Muschi de vita cu sos de piper verde

Retete de mancaruri cu carne Retete de Craciun Retete pentru Valentine's Day si Dragobete Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Muschi de vita cu sos de piper verde

Tot carne de vita avem si astazi... Dar e o reteta mai eleganta, preferata sotului meu ;)

Ingrediente

3 felii muschi de vita (de 4.5 cm grosime fiecare)
sare, piper verde

Sos de piper verde

1 lingura piper verde in saramura
120 ml demi-glace
1/2 ceapa rosie mai mica
5 gr hribi uscati (cca 5-6 felii)
2 linguri sherry fino (sau cognac; sau vin rosu sec)
1 lingurita sos Worcestershire
1 lingurita faina alba
1 lingurita amidon
1 lingura unt
sare

Portii: 3

  1. Cu o seara inainte (sau cel mai tarziu in dimineata zilei in care veti prepara carnea) se taie 3 felii de muschi, de 4.5 cm grosime. Se sareaza pe toate partile, folosind o cantitate dubla decat ati folosi in mod normal. Se lasa la frigider pana in momentul prepararii.
  2. Se scoate muschiuletul cu 1 ora inainte de a-l prepara, ca sa revina la temp. camerei.
  3. Hribile uscate se acopera cu apa fierbinte si se lasa minim 1/2 ora.
  4. Se pune demi-glace intr-o carticioara, pe foc si se incalzeste pana se topeste.
  5. Se toaca ceapa marunt. Se scurg hribile de apa, se absorb cu servetele de hartie si se toaca si ele.
  6. Intr-o jumatate lingura de unt se calesc ceapa si hribile, pana ceapa e moale, cca 5 minute.
  7. Se adauga faina, se amesteca pana este absorbita in unt si se prajeste 2 minute, pana devine usor rumena.
  8. Se stinge cu sherry (sau vin, cognac) si apoi se toarna incet demi-glace-ul, amestecand tot timpul, ca sa nu se faca coloase. Se condimenteaza sosul cu sos Worcestershire, sare dupa gust si piper verde macinat. Se fierbe 1 minut, pana se ingroasa un pic.
  9. Se strecoara sosul printr-o sita fina, apasand pe bucatile solide din sita ca sa extrageti tot lichidul.
  10. Sosul strecurat se gusta de sare. Se adauga amidonul dizolvat in 3 linguri din apa de pe hribi, piperul verde murat si se fierbe inca 3 minute. Se trage sosul de pe foc si se dizolva in el restul de unt.
  11. Carnea se sterge bine cu servetele de bucatarie. Se presara cu piper verde macinat si putina sare mare. Se unge fiecare bucata cu putin ulei.
  12. Se pune o tigaie grill la incins timp de 5 minute, pe foc maxim. Se incinge cuptorul la 240C.
  13. Carnea se pune pe grill si se prajeste 3 minute pe prima parte si inca 3 minute pe a doua parte.
  14. Se ia apoi toata tigaia si se muta in cuptorul incins. Se mai tine acolo 3 minute (pentru medium-rare) sau 5 minute (pentru medium).
  15. Se scoate tigaie din cuptor iar carnea se muta pe 3 farfurii incalzite. Se lasa sa stea 5 minute.
  16. Se toarna cate 1/3 din sos (il reincalziti daca s-a racit intre timp) pe fiecare bucata, avand grija sa puneti boabe de piper pe fiecare. Se serveste imediat.

Calim ceapa si hribile

Calim ceapa si hribile

Adaugam faina

Adaugam faina

Adaugam demi-glace si fierbem

Adaugam demi-glace si fierbem

Sosul strecurat

Sosul strecurat

Muschiuletul condimentat

Muschiuletul condimentat

Muschiuletul in tigaia grill

Muschiuletul in tigaia grill

Comentarii (7)

 

monika  acum 11 ani - 22 Noiembrie 2012 11:55  

superr reteta, si foarte eleganta ;)
 

Ioana  acum 11 ani - 22 Noiembrie 2012 12:00  

daca tot ai poftit la un sos brun... asta are culoarea cognacului (un brun-portocaliu).
 

monika  acum 11 ani - 22 Noiembrie 2012 14:01  

merci merci, ioana :)
 

Simona  acum 11 ani - 22 Noiembrie 2012 14:53  

Aaa...un regal ! Da' ce ma fac cu hribele ?
 

Ioana  acum 11 ani - 22 Noiembrie 2012 15:00  

adica? nu gasesti?
 

Simona  acum 11 ani - 22 Noiembrie 2012 16:34  

Adiiiiica : nu-i plac ciu-m-percile de nici un fel !
:-& :-& :-&
 

Ioana  acum 11 ani - 22 Noiembrie 2012 16:43  

ai doua variante: ori le folosesti, ca oricum nu se simt tare in sos si speri sa nu le identifice (apropo de asta, bunica-mea nu manca rosii sub nicio forma, dar ea nu stia ca toate ciorbele si o gramada de sosuri le facea matusa Valera cu bulion; de cate ori amintea ca ea nu a pus gura pe o rosie in viata ei, eu radeam pe sub mustata si nu-mi puteam inchipui ca nu si-a dat seama).
ori de buna credinta, le omiti, sosul o sa iasa bun si fara ele (dar asta e varianta plictisitoare ;) )
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...