Nudli cu mac

Retete desert Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Ungaria

Reteta Nudli cu mac

Sau poate preferati nudli cu mac. Ieri am facut varianta cu nuca din jumatate de aluat, iar nudli ramasi i-am congelat. Azi i-am fiert si i-am facut cu mac. Nudli se pastreaza bine congelati, parca sunt usor mai moi dupa fierbere.

Poze detaliate legate de prepararea aluatului si formare, gasiti aici.

Ingrediente

Nudli

500 gr cartofi fierti/copti in coaja (cantariti dupa fierbere si curatare)
125 gr faina alba (Bl55)
1 ou
1/2 lingura ulei

Sos

50 gr unt
100 gr zahar pudra
50 gr mac macinat
coaja rasa de la 1/2 lamaie

Portii: 4

  1. Cartofii trebuie sa fie un soi fainos (pentru piure sau copt). Cartofii fie se fierb in coaja pana intra furculia in ei, fie se coc in coaja (la 220, cca 1 ora) pana intra furculita in ei. Dupa ce se racoresc se curata de coaja si se cantareste 500 gr pulpa de cartofi fierti. Se striveste pulpa ca pentru piure si se lasa sa se racoreasca.
    * puteti pastra pulpa cartofilor 1 zi la frigider daca nu doriti sa-i faceti imediat
  2. Se adauga oul batut, faina si uleiul. Se framanta cu mana pana aluatul se leaga. Atentie, aluatul va fi inca usor lipicios, molicel, nu mai adaugati faina. Daca ati folosit cartofi fainosi aluatul va putea fi modelat usor doar cu atata faina.
  3. Macinati macul (in masina de cafea se macina cel mai bine) si zaharul ca sa le aveti pregatite cand fierb nudli.
  4. Puneti o oala mai mare plina cu apa pe foc, adaugati putina sare si 1 lingura de ulei si aduceti la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
  5. Pana se infierbanta apa, modelati nudli astfel: rupeti o bucata de aluat cat un ou. Rulati-l pa masa data cu faina sub forma de rulou subtire ( gros cam cat degetul mare). Taiati bucatele de 1.5 cm din aluat. Luati fiecare bucata si frecati-o intre palme ca sa-i dati form de fus.
    * nudli care nu-i fierbeti imediat se pot congela
  6. Asezati nudli formati pe hartie de copt data cu putina faina. Cand i-ati format pe tot puteti incepe sa-i fierbeti.
  7. Puneti nudli in apa fierbinte (care fierbe usor, nu o lasati sa clocoteasca puternic) si asteptati sa se ridice la suprafata. Mai lasati sa fiarba 2 minute dupa ce s-au ridicat, apoi ii scoateti cu o paleta intr-un bol.
  8. Intr-o tigaie larga (cca 25-30 cm) topiti untul. Adaugati nudli si amestecati usor, sa se acopere de unt peste tot.
  9. Imediat adaugati macul, coaja de lamaie rasa si zaharul pudra si amestecati usor pana zaharul se topeste si se formeaza un sos gros si lucios.
    * puteti adauga treptat zahar si va opriti cand sunt dulci pe gustul vostru
  10. Serviti imediat.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...