Iaurtiera

Categorie: Ustensile utile in bucatarie

 

Iaurtiera
Pinterest

Una dintre cele mai bune investitii recente: aparatul de facut iaurt. Mi l-am cumparat ca sa pot face un iaurt mai gustos si mai putin acru decat cel cumparat.

Practic iaurtiera este un simplu dispozitiv care incalzeste borcanelele la o temperatura de 45C, temperatura la care cultura de iaurt se dezvolta foarte bine. Din instructiunile cu care a venit am inteles ca se poate face si iaurt din lapte de soia (sau alt lapte vegetal), dar pana acum l-am testat doar pe lapte de vaca. Urmeaza laptele de capra.

Prepararea este simpla: se incalzeste pana aproape fierbe 1l lapte (gras, de la tara sau de la dozator; nefiert), apoi se lasa sa se raceasca pana e doar usor caldut (in jur de 43C-45C). Se amesteca laptele cu 1 iaurt mic natural (la prima tura va fi un iaurt cumparat, dar apoi puteti folosi din iaurtul preparat de voi) sau cu ferment de iaurt si se imparte in borcanele iaurtierei. Se porneste iaurtiera si se lasa 8 ore (asta e timpul in care-mi place cum iese, desi se poate experimenta cu timp mai mare sau mai mic). Dupa 8 ore, borcanelele se dau la frigider, minim 2 ore. Si iaurtul e gata!

Daca doriti un iaurt de consistenta celui grecesc, doar puneti iaurtul obtinut intr-un tifon si lasati-l sa se scurga cateva ore la frigider.


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 6)  

 

Palnie pentru borcane

31 Mai 2012

Palnie pentru borcane

Presa pentru piure

13 Noiembrie 2011

Presa pentru piure

Wine Saver

9 Noiembrie 2011

Wine Saver

Razatoare

17 Martie 2011

Razatoare

 

 

Monica Mihaly  acum 2 ani - 22 August 2012 10:08  

Re: Iaurtiera

borcanasele vin impreuna cu iaurtiera?
 

Raluca  acum 2 ani - 22 August 2012 10:10  

Re: Iaurtiera

Ioana, poti sa ne spui unde ai gasit asa ceva si cat a costat? Eu folosesc acelasi principiu pentru a prepara iaurtul. Dar ar fi si mai simplu cu unealta asta.
 

Ioana  acum 2 ani - 22 August 2012 10:23  

Re: Iaurtiera

da monika, borcanasele sunt cu iaurtiera. asa ca e foarte comod cu ele, doar le pui la frigider...

raluca, eu am luat-o din italia. dar se gaseste si in romania, la supermarketuri (cred ca la Cora am vazut acum cateva zile) sau magazinele cu electronice. pretul e undeva in jur de 100 lei.
 

Gabriela Pop  acum 2 ani - 22 August 2012 11:13  

Re: Iaurtiera

La Selgros sunt mai multe modele si preturi variate.
 

Ioana  acum 2 ani - 22 August 2012 11:53  

Re: Iaurtiera

merci gabriela!
 

Oana  acum 2 ani - 22 August 2012 13:09  

Re: Iaurtiera

Buna Ioana,

Cam aceeasi metoda, dar fara a utiliza o masinarie vesel, se foloseste in Moldova la prepararea laptelui batut (asa ii zice acolo): se fierbe laptele, se lasa la racit pana e caldut apoi se unge o ulcica de lut cu 2-3 linguri de smantana grasa si se adauga laptele caldut. Se acopera cu o farfurioara si se lasa pana a doua zi. Se pune la frigider si gata laptele batut. vesel)
 

ioana  acum 2 ani - 22 August 2012 13:11  

Re: Iaurtiera

Draga Ioana,

Imi poti spune te rog ce iaurt ai folosit pe post de ferment. Eu am incercat mai multe produse dar inca nu am gasit produsul perfect.

Multumesc!
 

Ioana  acum 2 ani - 22 August 2012 13:19  

Re: Iaurtiera

Oana, si eu fac lapte prins (sau lapte batut). chiar mi-am luat o ulcica de lut special pentru asa ceva vesel iese bun, imi aminteste de bunica-mea care avea tot timpul lapte la prins (din lapte nefiert il facea!)
 

Ioana  acum 2 ani - 22 August 2012 13:22  

Re: Iaurtiera

Ioana, prima data am folosit iaurt cedra (napolact). a iesit bunut, dar a doua oara am folosi iaurt grecesc 10% (olympus) si a iesit mult mai bun. acum fac cu iaurtul meu.
 

Oana  acum 2 ani - 22 August 2012 15:38  

Re: Iaurtiera

Da, exista si laptele prins de pe care se culege smantana.... tot cu gandul la copilarie sunt si eu si la oalele bunicii din camara! dupa ce smantanea laptele il punea la incalzit pe plita, apoi la scurs intr-o strecuratoare de tifon si gata branzica dulce de vaci. Denumirile difera de la zona la zona dar tot cam la acelasi rezultat ajungem. vesel Toate cele bune!
 

anca  acum 2 ani - 24 August 2012 13:37  

Re: Iaurtiera

interesant, nu stiam de acest aparat.
Tinand cont ca trebuie tinut in priza 8 ore, ma gandesc inevitabil:"Cat consuma?"
adica se merita sa consum curentul facand iartul asa? sau mai degraba cumpar sau folosec metoda clasica de la bunica?
 

Ioana  acum 2 ani - 24 August 2012 13:42  

Re: Iaurtiera

nu m-am uitat la consum, dar pentru mine nu conteaza foarte mult, chiar daca in cel mai rau caz ies la acelasi pret. gustul mi se pare mult mai bun.
cred ca are putere in jur de 13 W. poate stii sa calculezi cat iese in 8 ore.
metoda clasica de la bunica, cea de care povesteam mai sus este pentru late batut (acru) nu pentru iaurt. ca sa se dezvolte bacteriile de iaurt iti trebuie o temp. peste 40C. eventual vara la fereasta poti face asta. dar in rest...
daca nu vrei sa investesti intr-un asemenea aparat poti folosi un termos si cand laptele ajunge la 45C il amesteci cu iaurt si il pui in termos.
 

Gabriela Pop  acum 2 ani - 24 August 2012 17:38  

Re: Iaurtiera



Azi am achizitionat o iaurtiera, de la Selgros , ptr. parintii mei.Am pus ochii pe ea innainte de concediu , i-am convins cand m-am intors si am trecut pe la ei sa foloseasca asa ceva.De vre-o 2 ani incerc . vesel Pretul 62 ron , are 7 pahare din sticka cu capac de plastic de 170ml.
Si Ioana draga, mi-am luat o minune de cicolatiera.
Selgros a fost si ramane magazinul meu de suflet, aici gasesti extrem de multe minunatii(ustensile) pentru bucatarie pe care doar in magazinele on line le-am vazut.
Acum caut produdul pe net pentru a-ti putea trimite mai multe detalii , in caz ca nu gasesc ii fac o poza.

Cu simpatie,
Gabriela
 

Gabriela Pop  acum 2 ani - 24 August 2012 18:16  

Re: Iaurtiera

[link]
 

Gabriela Pop  acum 2 ani - 24 August 2012 18:21  

Re: Iaurtiera

O imagine cu toate accesoriile.

[link]
 

lira  acum 2 ani - 25 August 2012 10:53  

Re: Iaurtiera

gabriela nu prea sunt eu la topic, dar m-ai facut curioasa... cum e ciocolatiera ta si ce face?....Ioana scuza-mi postarea ca nu scriu legat de subiect vesel
 

Gabriela Pop  acum 2 ani - 25 August 2012 14:03  

Re: Iaurtiera

Lira draga,

Urmeaza link-urille si vezi cum arata.E o ustensila eectrica pentru topit ciocolata. vesel

Gabriela
 

VIOBIO  acum 2 ani - 3 Septembrie 2012 20:38  

Re: Iaurtiera

Soacra mea avea o reteta "pentru degresare",de a doua zi dupa petreceri :lapte fiert lasat sa se raceasca, adauga smantana proaspata si branza foarte moale( de genul iaurtului grecesc), iar la sfarsit lapte prins.
Amestecul avea mare succes, facea o oala de 10 litri si toata lumea era innebunita dupa "LAPTE PRINS". Era de mare ajutor faptul ca avea trei vacute de lapte!!
 

zodiladiana  acum un an - 16 Aprilie 2014 19:02  

Re: Iaurtiera

Putem face iaurt cu acest aparat daca folosim lapte pasteurizat din comert?Nu am posibilitatea sa cumpar lapte nefiert.
 

Ioana  acum un an - 17 Aprilie 2014 08:38  

Re: Iaurtiera

da, si cu lapte gras pasteurizat iese.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus