNSA NU SE LIPESTE?
 

Ioana  acum 4 ani - 8 Noiembrie 2010 09:41  

Re: Gyros

nu se lipeste daca tava e teflonata. si de aceea incingem tava si punem carnea pe ea (la pasul 6) ca sa faca crusta dedesubt si sa nu se prinda. asa nu avem nevoie nici de ulei nici de apa in tava
 

laura xanti  acum 4 ani - 30 Ianuarie 2011 20:22  

Re: Gyros

hei,nu va mai faceti griji...pita gyros se face si din carne de pui si din carne de porc.la cea de pui se folosesc kalamaki adica bucatele de carne de pui infipte pe tepusa de lemn si coapte la gratar.mie nu imi place foarte tare tzatziki si mananc cu sos acesta fiind maioneza cu ketchup amestecate. immmm delicios .credetima ca traiesc in grecia... vesel
 

petra  acum 4 ani - 2 Aprilie 2011 21:24  

Re: Gyros

vesel imi e pofta de unde iei condimentul de gyros
 

kykys  acum 3 ani - 15 Mai 2011 23:55  

Re: Gyros

buna am vazut reteta ta si ma mira faptul ca tu ai mancat in Grecia gyros cu carne de miel...eu pana la tine nu am auzit asa ceva...de pui si de porc da dar de miel nuuuu...poate a fost o exceptie la tine vesel cine stie....
 

Ioana  acum 3 ani - 30 Mai 2011 16:32  

Re: Gyros

da, in zonele turistice predomina gyros de pui sau porc, dar daca te abati de la acele restaurante mai "comerciale" vei gasi gyros de miel. intreaba localnicii, de obicei eu asa procedez si intotdeauna ma indruma in locurile unde mananca ei. asa am gasit si acest gyros bun, altfel ramaneam cu pofta.
 

miriam  acum 3 ani - 29 Octombrie 2011 04:14  

Re: Gyros

locuiesc eu de 30 de ani in Grecia ,dar retetele dumneavoastra nu prea eu legatura cu tara mea.(mentionez:sunt grecoaica de origine ca sa nu avem discutii)
 

Ioana  acum 3 ani - 29 Octombrie 2011 12:07  

Re: Gyros

si eu am o matusa romanca care gateste romaneste de ani buni dar nimeni nu se inghesuie sa manance ce face ea. originea nu i-a asigurat succesul culinar.
 

teodora simeria  acum 3 ani - 11 Aprilie 2012 10:30  

Re: Gyros

Bravo Ioana,ultimul comentariu mi-a placut la nebunie !
 

Andrei  acum 2 ani - 19 Mai 2012 10:47  

Re: Gyros

imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta Ioana felicitari pentru site!Cand intru pe el stiu sigur ca voi avea o masa copioasa si delicioasa nici o data nu am intrat fara ca dupa accea sa nu gatesc ceva toate arata asa bine mai alea acest gryos!Am sa l incerc si cupui si cu miel si cu porc:D
 

Dan  acum 2 ani - 6 Iunie 2012 16:48  

Legat de Gyros

O mica curiozitate.
La noi in Bucuresti exista diverse restaurante cu specific grecesc care, vezi Doamne, servesc si Gyros.
Am mancat de cateva ori intr-un astfel de restaurant si am observat ca la noi, Gyrosul este exact ca o Shaorma (sau cum Dumnezeu i se spune), cu mica diferenta ca se folosesc legumele in stare naturala (nu murata) si pun mare accent pe sos-ul Tzatziki (pastă din iaurt, castravete și usturoi, servită ca aperitiv sau ca sos pentru gyros și alte māncăruri grecești.).
Acolo in Grecia, reteta originala este ca si la noi? vesel

Intreb asta pentru ca sunt un bucatar amator (de casa,fara studii in domeniu, dar destul de priceput cu reteta scrisa pe foaie in fata vesel ) caruia ii place sa isi surprinda prietenii la o intalnire in jurul mesei, cu ceva nou de fiecare data, si am pus ochii pe reteta de Gyros, adaptata cu carne de pui in loc de miel (nu oricine mananca miel :-?? ). vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Iunie 2012 09:17  

Re: Gyros

carnea preparata pe spit e servita cu rosii, ceapa, castraveti, tzatziki (care nu e intotdeauna cu marar/menta si castravete, in multe locuri e simplu, doar iaurt cu usturoi) si niste cartofi prajiti. in zonele tursitice gyrosul e chiar similar cu a nostru. insa am gasit si gyros mai bun (cum a fost cel de miel) condimentat mai deosebit si foarte suculent.
 

jasmin  acum 2 ani - 17 Iunie 2012 18:22  

Re: Gyros

si eu locuiesc in grecia de 10 ani de zile si sotzu meu este grec...am facut aceasta reteta de nenumarate ori si mia spus k nu a mancat mai bun gyros in viata lui...eu lam facut cu carne de pui.si am avut si invitati totzi greci si au ramas cu gura cascata la ce gyros bun am facut...felicitari ioana esti un dimant.
 

silvia  acum un an - 5 Mai 2013 11:50  

bun , bun

foarte delicios ! vesel
 

Mari Ana  acum un an - 6 Mai 2013 16:19  

Re: Gyros

Reteta a iesit formidabil si cu o pulpa de ied, deci se pare ca merge cu orice fel de carne. :-) Fasiutele subtiri de carne care miroseau grozav si sosul tzatziki au facut pofta tuturor, asa ca s-a mancat tot, tot, repede, repede.
De repetat oricand, voi incerca si cu pui. Multumim, Ioana, ar fi frumos sa aduci de oriunde calatoresti retete originale, merita incercate, pentru variatie.
 

Ioana  acum un an - 7 Mai 2013 13:53  

Re: Gyros

aduc cu drag retete de peste tot. presimt ca o sa-ti placa retetele din urmatoarea mea vacanta... care se apropie repejor. deja numar zilele.
 

cip  acum 5 luni - 23 Decembrie 2014 20:56  

Re: Gyros

Ok. Continutul ca continutul, dar cu painea autentica greceasca cum e, in loc de lipie? Nu ai cumva vreo reteta traditionala? Ne-ai fii de mare ajutor. Multumesc!
 

Ioana  acum 5 luni - 24 Decembrie 2014 11:11  

Re: Gyros

cip, uite aici o varianta de pita pe gratar, imi place cel mai mult: [link] merge bine si cu souvlaki dar si cu gyros.
 

cip  acum 5 luni - 27 Decembrie 2014 14:41  

Re: Gyros

Scuze daca fac reclama, dar nu asta e intentia. Sunt nou pe acest site. Am mancat intr-un mall( afi palace) la Gyros Thessaloniky, un gyros de porc. Nu stiu daca ati mancat acolo, dar oare aceasta reteta se apropie de reteta lor? Multumesc!
 

olga  acum 6 zile - 19 Aprilie 2015 15:15  

Re: Gyros

In Grecia erau mai multe locuri de unde puteai cumpara gyros, dar intr-un loc era cu adevarat delicios. Cu multumirile de rigoare, iti spun ca a iesit mai bun chiar decat in acel loc. Esti geniala !(stiu, ma repet)

Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 6 zile - 19 Aprilie 2015 17:48  

Re: Gyros

cu drag, sunt incantata. l-ai facut cu miel?
 

olga  acum 6 zile - 19 Aprilie 2015 21:31  

Re: Gyros

N-am avut miel. ( nu mi-a adus nimeni plocoane vesel )
Curcan. Am facut platouri exact ca cel din imagine. De senzatie!
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus