Retete Culinare : e-Retete

 

Musaca

Categorii: Retete din Grecia, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de porc

 

Musaca. Imagini pas cu pas pentru musaca

Se numeste musaca orice tip de mancare preparat prin alternarea straturilor de legume si carne tocata si este specifica multor tari ale lumii. Insa eu am pregati varianta greceasca de musaca (Moussaka), aceasta fiind si cea mai populara varianta. Ea consta in straturi de vinete si cartofi cu carne tocata, iar deasupa un strat de sos bechamel. Este o mancare care este mai buna servita a doua zi.

Fiindca este destul de migaloasa de pregatit, este bine sa preparati o data mai multe portii si sa le congelati.

Ingrediente pentru Musaca

5 cartofi
1 vanata medie
500 gr carne tocata
1/2 pahar vin rosu sec (optional)
1 ceapa
400 gr rosii din conserva (sau passata, sau bulion)
sare
piper
cimbru
100 ml ulei +2 linguri

Sos bechamel:

50 gr unt
1 lingura cu varf faina
300 ml lapte fierbinte
150 gr cascaval (un cascaval care se topeste usor, eu am pus Moeciu)

Portii: 4-5

Musaca - Preparare

  1. Pregatim sosul de carne: se caleste ceapa tocata marunt in 2 linguri ulei. Cand se inmoaie se adauga carnea tocata si se prajeste pana se evapora tot sucul care-l lasa si incepe sa se rumeneasca usor. In acel moment adaugam rosiile, sare, piper si 1 lingurita cimbru. Amestecam bine, punem capacul la oala si lasam la fiert la foc mediu 45 minute. Din cand in cand amestecati in sos si daca scade prea mult, adaugati putina apa (sau vin).
  2. Cat timp se face carnea curatam cartofii de coaja si ii taiem rondele subtiri. Vanata o taiem tot rondele, cat de subtiri putem ca sa se prajeasca repede.
  3. Prajim cartofii intr-o tigaie in 50 ml ulei. Daca tigaia e mai mica, ii prajiti in mai multe ture. La fel, prajim vinetele in restul de 50 ml ulei.
    * reteta traditionala cere prajirea legumelor in ulei, dar recomand prajirea vinetelor pe grill, doar unse cu putin ulei, astfel nu vor absorbi o cantitate, zic eu, inutila de ulei.
  4. Scoatem legumele prajite pe servetele de hartie si lasam sa se scurga de ulei.
  5. Pregatim sosul bechamel folosind tehnica de aici. In aceasta reteta am folosit mai mult lapte fiindca sosul trebuie sa fie un pic mai moale. In sos adaugati cascavalul razuit.
  6. Intr-un vas termorezistent asezati un strat de cartofi, apoi un strat de vinete. Deasupra asezam strat de sos de carne. Repetam: iar strat de cartofi, apoi vinete si iar carne. Peste carne punem sosul bechamel.
    * vasul meu oval are 25 cm lungime si 15 latime.
    ** nu am folosit chiar tot sosul bechamel, am pus cat a intrat in vas, dar trebuie sa acopere bine carnea
  7. Dam la cuptor la 180C pentru 30 minute, pana se rumeneste deasupra. Lasam sa se racoreasca si apoi putem taia felii. Se serveste cu un pahar de vin rosu sec, fiind o mancare foarte grea.

 
Click pe imagini pentru a mari

Prajim cartofii
Prajim cartofii
Prajim vinetele
Prajim vinetele
Le scurgem pe servetele
Le scurgem pe servetele
Sos bechamel cu branza razuita
Sos bechamel cu branza razuita
Un strat de cartofi, apoi unul de vinete...
Un strat de cartofi, apoi unul de vinete...
Strat de carne...
Strat de carne...
Ultimul strat va fi sosul bechamel
Ultimul strat va fi sosul bechamel
O felie pentru voi
O felie pentru voi

 

5 40

 

 

Retete similare 

Musaca de miel Placinta taraneasca
Musaca de miel Placinta taraneasca

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Musaca"

 

Comentarii

Delyrics  acum 4 ani 7 Mai 2009 14:10  

Re: Musaca

Am facut aseara aceasta reteta si a iesit absolut delicioada!!! Sotul m-a sunat sa imi spuna ca si-a mancat pranzul pe la ora 11... n-a mai avut rabdare

Mie mi-a iesit musaca putin cam uleioasa, dar data viitoare voi prajii vanata pe gratar fara ulei, si sosul de carne il voi face mai scazut.

Gustul insa e o incantare... Multumesc!
 

Ioana  acum 4 ani 7 Mai 2009 20:43  

Re: Musaca

pe langa coptul vinetelor pe grill mai poti reduce din grasimi scurgand carnea de toata grasimea care o lasa si abia apoi sa adaugi rosiile
 

nicoleta  acum 4 ani 3 Iunie 2009 09:13  

Re: Musaca

mi-a iesit beleaaa..sunt incantata ..si cu vinul rosu e de lux ..n-am cuvinte.
 

ramisimion  acum 4 ani 4 Octombrie 2009 17:03  

Re: Musaca

am facut ieri musaca, am muncit mult la ea dar a fost delicioasa. vinetele le-am facut la grill, cartofii i-am fiert, sotul meu are probleme daca mananca gras si asa am facut-o mai light. ne-a placut tare mult, am servit-o cu ardeii copti pusi pt. iarna. azi i-am dus si mamei, mi-a spus sa-ti transmit felicitari si ca faci o treaba minunata, a inceput sa intre si ea pe site-ul tau, ii place tare mult. multumim pentru aceasta reteta de musaca!
 

Ioana  acum 4 ani 5 Octombrie 2009 10:29  

Re: Musaca

cu placere rami si salutari mamei tale, bine a venit pe site
 

Luciana  acum 4 ani 21 Octombrie 2009 12:16  

Re: Musaca

Cam asa faceam si eu aceasta musaca, doar ca nu puneam sos bechamel, ptr ca nu ma gandeam ca ar merge la carne rosie, un astfel de sos.
Sotul meu apreciaza muuuult mancarurile grele cu carne,cu branza, mie desi imi place gustul, nu le tolerez.
Am sa incerc si eu chiar astazi ptr cina, intr-ucat mai am de ieri sos bechamel, il facusem ptr niste gnocchi.
Ma intreb, oare cu pui nu ar merge asa o musaca?In acest caz as putea manca si eu
 

Luciana  acum 4 ani 25 Octombrie 2009 13:07  

Re: Musaca

Am facut-o si eu astazi pentru pranz...foarte buna, si intr-adevar a mers de minune langa un vin din Chile , o nebunie.
Multumesc mult ptr reteta, am respectat-o intocmai, doar ca am adaugat printre randuri mult parsley si busuioc, astfel ca am mancat eu cu copilu din dotare jumatate de tavita, si sotul restul, alaturi de o salata de rosii.
Si...nu mi s-a parut grea, poate si din cauza vinului...
 

mirela  acum 3 ani 20 Noiembrie 2009 16:04  

Re: Musaca

 

nic  acum 3 ani 20 Aprilie 2010 15:43  

Re: Musaca

La sos nu se pune niciodata cascaval
 

Ioana  acum 3 ani 20 Aprilie 2010 15:55  

Re: Musaca

yep, se pune kefalotiri, dar slabe sanse sa o gasesc la noi.
 

iulia_ika  acum 3 ani 21 Mai 2010 11:58  

Re: Musaca

buna,vreau sa fac si eu astazi musaca si am vazut ca ai scris in reteta ca s-ar putea face vanata pe gril si ma intrebam daca nu se pot folosi si rondelele de cartofi facute la gril,sau schimba gustul final?am citit si reteta de lasagne postata azi ,o programez si pe ea intr-o zi,super retetele!
 

Ioana  acum 3 ani 21 Mai 2010 13:11  

Re: Musaca

poti face si cartofii pe gratar ca sa mai reduci din grasimie sau le poti face pe ambele (cartofii si vinetele) la cuptor ca sa mearga treaba mai repede
 

iulia_ika  acum 3 ani 21 Mai 2010 13:43  

Re: Musaca

mersi de indicatii ma apuc de lucru !
 

iulia_ika  acum 3 ani 21 Mai 2010 20:07  

Re: Musaca

tocmai am terminat de mancat,a iesit super!a fost f apreciata
 

jasmin  acum 3 ani 14 Octombrie 2010 12:41  

Re: Musaca

Buna Ioana,felicitari ptr delicioasele retete...locuiesc in grecia de 5 ani...in musacaua greceasca se adauga si un rand de dovlegei...iar in sosu bechamel se adauga si oua si un pic de praf de copt ...am pregatit foarte multe retete dupa saitu tau...inca o data felicitari...si tino tot asa
 

felix  acum 2 ani 19 Februarie 2011 19:58  

Re: Musaca


se poate face cu piure de cartofi
 

elena  acum un an 12 Decembrie 2011 09:42  

Re: Musaca

eu o fac simpla, cu un strat de felii de cartofi cruzi, unul de carne tocata de vita tot cruda si condimentata cu vegeta si piper si apoi inca un strat de cartofi cruzi peste care pun piper alb. completez cu apa pana la jumatate si pun tava la cuptor. cand aproape e gata pun deasupra rosii cherii si busuioc. mai las un pic sa fiarba dupa care indepartez folia de aluminiu, sa scada toata apa si sa iasa crocanta. servesc calda cu smantana dulce.
 

bom  acum un an 15 Martie 2012 12:51  

Re: Musaca

Sosul Bechamel su pune peste ambele straturi de carne, sau doar peste ultimul?
 

Ioana  acum un an 15 Martie 2012 12:54  

Re: Musaca

doar peste ultimul.
 

Miky  acum un an 16 Martie 2012 11:34  

Re: Musaca

Draga Ioana, am facut aseara si eu musaca, dar doar din cartofi si carne si am improvizat putin la sosul bechamel, pentru ca eu niciodata nu ma pot abtine sa nu experimentez . Dupa ce am facut cremosul sos l-am luat de pe foc si am adaugat pe rand doua oua, amestecand bine ca la maioneza dupa care am incorporat cascavalul ras, am pus peste musaca si am bagat la cuptor. O nebunie a iesit, mulumesc ca ma inspiri si te rog sa ma ierti ca nu-ti respect niciodata retetele de la a la z, dar asa imi place mie sa ma joc cu ingredientele. Te pup si spor la bucatarit
 

Ioana  acum un an 16 Martie 2012 11:44  

Re: Musaca

sa stii ca ai nimerit-o, chiar se practica la greci sa adauge ou in sosul bechamel ca sa-l faca mai "tzeapan" dupa coacere.
 

Miky  acum un an 16 Martie 2012 11:49  

Re: Musaca

He he he e clar am instinct...mereu patesc asa...de cate ori cred ca am descoperit America, aflu ca nu sunt prima )) macar fac ce trebuie si nu dau foc la bucatarie :D
 

nela  acum un an 17 Martie 2012 12:35  

Re: Musaca

si eu fac la fel musacaua dar fara sos.eu bat oua deasupra.omul cat traieste,invata.
 

duc  acum un an 7 Septembrie 2012 00:15  

Re: Musaca

IOANA , TE ROG FRUMOS NU MAI FOLOSI AVATARUL FICEI TALE ....NU AI CUM SA ARATI ASA SI SA STI ATATEA DESPRE MAQNMCARURI ... E TRASA DE PAR .ORI ARATI CA MAMA ORI CA ...BUNICAMEA .DAR IN NICIUN CAZ ASA CA AICI .LASO'.PENTRU RETETA ITI MULTUMESC ..DAR O STIAM SI EU .APROPO' SUNT BARBAT !
 

alina  acum un an 19 Septembrie 2012 17:35  

Re: Musaca

Buna, cartofii se prajesc taiati rondele pana sunt bine facuti (la fel ca si cartofii prajiti) sau pana la jumatate iar restul se prepara la cuptor?
 

Ioana  acum un an 19 Septembrie 2012 17:48  

Re: Musaca

ii prajesti pana sunt comestibili.
 

georgiana  acum 8 luni 10 Martie 2013 10:02  

Re: Musaca

Am gatit aseara musaca , destul de gustoasa a iesit, numa ca nu sa taiat feliile frumoase,am avut si invitati la musaca ,ce rusine mi-a fost .Si vintele eu le-am copt dar oare trebuiau cutatate de coaja?
 

Ioana  acum 8 luni 10 Martie 2013 11:29  

Re: Musaca

in primul rand musacaua nu se va taia felii frumoase decat daca o lasi sa se racoreasca un pic. Nu e obligatoriu sa cureti vinetele de coaja, dar la feliere ai nevoie de un cutit bun care sa taie coaja frumoas, nu sa traga de ea si sa distruga feliile.
 

georgia  acum 8 luni 10 Martie 2013 16:38  

Re: Musaca

YEP.Multumesc de raspuns .Am lasat la racorit musacaua.Si eu care credeam ca ma-m facut de bafta ca musacaua s-a rastogolit in farfurie...ha ha ha doar n mintea mea a fost ca ma-m facut de bafta ...uff ce bine .Eu numa dupa retele tale gatesc si nu am dat niciodata gresh.GRATTUERA master chef .Puss och Kram
 

sonia  acum 39 minute 26 Octombrie 2013 17:39  

Re: Musaca

Buna ioana felicitari pentru aceasta reteta am preparato astazi la pranz si la randul meu m-a felicitat toata familia iti mmultumesc ptr asta! Traim in Spania de multi ani si aici nu se mananca numai capsuni ha ha ha
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS