Lecso cu cartofi

Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete ieftine Retete simple Retete din Ungaria

Reteta Lecso cu cartofi

Tocanita ungureasca de ceapa si ardei cu cartofi. Una dintre cele mai iubite mancaruri de vara, fie ca e cu orez (lecso rizses) sau cu cartofi (lecso burgonya). Se pronunta lecio. Varianta mea este usor mai dietetica decat cea traditionala care are mai mult ulei si mai putine rosii. Dar imi place asa, fiindca poate fi mancata si rece.

Combinatia e foarte simpla (doar 3 legume de baza: ardei, ceapa, rosii cu putina boia) dar magica. Chiar nu mai are nevoie de nimic altceva, de alte condimente sau verdeturi. Insa ca sa iasa bine este obligatoriu sa folositi cele mai bune legume de sezon: cele mai bune si dulci rosii de la final de vara si ardei lungi si ascutiti (verde-deschis sau galben-deschis).

Ingrediente

2 cepe medii (cca 150-200 gr)
3 ardei lungi verzi-deschis sau galben-deschis (cca 350 gr)
3 rosii mai mici (cca 350 gr)
2 cartofi medii (cca 300 gr)
1 lingurita boia dulce
1 varf de lingurita boia iute
2-3 linguri ulei 
sare, piper negru

Portii: 2-3

  1. In uleiul incins se adauga ceapa solzisori si ardeii curatati de cotoare si taiati patrate. Se soteaza 2 minute la foc mediu, apoi se pune capacul pe cratita si se inabusa legumele la foc mic, cam 15 minute, pana se inmoaie bine de tot. Cam la 5 minute, ridicati capacul si amestecati.
    * acest pas se poate face si mai repede, prin calirea la foc mediu, amestecand des in legume pana se inmoaie si incep sa prinda un pic de culoare.
  2. Se trage cratita de pe foc si se adauga cartofii taiati cuburi si boiaua. Se amesteca bine. Se toarna si putina apa (cam 120 ml), cat sa ajunga la jumatatea cartofilor. Se presara putina sare si piper.
  3. Se fierbe in continuare cu capac, pana cartofii sunt facuti pe jumatate (cam 10 minute).
  4. Rosiile se cresteaza in X si se oparesc 15 secunde. Se curata de coaja si se taie cubulete mici. Se adauga in cratita impreuna cu inca putina sare si piper negru macinat.
  5. Se fierbe in continuare cu capac pana cartofii sunt fierti de tot (cam 10-15 minute).
  6. Se ridica capacul si se drege mancarea de sare. Daca sosul vi se pare prea lichid, lasati lecso sa scada fara capac cam 5 minute, la foc mic.
  7. E bun cald sau la temperatura camerei. E bun asa simplu, dar si pe post de garnitura langa un snitel, oua ochiuri sau carnati pe gratar.

Ceapa si ardeii inabusiti

Ceapa si ardeii inabusiti

Se adauga cartofii si boiaua

Se adauga cartofii si boiaua

Se adauga putina apa

Se adauga putina apa

Se adauga rosiile

Se adauga rosiile

Lecso fara capac in ultimele 5 minute

Lecso fara capac in ultimele 5 minute

Comentarii (3)

 

Silvia  acum 8 ani - 4 Septembrie 2015 14:25  

Este bun oricum,cald sau rece mie imi plac cartofii,deci este bun,eu pun ci putin usturoi. ;)
 

Dana  acum 8 ani - 7 Septembrie 2015 10:38  

Noua ne place cu oua ochiuri si ,pe linga putin usturioi ,si patrunjel verde
sau marar.
Dana
 

Ioana  acum 8 ani - 7 Septembrie 2015 10:41  

n-am pus niciodata usturoi, dar iata ca sunteti deja mai multe cu aceasta preferinta. promit la urmatoarea reteta sa incerc cu usturoi si va spun cum mi s-a parut.
adaug si ochiurile la sugestia de servire ;)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...