La Gilda

Categorii: Retete aperitive, Retete din Spania

 

La Gilda
Pinterest

Cel mai faimospintxo din San Sebastian. A fost creat in anii '40 intr-un pintxo bar de acolo. Creatorul lui spunea ca este la fel de "sarat, verde si usor picant" ca si Rita Hayworth cand dansa in filmul Gilda. Se mananca dintr-o singura imbucatura. In SS, o Gilda avea intre 3 si 5 ardei iuti si era o adevarata provocare sa o mananci dintr-una. Iar daca adaugau si o bucata de ton si o felie de ceapa, adica formau un Indurain (numit dupa celebrul ciclist spaniol), atunci sa vezi cum tasnea uleiul pe la colturile gurii. Deloc atragator, dar bun.

Fiecare element trebuie sa fie de calitate: maslinele Manzanilla sunt carnoase si au aroma de migdala, ardeii sunt doar usor picanti si usor acrisori, fileul de ansoa este de cea mai buna calitate. Toate sunt produse local, in Spania. Ambalajele pe care le vedeti in pozele mici sunt ale produselor pe care le-am adus de acolo. Vinul potrivit este unul foarte tanar si cu aciditate ridicata gen Txakoli din Getaria sau Vinho Verde din Portugalia.

Ingrediente
La Gilda

1 maslina verde Manzanilla
1-3 ardei iuti murati guindilla de Ibarra
1 file ansoade Cantabrico
ulei masline extravirgin

Portie: 1

Preparare
La Gilda

  1. Am taiat ardeii in doua, usor pe diagonala.
  2. Pe cate o scobitoare am intepat astfel: capatul de la un file de ansoa, am introdus cele doua bucati de ardei, apoi iar am intepat ansoa, am introdus maslina si am incheiat cu fileul de ansoa.
  3. Se pun Gilda pe un platou si se stropesc din abundenta cu ulei de masline de calitate.
  4. Se servesc cu o bucata de bagheta si un pahar de vin.
 
La Gilda - La Gilda

1. La Gilda

La Gilda - Masline Manzanilla

2. Masline Manzanilla

La Gilda - Ansoa de Cantabrico

3. Ansoa de Cantabrico

La Gilda - Ardei murati guindilla

4. Ardei murati guindilla


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 3)  

 

 

 

Simona  acum 16 minute - 26 Mai 2017 08:40  

Re: La Gilda

Am servit azi dimineata la micul dejun. Bine, clar nu am avut ingrediente de calitatea respectiva: ardeii iuti erau din gradina noastra, conservati de noi... si erau rosii (dau o culoare in plus), fileurile in ulei de masline, cumparate de la noi (Nixe) si maslinele (ale noastre negre) usor sarate... a fost foarte, foarte bun! Imi imaginez cu ingrediente aduse din Spania, cum poate fi!
Oricum, merita acest aperitiv sa fie servit si oaspetilor!
Deci, imediat ce apar ardeii iuti, la conserva cu ei!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus