Minestrone

Retete din Italia Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete de supe si ciorbe

Reteta Minestrone

Este o reteta de supa de legume traditionala din Italia. Si cum e facuta de matusa din Italia, nu se putea sa nu puna putin parmezan deasupra si niste paste :p Desi o putem numi supa de legume, in acceptiunea romaneasca e mai mult o tocanita cu legume deoarece iese mult mai groasa decat orice supa de la noi.

Puteti adauga si alte legume in plus fata de cele pe care le-am pus eu: praz, varza, spanac, pastai etc.

Ingrediente

2 linguri ulei masline
60 gr bacon (se omite pt. varianta de post)
1 ceapa
1 morcov mediu
1 bucata radacina telina (50gr)
1 bucata gulie (150gr)
2 catei usturoi
250 ml passata
70 gr paste scurte (fusilli)
1 dovlecel mic (200gr)
100 gr mazare
250 gr cartofi
1/2 ardei gras
150 gr fasole din conserva
1 fir telina (frunze)
1 fir rozmarin
1 fir cimbru
5 fire patrunjel
5 frunze busuioc
1/2 lingurita piper
1 lingurita sare

Portii: 5-6

  1. In uleiul incins caliti baconul taiat cuburi marunte, pana devine usor crocant.
  2. Adaugati morcovul, telina radacina, gulia si ceapa toate taiate cubulete mici. Lasati la calit, amestecand din cand in cand, cca 10 minute.
  3. Adaugati usturoiul strivit si mai caliti 1 minut.
  4. Stingeti cu passata si 4 cani de apa. Adaugati sare, piperul, si verdeturile intregi (cimbru, rozmarin si telina). Lasati sa fiarba cca 10 minute.
  5. Adaugati mazarea, dovlecelul (cu coaja) taiat felii si apoi fiecare felie in patru, fasolea scursa de apa, ardeiul taiat marunt, pastele si cartofii cuburi mai mici.
    * optional, acum puteti adauga si cateva buchetele de conopida
  6. Lasati sa fiarba inca 30 minute pe foc mediu. Scoateti si aruncati verdeturile intregi. Dregeti de sare.
  7. Adaugati busuiocul si patrunjelul tocat marunt si stingeti focul.
  8. Serviti cu parmezan presarat deasupra si paine ciabatta.

Calim baconul

Calim baconul

Legumele cuburi

Legumele cuburi

Fierbem cu sos de rosii si apa

Fierbem cu sos de rosii si apa

Restul legumelor

Restul legumelor

Continuam sa fierbem

Continuam sa fierbem

Comentarii (24)

 

Ultimele comentarii

Valy  acum 10 ani - 12 Iunie 2013 00:10  

Super supa aceasta! Am mai adaptat-o eu putin cu ce aveam in casa dar a iesit grozava!
Cand gatesc in primul rand ma uit la site-ul tau. Avem multe retete favorite - cea mai grozava este mini quiche, dar nu doar cu spanac, ci si cu alte legume sau bacon, etc., cum ma apuca creativitatea.
Sotul meu e uimit de-a dreptul ca eu stau asa mult in bucatarie.
Multumim mult!
 

Madalina  acum 9 ani - 14 Iunie 2014 14:15  

Vreau sa ma apuc de ciorbita aceasta, ca am ramas in pana de idei, numai ca nu am fasole si frunze de telina. Oare va iesi bine chiar si asa, doar cu restul ingredientelor?
 

Madalina  acum 9 ani - 14 Iunie 2014 15:08  

Ioana, help, please! Mai iese minestrone daca nu folosesc fasole si frunze de telina? Sunt ingredinte de baza acestea?
Inca nu m-am apucat si nici nu stiu ce altceva sa fac... Orice reteta caut, n-am toate ingredientele. Cred ca ma apuc sa improvizez.
 

Ioana  acum 9 ani - 14 Iunie 2014 15:18  

Madalina, ai noroc, acum am ajuns la un calculator. de pe telefon nu pot raspune, doar aproba comentarii :)
deci, da, fa si fara telina si fasole, iese buna, sunt destule legume si verdeturi in rest... data viitoare o sa o faci completa ca sa vezi cum e cu fasole, dar pana una alta e ok si asa.
 

Madalina  acum 9 ani - 14 Iunie 2014 15:26  

Multumesc mult, Ioana!

Ma apuc de treaba, si mai pe seara va spun cum a iesit!
O imbratisare mare de la mine!
 

Madalina  acum 9 ani - 14 Iunie 2014 17:50  

E gata. Doar ca dupa ce am pus-o in farfurie mi-am amintit ca am sarit peste pasul cu usturoiul... Sunt culmea, ce mai!
Ciorbita este, insa, delicioasa, si arata foarte bine in farfurie, cu legume si verdeturi prin ea. Sotul a gustat-o si a observat, surprins, ca are gust de carne. `Pai, chiar ESTE cu carne.` `Aaaa...`
:p

Multumesc pentru reteta si indrumari!
 

Roxana Naftanaila  acum 8 ani - 19 Iulie 2015 12:38  

Foarte buna.Am incercat mai multe retete de minestrone pana am gasit-o pe a ta si pe care o fac mereu cu mare drag.Mai ales ca am un sot care prefera un sandwich oricarei mancari gatite( si chiar gatesc bine:) ,dar cand aude de minestrone e hop top la masa.Ma bag in frigider sa scot toate verdeturile.Eu o cam dau in bara lasand legumele prea mult la fiert si ma trezesc cu prea putina zeama la final.Dar foarte gustoasa.Succea la gospodarit!
 

Lee  acum 8 ani - 17 Martie 2016 21:58  

Fac adesea Minestrone dupa aceasta reteta si e delicios. Multumesc!
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Martie 2016 17:52  

cu placere, Lee.
 

Denia  acum 6 ani - 13 Septembrie 2017 20:49  

Arata fff bine!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...