Orez cu naut, legume si sos de iaurt

Retete de mancaruri cu legume Retete cu orez Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Orez cu naut, legume si sos de iaurt

Asa a iesit pachetul meu de pranz. Seara am pus fiecare componenta in caserole de sticla asa cum se vede in poza mica de jos si a doua zi la pranz doar am asamblat. E bun si la temperatura camerei, nu trebuie obligatoriu incalzit.

Ingrediente

Orez cu turmeric

200 gr orez basmati
25 gr unt
250-300 ml apa fierbinte
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita turmeric pudra

Naut cu curry

500 gr naut fiert (poate fi din conserva)
1 ceapa (cca 70 gr)
2 catei mari de usturoi
1 lingurita ghimbir razuit (piure)
1 lingurita chimion macinat
1 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita turmeric
1/4 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita cardamom verde macinat
1/4 lingurita boia iute (optional)
piper negru
1-2 linguri ulei

Cartofi dulci si morcovi cu ghimbir

2 cartofi dulci
1 morcov mare (cca 200-250 gr)
1/2 lingurita ghimbir razuit (piure)
3 linguri ulei
1/4 legatura patrunjel
sare, piper negru

Ulei picant

uleiul ramas de la legume
1/4-1/2 lingurita fulgi de chili (pul biber am folosit)
1/8 lingurita boia dulce
1/4 lingurita coriandru macinat
1/4 lingurita chimen macinat
1 priza chimion macinat

Sos de iaurt

150 gr iaurt grecesc
35 gr pasta de susan (tahini)
1 lingura suc de lamaie
4-5 linguri apa
sare

Portii: 4

  1. Orezul se pregateste la cuptor dupa reteta de aici, doar ca in apa fierbinte in care dizolvati sarea adaugati si turmericul. La final, cand afanati orezul, gustati de sare.
  2. Cat e face orezul la cuptor pregatiti restul.
  3. Intr-o tigaie nu foarte larga se incinge uleiul si se adauga ceapa taiata pestisori. Se caleste doar pana se inmoaie, apoi se adauga usturoiul strivit si ghimbirul razuit. Se calesc inca 1 minut.
  4. Se adauga toate condimentele (rasniti piper cat doriti) si se amesteca sa se omogenizeze cu uleiul.
  5. Se adauga nautul si se calesc toate la foc mai mare cam 5 minute. Se drege de sare.
  6. Morcovii se taie bastonase nu foarte subtiri si se fierb in apa cu sare pana sunt complet facuti.
  7. Cartofii dulci se curata de coaja si se taie si ei bastonase (ca pt. cartofii pai, dar mai groase; un cartof cam in 6-8 bastoane). Se presara cu sare, se picura f. putin ulei si se coc la cuptor, la 220C timp de aprox. 20 minute, pana cand incep sa se rumeneasca usor.
  8. Intr-o tigaie, de data asta cat mai larga se incinge uleiul si se adauga ghimbirul, se soteaza 1 minut, pana incepe sa miroasa. Se adauga morcovii bine scursi si cartofii copti, se presara putina sare si se soteaza scurt in ulei, doar sa se acopere de aroma. Amestecati cu grija sa nu se rupa legumele. La final adaugati patrunjelul tocat fin. Se scot cu o paleta din tiagie.
  9. In uleiul aromat cu ghimbir care a ramas in tigaie (daca cumva nu a ramas cam 2 linguri, completati cu ulei proaspat; la mine nu a fost cazul) adaugati condimentele pentru uleiul picant si opriti focul. Lasati uleiul sa se infuzeze. Cand e racorit il puteti transfera intr-un bol mic.
  10. Pentru sos doar se amesteca ingredientele intr-un bol, apa adaugandu-se trepatat pana obtineti un sos cremos care curge usor de pe lingura.
  11. La servire se imparte orezul in 4 boluri, se adauga legume, apoi naut. Se picura sos si apoi ulei picant.

Totul e gata, impachetat pt pranzul la serviciu

Totul e gata, impachetat pt pranzul la serviciu

Comentarii (10)

 

Flavia  acum 4 ani - 4 Iunie 2019 21:36  

Am facut aceasta reteta aseara respectand farmaceutic gramajele si vreau sa zic ca mi-a iesit super am primit un zece din partea consumatorilor si a trebuit sa promit ca o sa o repet cu proxima ocazie. Ce surprinde este aroma dementiala pe care o da amestecul de condimente atat olfactiv cat si gustativ(mirosea in bucatarie ...ceva de vis).
Ceea ce vreau sa spun este ca imi plac retetele tale fiindca contin suficiente explicatii si detalii pentru a nu da gres in nici una din etapele pregatirii dar nu folosesti decat cuvinte esentiale fara a plictisi. Am oroare deja de exprimari semidocte pe care le mai citesc pe unele bloguri culinare. Mor cand citesc ceva de genul :"Amestecati pana se TOPESTE zaharul"-asta cu topitul zaharului in albus deja devine un trend . Fratilor zaharul se topeste la 100 si ceva de grade.
Revenind ...reteta e super, merita incercata dar trebuie sa fii pregatit sa depui ceva efort, nu e o reteta simpluta avand multi pasi, dar cum mie imi place aproape intotdeauna sa ma complic :) sunt sigura ca o sa o mai repet.
 

Ioana  acum 4 ani - 6 Iunie 2019 11:15  

Nice, Flavia!
 

Sandra  acum 4 ani - 17 Iunie 2019 20:42  

Buna! Ai idee cam cat poate fi pastrat la frigider? Mi-e teama sa nu imi incolteasca nautul :))))
 

Ioana  acum 4 ani - 18 Iunie 2019 10:29  

de ce sa incolteasca nautul fiert? eventual sa se altereze. eu mananc cam orice din frigider in aprox 3 zile.
 

Gabi  acum 4 ani - 16 August 2019 13:51  

Buna Ioana, ce este cu tine? Sper ca esti bine. :-)
 

Ioana  acum 4 ani - 16 August 2019 14:00  

Buna, sunt foarte bine! De ce? :)
 

Gabi  acum 4 ani - 16 August 2019 16:00  

Nu ai mai postat nimic din mai. De aceea. Ma bucur ca esti bine, Ioana! :-)
 

Manuela   acum 4 ani - 17 August 2019 17:11  

Nicio reteta noua din mai??
 

Sanda  acum 4 ani - 27 August 2019 12:45  

Buna Ioana,
Despre naut stiam ca este un aliment sanatos si gustos, substitut ideal pentru carne, bogat in fibre eficiente pentru combaterea constipatiei si controlul apetitului, insa in combinasie cu orez nu mi l-am imaginat.
Am gatit ieri reteta ta si a fost super delicoasa.
Multumesc frumos
Astept noutati :)
Multa sanatate
 

Cristian  acum 4 ani - 25 Ianuarie 2020 01:58  

Geniala reteta =P~ Nu am avut pasta de susan, dar am facut sosul fara, si a fost destul de gustos si asa. Dat viitoare o sa fac singur tahini, daca nu gasesc la magazin.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...