Muschi de vita cu sos de piper verde

Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete de Craciun, Retete pentru Valentine's Day si Dragobete, Retete cu carne de vitel sau vita

 

Muschi de vita cu sos de piper verde
Pinterest

Tot carne de vita avem si astazi... Dar e o reteta mai eleganta, preferata sotului meu vesel

Ingrediente
Muschi de vita cu sos de piper verde

3 felii muschi de vita (de 4.5 cm grosime fiecare)
sare, piper verde

Sos de piper verde

1 lingura piper verde in saramura
120 ml demi-glace
1/2 ceapa rosie mai mica
5 gr hribi uscati (cca 5-6 felii)
2 linguri sherry fino (sau cognac; sau vin rosu sec)
1 lingurita sos Worcestershire
1 lingurita faina alba
1 lingurita amidon
1 lingura unt
sare

Portii: 3

Preparare
Muschi de vita cu sos de piper verde

  1. Cu o seara inainte (sau cel mai tarziu in dimineata zilei in care veti prepara carnea) se taie 3 felii de muschi, de 4.5 cm grosime. Se sareaza pe toate partile, folosind o cantitate dubla decat ati folosi in mod normal. Se lasa la frigider pana in momentul prepararii.
  2. Se scoate muschiuletul cu 1 ora inainte de a-l prepara, ca sa revina la temp. camerei.
  3. Hribile uscate se acopera cu apa fierbinte si se lasa minim 1/2 ora.
  4. Se pune demi-glace intr-o carticioara, pe foc si se incalzeste pana se topeste.
  5. Se toaca ceapa marunt. Se scurg hribile de apa, se absorb cu servetele de hartie si se toaca si ele.
  6. Intr-o jumatate lingura de unt se calesc ceapa si hribile, pana ceapa e moale, cca 5 minute.
  7. Se adauga faina, se amesteca pana este absorbita in unt si se prajeste 2 minute, pana devine usor rumena.
  8. Se stinge cu sherry (sau vin, cognac) si apoi se toarna incet demi-glace-ul, amestecand tot timpul, ca sa nu se faca coloase. Se condimenteaza sosul cu sos Worcestershire, sare dupa gust si piper verde macinat. Se fierbe 1 minut, pana se ingroasa un pic.
  9. Se strecoara sosul printr-o sita fina, apasand pe bucatile solide din sita ca sa extrageti tot lichidul.
  10. Sosul strecurat se gusta de sare. Se adauga amidonul dizolvat in 3 linguri din apa de pe hribi, piperul verde murat si se fierbe inca 3 minute. Se trage sosul de pe foc si se dizolva in el restul de unt.
  11. Carnea se sterge bine cu servetele de bucatarie. Se presara cu piper verde macinat si putina sare mare. Se unge fiecare bucata cu putin ulei.
  12. Se pune o tigaie grill la incins timp de 5 minute, pe foc maxim. Se incinge cuptorul la 240C.
  13. Carnea se pune pe grill si se prajeste 3 minute pe prima parte si inca 3 minute pe a doua parte.
  14. Se ia apoi toata tigaia si se muta in cuptorul incins. Se mai tine acolo 3 minute (pentru medium-rare) sau 5 minute (pentru medium).
  15. Se scoate tigaie din cuptor iar carnea se muta pe 3 farfurii incalzite. Se lasa sa stea 5 minute.
  16. Se toarna cate 1/3 din sos (il reincalziti daca s-a racit intre timp) pe fiecare bucata, avand grija sa puneti boabe de piper pe fiecare. Se serveste imediat.
 
Muschi de vita cu sos de piper verde - Calim ceapa si hribile

1. Calim ceapa si hribile

Muschi de vita cu sos de piper verde - Adaugam faina

2. Adaugam faina

Muschi de vita cu sos de piper verde - Adaugam demi-glace si fierbem

3. Adaugam demi-glace si fierbem

Muschi de vita cu sos de piper verde - Sosul strecurat

4. Sosul strecurat

Muschi de vita cu sos de piper verde - Muschiuletul condimentat

5. Muschiuletul condimentat

Muschi de vita cu sos de piper verde - Muschiuletul in tigaia grill

6. Muschiuletul in tigaia grill


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 5)  

 

Friptura de vita

1 Februarie 2011

Friptura de vita

Antricot de vita la gratar

31 Ianuarie 2011

Antricot de vita la gratar

Steak bavette la grill

21 Noiembrie 2012

Steak bavette la grill

Vita caramelizata

6 Septembrie 2012

Vita caramelizata

 

 

Monica Mihaly  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2012 11:55  

Re: Muschi de vita cu sos de piper verde

superr reteta, si foarte eleganta vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2012 12:00  

Re: Muschi de vita cu sos de piper verde

daca tot ai poftit la un sos brun... asta are culoarea cognacului (un brun-portocaliu).
 

Monica Mihaly  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2012 14:01  

Re: Muschi de vita cu sos de piper verde

merci merci, ioana vesel
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2012 14:53  

Re: Muschi de vita cu sos de piper verde

Aaa...un regal ! Da' ce ma fac cu hribele ?
 

Ioana  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2012 15:00  

Re: Muschi de vita cu sos de piper verde

adica? nu gasesti?
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2012 16:34  

Re: Muschi de vita cu sos de piper verde

Adiiiiica : nu-i plac ciu-m-percile de nici un fel !
nu imi place nu imi place nu imi place
 

Ioana  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2012 16:43  

Re: Muschi de vita cu sos de piper verde

ai doua variante: ori le folosesti, ca oricum nu se simt tare in sos si speri sa nu le identifice (apropo de asta, bunica-mea nu manca rosii sub nicio forma, dar ea nu stia ca toate ciorbele si o gramada de sosuri le facea matusa Valera cu bulion; de cate ori amintea ca ea nu a pus gura pe o rosie in viata ei, eu radeam pe sub mustata si nu-mi puteam inchipui ca nu si-a dat seama).
ori de buna credinta, le omiti, sosul o sa iasa bun si fara ele (dar asta e varianta plictisitoare vesel )
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus