Martipan grecesc

Categorii: Retete desert, Retete din Grecia, Retete de Craciun, Retete de post, Retete fara gluten, Retete rapide, Retete simple

 

Martipan grecesc
Pinterest

Amigdalota din doar 3 ingrediente. Am invatat cum se pronunta (cu accent pe "lo") si cum se prepara pe insula Skiatos. Forma traditionala e de para si se pastreaza inecate in zahar pudra (vezi ultima poza de la detalii), dar aveau si versiunea simpla, sub forma de bila si trecute prin zahar tos fin. Mi-au placut fiindca nu sunt foarte dulci comparativ cu majoritatea deserturilor grecesti si pentru ca sunt aromate cu o favorita a mea, apa de flori de portocal.

Ingrediente
Martipan grecesc

125 gr migdale macinate (faina de migdale)
125 gr zahar pudra
1/2 lingurita apa de flori de portocal
1 lingura zahar pudra (pentru decor)
6-7 cuisoare (pentru decor)

Bucati: 6-7

Preparare
Martipan grecesc

  1. Faina de migdale se mai macina o data impreuna cu zaharul pudra fie in masina de cafea (in transe), fie in robot pentru a obtine un amestec cat mai fin.
  2. Se pun 30 ml apa (sau suc de portocale) intr-o cratita mai mica si se aduce la fierbere. Cand fierbe, se adauga apa de flori de portocal si se amesteca rapid.
  3. Se adauga pudra de migdale-zahar si cu o furculita se amesteca rapid pana arata ca un pesmet si se infierbanta (cca 2 minute).
  4. Se muta "pesmetul" intr-un vas mai larg si se framanta cu mana pana se obtine o bila legata (cca 3 minute).
  5. Se imparte amestecul in 6-7 bucati egale (cam 1 lingura generoasa / bucata), se modeleaza sub forma de bile si apoi se da forma de para.
  6. Se lasa "perele" sa se raceasca 15 minute, apoi se pudreaza cu zahar pudra si se infige un cuisor pe post de codita.
 
Martipan grecesc - Migdalele macinate cu zaharul pudra

1. Migdalele macinate cu zaharul pudra

Martipan grecesc - Amestecul luat de pe foc arata ca pesmetul

2. Amestecul luat de pe foc arata ca pesmetul

Martipan grecesc - Dupa framantare se formeaza o bila legata

3. Dupa framantare se formeaza o bila legata

Martipan grecesc - Formam perele

4. Formam perele

Martipan grecesc - Asa se scrie Amigdalota in greaca

5. Asa se scrie Amigdalota in greaca


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 8)  

 

 

 

Mariana  acum 7 luni - 9 Octombrie 2015 13:26  

Re: Martipan grecesc

De Craciun printre bomboanele de ciocolata,traditionalele kourampiedes si melomakarona se obisnuieste sa se umple curmale (tip medjool, adica mari carnoase si nu f uscate ) cu aceasta pasta.Se pot baga si in ciocolata topita dupa vesel preferatele mele
 

Ioana  acum 7 luni - 9 Octombrie 2015 13:28  

Re: Martipan grecesc

excelenta idee Mariana, multumim mult! eu una chiar o voi pune in practica.
 

Cristina   acum o ora - 18 Aprilie 2016 18:01  

Re: Martipan grecesc

Buna Ioana,

Am incercat si eu reteta ta, cu faina de migdale cumparata si xilit in loc de zahar. Pasta are o amareala la sfarsit si este maro inchis. Ai idee de ce s-a intamplat asa? Tocmai am cumparat xilitol din seva de mesteacan si este prima data cand il folosesc.
 

Ioana  acum 57 minute - 18 Aprilie 2016 18:43  

Re: Martipan grecesc

faina de migdale era fara cojite, adica nu era maronie. era alb-galbui ca miezul migdalei?

presupun ca faina a fost de vina pentru gust, cred ca era ranceda de avea acel gust amarui. nu mai ai, sa o gusti?
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus