Macaroane cu carne de vitel

Retete din Croatia Retete de mancaruri cu carne Retete cu paste Retete de Craciun Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Macaroane cu carne de vitel

Aceasta mancare este o specialitate din localitatea Zrnovo din insula Korcula. Pastele sunt facute in casa si apoi se face langa ele un sos din carne de vitel. Le-am incercat la aceeasi konoba Maha, unde mi-au explicat cum fac pastele de casa, dar nu mi-au dezvaluit si reteta sosului, care e secreta, fiind transmisa din generatie in generatie. Va dati seama ce uimita am fost cand am gustat sosul si mi-am dat seama ca are fix acelasi gust cu tocanita de vitel pe care o face mama mea ;) Am adaugat doar cateva arome folosite pe insula (dafin, oregano si vinul - un Pošip ca sa fiu exacta) si rezultatul a fost desavarsit!

Ingrediente

400 gr macaroane de casa

Tocanita din carne de vitel

500 gr carne de vitel
1 ceapa mare
1/2 ardei rosu
100 ml vin alb sec
1 foaie de dafin
1/2 lingurita oregano uscat
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita piper negru macinat
sare
3 linguri ulei

Portii: 4

  1. Se pune o oala cu 1 l de apa pe foc si se tine fierbinte tot timpul cat faceti tocanita.
  2. Se taie carnea cubulete.
  3. Se macina in robotel ceapa cu ardeiul pana devin pasta (sau se dau pe razatoare).
    * puteti folosi ceapa rosie, este specifica bucatariei din Korcula
  4. Se incinge uleiul intr-o oala si se caleste pasta de ceapa si ardei pana nu se mai simte miros de ceapa cruda.
  5. Se adauga cubuletele de vitel si se prajesc, amestecand des, pana isi schimba culoarea.
  6. Se stinge cu vin si se lasa pana se evapora.
  7. Se trage oala de pe foc si se adauga boia, piper, oregano si foaia de dafin. Se amesteca bine si se adauga 2 polonice de apa fierbinte.
  8. Se aduce tocanita la fierbere, se pune capacul si se lasa la fiert la foc aproape mic (cat sa bolboroseasca usor tocanita), timp de 30 minute. O verificati in acest timp sa nu scada prea tare apa si sa se arda.
  9. Dupa 30 minute sosul trebuie sa fie grosut. Se adauga sare dupa gust si inca 2 polonice de apa fierbinte. Se continua fierberea cu capac inca 30 minute.
  10. Acum se verifica carnea si daca e bine fiarta (se topeste in gura) se ia capacul si se mai lasa la fiert doar pana sosul scade, devine cremos. Daca carnea nu e fiarta, se mai adauga cate un polonic de apa si se fierbe cu capac pana carnea e moale. Se gusta de sare.
  11. Cand tocanita e gata, se fierb macaroanele in multa apa cu sare. Se scurg bine, se pun in sos si se amesteca. Se servesc calde. Sunt bune si reincalzite.
    * se pot folosi si macaroane cumparate

Carnea taia cubulete

Carnea taia cubulete

Calim pasta de ceapa si ardei

Calim pasta de ceapa si ardei

Prajim carnea si adaugam condimentele

Prajim carnea si adaugam condimentele

Adaugam apa si fierbem

Adaugam apa si fierbem

Tocanita de vitel

Tocanita de vitel

Macaroane in stil Zrnovo la Konoba Maha

Macaroane in stil Zrnovo la Konoba Maha

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

jasmine  acum 10 ani - 19 Decembrie 2013 08:18  

Chiar astazi o voi face,numai ca ma gandesc sa fierb carnea ,apoi cu supa ramasa ,sa adaug la mancare [in loc de apa] si bineinteles carnea va mai fierbe si in sos!
 

Gabriela Muller  acum 10 ani - 29 Martie 2014 07:54  

Merci Ioana! Am adaugat ciuperici si usturoi. Fantasic de gustos si usor de facut! Iubesc site-ul tau, azi gatesc ciorba de vita dupa reteta ta iar miine chiftelute in sos de ciuperici...
 

Cosmin  acum 9 ani - 26 Ianuarie 2015 15:55  

A iesit super !!!! multumesc frumos !!! Tin sa mentionez ca sunt un baiat de 23 de ani si am o surioara de 15 in grija cam pretentioasa la mancare noroc cu acest site ma salvat de nenumarate ori !! MULTUMESC DIN SUFLET!!!!! :)
 

Ioana  acum 9 ani - 27 Ianuarie 2015 09:25  

cu drag, Cosmin!
 

Laura  acum 9 ani - 26 Februarie 2015 19:31  

Tocmai ce am terminat-o de vreo ora. Si eu am pus si niste ciuperci si usturoi. Cu macaroanele am "sarit", dar am folosit spaetzele cumparate, ca nu am avut macaroane proaspete.
 

Ioana  acum 9 ani - 27 Februarie 2015 14:13  

sa-ti fie de bine!
 

mari  acum 8 ani - 9 Iunie 2015 23:08  

Pentru un bonlnav de ciroza care tine regim si nu are voie vin cum pregatesc si eu aceasta reteta???
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Iunie 2015 08:33  

daca doar vinul e problema il poti omite. dar nu mi se pare o mancare de regim pentru ficat.
 

Alexandra   acum 5 ani - 6 Februarie 2019 20:34  

Rosii se pot adauga in aceasta tocanita?
 

christyansen  acum un an - 14 Octombrie 2022 20:57  

super bravoooooooooooo ooooooooooooooooo oooooooooooooooooooo
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...