Morcovi cu boia si chimen

Retete garnituri Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete simple

Reteta Morcovi cu boia si chimen

Nu stiu de ce morcovii au fost intotdeauna pasageri in bucataria mea. Cred ca e singura leguma care mi se stafideste uitata in camara. Cateva felii in supe sau tocanite, cateva fasii razuite ici si colo, cam asta e utilizarea lor. Cand imi amintesc ca nu am mancat demult morcovi fac cate o supa crema sau o salata. Sunt ca niste actori vesnic in rol secundar, si e ciudat fiindca fac parte din cele cateva legume (alaturi de conopida si sfecla rosie) pe care le apreziez gatite in cel mai simplu mod posibil: fierte si cu putina sare. Ador morcovii fierti in supa, mi-i rezerv pe toti.

Una din rezolutiile de anul acesta a fost sa gatesc mai mult si mai interesant morcovii, sa le dau din cand in cand rolul principal. Ati vazut deja morcovii noi cu tarhon si salata de couscous cu naut si morcovi copti. Acum abia astept sa apara mazarea, sa o pun impreuna cu multi morcovi in nebunia asta de supa.

Reteta de azi e mai potrivita pentru morcovii maturi si este inspirata din modul in care bunica-mea ii pregateste pe cei scosi din supa de pui: ii soteaza scurt in ulei aromat intotdeauna cu boia si ceva in plus. Dintr-un singur pui reuseste sa faca doua feluri. Fierbe puiul, supa o strecoara si fierbe taietei in ea, iar morcovii si carnea fiarta o pregateste cam asa cum am facut acum cu morcovii. Doar ca nu pune patrunjel, dar uitati ce frumos arata verdele pe portocaliu!

Sper sa-mi dati cat mai multe idei noi pentru morcovi, am auzit ca daca mananc multi mi se face parul roscat si pielea se bronzeaza natural ;)

Ingrediente

500 gr morcovi maturi
1 catel de usturoi
1 lingurita rasa boia dulce
1/2 lingurita chimen zdrobit marunt
1 lingurita unt (optional)
1/4 legatura patrunjel
2 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 2-3

  1. Se fierb morcovii (in supa de carne, in apa cu sare sau pe abur), important e sa fie bine fierti, sa nu-i lasati deloc al dente in mijloc.
  2. Intr-o cratita/tigaie mai larga se incalzeste uleiul si se adauga usturoiul strivit. Se lasa la foc mic pana uleiul primeste aroma usturoiului, fara ca acesta sa se rumeneasca.
  3. Se trage cratita de pe foc si se adauga boaiaua si chimenul. Se amesteca rapid sa se dizolve condimentele in ulei.
    * daca nu va place chimenul sau daca va plictisiti de el puteti folosi coriandru boabe in loc
  4. Se adauga morcovii scursi, dar nu foarte bine, sa ramana putina apa pe ei. Se presara cu sare si se rasneste piper negru deasupra. Se pune iar cratita pe foc si se amesteca usor (sa nu rupeti morcovii) pana acestia sunt acoperiti de condimente si continutul tigaii reincepe sa fiarba. Daca doriti (mai ales daca morcovii nu au fiert in supa), puteti adauga acum untul.
  5. Se trage cratita de pe foc si se adauga patrunjel tocat fin. Se amesteca usor. Sunt buni calzi sau la temperatura camerei (daca nu ati adaugat unt).

Comentarii (8)

 

olga  acum 7 ani - 9 Mai 2016 22:34  

De azi mananc doar morcovi. Abia astept sa-i pregatesc. Multumesc .

Te imbratisez cu drag.
 

Ioana  acum 7 ani - 10 Mai 2016 14:24  

:) facem concurs, cine devine natural-roscata mai repede
 

Mirela  acum 7 ani - 11 Mai 2016 11:34  

Ce combinatie inedita! :)
 

Florina  acum 7 ani - 3 Octombrie 2016 00:11  

Draga Ioana, urmaresc de mult site-ul tau si am incercat (cu mult succes) multe retete de pe el. Multe multumiri pentru ca esti o adevarata sursa de inspiratie pentru mine! Sunt clujeanca din nastere dar acum traiesc in Germania.
Incerc sa-ti returnez in mica masura marele bine pe care ni-l faci cu site-ul tau si-ti sugerez aici o reteta cu morcovi pt ca acum toamna sunt in abundenta si la deplina maturitate de gust. Poate ai chef sa probezi aceasta reteta, se potriveste de ex. la carne de vita rasol cu sos de hrean sau bucati de pui pane cu sos bechamel:
Sote (Saute) de morcovi: intr-o lingura de unt + o lingura de ulei se caleste o ceapa. Apoi se adauga 1 kg morcov crud taiat cubulete (1x1 cm) si 300 gr, radacina de telina taiata asemenea. Se sareaza, se da focul la mic si se caleste sub capac amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund (cel mai bine se prepara intr-o tigaie teflonata). Dupa ca. 1/2 h legumele ar trebui sa fie fierte dar usor crocante (asa imi plac mie cel mai mult) si zeama lasata de legume evaporata. Pentru cine prefera legumele fierte moi poate adauga putina apa fierbinte si continua fierberea pentru inca 15 min. Iarasi o chestie de gust, se poate adauga 1 lingura de zahar brun (cand apa a disparut) si carameliza pt. 5 min. Sote-ul se presara cu patrunjel frunze taiat marunt si se serveste. Te pup si raman in continuare fan-ul tau.
 

Mirela   acum 4 ani - 31 Martie 2020 16:30  

:) ca si tine si multi probabil in perioada asta incerc sa ma descurc cu ce am in casa. Reteta asta imi facea de mult timp cu ochiul, dar am tot amanat-o pana azi...insa ce se vede pe morcovi nu e patrunjel (cred ca se si observa asta) pe care nu-l mai am in casa, ci niste leustean uscat la plic pe care imi amintesc ca l-am cumparat odata din greseala in loc de nu mai stiu ce condiment. A zacut prin dulap, dar se vede ca acum e vremea lui...deocamdata ca decor :p
 

Ioana  acum 4 ani - 1 Aprilie 2020 09:15  

Mirela, ne descurcam grozav. Morcovi, sfecla, spanac... sanatate in vremea coronavirusului (ca sa-l parafrazez pe Marquez)... faci alegeri bune!
 

Mirela   acum 4 ani - 1 Aprilie 2020 11:52  

>d< sincer, nu stiu ce as face fara situl tau. Mai incerc uneori Sanda Marin, dar mi se pare ca nu da bine cantitatile sau pe timpul ala o l7ngura, o cana aveau alte dimensiuni, si Radu Anton Roman care desi are retete delicioase, totusi contin o cantitate prea mare de grasimi si combinatii nefericite chiar si pentru mine care nu sunt foarte atenta l chestiile astea. Asa ca tot situl tau ramane baza :)
 

Ioana  acum 4 ani - 1 Aprilie 2020 20:37  

Da, retetele lui RAR sunt autentic romanesti, dar intr-adevar cam grele pentru omul modern. Pentru mine nu doar grasimile/caloriile sunt o problema ci si timpul de preparare. Mancarea buna romaneasca necesita timp pe care-l am doar in weekend.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...