Minestrone

Categorii: Retete din Italia, Retete cu legume, Retete de post, Retete ieftine, Retete de supe si ciorbe

 

Minestrone
Pinterest

Este o reteta de supa de legume traditionala din Italia. Si cum e facuta de matusa din Italia, nu se putea sa nu puna putin parmezan deasupra si niste paste vesel Desi o putem numi supa de legume, in acceptiunea romaneasca e mai mult o tocanita cu legume deoarece iese mult mai groasa decat orice supa de la noi.

Puteti adauga si alte legume in plus fata de cele pe care le-am pus eu: praz, varza, spanac, pastai etc.

Ingrediente
Minestrone

2 linguri ulei masline
60 gr bacon (se omite pt. varianta de post)
1 ceapa
1 morcov mediu
1 bucata radacina telina (50gr)
1 bucata gulie (150gr)
2 catei usturoi
250 ml passata
70 gr paste scurte (fusilli)
1 dovlecel mic (200gr)
100 gr mazare
250 gr cartofi
1/2 ardei gras
150 gr fasole din conserva
1 fir telina (frunze)
1 fir rozmarin
1 fir cimbru
5 fire patrunjel
5 frunze busuioc
1/2 lingurita piper
1 lingurita sare

Portii: 5-6

Preparare
Minestrone

  1. In uleiul incins caliti baconul taiat cuburi marunte, pana devine usor crocant.
  2. Adaugati morcovul, telina radacina, gulia si ceapa toate taiate cubulete mici. Lasati la calit, amestecand din cand in cand, cca 10 minute.
  3. Adaugati usturoiul strivit si mai caliti 1 minut.
  4. Stingeti cu passata si 4 cani de apa. Adaugati sare, piperul, si verdeturile intregi (cimbru, rozmarin si telina). Lasati sa fiarba cca 10 minute.
  5. Adaugati mazarea, dovlecelul (cu coaja) taiat felii si apoi fiecare felie in patru, fasolea scursa de apa, ardeiul taiat marunt, pastele si cartofii cuburi mai mici.
    * optional, acum puteti adauga si cateva buchetele de conopida
  6. Lasati sa fiarba inca 30 minute pe foc mediu. Scoateti si aruncati verdeturile intregi. Dregeti de sare.
  7. Adaugati busuiocul si patrunjelul tocat marunt si stingeti focul.
  8. Serviti cu parmezan presarat deasupra si paine ciabatta.
 
Minestrone - Calim baconul

1. Calim baconul

Minestrone - Legumele cuburi

2. Legumele cuburi

Minestrone - Fierbem cu sos de rosii si apa

3. Fierbem cu sos de rosii si apa

Minestrone - Restul legumelor

4. Restul legumelor

Minestrone - Continuam sa fierbem

5. Continuam sa fierbem


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 18)  

 

 

 

ramisimion  acum 6 ani - 25 Iunie 2009 20:27  

Re: Minestrone

Minestrone am mancat in urma cu 3 ani cand am fost prima data in Italia, la Roma. Cand am vazut cum arata exact ca o tocana de-a noastra nu indrazneam sa bag lingura, dar imi era tare foame si am spus hai sa gust. Surpriza a fost imensa, era foarte delicioasa, o sa incerc reteta ta. Cu aceasta supa mi-ai trezit amintiri superbe. Multumesc!
 

Ioana  acum 6 ani - 26 Iunie 2009 11:35  

Re: Minestrone

este foarte buna, foarte aromata, sper sa se apropie de ceea ce ai mancat la Roma vesel
 

nicu  acum 5 ani - 30 Iulie 2009 16:31  

Re: Minestrone

este o reteta trasnet,eu an facut-o si va pot spune ca e super incercati si nu veti regreta.pofta buna! vesel imi e pofta vesel vesel
 

Floppy  acum 5 ani - 15 Octombrie 2009 14:07  

Re: Minestrone

Am tot evitat mancarea asta pentru ca nu imi place in general ce manaca italienii (prea multe paste pentru gustul meu) dar pana la urma am incercat... si a iesit FANTASTIC!! mi-am lins pur si simplu degetele!
 

Mira  acum 5 ani - 24 Noiembrie 2009 18:18  

Re: Minestrone

Am facut azi supa si a iesit f f buna. Multumec pt reteta! Cu siguranata voi mai repeta. Sotul meu nu a mancat inca, dar sper sa am un zece si de la el. Eu clar iti dau 10 vesel
 

Brita  acum 4 ani - 20 Iunie 2011 17:40  

Re: Minestrone

daca-mi permiti 2 sugestii/observatii:
- unele explicatii (de ex. sus, la parmezan) nu-s lizibile, textul "fuge" sub cursor, poate fi o problema tehnica;
- nu crezi ca ar fi o idee buna ca, in lista de ingrediente deja, sa adaugi modul de preparare a fiecarui ingredient - de ex. 1 ceapa taiata solzisori, 1 morcov taiat cubulete etc.; asta ar scuti explicatiile de pe parcursul retetei si ar face-o, poate, mai schematica, mai simpla.
vesel sa nu-mi fie cu banat...
 

Ioana  acum 4 ani - 20 Iunie 2011 17:49  

Re: Minestrone

imi spui te rog pe ce browser apare problema tehnica cu textul?

mie imi pare ca asa, daca dai un ochi peste lista de ingrediente mai aerisita vezi rapid despre ce e vorba. apoi detaliile sunt in reteta. insa cred ca e subiectiv ce spun eu, cred ca depinde de tiparul de gandire al fiecaruia. poate isi mai dau si alti vizitatori cu parerea in aceasta directie si vedem care varianta e mai buna. multumesc pentru sugestie.
 

Brita  acum 4 ani - 28 Iunie 2011 14:14  

Re: Minestrone

of, iertare pt intirziere. era vorba de browser-ul Mozilla Firefox.
da, desigur ca modul de prezentare a unei retete poate fi subiectiv. doar ca... admit, m-am obisnuit cu stilul asa-zis international. mai intii ingredientele cu modul de pregatire a lor, apoi procedura de gatit in sine.
totusi, am uitat sa mentionez ca citesc retetele tale cu deosebit interes.
 

Ioana  acum 4 ani - 28 Iunie 2011 18:25  

Re: Minestrone

am verificat de la serviciusi se vedea ok. o sa incerc si de acasa , poate reusesc sa reproduc bug-ul.
 

emma  acum 4 ani - 1 Iulie 2011 12:57  

Re: Minestrone

E a treia oara cand fac minestrone după rețeta ta. E māncarea noastră preferată vara asta cānd am dat-o pe "vegetarianism". Superbă māncare, mulțumim!
 

Roxanna Mika  acum 3 ani - 5 Septembrie 2011 11:30  

Re: Minestrone

n am gasit gulie.pot sa ma lipsesc de ea ?? trist
 

Ioana  acum 3 ani - 5 Septembrie 2011 11:36  

Re: Minestrone

da, sigur, sunt destule legume in rest
 

lara  acum 3 ani - 28 Martie 2012 22:58  

Re: Minestrone - Brita

Sincer, e unul din site-urile mele favorite, bravo pentru realizarea si intretinerea lui Ioanavesel

Referitor la sugestia data de Brita cu ingredienteleeu personal sunt total de acord, de multe ori ajung la mijlocul unei retete (nu doar ale tale, in general vorbesc) si descopar cu stupoare ca trebuie sa adaug branza rasa in urmatorul minut si eu am un calup intreg in fata ochilor!!!! vesel
Pana sa rad eu branza mi se arde pe foc mancarea(bine, nu sunt nici cea mai rapida persoana in bucatarie...vesel

last but not the least abia astept sa incerc reteta asta!!!
 

Diana   acum 2 ani - 11 Mai 2013 16:59  

Re: Minestrone

Nu am avut in casa mazare, fasole si dovlecel, in schimb am pus o ceapa verde pentru ca atat mai avem ca leguma in casa in afara celor mentionate in reteta si a iesit delicioasaaaaaa! Iar loc de bacon am pus pancetta + parmezan din belsug! E supeeeeeer!
 

Valy  acum 2 ani - 12 Iunie 2013 00:10  

Re: Minestrone

Super supa aceasta! Am mai adaptat-o eu putin cu ce aveam in casa dar a iesit grozava!
Cand gatesc in primul rand ma uit la site-ul tau. Avem multe retete favorite - cea mai grozava este mini quiche, dar nu doar cu spanac, ci si cu alte legume sau bacon, etc., cum ma apuca creativitatea.
Sotul meu e uimit de-a dreptul ca eu stau asa mult in bucatarie.
Multumim mult!
 

Madalina  acum un an - 14 Iunie 2014 14:15  

Re: Minestrone

Vreau sa ma apuc de ciorbita aceasta, ca am ramas in pana de idei, numai ca nu am fasole si frunze de telina. Oare va iesi bine chiar si asa, doar cu restul ingredientelor?
 

Madalina  acum un an - 14 Iunie 2014 15:08  

Re: Minestrone

Ioana, help, please! Mai iese minestrone daca nu folosesc fasole si frunze de telina? Sunt ingredinte de baza acestea?
Inca nu m-am apucat si nici nu stiu ce altceva sa fac... Orice reteta caut, n-am toate ingredientele. Cred ca ma apuc sa improvizez.
 

Ioana  acum un an - 14 Iunie 2014 15:18  

Re: Minestrone

Madalina, ai noroc, acum am ajuns la un calculator. de pe telefon nu pot raspune, doar aproba comentarii vesel
deci, da, fa si fara telina si fasole, iese buna, sunt destule legume si verdeturi in rest... data viitoare o sa o faci completa ca sa vezi cum e cu fasole, dar pana una alta e ok si asa.
 

Madalina  acum un an - 14 Iunie 2014 15:26  

Re: Minestrone

Multumesc mult, Ioana!

Ma apuc de treaba, si mai pe seara va spun cum a iesit!
O imbratisare mare de la mine!
 

Madalina  acum un an - 14 Iunie 2014 17:50  

Re: Minestrone

E gata. Doar ca dupa ce am pus-o in farfurie mi-am amintit ca am sarit peste pasul cu usturoiul... Sunt culmea, ce mai!
Ciorbita este, insa, delicioasa, si arata foarte bine in farfurie, cu legume si verdeturi prin ea. Sotul a gustat-o si a observat, surprins, ca are gust de carne. `Pai, chiar ESTE cu carne.` `Aaaa...`
vesel

Multumesc pentru reteta si indrumari!
 

Roxana Naftanaila  acum 3 zile - 19 Iulie 2015 12:38  

Re: Minestrone

Foarte buna.Am incercat mai multe retete de minestrone pana am gasit-o pe a ta si pe care o fac mereu cu mare drag.Mai ales ca am un sot care prefera un sandwich oricarei mancari gatite( si chiar gatesc binevesel ,dar cand aude de minestrone e hop top la masa.Ma bag in frigider sa scot toate verdeturile.Eu o cam dau in bara lasand legumele prea mult la fiert si ma trezesc cu prea putina zeama la final.Dar foarte gustoasa.Succea la gospodarit!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus